Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Franţa condamnă ferm atacul cu drone ruseşti asupra infrastructurii civile din Ucraina
- Președintele elvețian promite mai mult sprijin pentru Ucraina în timpul vizitei la Kiev
- Volodimir Zelenski, apel la ajutor suplimentar aerian pentru a-și proteja exporturile de cereale
- Premierul slovac numeşte războiul din Ucraina un conflict îngheţat
- Aproximativ 650.000 de bărbaţi apţi de înrolare au părăsit Ucraina spre Europa
- Zelenski a demis mai mulți generali din Garda Națională a Ucrainei
- Rusia a propus „pacea” Kievului în schimbul refuzului de a adera la NATO, la negocierile de la Istanbul
- Cinci persoane rănite în cel mai mare atac cu drone asupra Ucrainei
- Aproape 650.000 de bărbați au părăsit Ucraina de la începutul războiului
- Rușii bombardează Kievul
- Rusia a pierdut 323.760 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale
- SUA şi Germania încearcă în linişte să convingă Ucraina să negocieze
- Ministerul Apărării: 4,8 miliarde de dolari vor fi alocate pentru obuze, rachete în 2024
- Atacurile ruseşti din regiunea Kherson au provocat 3 morţi şi 11 răniţi, inclusiv 3 copii
- A fost identificat comandantul rus care a ordonat uciderea civililor din Bucha
- Un oficial NATO vrea un "Schengen militar" în Europa, ceea ce stârneşte ameninţări din partea Kremlinului
- Republica Moldova a aderat la majoritatea pachetelor de sancţiuni europene care vizează Rusia
- Fost oficial ucrainean de la Herson, suspectat că şi-a denunțat tatăl şi membri ai rezistentei rușilor, arestat de SBU
Update 21:00 Franţa condamnă ferm atacul cu drone ruseşti asupra infrastructurii civile din Ucraina
Franţa condamnă ferm atacul aerian de ieri al forţelor ruse cu ocazia comemorării Holodomorului”, denumirea dată foametei care a fost provocată de Uniunea Sovietică în Ucraina între 1932 şi 1933, care a provocat câteva milioane de morţi. Acest act confirmă „cinismul şi violenţa fără margini ale Rusiei”.
Acest lucru a declarat ministrul francez de externe, Catherine Colonna, după ce ieri dronele ruseşti "au lovit în principal infrastructurile energetice din Ucraina, în special la Kiev. Acesta este cel mai mare atac aerian lansat de Rusia de la invadarea Ucrainei şi încalcă regulile fundamentale ale dreptului internaţional”.
Rusia, adaugă el, "va trebui să răspundă acestor atacuri care urmăresc să atace populaţia şi infrastructura civilă a Ucrainei şi care constituie crime de război”. Franţa, conchide oficialul,"va continua să fie alături de Ucraina într-o manieră hotărâtă şi atâta timp cât este necesar pentru a apăra suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.
Update 20:00 Președintele elvețian promite mai mult sprijin pentru Ucraina în timpul vizitei la Kiev
Președintele elvețian Alain Berset a promis sâmbătă sprijinul său pe termen lung pentru Ucraina în cadrul unei întâlniri cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Berset s-a aflat la Kiev, unde a participat la un summit internațional privind securitatea alimentară, potrivit Reuters.
Ucraina găzduiește un summit internațional pentru a promova eforturile sale de a exporta cereale în pofida blocadei rusești actuale la Marea Neagră, principala sa rută de export.
"În discuțiile cu președintele Volodimir Zelenski, președintele Berset a subliniat că Elveția este solidară cu Ucraina pe termen lung, chiar și în perioade de crize multiple și concomitente", a anunțat guvernul elvețian.
Volodimir Zelenski a anunțat și el că s-a mai discutat despre curățarea minelor, propuneri de pace și utilizarea profiturilor din activele rusești înghețate.
În trecut, Elveția a anunțat că a înghețat aproximativ 7,5 miliarde de franci elvețieni (8,5 miliarde de dolari) în active rusești.
