Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 243. Jens Stoltenberg, avertisment pentru Rusia: ”Nu ar trebui să lanseze acuzaţii false”

Război în Ucraina, ziua 243. Jens Stoltenberg, avertisment pentru Rusia: ”Nu ar trebui să lanseze acuzaţii false”

Război în Ucraina, ziua 242. Opt luni de când a început războiul. Zelenski, a respins duminică acuzaţiile Moscovei potrivit cărora Kievul pregăteşte provocări folosind o "bombă murdară", aşa cum a afirmat ministrul rus al apărării.

New Project - 2022-10-24T215943.335
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Oct 2022   •   22:01

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Viață extremă în Nikolaev, oraș bombardat continuu de ruși. Oamenii primesc apă cu cisterna, pentru că rețeaua urbană a fost distrusă
  • Omul cu care Putin a făcut "rocada" la conducerea Rusiei a vizitat o fabrică de tancuri
  • România va instrui aproape 200 de paramedici ucraineni în cadrul unui program NATO
  • Emmanuel Macron crede că sunt șanse de pace în Ucraina "când liderii și poporul ucrainean vor fi decis asupra termenilor"
  • "Retragerea" rușilor din Herson, explicată de un general ucrainean
  • Peste 86.000 de ucraineni au rămas în România de la începutul războiului
  • Decizia NATO după ce un avion rusesc a tras o rachetă lângă o aeronavă a Marii Britanii, deasupra Mării Negre
  • Rușii își retrag administrația civilă din Herson după ce au acuzat Ucraina că se pregătește să detoneze o "bombă murdară
  • Volodimir Zelenski a respins duminică acuzațiile Moscovei potrivit cărora Kievul pregătește provocări
  • Președintele Franței crede că există perspectiva păcii în Ucraina
  • Şoigu: îngrijorare la Moscova cu privire la posibile provocări în Ucraina cu o "bombă murdară"
  • Rusia a lansat duminică rachete şi drone asupra Nikolaev
  • Întreruperi ale furnizării de curent electric în Kiev
  • Rusia încearcă să întrerupă telecomunicațiile în Herson

Update 22:00. Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a discutat, luni, cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi cu Ben Wallace, ministrul Apărării în exerciţiu din Marea Britanie, şi cere Rusiei să evite acţiunile de escaladare a conflictului cu Ucraina.

"Am vorbit cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi cu ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, despre acuzaţiile false ale Rusiei că Ucraina se pregăteşte să utilizeze o bombă radiologică pe propriul teritoriu. Aliaţii din cadrul NATO resping aceste acuzaţii", a declarat Jens Stoltenberg, luni seară, prin Twitter.

"Rusia nu trebuie să folosească aceste acuzaţii ca pretext pentru escaladarea conflictului. Rămânem constanţi în susţinerea Ucrainei", a subliniat Jens Stoltenberg.

"Acuzaţia că Ucraina pregăteşte utilizarea unor dispozitive radiologice pe propriul teritoriu, pentru eliberarea căruia luptă în condiţii atât de grele, este absurdă", a declarat Jens Stoltenberg anterior, într-un interviu acordat site-ului Politico.eu.

"Noi suntem îngrijoraţi că aceste acuzaţii se înscriu într-un model pe care noi l-am observat în trecut din partea Rusiei în Siria, dar şi la începutul războiului sau chiar înainte de începerea războiului, în februarie. Rusia îi acuză pe alţii că fac ceea ce intenţionează să facă ei. Rusia nu ar trebui să lanseze acuzaţii false sau să utilizeze pretexte pentru a escalada şi mai mult conflictul din Ucraina", a subliniat Jens Stoltenberg.

Update 21:00. Uniunea Europeană a declarat că sprijină decizia Ucrainei de a invita experți de la ONU pentru a investiga „afirmațiile false” ale Rusiei conform cărora Kievul intenționează să însceneze Rusia pentru utilizarea armelor nucleare în Ucraina, a declarat ministrului de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

”Salutăm decizia Ucrainei de a solicita trimiterea unor experți AIEA. Sprijinul UE pentru Ucraina continuă fără încetare, inclusiv în combaterea dezinformarii”, a declarat înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Joseph Borrell.

