Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 121 | Lavrov acuză NATO și UE că pregătesc ceva Rusiei | Ultimele forțe ucrainene din Sievierodonetsk au primit ordin să se retragă

Război în Ucraina, ziua 121 | Lavrov acuză NATO și UE că pregătesc ceva Rusiei | Ultimele forțe ucrainene din Sievierodonetsk au primit ordin să se retragă

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 20:30 24 Iun 2022 Modificat la 21:31 24 Iun 2022
razboi main
Sursa foto: hepta / Wikipedia / Twitter

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Serghei Lavrov spune că NATO și Uniunea Europeană strâng o "coaliție" în vederea unui război cu Rusia
  • Zelenski vrea să-l dea afară pe șeful celui mai mare serviciu de informații din Ucraina
  • Un politician prorus din Herson a murit după ce mașina sa a sărit în aer
  • Armata ucraineană se retrage din Severodonețk
  • Lansatoarele HIMARS, filmate în Ucraina în timp ce trag asupra rușilor
  • Rusia plănuiește să aștepte ca aliații Ucrainei să-și consume muniția
  • Consiliul European a decisa acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova
  • La Lvov începe procesul oligarhului pro-rus Medvedciuk

Update 24 iunie, ora 21:30 Ursula von der Leyen:” Normalizarea relațiilor UE cu Putin este imposibilă”

Uniunea Europeană nu va putea relua relațiile normale cu președintele rus Vladimir Putin după ce acesta a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei.

"Putin este omul pe a cărui conștiință se află acest război criminal teribil. Este un criminal și trebuie să plătească prețul pe care ne-a făcut să-l plătim. Să plătească pentru prejudiciul pe care l-a provocat", a spus Ursula von der Leyen.

Update 24 iunie, ora 20:30 Ultimele forțe ucrainene din Sievierodonetsk au primit ordin să se retragă

Ultimele forțe ucrainene care luptă în orașul Sievierodonetsk au primit ordin să se retragă pentru a evita să fie încercuite, informează The Guardian.

Pierderea orașului Sievierodonetsk este cea mai recentă înfrângere pe câmpul de luptă pentru Kiev, după cea din orașul portuar Mariupol. Potrivit unor estimări, aproximativ 12.000 de civili au rămas în Sievierodonetsk, dintr-o populație de 160.000 de locuitori înainte de război.

Toate cele trei poduri spre vest peste râul Siverskyi Donets către orașul Lysychansk au fost distruse în lupte, iar primarul Oleksandr Striuk spune că situația umanitară este critică.

Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Haidai, a spus vineri că forțele ucrainene „au primit ordinul de a se retrage pe noi poziții și de a continua lupta acolo”, dar nu a dat mai multe detalii.

„Situația în acest moment este de așa natură încât a rămâne în aceste poziții distruse doar de dragul de a fi acolo nu are sens”, a spus el, potrivit Mediafax.

Update 24 iunie, ora 19:30 Von der Leyen: până acum am primit  7,5 milioane de refugiaţi

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, adresându-se lui Macron în conferinţa de presă de la sfârşitul Consiliului European, a declarat: „În această perioadă am primit 7,5 milioane de refugiaţi din Ucraina, 3 milioane sunt încă aici.

Şi dumneavoastră şi echipa dumneavoastră, în calitate de Preşedinţie, aţi făcut posibil să acordaţi foarte rapid protecţie temporară care se traduce prin acces la piaţa muncii, la sistemul de educaţie, la sistemul de asigurări sociale. Toate acestea datorită preşedinţiei franceze”.

Update 24 iunie, ora 18:30 Acuzaţiile lui Lavrov: UE şi NATO ca Hitler

UE şi NATO formează o coaliţie pentru a duce „un război împotriva Rusiei”. Cuvintele dure sunt cele ale ministrului rus de externe Lavrov, conform căruia, Adolf Hitler, la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, „a reunit un număr semnificativ de ţări europene sub steagul său pentru un război împotriva Uniunii Sovietice”.

Potrivit aceluiaşi Lavrov, care a făcut afirmaţii la Baku (Azerbaidjna), candidaturile Ucrainei şi Moldovei la aderarea la UE nu reprezintă nicio ameninţare pentru Moscova.

Update 24 iunie, ora 17:00 Putin trimite minorităţile etnice să moară în Ucraina. Buriaţii, kazahii, tuvanii, carnea de tun a Rusiei

Vladimir Putin se compară cu Petru cel Mare, dar plata de sânge o cere de la tineri cu înfăţişare complet diferită: ochi migdalaţi, pomeţi înalţi mongoli sau ten măsliniu din Caucaz. Preferă provinciile pierdute. Adesea sunt musulmani din Osetia de Nord sau Daghestan sau budişti tibetani din Buriatia sau Republica Tuva, de la graniţele Mongoliei.

Sau provin dintr-o provincie uitată de lume din Orientul Îndepărtat, nu departe de graniţele cu China şi cu Coreea de Nord, cum ar fi provincia evreiască autonomă unde Stalin încercase să deporteze o întreagă minoritate incomodă.