Berset a mai spus că Elveția va oferi ajutor suplimentar Ucrainei, furnizând încă 10 ambulanțe și șase mașini de pompieri pentru a le înlocui pe cele deteriorate.
Update 19:00. Volodimir Zelenski, apel la ajutor suplimentar aerian pentru a-și proteja exporturile de cereale
Ucraina are nevoie de mai multă apărare antiaeriană pentru a-și proteja rutele pentru exportul de cereale, precum și regiunile de la granița cu Rusia, a declarat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski, care a vorbit la Kiev în cadrul unui summit internațional privind securitatea alimentară, informează Reuters.
"Există un deficit de apărare antiaeriană – acesta nu este un secret”, a spus Zelenski la summitul "Grain from Ukraine” (n.r. "Cereale din Ucraina”), la care au participat înalți oficiali din țări europene, printre care președintele elvețian Alain Berset și premierul lituanian Ingrida Simonyte.
Update 18:00. Volodimir Zelenki consideră că Holomodor a fost un adevărat genocid contra ucrainienilor
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat sâmbătă că este ''extrem de important'' de amintit marea foamete din 1932-1933 care a ucis milioane de ucraineni, tragedie cunoscută drept Holodomor, un ''genocid'' comis de Uniunea Sovietică dominată de ruşi, informează DPA, citat de Agerpres.
"Ei au încercat să ne extermine, să ne subjuge, să ne tortureze. Au eşuat. Ei au vrut să ne ascundă adevărul şi să muşamalizeze crimele teribile pentru totdeauna. Au eşuat'', a spus şeful statului ucrainean într-un discurs cu ocazia Zilei de comemorare a victimelor Holodomor.
''Şi astăzi, cu cea mai mare durere şi respect, onorăm memoria a milioane dintre oamenii noştri'', a adăugat Zelenski.
El a făcut o paralelă între foametea în masă din anii '30 şi actuala invazie rusă în Ucraina, care include atacuri asupra infrastructurii portuare şi exporturilor de cereale ucrainene.
''Acesta este un proces unde linia politicii totalitare sovietice şi linia politicii moderne ruse formează împreună semnul egal. Răul nu a fost oprit. Şi acum noi îl oprim'', a accentuat Volodimir Zelenski.
Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale la nivel mondial. De la începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, care a inclus o blocadă navală a porturilor ucrainene de la Marea Neagră, Kievul face eforturi pentru a-şi putea exporta produsele, în special cerealele.
Update 17:00. Premierul slovac numeşte războiul din Ucraina un conflict îngheţat
În timpul unei vizite de stat la Praga, noul prim-ministru al Slovaciei, Robert Fico, a numit războiul din Ucraina un conflict îngheţat care nu poate fi rezolvat prin trimiterea de arme ucrainenilor.
Update 16:00. Aproximativ 650.000 de bărbaţi apţi de înrolare au părăsit Ucraina spre Europa
Aproximativ 650.000 de bărbaţi ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani au părăsit Ucraina spre Europa de la începutul invaziei ruseşti, relatează BBC.
Update 15:40. Bild: SUA şi Germania încearcă să determine Ucraina să negocieze cu Rusia prin livrări „ţintite” de armament
Statele Unite şi Germania speră să determine Ucraina să negocieze cu Rusia prin livrări de armament bine „ţintite”, dezvăluie tabloidul german Bild citând surse guvernamentale care și-au păstrat anonimatul, scrie The Kyiv Independent.
Însă preşedintele american Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz nu plănuiesc să exercite presiuni – în mod direct – asupra preşedintelui Volodimir Zelenski să negocieze, notează Bild, potrivit news.ro.
Primii doi cei mai importanți donatori militari au Kievului plănuiesc să livreze exact atât armament – calitativ şi cantitativ – atât cât Ucraina să ţină linia frontului şi să aibă o poziţie de negociere puternică, dar nu cât să elibereze teritoriul cucerit de ruşi, mai scrie publicația germană. 13:34 - Acum 2 ore
Update 13:45. Zelenski a demis mai mulți generali din Garda Națională a Ucrainei
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un decret de demitere a mai multor ofiţeri de rang înalt din Garda Naţională a Ucrainei.