Update 20:00 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației ruse, a inspectat o fabrică de tancuri iar imaginile au fost difuzate de propaganda Moscovei și au ajuns pe rețelele sociale.

Secvența amintește de momentul consemnat săptămâna trecută, când președintele Vladimir Putin a mers într-un poligon din Riazan, unde sunt instruiți recruții pentru Ucraina. Acolo, Putin s-a băgat sub o plasă de camuflaj și a tras cu pușca.

În inspecția la fabrica de tancuri, Medvedev n-a tras cu armamentul greu sau, cel puțin, nu a făcut-o la vedere.

El a mers printre masivele care de luptă, însoțit de oficiali ai acestui obiectiv strategic.

Considerat odinioară un lider rus reformist de către Occident, Medvedev a făcut, în trecut, "rocada" cu Putin la președinția Rusiei: l-a numit premier pe acesta din urmă, atunci când, din cauza constrângerilor constituționale de la momentul respectiv, Putin nu a mai putut candida la funcția supremă în stat.

Cu ocazia vizitei lui Medvedev printre tancuri, internauții au remarcat cu precădere două aspecte: statura relativ modestă a oficialului rus de rang înalt și haina de piele neagră pe care acesta a purtat-o cu ocazia vizitei.

Pe lângă remarcile legate de preț, comentatorii au remarcat similitudinea vestimentației lui Medvedev cu cea consacrată de ofițerii din aparatul de represiune al Germaniei naziste.

De altfel, canalul Nexta_tv și-a invitat urmăritorii să se pronunțe cu privire la personajul pe care, eventual, Medvedev și-a propus să-l întruchipeze prin vestimentație.

"Și-a pus haină de piele pentru a se cățăra mai ușor în țeava tunului sau vrea să 'reproducă' vreun personaj?" a scris Nexta_tv în tweet-ul cu imaginile vizitei la fabrica de tancuri.

Internauții nu s-au lăsat așteptați iar replicile cele mai savuroase au fost cele cu o fotografie editată și atașată.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Update 19:00 În Nikolaiev, oraș ucrainean bombardat continuu de armata rusă, supraviețuirea este cuvântul de ordine.

Rachetele rachetele şi a dronele care lovesc zonele rezidenţiale iar apa potabilă şi electricitatea lipsesc.

Clarissa Ward, corespondent special CNN, a filmat recent în acest oraș port din sudul Ucrainei.

"Acest oraş port din sud este la doar 55 de kilometri de Herson şi este lovit tot timpul. Un atac a avut loc, ieri, la primele ore ale dimineţii, cu două rachete S-300. Una dintre ele a aterizat chiar în spatele meu. Puteţi vedea aici cât de marele e craterul.

A doua a lovit un bloc de locuinţe, la etajele de sus ale clădirii. Este un adevărat miracol că nimeni nu a fost ucis. Nimeni nu poate să îşi dea seama ce anume a vizat această lovitură.

Aceasta este o zonă rezidenţială, peste tot sunt doar blocuri de locuinţe. Vreau să vă arat acolo un loc de joacă pentru copii. Puteţi vedea ce a mai rămas din el. Explozia s-a produs dimineaţa, devreme, după cum v-am spus, când niciun copil nu era la joacă.

Corespondent CNN: "După bombardamente, oamenii vin să recupereze ce se mai poate"

Însă vă puteţi da seama cât de periculos este pentru mulţi ucraineni, mai ales pentru cei din această zonă de sud, zguduită de război, să ducă o viaţă cât de cât normală. Este zguduitor. Puteţi vedea, în spatele meu, cum oamenii s-au apucat, deja, să cureţe, să sudeze conductele de alimentare cu apă, să înlăture molozul.

Vin şi iau diferite obiecte de uz curent pe care le mai pot recupera, pentru a pleca de aici. Toate acestea arată capacitatea de a rezista a ucrainenilor. Supraviețuitorii nu au avut parte de niciun răgaz, din cauza atacurilor cu rachete S-300 şi drone.

