Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 213. Zelenski le cere ucrainenilor din teritoriile ocupate să se ascundă de mobilizarea rusă în orice mod pot

Război în Ucraina, ziua 213. Zelenski le cere ucrainenilor din teritoriile ocupate să se ascundă de mobilizarea rusă în orice mod pot

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 19:05 24 Sep 2022 Modificat la 23:54 24 Sep 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Parlamentul rus ar urma să dezbată joi alipirea la Rusia a provinciilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie
  • Putin nu a fost de acord să retragă trupele din Herson, cum l-au sfătuit generalii săi, spun surse oficiale americane
  • Armata ucraineană anunţă că a doborât nouă ținte aeriene rusești
  • Iranul regretă decizia Ucrainei de a restrânge legăturile diplomatice din cauza informațiilor privind furnizarea de drone iraniene către Rusia
  • Coada de la granița dintre Rusia și Georgia se întinde pe 10 kilometri
  • Ordine de încorporare pentru bărbații aflați în zonele din Herson și Zaporojie
  • Zelenski, le cere ucrainenilor din teritoriile ocupate de ruși să se ascundă de mobilizarea rusă în orice mod pot

Update 24 septembrie, ora 21:43 Parlamentul rus ar urma să dezbată alipirea la Rusia a provinciilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse unde sunt în desfăşurare aşa-zise referendumuri ce în viziunea Moscovei ar trebui să constituie baza legală a anexării acestora, transmite Reuters în urma unei relatări a agenţiei TASS, care citează o sursă neprecizată.

Update 24 septembrie, ora 20:15 Președintele rus Vladimir Putin a respins solicitarea comandanților militari de a permite retragerea trupelor din Herson, un oraș vital pentru ofensiva Moscovei, au declarat anonim pentru NYT oficiali americani.

Președintele rus a refuzat să dea ordinul de retragere a trupelor din Herson pentru că nu ar dori ca mișcarea să fie percepută ca o altă înfrângere umilitoare după succesul contraofensivei ucrainene din nord-estul țării. Asta deși recent a devenit evident că Moscova nu are suficiente trupe pentru a-și continua ofensiva, că suferă din cauza lipsei de armament de precizie și după ce nu a reușit să obțină superioritate aeriană de când a lansat invazia pe scară largă în Ucraina.

Oficiali americani la curent cu informații extrem de sensibile au declarat că Putin le-ar fi pus în vedere comandanților că deciziile strategice de pe front sunt responsabilitatea lui. Putin a acceptat unele recomandări din partea generalilor săi, inclusiv mobilizarea civililor, dar implicarea sa a suscitat tensiuni în rândul armatei ruse. 

Update 24 septembrie, ora 19:05 Forțele aeriene ucrainene susțin că au distrus nouă ținte aeriene rusești în ultimele 24 de ore.

Este vorba de patru drone Shahed-136 și o dronă Mohajer-6 doborâte vineri, în sudul țării, cu tunuri antiaeriene.

Între timp, alte două drone Shahed-136 au fost distruse de forțele ucrainene în est.

Forțele aeriene ucrainene adaugă că un elicopter Mi-8 și un avion Su-25 au fost doborâte de rachete antiaeriene în centrul Ucrainei.

Update 24 septembrie, ora 17:30  Este din nou alertă în Rusia, a mai rămas o oră până la noile proteste.

În plin proces de recrutare ordonat de Putin şi în timpul aşa ziselor referendumuri din Ucraina, rușii se revoltă. 

La primul lor îndemn, de joi, au răspuns mii de oameni, iar imaginile cu ciocnirile între protestatari şi forţele de securitate s-au viralizat pe internet.

Mai bine să primești o amendă sau câteva zile de arest, decât să obții o înmormântare" – este mesajul trimis pe reţelele de socializare de activiștii ruşi care cheamă cetățenii la proteste în toată Rusia în această seară.

Update 24 septembrie, ora 16:15 Portul din Odesa, care este principala piață de desfacere pentru cerealele ucrainene în cadrul acordului dintre Rusia și Ucraina, încheiat în iulie, a fost bombardat cu drone kamikake.

Trecătorii au spus că dronele au survolat chiar și deasupra clădirei Operei. 