În numele visului imperial al lui Putin, aceşti tineri din cele mai îndepărtate zone au şanse de sute de ori mai mari să moară în Ucraina decât semenii lor de la Moscova sau de la Sankt Petersburg, potrivit Mediafax.

Cercetările şi analiza datelor spun că au fost primii aruncaţi în cuptorul războiului, în cele mai sângeroase săptămâni. Buriaţii, de exemplu, reprezintă doar 0,3% din populaţie, dar au fost 4,5% dintre morţi, în primele 3 săptămâni de război.

Update 24 iunie, ora 16:00 Forțele ruse ar fi încercuit aproximativ 2.000 de soldați ucraineni în Donbas, în timp ce își intensifică eforturile de a captura orașele Severodonețk și Lîsîceansk, a declarat Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova. 

"În zona Hirske (Girske), am izolat până la 2.000 de oameni: aproximativ 1.800 de militari ucraineni, 120 de "naziști" din Pervîi Sektor, până la 80 de mercenari străini, precum și peste 40 de vehicule blindate de luptă și aproximativ 80 de tunuri și mortiere", a precizat oficialul rus, adăugând că 41 de soldați ucraineni s-au predat în ultimele 24 de ore.

Șeful administrației locale ucrainene, Oleksii Babcenko, a precizat că localitatea a fost "complet ocupată" de ruși și că în prezent este în curs de constituire regimul de ocupație.

Babcenko a arătat că în oraș au mai rămas circa 4.000 de oameni, care nu au acces la apă, gaze și electricitate.

Update 24 iunie, ora 15:07 Ministrul rus de Externe, Seghei Lavrov, a declarat că Uniunea Europeană și NATO formează o "coaliție" pentru a pregăti un război cu Rusia.

Lavrov a comenat acordarea, de către Consiliul European, a statutului de țară-candidat la aderarea în Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova.

Ministrul rus a reluat argumentația președintelui Vladimir Putin și a menționat că UE nu este un bloc politico-militar, spre deosebire de NATO, iar dezvoltarea relațiilor dintre blocul comunitar și alte state nu prezintă amenințări sau riscuri pentru Rusia.

Totuși, Moscova observă că retorica Uniunii și-a accentuat caracterul agresiv și "rusofob", a spus Serghei Lavrov la o conferință de presă comună susținută la Baku alături de Jeihun Bairamov, omologul său din Azerbaidjan. 

"Uniunea Europeană, împreună cu NATO, adună un fel de coaliție modernă pentru a purta, practic, un război cu Federația Rusă", a susținut el, adăugând că Rusia va supraveghea "foarte îndeaproape" acest demers.

Update 24 iunie, ora 14:29 Armata rusă a primit ordin să stopeze în totalitate traficul prin porturile ucrainene de la Marea Neagră șă pună mine în zonă.

Informația provine de la un oficial american care indică drept sursă serviciile de informații, relatează presa internațională.

Sunt două porturi-cheie vizate de ruși, unde Moscova a cerut blocarea completă a tranzitului: Odesa și Oceakiv (Oceakov), arată oficialul SUA.

"Putem confirma că, în pofida afirmațiilor publice făcute de Rusia, această țară chiar desfășoară mine în Marea Neagră, în apropiere de Oceakiv. De asemenea, avem indicii că forțele rusești au minat anterior râul Nipru", a menționat el.

Update 24 iunie, ora 14:07 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski intenționează să-l demită pe Ivan Bakanov, șeful SBU, Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Bakanov, un bărbat de 47 de ani care a condus anterior Direcția Anti-Corupție din SBU și a fost director adjunct al Serviciului, este blamat pentru faptul că nu a găsit "răspunsurile potrivite" la invazia rusă din 24 februarie și pentru că nu a reușit să comande corespunzător uriașul său dispozitiv, de peste 30.000 de agenți, relatează publicația Politico.

Politico citează patru oficiali apropiați președintelui și un diplomat occidental care a consiliat Kievul cu privire la deciziile legate de serviciul de informații condus de Bakanov.

"Suntem extrem de nemulțumiți de munca sa și lucrăm pentru a scăpa de el", a declarat sub rezerva anonimatului, pentru publicația citată, un oficial ucrainean de rang înalt apropiat de președintele Zelenski.

Paradoxal, însuși Ivan Bakanov este un apropiat al lui Zelenski.

Update 24 iunie, ora 13:02 Dmitri Savlucenko, un politician prorus, instalat de Moscova într-o funcție de conducere în orașul Herson, a murit vineri, după ce mașina sa a sărit în aer.

Herson este primul oraș important pe care rușii l-au capturat în primele zile ale invaziei.

Savlucenko era șeful Departamentului regional pentru Tineret și Sport.

Pe contul Twitter Visegrad 24 se spune că "Savlucenko răspândea, de ani de zile, propaganda rusă și a început să colaboreze imediat ce trupele ruse au preluat controlul" în oraș.

Update 24 iunie, ora 12:03 Șeful administrației militare ucrainene din regiunea Lugansk, Serghei Gaidai anunță retragerea forțelor Kievului din orașul Severodonețk.