Locul acesta a fost lovit din plin. Curentul electric cade mai tot timpul iar pentru prima dată a fost adusă aici o cisternă cu apă. Se pot vedea peste tot cozi la apă potabilă", a trasmis Ward.

Update 18:00 România va asigura, în cadrul NATO, pregătirea paramedicilor ucraineni într-un program care include și medicină tactică de intervenție în timp de război.

La solicitarea formulată de Ucraina, Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre NATO (EADRCC) împreună cu statul român au dezvoltat un proiect ce presupune pregătirea a 197 salvatori ucraineni din cadrul sistemului național pentru situații de urgență, anunță Executivul.

"Este o nouă contribuție importantă a României pentru sprijinirea Ucrainei în elementele cele mai importante și necesare în cadrul războiului de agresiune, neprovocat, purtat de Rusia pe teritoriul ucrainean. (Programul) vizează salvatorii de toate categoriile care trebuie să intervină atât la distanță, în spatele frontului, în regiunile lovite de la distanță de armata rusă, cât și în linia întâi, acolo unde salvatorii se confruntă cu o gamă de răni și suferințe specifice perioadelor de război și confruntărilor directe cu arme convenționale de infanterie și artilerie. Încă o dată, România își respectă angajamentele în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, declară premierul Nicolae Ciucă.

Conform Acordului semnat în data de 24 octombrie de reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului român de Interne și ai EADRCC, se va asigura instruirea paramedicilor în cadrul cursurilor de bază și medicină tactică, precum și în cele destinate pregătirii instructorilor de prim ajutor calificat.

Valoarea estimată a proiectului este de 450,000 euro, ce sunt asigurați prin fondul fiduciar NATO.

România va asigura, cu titlu gratuit, pregătirea în cadrul Centrelor SMURD de la Târgu Mureș și Oradea.

Update 17:00 Divizia Aeropurtată 101, care și-a câștigat notorietatea în Al Doilea Război Mondial, cu ocazia debarcării în Normandia, a fost trimisă în România.

Membrii acestei unități de elită americane se antrenează cu muniție reală în Dobrogea, la câțiva kilometri de granița cu Ucraina.

"Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru de teritoriu NATO. Aducem o capacitate unică de asalt aerian. Suntem o forță de infanterie ușoară, foarte mobilă", a spus comandantului adjunct al diviziei, generalul de brigadă John Lubas.

Comandanții americani au declarat în repetate rânduri că, dacă luptele se intensifică sau dacă are loc vreun atac asupra NATO, sunt pe deplin pregătiți să treacă granița în Ucraina.

Colonelul (r) Ion Petrescu, a arătat, la Decisiv, că prerogativa unui ordin în acest sens aparține președintelui SUA

"Divizia americană are o misiune de luptă. În cazul în care escaladează conflictul de pe frontul de est din Ucraina, militarii campați în Dobrogea, la o aruncătură de băț de Odesa, vor avea misiunea de a trece granița și de a restabili, alături de militarii ucraineni, ordinea de drept internațională.

Este o opțiune la nivelul SUA. În ipoteza în care se vor folosi doar arme convenționale, luptele vor duce la eliberarea Ucrainei de trupele de ocupație iar conflictul se va opri la granița dintre Ucraina şi Federația Rusă.

Ministrul rus al Apărării i-a contactat pe miniștrii occidentali după ce aceste imagini (cu desfășurarea Diviziei 101 în România, n.r.) au apărut în spaţiul public. Dacă situația degenerează în Herson (...) aș fi prudent în ceea ce privește aruncarea în aer a barajului de la Kahovka. 

Nu va fi făcută, chiar dacă partea ucraineană susține că au fost acolo geniști militari ruși. Ce să facă, să arunce în aer barajul şi să moară înecați ei înșiși? Nu. Este aceeași propagandă ucraineană care a fost lansată și în cazul centralei Zaporojie şi nu s-a întâmplat nimic.