În consecință, oficialii de la Kiev au decis să retragă acreditarea ambasadorului Iranului, precizând că furnizarea de armament către Rusia este un gest neprietenos, care lovește grav în relația dintre Ucraina și Iran și chiar de fapt arată că Iranul nu respectă suveranitatea și integritatea Ucrainei și nu respectă poziția de neutralitate, așa cum a declarat anterior.

De menționat că oficialii din Statele Unite declarau anterior că rușii au cumpărat aceste drone de producție iraniană și cel mai probabil le vor folosi în Ucraina, aceste drone având și capacitatea de a a încărca și bombe.

Iranul a transmis că regretă decizia Ucrainei de a restrânge legăturile diplomatice din cauza informațiilor privind furnizarea de drone iraniene către Rusia, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani.

Kanaani a „sfătuit" Ucraina să „se abțină de la a se lăsa influențată de terțe părți care încearcă să distrugă relațiile dintre cele două țări".

Update 24 septembrie, ora 14:10 După ce Kremlinul a șocat Rusia anunțând prima mobilizare a cel puțin 300.000 de soldați de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, bărbații se grăbesc să părăsească țara. Coada de la granița dintre Rusia și Georgia se întinde pe 10 kilometri.

Coada de la granița dintre Rusia și Georgia are o lungime de aproximativ 10 km, potrivit BBC, iar oamenii așteaptă mai mult de 20 de ore pentru a o trece.

Opțiunile de a fugi sunt limitate, au declarat anterior persoanele care au fugit pentru The Guardian.

"Voi trece granița cu mașina în această seară", a declarat joi un sergent în vârstă de 29 de ani, Oleg. "Habar nu am când voi mai pune piciorul în Rusia", a adăugat el, referindu-se la pedeapsa cu închisoarea la care sunt condamnați bărbații ruși care evită încorporarea.

La începutul acestei săptămâni, patru dintre cele cinci țări UE care se învecinează cu Rusia au anunțat că nu vor mai permite rușilor să intre cu vize turistice.

Update 24 septembrie, ora 13:30 Forțele de ocupație ruse au început deja să emită ordine de încorporare pentru bărbații aflați în zonele din Herson și Zaporojie, aflate în prezent sub controlul militar al Moscovei. Ordinele sunt înmânate bărbaților care au pașapoarte rusești și au vârsta de încorporare, informează Statul Major al armatei ucrainene.

Kievul i-a ameninţat deja pe organizatorii aşa-numitelor referendumuri că vor fi puşi sub acuzare pentru înaltă trădare. În plus, acceptarea paşapoartelor ruseşti, în special de către angajaţii administraţiei de stat, este pasibilă de pedeapsă.

Update 24 septembrie, ora 12:10  Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak a spus, într-o postare pe Twitter, că decizia de a furniza Rusiei drone de luptă arată că liderii Iranului nu știu cum să iasă din „subsolul civilizației”:

„Iranul a decis să sprijine Rusia, oferind drone moderne unei țări înapoiate pentru a ucide ucraineni. După ani de sancțiuni, izolare, o reputație oribilă - elita iraniană încă nu și-a dat seama cum să se ridice din subsolul civilizației”.

Update 24 septembrie, ora 10:20  Soldați înarmați merg din ușă în ușă în zonele ocupate ale Ucrainei pentru a strânge voturi în cadrul așa-ziselor "referendumuri" privind aderarea la Rusia, spun ucrainenii.

"Trebuie să le răspunzi verbal, iar soldatul marchează răspunsul pe foaie și o păstrează", a declarat pentru BBC o femeie din Enerhodar.

În sudul orașului Herson, gardienii ruși au stat cu o urnă în mijlocul orașului pentru a colecta voturile oamenilor.

Votul din ușă în ușă este pentru "securitate", spune presa de stat rusă. "Votul în persoană va avea loc exclusiv pe 27 septembrie", a relatat Tass: "În celelalte zile, votul va fi organizat în comunități și în modalitate door-to-door".

O femeie din Melitopol a declarat pentru BBC că doi "colaboratori" locali au sosit împreună cu doi soldați ruși la apartamentul părinților ei, pentru a le da un buletin de vot pe care să-l semneze.

"Tatăl meu a pus [la aderarea la Rusia]", a spus femeia. "Mama mea a stat în apropiere și a întrebat ce se va întâmpla pentru că a pus . Ei au spus: . Mama este acum îngrijorată că rușii îi vor persecuta", a adăugat femeia.

