Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 303. Risc mare de conflict între SUA și Rusia, avertizează ambasadorul Moscovei la Washington

Război în Ucraina, ziua 303. Risc mare de conflict între SUA și Rusia, avertizează ambasadorul Moscovei la Washington

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 16:50 23 Dec 2022 Modificat la 23:35 23 Dec 2022
New Project - 2022-12-22T234414.047
Sursa foto: Hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele ore:

  • China va continua să joace un rol constructiv în soluționarea conflictului din Ucraina, promite ministrul de Externe de la Beijing
  • Risc mare de conflict între SUA și Rusia, avertizează ambasadorul Moscovei la Washington
  • Kremlinul anunță "progrese semnificative" în demilitarizarea Ucrainei
  • Putin și-a anulat în ultimul moment o vizită la o uzină de armament din Munții Urali
  • Șeful armatei ruse: România este în top patru țări care furnizează armament Ucrainei
  • Volodimir Zelenski a anunțat că s-a întors în biroul său din Kiev după călătoria în SUA
  • Un deputat rus cere dosar penal pentru Putin după ce a folosit cuvântul "război"
  • Putin a vorbit, pentru prima dată în public, de "războiul" din Ucraina
  • Vladimir Putin spune că "există antidot" la sistemul Patriot pe care SUA a anunțat că îl trimite în Ucraina
  • Miniștrii G7 și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina
  • Armata rusă a bombardat localități din Donețk după atacul în care a fost rănit Dmitri Rogozin
  • Volodimir Zelenski s-a întâlnit în Polonia cu Andrzej Duda la revenirea din SUA

Update 21:00 Guvernul Olandei a anunţat, vineri, asistenţă suplimentară pentru Ucraina pe parcursul anului 2023, în valoare de 2,3 miliarde de euro, informează cotidianul Le Monde.

"Atât timp cât Rusia va continua războiul din Ucraina, Olanda va continua sprijinul pentru Ucraina. Aproape două miliarde de euro sunt destinate susţinerii militare, iar restul programelor umanitare şi pentru reconstrucţia infrastructurii", a transmis Guvernul olandez.

"Utilizarea exactă a contribuţiei depinde de necesităţile ucrainenilor şi de evoluţia războiului", a subliniat Guvernul olandez.

Până în prezent, Olanda a furnizat Ucrainei asistenţă militară de aproape un miliard de euro de la începerea invaziei militare ruse, în februarie.

Update 18:00 Riscul unei confruntări militare între Rusia şi Statele Unite este "ridicat", a avertizat vineri ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, acuzând SUA de practicarea unui război antirus prin intermediari pe teritoriul Ucrainei.

"În momentul de faţă, nu ascunde nimeni obiectivele reale ale politicii Casei Albe faţă de noi. Pe toate canalele de televiziune, comentarorii politici vorbesc despre necesitatea intensificării războiului prin intermediari împotriva Federaţiei Ruse", a declarat Anatoli Antonov într-un interviu acordat agenţiei de presă Tass, potrivit CNN.

"Noi subliniem că riscul unei confruntări între cele două mari puteri este mare. Rusia va continua eforturile pentru a se asigura că preocupările ruse referitoare la securitatea ţării noastre nu sunt ignorate, ci sunt auzite, în perspectiva colaborării pentru a le rezolva", a subliniat ambasadorul Rusiei.

Comunicarea diplomatică dintre Statele Unite şi Rusia se aseamănă cu "era glaciară", a apreciat ambasadorul rus la Washington, subliniind că tensiunile sunt intense, dar notând că relaţiile trebuie menţinute pentru că sunt esenţiale la nivel mondial. "Este vina cercurilor de putere americane, care sunt obsedate de ideea de a ne face pe noi stat-paria, iar dialogul Rusia-SUA este în momentul de faţă ca în era glaciară. Comunicarea cu reprezentanţii Administraţiei este sporadică, în principal prin telefon şi prin email. Nu sunt semnale că Washingtonul vrea să caute soluţii diplomatice pentru normalizarea relaţilor bilaterale", a declarat Anatoli Antonov.

"În acelaşi timp, trebuie să admitem că americanii nu vor o întrerupere totală a relaţiilor. Încearcă să controleze criza, înţeleg consecinţele paşilor excesivi, mai ales că vorbim de principalele două puteri nucleare. Ei înţeleg că este imposibil să fie găsite răspunsuri la provocările globale fără Rusia", a subliniat Antonov, notând că, pe fondul acţiunilor de sancţionare, Ambasada rusă din Washington are probleme mari cu personalul.

