Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 365. ”Nicio țară nu are dreptul să își invadeze vecinul” | Declarația adoptată de membrii CE

Război în Ucraina, ziua 365. ”Nicio țară nu are dreptul să își invadeze vecinul” | Declarația adoptată de membrii CE

Redacția Antena 3 CNN
18 minute de citit Publicat la 22:34 23 Feb 2023 Modificat la 23:48 23 Feb 2023
New Project (43)
Sursa foto: Hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • ”Nicio țară nu are dreptul să își invadeze vecinul” | Declarația adoptată de membrii CE
  • Cel mai rău scenariu în Ucraina: NATO vede semnele pregătirii unui ajutor militar din China pentru Rusia
  • Premierul spaniol la Kiev: "Spania ar putea spori la 10 numărul de tancuri Leopard 2 pentru Ucraina"
  • Zelenski, mesaj înaintea împlinirii unui an de război: "Rusia a ales calea ucigașilor, a teroriștilor, a torționarilor. Va răspunde ca stat!"
  • Presa rusă de stat acuză Ucraina că pregătește un așa-numit atac sub steag fals, pe care să-l atribuie apoi Rusiei
  • Ministrul britanic al Apărării admite că războiul din Ucraina ar putea dura încă un an
  • Ministrul adjunct de Externe de la Moscova cere Ucrainei "să depună armele" dacă vrea pace cu Rusia
  • Alarmă de atac aerian în mai multe regiuni din Ucraina
  • Un avion de război rus s-a prăbușit în regiunea rusă Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina
  • Încă o vizită neanunțată în Ucraina. Premierul Spaniei a ajuns la Kiev
  • Sabotorii ucraineni vor intra în Transnistria cu uniforme rusești, susține Rusia
  • Ofițer superior rus de informații cere împușcarea lui Șoigu: ”Iaca ce conducere avem!”
  • Rusia plănuiește să preia controlul asupra Belarus până în 2030, sub pretextul unei fuziuni
  • Generaul Ben Hodges, despre planurile Rusiei: ”Moldova ar fi o pradă mult mai ușoară”
  • Preşedintele Chinei va vizita Rusia | Planul pus la cale de Vladimir Putin și Xi Jinping
  • Test eşuat al Rusiei cu racheta Satan II, în timpul vizitei lui Joe Biden la Kiev
  • Preşedintele Poloniei dă vina pe Germania pentru că Tancurile Leopard nu au ajuns încă în Ucraina

Update 23:30 Adunarea Generală a ONU cere din nou retragerea trupelor ruse din Ucraina, 141 din 193 de țări membre votând pentru condamnarea invaziei Moscovei.

ONU a votat joi cu o majoritate covârșitoare să ceară Rusiei retragerea imediată și necondiționată din Ucraina, marcând împlinirea unui an de la război cu un apel la pace, notează AFP.

141 de membri au votat pentru rezoluție, 7 s-au opus și 32 s-au abținut, inclusiv China și India.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat: „Prin votul în favoarea rezoluției de astăzi a Adunării Generale a ONU, 141 de state membre ale ONU au arătat clar că Rusia trebuie să pună capăt agresiunii sale ilegale. Integritatea teritorială a Ucrainei trebuie restabilită. La un an după ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă, sprijinul global pentru Ucraina rămâne puternic”.

Cele 7 țări care au votat împotriva rezoluției au fost Belarus, Mali, Nicaragua, Rusia, Siria, Coreea de Nord și Eritreea, conform The Guardian.

Update 22:30 Membrii Consiliului European au adoptat o declarație, la un an de când Rusia a început războiul împotriva Ucrainei: ”Nicio țară nu are dreptul să își invadeze vecinul sau să îi violeze suveranitatea și integritatea teritorială. Această agresiune este o crimă împotriva păcii”.