"Din păcate, militarii noștri vor trebui să se retragă din Severodonețk, pentru că nu are sens să rămână pe poziții distruse. Creștere numărul morților", a scris Gaidai, vineri, pe contul său de Telegram.

El a adăugat că în acest oraș, pe care forțele rusești îl bombardează zilnic de aproape patru luni, 90% din clădiri au fost distruse sau avariate.

Oficialul ucrainean a precizat că rușii au cucerit Nikolaevka, o așezare situată la sud-vest de Lîsîceansk, în apropierea drumului strategic spre Bahmut, care asigura aprovizionarea apărătorilor ucraineni.

Update 24 iunie, ora 11:33 Pe rețelele sociale utilizate de membrii armatei ucrainene au început să circule imagini în care se văd lansatoare americane HIMARS, angajate împotriva unor ținte ruse.

O astfel de secvență a fost filmată pe timp de noapte și surprinde lansarea mai multor proiectile de pe platforma mobilă.

Din imagini nu reiese tipul muniției folosite, dar sistemele M142 HIMARS pot lansa proiectile ghidate prin GPS, cu raze de acțiune de până la 300 de kilometri.

Faptul că lansatoarele HIMARS au ajuns în Ucraina a fost confirmat, joi, de ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov.

Update 24 iunie, ora 10:21 M142, sistemul de artilerie de înaltă mobilitate, cu rachete (HIMARS), este un lansator multiplu dezvoltat la finele anilor '90 din secolul trecut pentru armata Statelor Unite.

Este montat pe un transportor mobil standard M1140.

Ansamblul dispune de o unitate care poate lansa șase rachete GMLRS sau două rachete PrSM sau o rachetă ATACMS.

În prezent, șasiul și sistemul lansator sunt produse de compania Lockheed Martin în Camden, Arkansas.

Poate fi transportat în teatrele de operațiuni cu avioane Hercules C-130.

Joi, Statele Unite au anunțat că acordă Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari

Aceasta face ca suma totală a asistenței militare de la Washington pentru Kiev, de când a început războiul, să se ridice la aproximativ 6,1 miliarde de dolari.

Noul pachet de ajutor militar prevede în special livrarea a patru sisteme HIMARS.

Update 24 iunie, ora 08:30 Forțele ruse trec în avantaj estul Ucrainei, deoarece învață din greșelile făcute în etapele anterioare ale invaziei. Este concluzia evaluării făcute de serviciile americane de informații.

Lecțiile învățate de ruși se traduc printr-o mai bună coordonare a atacurilor aeriene și terestre și prin îmbunătățirea logisticii și a liniilor de aprovizionare, relatează CNN, pe baza declarațiilor a doi oficiali americani la curent cu evaluările serviciilor menționate.

SUA nu se așteaptă ca noile arme furnizate recent forțelor ucrainene, între care sistemul lansator de rachete multiple HIMARS, să schimbe imediat situația de pe câmpul de luptă.

Pe de altă parte, americani iau în calcul informația larg vehiculată de partea rusă, conform căreia forțele Moscovei au reușit să distrugă unele dintre armele furnizate de Occident, inclusiv obuziere M777.

Estimările SUA indică o luptă de durată și pierderi mari de oameni și echipamente de ambele părți.

Armata Ucrainei a consumat muniția din epoca sovietică pentru sistemele mai vechi de armament și rămâne de văzut cât timp vor mai dori guvernele vestice să-și sporească asistența acordată Kievului.

Update 24 iunie, ora 00:00 Statele Unite oferă 450 de milioane de dolari în asistență militară Ucrainei

”SUA anunță un nou pachet de ajutor, ca parte a sprijinului nostru pentru a ajuta Ucraina să-și apere democrația pe fundalul agresiunii ruse neprovocate”, a spus un reprezentant al Casei Albe

Pachetul include arme și echipamente, inclusiv noile sisteme de lansare multiplă HIMARS și zeci de mii de muniție suplimentară de artilerie care a fost deja furnizată.

Vor fi prevăzute și bărci de patrulare pentru a proteja coasta și apele interioare.

Casa Albă a reamintit că de la începutul invaziei ruse, au oferit Ucrainei asistență în valoare de 6,1 miliarde de dolari.

Sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS au fost anunțate ca parte a unui pachet de ajutor de 700 de milioane de dolari din Statele Unite la începutul lunii iunie. Inițial, a fost planificat să furnizeze  patru sisteme .

Război în Ucraina, 23 iunie | Consiliul UE a dat ”undă verde” statutului de candidat la aderare pentru Ucraina

Război în Ucraina, 22 iunie | Primar: Cel puțin 22.000 de oameni au murit în Mariupol de la începutul invaziei

Război în Ucraina, 21 iunie | Rușii atacă fără încetare pe frontul de est. Lupte grele în Donbas

Război în Ucraina, 20 iunie | Primarul din Severodoneţk: Ruşii pun în aplicare strategia Mariupol, cu distrugere totală

Război în Ucraina, 19 iunie | Comandantul armatei britanice se pregătește de războiul cu Rusia | Militarii ruși dezertează pe capete

×
Etichete: Război Ucraina
x close