Statele Unite au impus sancţiuni masive Rusiei din cauza ingerinţelor electorale şi a invaziei militare ruse în Ucraina. Administraţia de la Washington a acuzat, joi, Rusia că nu a manifestat şi nu manifestă interesul real de a găsi o soluţie diplomatică pentru oprirea războiului din Ucraina, ca reacţie la afirmaţiile preşedintelui rus, Vladimir Putin, care a semnalat interesul găsirii unei soluţii diplomatice la un moment dat. "În mod fundamental, până în prezent, Rusia nu a manifestat niciun interes pentru diplomaţie semnificativă", a declarat Antony Blinken.

Update 16:49 Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a criticat, vineri, într-o conversaţie cu secretarul de Stat american, Antony Blinken, abordarea Statelor Unite în relaţiile bilaterale şi a reafirmat poziţia Beijingului în problema războiului din Ucraina, pledând pentru respectarea suveranităţii.

China va continua să joace un rol constructiv, în modul ei propriu, pentru soluţionarea crizei, a spus Wang Yi.

Beijingul, care și-a îmbunătăţit relaţiile cu Moscova în ultimul an, a evitat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina, dar a pledat pentru respectarea suveranităţii tuturor ţărilor.

China nu a aplicat sancţiunile impuse de Occident Rusiei, dar nici nu a furnizat armament Moscovei.

Update 15:23 Statele Unite poartă un război "prin intermediar" împotriva Rusiei iar riscul unei ciocniri între cele două țări este mare, declară ambasadorul rus la Washington.

"În prezent, nimeni nu ascunde adevăratele obiective ale politicii Casei Albe față de noi.

Pe toate canalele de televiziune, comentatorii politici vorbesc despre nevoia de a intensifica războiul american prin intermediar împotriva Federației Ruse", a spus Anatoli Antonov (foto) într-un interviu pentru agenția rusă TASS, citat de CNN.

"Permiteți-mi să vă reamintesc că un război prin intermediar înseamnă un război prin agent, un război la distanță.

Asta fac în prezent americanii pe teritoriul ucrainean. Subliniem că riscul unui conflict între cele două mari puteri este unul mare", a continuat el.

"Din cauza cercurilor de putere locale (americane, n.r.), care sunt obsedate să pună pe Rusia ștampila de 'proscris internațional', situația dialogului ruso-american este comparabilă cu o eră glaciară", a estimat diplomatul rus, care s-a plâns că ambasada sa este forțată să lucreze într-o "atmosferă de ostilitate și neîncredere".

Potrivit lui Antonov, dialogurile din timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în SUA demonstrează că nici actuala administrație americană, nici Kievul nu sunt "gata pentru pace".

"Accentul este pe război, pe moartea soldaților obișnuiți, pe legarea, în continuare, a regimului ucrainean de nevoile Statelor Unite", a acuzat el.

Update 14:00 Kremlinul a comunicat vineri că s-au înregistrat "progrese semnificative" în "demilitarizarea Ucrainei", care reprezintă unul dintre "obiectivele" declarate de Moscova în războiul declanșat împotriva vecinului său.

"Putem afirma că există un progres semnificativ pe calea demilitarizării", a spus purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Cu o zi înainte, președintele rus Vladimir Putin declarase că "dacă nu a fost redus deja la zero, complexul militar-industrial ucrainean se îndreaptă rapid într-acolo".

Putin a folosit cu aceeași ocazie cuvântul "război" pentru ofensiva rusă din Ucraina, ceea ce contravine legislației in vigoare de la începutul conflictului, sintagma aprobată oficial fiind "operațiune militară specială".

Speculând spusele lui Putin, un ales local din Sankt Petersburg a cerut autorităților întocmirea unui dosar penal pe numele președintelui rus, în temeiul legii care pedepsește "răspândirea de informații false" despre armată.

Președintele rus a mai comentat, joi, decizia oficializată de SUA, de a trimite sisteme antiaeriene și antibalistice "Patriot" în Ucraina.

Liderul de la Kremlin a estimat că "Patriot" este un sistem "învechit" iar Rusia este capabilă să-l contracareze.

Update 13:00 Președintele rus Vladimir Putin şi-a anulat în ultimul moment o vizită pe care trebuia să o facă la o fabrică de armament din munții Urali, transmite Antena 3 CNN.

Decizia amânării vine după ce autoritățile locale au făcut ample preparative de aproximativ o săptămână.