”Poporul ucrainean a dat dovadă de o tărie incredibilă în apărarea patriei și a principiilor de bază ale dreptului internațional împotriva agresiunii ruse. Ucrainenii au arătat hotărâre în apărarea democrației și a libertății, reziliență în fața greutăților și demnitate când au avut de înfruntat crimele Rusiei. Poporul ucrainean a arătat lumii întregi că decizia privind viitorul Ucrainei aparține doar ucrainenilor.

Nicio țară nu are dreptul să își invadeze vecinul sau să îi violeze suveranitatea și integritatea teritorială. Această agresiune este o crimă împotriva păcii. Ea violează Carta ONU, valorile ONU și valorile omenirii. Nu putem și nu trebuie să rămânem pasivi în fața unor astfel de crime”, se arată în declarație.

Potrivit acesteia, Rusia a vizat în mod sistematic civili, a distrus orașe și a atacat identitatea ucraineană: ”Suntem hotărâți să ne asigurăm că toți cei care sunt responsabili pentru crime de război și alte crime grave comise în legătură cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei vor fi trași la răspundere. Rusia a folosit ca armă alimentele și energia, a lansat amenințări nucleare iresponsabile și a diseminat narative false cu privire la război. Războiul de agresiune dus de Rusia și consecințele acestuia au afectat în mod semnificativ multe state, în special prin impactul asupra economiei globale și a prețurilor la alimente și mărfuri.

Uniunea Europeană va continua să lucreze cu partenerii săi pentru a atenua aceste efecte și pentru a oferi asistență țărilor și popoarelor cele mai afectate. Uniunea Europeană și partenerii săi au acționat rapid și unitar. Și vom continua să acționăm cu fermitate și în deplină solidaritate cu Ucraina și poporul său, atât timp cât va fi nevoie. Toți ucrainenii merită să trăiască în pace și să își decidă singuri propriul destin. Ucraina este parte din familia noastră europeană. Ucrainenii și-au exprimat dorința pentru un viitor european și Ucraina a devenit țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Alegerea cetățenilor Ucrainei este pentru pace, democrație, stat de drept, respect pentru drepturile fundamentale și prosperitate”.

În declaraţia CE, postată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, se mai arată că Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraina politic, economic, umanitar, financiar și militar, inclusiv prin achiziții rapide și coordonate din industria europeană: ”Vom sprijini, de asemenea, reconstrucția Ucrainei, pentru care vom încerca să utilizăm activele rusești înghețate și imobilizate în conformitate cu dreptul european și internațional. Vom crește suplimentar presiunea colectivă asupra Rusiei pentru a opri războiul de agresiune. În acest scop, urmează să adoptăm al zecelea pachet de sancțiuni și vom lua măsuri împotriva celor care încearcă să eludeze măsurile UE. Susținem formula de pace prezentată de Președintele Zelenski.

Împreună cu partenerii noștri internaționali, ne vom asigura că Ucraina va izbândi, că dreptul internațional este respectat, că pacea și integritatea teritorială a Ucrainei, în interiorul granițelor recunoscute internațional, sunt restaurate, că Ucraina va fi reconstruită și că se va face dreptate. Până în acea zi, nu ne vom opri”.

Update 22:00 Turnul Eiffel din capitala Franței a fost aprins cu luminile albastru și galben, culorile drapelului ucrainean, la un an de la începutul războiului din Ucraina.

Turnul Eiffel se va aprinde în culorile Ucrainei, de joi până duminică.

"Joi seară, Turnul Eiffel se va lumina în culorile Ucrainei. Parisul rămâne angajat să sprijine poporul ucrainean la un an de la începutul conflictului”, a anunțat Anne Hidalgo, primarul Parisului. 

Nu este prima dată când celebrul monument se aprinde în albastru și galben. Acesta a mai fost iluminat cu culorile drapelului național al Ucrainei timp de trei zile consecutive în februarie 2022, după ce Rusia și-a lansat "operațiunea militară specială". 