Potrivit acesteia, există un singur buletin de vot pentru o întreagă familie.

Prezența unor soldați înarmați care au condus votul contrazice insistențele Moscovei că acesta este un proces liber sau corect.

Experții spun că autointitulatele referendumuri, care se vor desfășura pe parcursul a 5 zile, vor permite Rusiei să revendice - în mod ilegal - patru regiuni ocupate sau parțial ocupate ale Ucrainei ca fiind ale sale.

"Anexarea" nu va fi recunoscută la nivel internațional, dar Rusia ar putea pretinde că teritoriul său este atacat de armele occidentale furnizate Ucrainei, ceea ce ar putea duce la o nouă escaladare a războiului.

Președintele SUA, Joe Biden, a descris referendumurile ca fiind "o farsă", afirmând că acestea reprezintă un "pretext fals" pentru a încerca să anexeze părți din Ucraina prin forță, încălcând dreptul internațional.

"Statele Unite nu vor recunoaște niciodată teritoriul ucrainean ca fiind altceva decât o parte a Ucrainei", a declarat el.

Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a declarat că Marea Britanie are dovezi că oficialii ruși au stabilit deja obiective pentru "participarea inventată a alegătorilor și ratele de acord pentru aceste referendumuri false".

Cleverly a declarat că Rusia intenționează să oficializeze anexarea celor patru regiuni - Luhansk, Donețk, Herson și Zaporizhzhia - până la sfârșitul lunii.

Update 24 septembrie, ora 09:00 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le cere ucrainenilor din teritoriile ocupate de ruși să se ascundă de mobilizarea rusă în orice mod pot, îndemnându-i pe cei care nu pot face acest lucru să "saboteze inamicul”.

Rusia a lansat vineri referendumuri care vizează anexarea a patru regiuni ocupate din Ucraina, atrăgând condamnarea Kievului și a națiunilor occidentale, care au respins referendumurile ca fiind un simulacru și s-au angajat să nu recunoască rezultatele acestora, notează Reuters.

Oficialii ucraineni au declarat că oamenilor li s-a interzis să părăsească unele zone ocupate până la încheierea celor patru zile de vot, că grupuri armate au intrat în case, iar angajații au fost amenințați cu concedierea dacă nu participă.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat într-un discurs că referendumurile vor fi "condamnate fără echivoc" în lume, împreună cu mobilizarea pe care Rusia a început-o săptămâna aceasta, inclusiv în Crimeea și în alte zone din Ucraina ocupate de Rusia.

"Acestea nu sunt doar crime împotriva dreptului internațional și a legislației ucrainene, ci sunt crime împotriva unor persoane specifice, împotriva unei națiuni", a spus Zelenski.

Referendumurile au fost organizate în grabă după ce Ucraina a recucerit mari porțiuni din nord-estul țării într-o contraofensivă la începutul acestei luni.

Zelenski s-a adresat, de asemenea, ucrainenilor din teritoriile ocupate de ruși și a spus că aceștia ar trebui să reziste eforturilor de a-i mobiliza pentru a lupta.

"Ascundeți-vă de mobilizarea rusă în orice mod puteți. Evitați ordinele de încorporare. Încercați să vă deplasați pe teritoriul Ucrainei libere", a spus el, îndemnându-i pe cei care au ajuns în forțele armate rusești să "saboteze", să "intervină" și să transmită informații Ucrainei.

Update 24 septembrie, ora 08:00 Poliţia de Frontieră anunţă sâmbătă dimineaţă că aproape 10.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară vineri, în scădere cu aproape 8% faţă de ziua precedentă.

Prin punctele de fro­ntieră din țară au intrat și ieșit, vineri, aproximativ 188.000 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 51.400 mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România au fost 88.887 de persoane, dintre care 9.761 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 7,8% faţă de ziua precedentă).

Astfel, începând cu data de 10 februarie (perioadă pre-conflict) până pe 23 septembrie, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 2.397.770 cetăţeni ucraineni.

La punctele de trecere şi „frontiera verde”, poliţiştii de frontieră au constatat 61 de fapte ilegale (43 de infracţiuni şi 18 de contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini. Valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 7.070 lei. Au fost confiscate bunuri în valoare de peste 4.020.000 lei.

Nu s-a permis intrarea în ţară a 17 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 23 cetăţeni români din diferite motive legale.