E posibil ca această 'retragere' rusă din Herson să fie, de fapt, o ambuscadă pentru forțele ucrainene. Divizia Aeropurtată 101 va interveni doar dacă președintele SUA, după consultări telefonice a SUA va lua o asemenea decizie", a spus Petrescu la Antena 3 CNN.

Update 16:00 Președintele francez Emmanuel Macron a spus că este încrezător într-o șansă de pace în Ucraina, chiar dacă Rusia a avertizat că putea escalada conflictul.

"Există perspectiva păcii. La un moment dat, având în vedere modul în care evoluează lucrurile și când poporul ucrainean și liderii săi vor fi decis asupra termenilor, un acord de pace va putea fi construit cu cealaltă parte", a declarat Macron la o conferință de la Roma care vizează căutarea unor modalități de promovare a păcii mondiale.

Franța a subliniat în repetate rânduri importanța menținerii deschise a canalelor diplomatice occidentale cu Moscova, de când forțele rusești au invadat Ucraina la 24 februarie.

Update 15:00 Rusia nu are nicio intenție să cedeze ușor orașul Herson din sudul Ucrainei.

În timp ce Moscova evacuează răniții și administrația civilă din oraș, noi trupe sunt masate pentru a consolida apărarea în fața eventualei ofensive a forțelor Kievului, spune generalul ucrainean Kirilo Budanov, citat de CNN.

Budanov, șeful spionajului ucrainean, arată că rușii "încearcă să creeze impresia că totul e pierdut".

Potrivit acestuia, autoritățile de ocupație evacuează băncile, între care Promsviazbak, furnizorii de internet, administrația și persoanele grav rănite.

"În același timp, (rușii) aduc noi unități militare și pregătesc apărarea pe străzile din oraș", susține Budanov.

Generalul ucrainean mai afirmă că Moscova acționează sub presiunea perspectivei ca armata ucraineană să recucerească barajul hidroenergetic de la Kahovka, despre care Kievul spune că a fost minat de trupele ruse.

"Rușii știu că, dacă noi preluăm, cel puțin, controlul la barajul Kahovka, vor trebui să ia urgent o decizie: fie părăsesc orașul foarte repede și se retrag, fie riscă să ajungă în aceeași situație în care s-au aflat unitățile noastre la Mariupol (unde combatanții care au apărat combinatul Azovstal s-au predat după o rezistență de mai multe luni, n.r.)", a explicat generalul ucrainean.

El a estimat că, deocamdată, trupele de ocupație nu se pregătesc să plece din Herson, ci să-și apere pozițiile.

Update 14:00 Numărul ucrainenilor care au tranzitat România de la începutul invaziei ruse este de 2,65 milioane.

În același timp, peste 86.500 de ucraineni au ales să rămână în țara noastră.

Situația apare într-un bilanț realizat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) la opt luni de la începerea războiului din Ucraina.

Potrivit sursei citate, Guvernul României a răspuns constant solicitărilor Ucrainei și a oferit, printre altele, combustibil, medicamente, alimente și ambulanțe.

Astfel, prin hub-ul internațional umanitar în funcțiune la Suceava din data de 9 martie, România a facilitat 56 de transporturi umanitare din state precum Italia, Franța, Bulgaria, Austria, Slovenia, Cipru, Grecia, Germania sau Republica Macedonia de Nord.

Totodată, MAE subliniază că România s-a implicat extensiv în facilitarea transportului și tranzitului cerealelor ucrainene către piețele internaționale prin măsuri complexe pentru extinderea capacităților de tranzit, inclusiv a capacităților logistice ale porturilor Constanța și Galați.

Ca urmare, a fost posibil, până în prezent, exportul a peste 5,2 milioane tone de cereale ucrainene, la care se adaugă peste 5,5 milioane tone de alte mărfuri produse în Ucraina.

Update 13:00 Aparatele de supraveghere ale Alianței Nord-Atlantice care efectuează misiuni în zona Mării Negre sunt însoțite de avioane militare de vânătoare.NATO a decis astfel după ce un avion rusesc a lansat o rachetă în apropierea unei aeronave militare britanice.

Aceasta din urmă se afla în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre. 