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a postat pe pagina sa de Twitter momentul în care Turnul Eiffel este iluminat, iar în descrierea clipului, aceasta a scris "Slava Ukraini!"

Update 20:30 NATO a văzut semne conform cărora China ia în considerare și poate plănui să trimită arme Rusiei pentru a o ajuta în războiul din Ucraina.

Cel care a făcut această declarație este Secretarul General al Alianței, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru agenția Reuters, citat de CNN.

Declarația vine după ce, mai devreme în cursul acestei săptămâni, Stoltenberg a exprimat îngrijorarea aliaților în legătură cu o eventuală implicare a Beijingului în conflict de partea Moscovei.  

"Nu am văzut nicio livrare de ajutor letal din partea Chinei către Rusia, dar am văzut semne că se gândesc și că ar putea plănui acest lucru. Acesta este motivul pentru care Statele Unite și alți aliați au fost foarte clar atunci când au avertizat (China) împotriva acestui lucru", a precizat el.

"Iar China nu ar trebui, desigur, să sprijine războiul ilegal al Rusiei, care este o încălcare flagrantă a dreptului internațional", a conchis șeful NATO.

El a mai amintit că statul comunist este membru al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, iar războiul Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare a Cartei ONU.

"Principiul de bază al acestui document este de a respecta integritatea altor națiuni, nu de a mărșălui și invada o altă țară cu sute de mii de soldați. Și, bineînțeles, China nu ar trebui să facă parte din asta", a apreciat Jens Stoltenberg.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat săptămâna trecută că Washingtonul este îngrijorat de faptul că autoritățile chineze iau în considerare furnizarea de "sprijin letal" pentru războiul Rusiei din Ucraina.

În urma unei întâlniri cu diplomatul de top al Chinei, Wang Yi, în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, Blinken a declarat: "Am avertizat China împotriva furnizării de sprijin material Rusiei".

Wang Yi a vizitat Moscova săptămâna aceasta iar Beijingul a replicat oficial că SUA nu se află în poziția de a formula astfel de avertismente, câtă vreme acordă Ucrainei sprijin militar.

Update 20:00 Zona de est a regiunii ucrainene Doneţk este supusă constant bombardamentelor rusești. În Harkov cei rămaşi în cartierele bombardate, majoritatea persoane în vârstă, continuă să spere la pace şi se descurcă cum pot.

Înainte de război, în Harkov locuiau peste 100.000 de oameni. Acum la un an de la invazie, au rămas în mare parte persoane în vârstă care îşi duc traiul de zi cu zi sub ploaia de rachete.

"E destul de înfricoșător, dar suntem destul de siguri că se va termina în curând şi că ai noştri vor învinge", spune un bărbat care nu a renunţat la speranța pentru pace.

"Colectez metal, hârtie, sticle. Aşa se trăiește. De 16 ori am fost sub bombardamente", mai spune un bărbat care refuză să îşi părăsească pământul.

Proporția dezastrului din Harkov: oameni uciși, clădiri distruse

Trupele ruse folosesc sistemele de rachete S300 pentru a ataca Harkovul și zonele din jur. În plus, au crescut numărul de atacuri cu avioane de luptă de-a lungul liniei frontului. Acestea, dar și elicopterele sprijină trupele de la sol.

Multe dintre clădirile rezidențiale din oraș au fost complet distruse. Acolo unde structura de rezistență nu a fost afectată oamenii încearcă să îşi reconstruiască locuințele şi viaţa.

Pe acoperișul unui bloc cu 10 etaje din Saltovka, la periferia orașului Harkov,  o echipă de muncitori oferă sprijin celor care vor să se mute înapoi în case.

În timpul nopții toate luminile din oraș se închid pentru că nu există suficient curent pentru a le alimenta. Doar unele apartamente au generatoare pe care le folosesc să aprindă câte un bec în fiecare, iar încălzirea este asigurată cu sobe instalate în casele oamenilor.