Ofiţerul cu cel mai înalt rang destituit este prim-adjunctul şefului Gărzii Naţionale, general-locotenentul Volodimir Kondratiuk, potrivit decretului prezidenţial, informează sâmbătă dpa, citată de Agerpres. Ceilalţi trei adjuncţi demişi sunt general-locotenentul Oleksandr Nabok şi doi generali-maiori, Oleh Sahon şi Mikola Mikolenko. Cu excepţia lui Sahon, toţi generalii erau în funcţie înainte de război.
Nu se cunosc deocamdată motivele acestei remanieri la conducerea Gărzii Naţionale ucrainene.
Cu câteva luni în urmă, Zelenski l-a înlocuit pe şeful structurii respective, numindu-l în fruntea sa pe Oleksandr Pivnenko, un ofiţer cu experienţă de luptă.
Garda Naţională este o organizaţie paramilitară care se subordonează Ministerului ucrainean de Interne şi este responsabilă de securitatea frontierelor şi de protecţia securităţii interne. Cu toate acestea, de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, membrii Gărzii Naţionale au luptat în prima linie.
Zelenski a declarat vineri că vrea să elibereze soldaţii din armată la sfârşitul serviciului militar obligatoriu, în ciuda continuării războiului rus împotriva Ucrainei.
Preşedintele ucrainean a afirmat că problemele grave de mobilizare, demobilizare şi rotaţie au fost abordate în cadrul unei reuniuni a Înaltului comandament militar al ţării.
Secretarul Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare, Oleksii Danilov, a declarat că preşedintele a cerut conducerii militare să demobilizeze aceşti soldaţi. Un plan concret urmează să fie prezentat săptămâna viitoare.
Capitala Ucrainei a suferit sâmbătă ceea ce oficialii au declarat că a fost cel mai mare atac cu drone al Rusiei de la începutul războiului, soldat cu cinci răniţi, în timp ce zgomotul apărării antiaeriene şi exploziile au trezit locuitorii Kievului în zorii zilei, potrivit Reuters.
Forţele aeriene ucrainene au declarat iniţial că 71 dintre cele 75 de drone lansate de Rusia au fost doborâte, dar ulterior au revizuit numărul aparatelor doborâte la 74. Purtătorul lor de cuvânt a declarat la televiziune că 66 dintre acestea au fost doborâte deasupra Kievului şi a regiunii adiacente.
Şeful forţelor aeriene, Mikola Oleşciuk, a lăudat eficienţa unităţilor de "foc mobil" - de obicei camionete rapide cu o mitralieră sau un tun antiaerian montate pe platforma lor. Acestea au doborât aproape 40% din drone, a indicat el.
Aproape 80 de blocuri de locuit şi peste 100 de clădiri din Kiev au rămas sâmbătă fără curent electric după atacul masiv al Rusiei cu drone asupra capitalei ucrainene în cursul nopţii, au anunţat autorităţile ucrainene.
Update 12:00. Rusia a propus „pacea” Kievului în schimbul refuzului de a adera la NATO, la negocierile de la Istanbul
David Arahamia, liderul partidului „Slujitorul poporului” şi cel care a condus delegaţia ucraineană la negocierile de „pace” cu ruşii din Belarus şi Turcia în 2022, a declarat că delegaţia rusă a promis pace Kievului în schimbul refuzului de a adera la NATO, dar ucrainenii nu i-au crezut, scrie Ukrainska Pravda, conform News.ro.
Jurnalista Natalia Moseiciuk a remarcat că, la o întâlnire cu o delegaţie africană, Vladimir Putin a arătat un presupus proiect de acord de pace cu Ucraina, gata pregătit, convenit în timpul negocierilor din Belarus, care ar fi fost iniţiat la Istanbul (Turcia).