Zilele trecute, a avut loc un prim astfel de zbor cu escortă: o aeronavă de supraveghere a patrulat în Marea Neagră însoțită de două avioane Eurofighter Typhoon britanice care au decolat de la o bază din Cipru.

Cele două avioane de luptă nu s-au despărțit de aeronava de supraveghere până când aceasta a revenit deasupra României în drumul ei către baza din Marea Britanie.

Update 12:00 CNN relatează că rușii își retrag administrația civilă din Herson, oraș pe care l-au capturat în primăvara acestui an, la începutul invaziei.

Un localnic a declarat corespondentului CNN Clarissa Ward că, în timp ce administrația rusă pleacă din oraș, mulți rezidenți au decis să rămână, în așteptarea armatei ucrainene.

"În ultimele câteva zile, rușii au plecat din oraș și au evacuat serviciile administrative, între care centrul de pașapoarte, fondurile de pensii și documentele de acolo, poliția", a spus localnicul, la adăpostul anonimatului.

Guvernatorul instalat de Rusia în Herson, Vladimir Saldo, a declarat, la rândul său, săptămâna trecută, că administrația civilă se va muta "pe partea estică a estică" a râului Nipru.

Între timp, situația rămâne relativ calmă în oraș, cu puțini oameni pe străzi. 

Localnicii rămași fac stocuri de alimente și alte produse esențiale, anticipând că va urma o perioadă dificilă.

"Este orașul nostru. Credem că trebuie să așteptăm până vine armata noastră.Nu spun că nu ne este frică - ne este, dar am decis să rămânem. Mulți au decis să rămână și să nu se ducă în teritoriile controlate de Rusia", a concluzionat rezidentul citat de CNN.

Update 11:00 „Nimeni nu s-ar lăsa păcălit" dacă Moscova ar pregăti o escaladare a conflictului din Ucraina sub pretextul folosirii de către Kiev a unei „bombe murdare", menționate de guvernul rus, au afirmat luni într-o declarație comună miniștrii de externe din Franța, Regatul Unit şi Statele Unite, relatează AFP.

Update 08:00 Țările occidentale accelerează transporturile de îmbrăcăminte de iarnă, echipamente, muniție de artilerie și sisteme de apărare împotriva dronelor către Kiev, în timp ce forțele ucrainene și ruse se pregătesc pentru o perioadă lungă de bătălii în mijlocul noroiului și gheții, scrie politico.com.

Update 07:00 Ucraina a condamnat afirmațiile neîntemeiate ale Rusiei potrivit cărora Kievul ar putea folosi o "bombă murdară" - explozibili convenționali împreună cu material radioactiv. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că acest lucru înseamnă că Rusia însăși ar putea pregăti un atac de acest tip.

Duminică, în cursul discuțiilor telefonice cu omologii săi britanic, francez şi turc, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi-a exprimat "îngrijorările sale legate de eventuale provocări din partea Ucrainei, prin recurgerea la o 'bombă murdară'", potrivit unui comunicat al serviciilor sale.

Update 06.00 Zeci de rachete şi drone kamikaze au lovit în acest weekend infrastructura civilă şi energetică a Ucrainei. Vorbim despre atacuri care au provocat pene de curent în mai multe regiuni, inclusiv la Kiev.

Război în Ucraina, 23 octombrie | Aflată sub presiune în sudul Ucrainei, Rusia a lansat rachete şi drone asupra oraşului Nikolaev 

Război în Ucraina, 22 octombrie | Primul oraş rusesc evacuat din cauza atacurilor ucrainene!

Război în Ucraina, 21 octombrie | Confruntat cu pierderea puterii, Putin ar putea decide distugerea lumii, susține un fost consilier al președintelui rus

Război în Ucraina, 20 octombrie | Putin și-a pus o plasă de camuflaj în cap și a tras cu arma în poligonul unde sunt instruiți recruții mobilizați pentru Ucraina

Război în Ucraina, 19 octombrie | Vladimir Putin decretează legea marțială în teritoriile din Ucraina anexate ilegal

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close