Update 19:45 NATO a văzut semne conform cărora China ia în considerare și poate plănui să trimită arme Rusiei pentru a o ajuta în războiul din Ucraina.

Cel care a făcut această declarație este Secretarul General al Alianței, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru agenția Reuters, citat de CNN.

Declarația vine după ce, mai devreme în cursul acestei săptămâni, Stoltenberg a exprimat îngrijorarea aliaților în legătură cu o eventuală implicare a Beijingului în conflict de partea Moscovei.  

"Nu am văzut nicio livrare de ajutor letal din partea Chinei către Rusia, dar am văzut semne că se gândesc și că ar putea plănui acest lucru. Acesta este motivul pentru care Statele Unite și alți aliați au fost foarte clar atunci când au avertizat (China) împotriva acestui lucru", a precizat el.

"Iar China nu ar trebui, desigur, să sprijine războiul ilegal al Rusiei, care este o încălcare flagrantă a dreptului internațional", a conchis șeful NATO.

Update 18:45 Spania ar putea creşte numărul tancurilor Leopard 2A4 pe care le va trimite Ucrainei, a afirmat joi premierul spaniol Pedro Sanchez, aflat în vizită la Kiev.

"Aşa cum a spus ieri ministrul Apărării în Parlament, vom trimite şase Leopard 2A4. Intenţionăm să vedem pe parcursul următoarelor săptămâni şi luni dacă putem creşte totalul la zece", a declarat Sanchez după o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în ajunul împlinirii unui an de la invazia rusă.

Madridul va discuta despre potenţiale livrări de aeronave cu partenerii din NATO şi UE, a adăugat el.

Este a doua vizită a lui Pedro Sanchez la Kiev după 24 februarie 2022 şi are loc la câteva zile după cele ale preşedintelui american, Joe Biden şi şefei guvernului italian, Giorgia Meloni.

Tancurile amintite, de producţie germană, fac parte dintr-un stoc de peste 50 de astfel de vehicule puse în conservare autoritățile din Spania şi necesită reparaţii, notează Reuters.

Occidentul a promis Kievului mai devreme în acest an livrarea de tancuri de luptă moderne pentru a contribui la contracararea ofensivei ruse, într-un context în care Moscova îşi intensifică eforturile de a avansa în estul Ucrainei.

Alte state din NATO, inclusiv Germania, Polonia şi Portugalia, au promis că vor trimite în total în Ucraina 48 de tancuri Leopard 2.

 

Update 16:45 Ucraina nu a cedat şi va triumfa asupra trupelor şi terorii ruse, a afirmat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu o zi înainte de marcarea unui an de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei.

"Nu am cedat, am depăşit numeroase încercări şi vom triumfa. Vom cere socoteală tuturor celor care au adus acest rău, acest război pe pământul nostru. Toată teroarea, toate omuciderile, toate torturile, toate jafurile", a afirmat Zelenski într-un mesaj postat pe reţelele sociale.

Preşedintele ucrainean a adăugat că Rusia a ales "calea ucigaşului, calea teroristului, calea torţionarului, calea jefuitorului" atunci când a declanşat acest război şi că această "alegere de stat" va necesita o "responsabilitate de stat pentru teroarea comisă".

Update 14:45 Presa rusă de stat acuză Ucraina că pregătește un așa-numit atac sub steag fals, pe care să-l atribuie apoi Rusiei.

Atacul ar viza forțele ruse din Transnistria, unde se află în prezent circa 1.500 de militari ai Moscovei dar și un depozit gigantic cu 20.000 de tone de armament, la Cobasna, rămas de pe vremea Uniunii Sovietice.

Agenția de stat TASS a citat Ministerul rus al Apărării, potrivit căruia forțele armate ucrainene, cu participarea batalionului naționalizt "Azov", ar urma să pătrundă în Transnistria, în uniforme rusești.