Potrivit lui Putin, în aşa-zisul acord privind neutralitatea permanentă a Ucrainei şi garanţiile de securitate existau 18 articole, în care „totul este explicat, de la echipamente militare la personalul Forţelor Armate ale Ucrainei”, iar documentul ar fi fost semnat de şeful delegaţiei ucrainene.
Arahamia a subliniat: „Din anumite motive, Putin nu a publicat acest document. De ce credeţi? Dacă ar fi avut un astfel de document, l-ar fi făcut public. Ei chiar au sperat aproape până în ultimul moment că ne vor forţa să semnăm un astfel de acord pentru ca noi să ne asumăm neutralitatea. Era cel mai important lucru pentru ei. Erau pregătiţi să pună capăt războiului dacă noi am fi acceptat, – aşa cum a făcut odată Finlanda, – neutralitatea şi ne-am angajat că nu vom adera la NATO”.
„În primul rând, pentru a fi de acord cu acest punct, este necesar să modificăm Constituţia. Calea noastră către NATO este scrisă în Constituţie. În al doilea rând, nu am avut încredere că ruşii vor face acest lucru. Acest lucru ar putea fi făcut numai dacă ar exista garanţii de securitate. Nu puteam să semnăm ceva, să ne îndepărtăm, toată lumea să se relaxeze acolo, iar apoi ei [vor invada] şi mai pregătiţi – pentru că, de fapt, au intrat nepregătiţi pentru o astfel de rezistenţă. Prin urmare, am putea explora această cale doar atunci când există certitudinea absolută că acest lucru nu se va mai întâmpla. Nu există o astfel de certitudine. Mai mult, când ne-am întors de la Istanbul, Boris Johnson a venit la Kiev şi a spus că nu vom semna absolut nimic cu ei şi că haideţi să ne luptăm pur şi simplu”.
În acelaşi timp, Arahamia a negat că delegaţia ucraineană ar fi fost pregătită să semneze un astfel de document şi că Johnson ar fi forţat mâna Kievului.
Potrivit lui Arahamia, delegaţia nici măcar nu avea dreptul legal de a semna ceva – acest lucru se putea întâmpla doar teoretic la o întâlnire între Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin.
Arahamia a adăugat că partenerii occidentali ştiau despre negocieri şi au văzut proiecte de documente, dar nu au încercat să ia o decizie pentru Ucraina, ci mai degrabă au oferit sfaturi.
„De fapt, ne-au sfătuit să nu intrăm în garanţii de securitate efemere [cu ruşii – n.r.], care nu ar fi putut fi date deloc la acel moment”, a declarat Arahamiia, care a condus delegaţia de negociere”,
În opinia sa, delegaţia şi-a îndeplinit sarcinile prioritare „cu 8 puncte din 10”, deoarece ruşii „au plecat” (s-au retras din Kiev), iar apoi totul s-a transformat într-o direcţie pur militară.
Arahamia a recunoscut că a existat un moment în care a crezut în posibilitatea încercuirii capitalei.
Update 11:15. Cinci persoane rănite în cel mai mare atac cu drone asupra Ucrainei
Numărul persoanelor rănite în urma atacului rusesc de sâmbătă asupra Ucrainei, care a vizat predominant Kievul și a fost cel mai mare atac cu drone asupra ţării de la începutul războiului, a crescut la cinci persoane la Kiev, a anunțat primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, conform The Kyiv Independent.
Printre răniţi se află şi un copil de 11 ani.
Potrivit primarului Kievului, toate persoanele rănite în atac au primit îngrijiri medicale și nu au avut nevoie de spitalizare.
Ucraina a doborât 71 din cele 75 de drone lansate de Rusia în cadrul atacului masiv al Rusiei împotriva Ucrainei în dimineața zilei de 25 noiembrie, conform Forțele Aeriene. Atacul rusesc s-a concentrat predominant asupra Kievului.
Resturile de drone au căzut în cinci dintre cartierele orașului, provocând un incendiu la grădiniță. Undele exploziei au spulberat geamurile clădirilor rezidențiale învecinate.
Update 10.00. Aproape 650.000 de bărbați au părăsit Ucraina de la începutul războiului
Aproximativ 650.000 de bărbați ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani au părăsit Ucraina de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, informează The Kyiv Independent, care preia BBC Ucraina.