Rusia a lansat vineri referendumuri care vizează anexarea a patru regiuni ocupate din Ucraina, iar Kievul numește acest vot „o farsă” și transmite că locuitorii au fost constrânși să voteze, scrie Reuters.

Oficialii ucraineni au declarat că oamenilor li s-a interzis să părăsească unele zone ocupate până la încheierea celor patru zile de vot, că grupuri armate au intrat în case, iar angajații au fost amenințați cu concedierea dacă nu participă la referendum.

„Astăzi (vineri - n.r.), cel mai bun lucru pentru locuitorii din Herson ar fi să nu-și deschidă ușile”, a declarat Iuriy Sobolevsky, prim-vicepreședintele consiliului de deplasare al regiunii Herson.

Voturile privind apartenența la Rusia au fost organizate în grabă, după ce Ucraina a recucerit mari porțiuni din nord-estul țării într-o contraofensivă la începutul acestei luni.

În condițiile în care președintele rus Vladimir Putin a anunțat, de asemenea, un proiect militar în această săptămână pentru a înrola 300.000 de soldați pentru a lupta în Ucraina, Kremlinul pare să încerce să recâștige controlul..

Prin anexarea celor patru zone, Moscova ar putea prezenta atacurile pentru a le recuceri ca pe un atac asupra Rusiei însăși - folosind potențial acest lucru pentru a justifica chiar și un răspuns nuclear, scrie Reuters.

Putin și alți oficiali ruși au menționat armele nucleare ca fiind o opțiune in extremis: o perspectivă terifiantă într-un război care a ucis deja zeci de mii de oameni, a dezrădăcinat milioane de oameni și a afectat economia globală.

Votul în provinciile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie din est și sud-est, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, ar urma să se desfășoare de vineri până marți.

Peste 20,5% dintre alegătorii cu drept de vot din regiunea Zaporojie și 15% dintre cei din regiunea Herson au votat vineri, a anunțat agenția rusă de presă Interfax, citând oficiali electorali locali.

„Din punctul nostru de vedere, este suficient pentru prima zi de vot”, a declarat șefa comisiei electorale din Herson, instalată de Rusia, Marina Zakharova, citată de presă.

Secții de votare au fost amenajate și la Moscova, pentru locuitorii din aceste regiuni care locuiesc acum în Rusia. Susținători ai guvernului care fluturau steaguri au participat la mitinguri la Moscova și Sankt Petersburg în favoarea referendumurilor și a efortului de război.

Liderii naţiunilor puternic industrializate din Grupul G7 au condamnat vehement, vineri, organizarea referendumurilor în regiuni ucrainene ocupate şi au avertizat că nu vor recunoaşte anexarea acestor teritorii de către Rusia.

"Nu vom recunoaşte niciodată aceste referendumuri, care par a fi o etapă suplimentară spre anexare, şi nu vom recunoaşte niciodată anexarea dacă se va produce", anunţă Preşedinţia germană a Grupului G7, conform cotidianului Le Monde.

"Rusia continuă să intimideze populaţia acestor regiuni", a precizat Grupul G7, subliniind, potrivit site-ului Tagesschau.de, că va continua să susţină financiar, umanitar, militar şi diplomatic Ucraina, inclusiv acţiunile de reconstrucţie.

Regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson, aflate parţial sub ocupaţie rusă, organizează referendumuri pentru unirea cu Rusia. Alianţa Nord-Atlantică a semnalat că nu va recunoaşte eventuala anexare a acestor regiuni.

Război în Ucraina, 23 septembrie | Ucrainenii continuă contraofensiva şi anunţă noi teritorii eliberate, în chiar ziua referendumului organizat de ruşi

Război în Ucraina, 22 septembrie | NATO respinge "retorica nucleară iresponsabilă" a Rusiei şi planul anexării unor regiuni ucrainene

Război în Ucraina, 21 septembrie | Volodimir Zelenski nu crede că Vladimir Putin va recurge la atacuri nucleare 

Război în Ucraina, 20 septembrie | Şi separatiştii din Herson vor referendum pentru alipirea la Rusia

Război în Ucraina, 19 septembrie | Zelenski, decret privind înființarea a 15 noi administrații militare în regiunea Herson

Război în Ucraina, 18 septembrie | Lupte grele pe fronturile din est şi sud-est

×
Etichete: Război Ucraina
x close