"Au existat și în trecut astfel de scenarii, menite să destabilizeze Republica Moldova. Maia Sandu anunța, recent, un plan al Moscovei de a recurge la sabotori în civil și la foști militari pentru a schimba, printr-o lovitură de stat, puterea legitimă cu una supusă Rusiei. Ultima perioadă a fost una tensionată în Republica Moldova, fiind marcată de proteste în Chișinău, unde a fost învestit noul guvern, dar și de participarea Maiei Sandu la Conferința pentru Securitate de la Munchen, unde a cerut apărare aeriană pentru Republica Moldova și sprijin pentru întărirea securității cibernetice.

În contextul celor relatate, joi, de agenția TASS, Guvernul de la Chișinău a cerut populației să se informeze doar din surse oficiale și să aibă grijă la dezinformări și provocări care pot veni din partea Rusiei", a transmis corespondentul Antena 3 CNN Paul Ciurari.

Președintele republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează, joi, o vizită la București, fiind primită în cursul după-amiezii la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis.

Update 13:45 Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, nu a exclus posibilitatea ca războiul din Ucraina să mai dureze încă un an, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin nu pare dispus să pună capăt agresiunii.

"Cred că Rusia a demonstrat un dispreţ total nu doar faţă de vieţile oamenilor din Ucraina, ci şi faţă de cele ale propriilor soldaţi', a declarat, joi, Wallace la postul de radio LBC din Londra.

După 12 luni de război în Ucraina, circa 188.000 de soldaţi ruşi - în realitate, mult mai mulţi - sunt morţi şi răniţi, ca urmare a acestei catastrofale erori de calcul şi a agresiunii preşedintelui Putin, a estimat ministrul britanic.

"Când cineva a întrecut măsura şi crede că este în regulă să facă asta propriului său popor, nu cred că se va opri", a mai spus el, întrebat dacă războiul ar putea dura "încă 12 luni".

Marea Britanie va păstra un minut de reculegere, vineri, în semn de respect pentru victimele conflictului din Ucraina, cu ocazia împlinirii unui an de la declanşarea invaziei ruse.

Update 12:45 Ministrul adjunct de Externe Mihail Galuzin a spus că discuțiile cu privire la Ucraina pot avea loc dacă țările occidentale și regimul de la Kiev "depun armele" și încetează să mai bombardeze orașele rusești.

"Dacă Occidentul și Kievul vor să se așeze la masa negocierilor, ar trebui, înainte de toate, să înceteze să bombardeze orașele rusești și să depună armele. După aceea, va fi posibilă o discuție bazată pe noile realități geopolitice", a precizat diplomatul într-un interviu pentru agenția rusă de stat TASS.

El a adăugat că Rusia este pregătită să urmeze o cale politică și diplomatică pentru a-și atinge obiectivele așa-numitei operațiuni militare speciale în Ucraina.

"Aș dori să reiterez încă o dată că suntem pregătiți să atingem obiectivele operațiunii militare speciale - protejarea locuitorilor din Donbass, demilitarizarea și denazificarea Ucrainei - prin mijloace politice și diplomatice", a subliniat ministrul rus.

Galuzin susține însă că o astfel de abordare este împiedicată de "poziția absolut neconstructivă" a regimului de la Kiev, care, "instigat de Occident", și-a declarat în mod deschis opțiunea pentru înfrângerea militară a Rusiei pe câmpul de luptă.

Update 11:45. În timp ce toată lumea vorbește despre ofensiva de primăvară a rușilor, ucrainenii încearcă să supraviețuiască. Condițiile sunt cu atât mai grele cu cât temperaturile sunt extrem de scăzute, ajungând la –10, -15° C pe timpul nopții. 

Cu toate acestea, în clădirile deja bombardate, care nu mai au geamuri, oamenii rezistă, încălzindu-se cu surse de căldură improvizate. 