Conform datelor furnizate de Eurostat, peste o jumătate de milion de bărbați refugiați locuiesc în prezent în cele 27 de state membre ale UE, precum și în Elveția, Liechtenstein și Norvegia, mulți dintre ei fiind fără documente. În Germania, se estimează că 100.000 de persoane neînregistrate locuiesc în această țară, în timp ce în Austria cel puțin 14.000 de bărbați ucraineni au sosit folosind documente false sau serviciile unor traficanți.
În conformitate cu legea marțială, bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, cu unele excepții, nu au voie să părăsească țara, deoarece ar putea fi chemați la serviciul militar.
Statisticile nu oferă detalii cu privire la numărul bărbaților care au plecat legal ca tați a trei copii, persoane cu handicap sau alte categorii eligibile pentru a călători în afara Ucrainei.
ONU a estimat că aproximativ 6,2 milioane de refugiați au părăsit țara de la începutul invaziei la scară largă. Ucraina avea o populație de 41 de milioane de locuitori în 2021. În prezent, aceasta se învârte în jurul a 35 de milioane, iar experții avertizează că ar putea scădea sub 29 de milioane în următorii 30 de ani.
Update 09:25. Rușii bombardează Kievul
Trupele ruse au lanst mai multe atacuri cu drone în Kiev la primel ore ale zilei de 25 noiembrie, rănind un copil de 11 ani și distrugând infrastructura civilă din cartierul Solomianskyi al orașului, a informat primarul Kievului, Vitalii Klitschko, prin Telegram.
Update 08:00. Rusia a pierdut 323.760 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale
Rusia a pierdut 323.760 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale, a informat joi Statul Major al Ucrainei. În ultimele 24 de ore au fost uciși 860 de soldați ruşi.
Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 25.11.23 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from...
Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Vineri, 24 noiembrie 2023
Ucraina se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare asupra efortului său de recrutare în timp ce luptă cu o armată rusă mai mare.
În acest context, Volodimir Zelenski a anunţat că Statul Major a discutat despre mobilizarea și demobilizarea rotaţiei în Forțele Armate ale Ucrainei și problema recruților care și-au început serviciul militar înainte de invazia pe scară largă, potrivit Ukrainska Pravda.
Astfel, el a ordonat elaborarea unor propuneri pentru regândirea modului în care se face mobilizarea soldaţilor.
"Planul va fi elaborat și toate răspunsurile vor fi acolo – săptămâna viitoare voi vedea acest plan", a spus Volodimir Zelenski într-o conferință de presă.
Peste o sută de oameni s-au adunat în Piața Independenței din Kiev pe 12 noiembrie pentru a cere guvernului să stabilească termene pentru demobilizarea soldaților din prima linie, relatează Ukrainska Pravda.
У Києві вимагають запровадити можливість демобілізації тим солдатам, які на фронті понад 18 місяців.
— hromadske (@HromadskeUA) November 12, 2023
«Ми просимо замінити тих, хто від початку не ховався і безперервно виконує бойові завдання», кажуть рідні військовихhttps://t.co/N2kFJIhZqn pic.twitter.com/B9FEypWuh0
Război în Ucraina, 24 noiembrie 2023 | Kremlinul crede că NATO se va implica din ce în ce mai mult în războiul din Ucraina
Război în Ucraina, 23 noiembrie 2023 | Noi bombardamente în Herson. Patru oameni au murit, iar alți cinci au fost răniți
Război în Ucraina, 22 noiembrie 2023 | Armata ucraineană: "Forțele de ocupație rusești au redus numărul de atacuri terestre și aeriene asupra Avdiivka"
Război în Ucraina, 21 noiembrie 2023 | SUA oferă un nou sprijin militar, de 100 de milioane de dolari, pentru Ucraina, care include noi capacități de apărare antiaeriană
Război în Ucraina, 20 noiembrie 2023 | Preşedintele Volodimir Zelenski a destituit conducerea medicilor militari