Mai mult decât atât, muncitorii mai multor companii locale au început reabilitările la clădiri. Aceștia susțin că au primit aviz de la ingineri că structurile de rezistență ale blocurilor nu au fost afectate, motiv pentru care se încearcă reconstrucția lor. 

Între timp, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va continua să opună rezistență Rusiei. Ucrainenii se așteaptă ca, la împlinirea unui an de la începerea invaziei, să aibă loc atacuri masive asupra țării deja devastate. 

71 de atacuri au fost înregistrate doar în zona Herson în ultimele 24 de ore, spun oficialii. 

Update 11:20. Viaceslav Gladkov a declarat că un avion aparținând Ministerului rus al Apărării s-a prăbușit în municipalitatea Valuysky, nu departe de granița țării cu Ucraina.

"O echipă de anchetă și angajați ai Ministerului pentru Situații de Urgență lucrează în prezent la sol", a declarat Gladkov.

"Motivul incidentului este în curs de investigare. Situația este sub control".

Update 10:50. Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a ajuns joi la Kiev pentru a purta discuții cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Vizita nu a fost anunțată în mod public.

Pedro Sanchez a distribuit pe rețelele de socializare o înregistrare video cu sosirea sa la Kiev și de la întâlnirea cu ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Emine Dzhaparova.

„Mă întorc la Kiev la un an de la începutul războiului. Vom fi alături de Ucraina și de poporul său până când pacea se va întoarce în Europa", a fost mesajul premierului spaniol.

Vizita lui Sanchez are loc după ce, luni, președintele american Joe Biden a promis un nou ajutor militar de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina în timpul unei vizite surpriză la Kiev.

Marți, și premierul italian Giorgia Meloni a ajuns la Kiev, unde s-a angajat să continue să ofere sprijin ucrainenilor.

Update 10:30. Este alertă în Ucraina la mai puțin de 24 de ore până când se împlinește un an de război cu Rusia. Bombardamentele în estul țării continuă fără încetare, iar rușii forțează intrarea în orașul Bahmut.  

La un an de la declanșarea invaziei ruse din Ucraina, Vladimir Putin nu dă niciun semn de deschidere pentru negocieri în vederea păcii, ci caută să obțină avantaje pe câmpul de luptă pentru a tranșa situația în favoarea sa la un moment dat. Pe front, Bahmutul rămâne principalul punct fierbinte, rușii bombardând puternic aproape 20 de localități din jurul său, pentru a forța intrarea în oraș. 

O grădiniță și un stadion de fotbal din estul Ucrainei au fost lovite în timpul bombardamentelor rusești de miercuri. Terenul și clădirile complexului sportiv, o grădiniță și o clădire cu cinci etaje au fost avariate în Kupiansk și cel puțin un om a fost rănit în timpul atacului. Incendii au izbucnit în mai multe case din Vovchansk și din satul Vilcea. De asemenea, în satul Dvoricina, o rachetă a lovit o clădire rezidențială. 

Update 09:30. Oficialii ruși susțin că, de fapt, va fi pretextul unei invazii a Kievului în Transnistria. Ucrainenii ar avea planificat să regizeze o presupusă ofensivă asupra Moldovei de pe teritoriul Transnistriei. 

Însă în loc de soldați ruși, cei care vor ataca ar fi chiar ucrainenii, susțin oficialii din Ministerul Apărării al Federației Ruse. Militarii Forțelor Armate ale Ucrainei vor fi îmbrăcați în uniformele soldaților ruși, susține Moscova. 

Totodată, Ministerul rus al Apărării a anunțat că este pregătit să răspundă în cazul oricăror modificări la granița dintre Ucraina și Transnistria. 

Update 09:00. Unul din Liderii Republicii separatiste Donețk a fost înregistrat de ucraineni în timp ce declara că ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, ar trebui împușcat, împreună cu generalul Valeri Gherasimov, comandantul forțelor ruse din Ucraina. Cel interceptat este totodată ofițer superior rus de informații.

Președintele Putin nu este văzut cu ochi bun de Locotenent-Colonelul rus. Acesta îl înjură și îi spune interlocutorului său din FSB că Vladimir Putin este un debil, la fel ca Medvedev. 

Identitatea militarului a fost stabilită, fiind vorba despre unul dintre foștii lideri ai grupării DNR, ofițerul rus Gru Igor Bezler, care a vorbit cu interlocutorul său din FSB, pe nume Andrei. 

Igor Bezler este un diversionist rus, locotenent-colonel de contrainformații ruse, unul dintre liderii marionetă ai DNR, comandant în teren al unității armate ilegale "Miliția din Donbas". 

Este acuzat de organizarea și comiterea de acte dure îndreptate împotriva populației civile, asociate cu crime intenționate. 

Împreună cu complicii săi, a organizat și gestionat răpirea și torturarea unui om de afaceri local. De asemenea, în iulie 2013, a organizat răpirea unui soldat dintr-unul dintre batalioanele serviciului de patrulare a poliției cu destinație specială. La ordinul acestuia, teroriștii l-au torturat și ucis pe bărbatul reținut ilegal. 

Diversionistul rus Igor Bezler critică conducerea armată a țării, acuzându-i de incapacitatea armatei. 

"Andrei, tot ce i-ai trimis acum este un mare rahat. NU arată nimic, un rahat, bla, bla, bla, mai întâi trebuie împușcat Șoigu, după care Gerasimov, să-i ia dracu, după care jumătate din FSB-ul vostru trebuie spânzurat și pus cu fundul pe cuie de 5, la naiba cu el, ei. Și atunci vom începe să luptăm, dar cât timp nenorociții ăștia vor fi la putere, toate astea-s doar maculatură, la naiba, au trecut vremurile alea, toate astea-s un întreg rahat. 

Pentru nenorociții noștri din Ministerul Apărării orice invenție de-a ucrainenilor e matematică superioară, sunt așa de proști, să-i ia dracu, ca renii, uită-te la Gerasimov și la alte gunoaie, toți sunt la fel de bătuți în cap. Președintele nostru, la naiba cu el, e un debil, ca și Medvedev, să-i ia dracii, nu-s bani, dar ei o țin lunga "rezistați bla, bla, bla", iaca ce conducere avem, niște debili, la naiba! 

Garantăm că pentru fiecare crimă de război comisă împotriva Ucrainei va fi o plată pe măsură", a spus el.  

Liderii țărilor din grupul B9 reafirmă sprijinul pentru Ucraina

"Ucraina își folosește dreptul legitim de a se apăra de agresiunea rusă", au transmis liderii din Polonia, România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania şi Slovacia, în comunicatul difuzat după reuniunea în formatul Bucureşti Nouă (B9).

În plus, liderii participanţi la reuniunea de la Varşovia au pledat pentru intensificarea apărării pe flancul estic al NATO, pentru a descuraja Rusia, considerată "cea mai mare şi cea mai directă ameninţare de securitate", potrivit cotidianului Le Monde.

La reuniune au fost prezenţi şi preşedintele SUA, Joseph Biden, precum şi Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Preşedintele Biden a reiterat angajamentul Statelor Unite ale Americii pentru securitatea transatlantică, a anunţat Casa Albă.

Război în Ucraina, 22 februarie | Putin: "Rusia luptă în Ucraina pentru teritoriile sale istorice!"

Război în Ucraina, 21 februarie | Biden reafirmă angajamentul SUA față de Articolul 5 din Tratatul NATO

Război în Ucraina, 20 februarie | Moscova anunță că a capturat o localitate de lângă orașul asediat Bahmut

Război în Ucraina, 19 februarie | Antony Blinken: China ia în considerare furnizarea de arme Rusiei 

Război în Ucraina, 18 februarie | Preşedinta Comisiei Europene: "Ucraina are nevoie disperată de muniţie standardizată"

×
x close