Printre măsurile luate, se numără interzicerea deplasării între atelierele fabricii de armament, curățarea temeinică a  străzilor, anularea ceremoniei de inaugurare a pomului de Crăciun şi interzicerea zborurilor peste oraș.

În plus, în zonă a fost desfășurat un batalion special al poliției rutiere.

Deocamdată, nu se cunoaște motivul pentru care Vladimir Putin și-a anulat această vizită.

Update 12:00 România este în top patru ţări care furnizează armament Ucrainei, spune șeful armatei ruse, Valeri Gherasimov. Declaraţia vine după ce ieri, ministrul apărării din Ucraina a declarat că a dat comandă de arme în mai multe ţări europene, inclusiv în România.

"Cele mai mari cantități de armament au fost livrate Ucrainei de SUA, Marea Britanie, Polonia și România", a declarat Șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Valeri Gherasimov.

Update 10:40 Volodimir Zelenski a anunțat că s-a întors în biroul său din Kiev după călătoria în SUA.

Vizita la Washington a fost prima pe care președintele ucrainean a efectuat-o în afara țării sale de la invazia Rusiei, din februarie.

El se întoarce încurajat de sprijinul arătat miercuri de președintele Joe Biden.

"Ne întoarcem de la Washington cu rezultate bune. Cu ceva care ne va ajuta cu adevărat", a declarat Zelenski pe Telegram.

Administrația Biden a anunțat un alt ajutor militar de 1,85 miliarde de dolari pentru Ucraina, inclusiv un sistem de apărare antirachetă Patriot.

Dar vizita lasă multe întrebări fără răspuns, inclusiv modul în care ar putea evolua ajutorul militar american, dacă sprijinul Congresului american se va menține, precum și cum se va încheia războiul.

Update 9:30 Un deputat din Sankt Petersburg a cerut Procuraturii Generale să deschidă un dosar penal președintelui rus Vladimir Putin din cauza cuvântului „război", relatează publicația independentă Meduza.

Nikita Iuferev, un deputat municipal din Sankt Petersburg, a cerut Procuraturii Generale și Ministerului de Interne să deschidă un dosar penal împotriva lui Vladimir Putin pentru răspândirea de „informații false" despre armata rusă.

„Câteva mii de oameni au fost deja condamnați pentru astfel de cuvinte despre război", a explicat Iuferev.

În septembrie, Iuferev a fost acuzat de „discreditarea" armatei după ce deputații municipali au cerut Dumei de Stat să îl acuze de trădare pe Vladimir Putin din cauza războiului din Ucraina.

Update 8:00 Președintele rus Vladimir Putin a folosit joi cuvântul "război" pentru a se referi la conflictul din Ucraina, aceasta fiind prima dată când se abate în mod public de la "operațiune militară specială", scrie CNN.

"Scopul nostru nu este de a învârti volanul conflictului militar, ci, dimpotrivă, de a pune capăt acestui război", a declarat Putin reporterilor la Moscova, după ce a participat la o reuniune a Consiliului de Stat privind politica de tineret. "Ne-am străduit și vom continua să ne străduim pentru acest lucru".

Criticii lui Putin spun că folosirea cuvântului "război" pentru a descrie conflictul din Ucraina este efectiv ilegală în Rusia din martie, când liderul rus a semnat o lege a cenzurii care consideră o infracțiune difuzarea de informații "false" despre invazie, cu o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare pentru oricine este condamnat.

Folosirea cuvântului de către Putin nu a trecut neobservată.

Nikita Iuferev, un deputat municipal din Sankt Petersburg care a fugit din Rusia din cauza poziției sale anti-război, a declarat joi că a cerut autorităților ruse să îl urmărească penal pe Putin pentru "răspândirea de informații false despre armată".

"Nu a existat niciun decret pentru a pune capăt operațiunii militare speciale și nu a fost declarat niciun război", a scris Yuferev pe Twitter. "Câteva mii de persoane au fost deja condamnate pentru astfel de cuvinte despre război".

Un oficial american a declarat pentru CNN că evaluarea inițială este că remarca lui Putin nu a fost intenționată și că probabil a fost o scăpare. Cu toate acestea, oficialii vor urmări îndeaproape pentru a vedea ce spun figurile din interiorul Kremlinului despre aceasta în zilele următoare.

Antony Blinken: Rusia nu a manifestat niciun interes pentru diplomaţie semnificativă

"În mod fundamental, până în prezent, Rusia nu a manifestat niciun interes pentru diplomaţie semnificativă", a declarat Antony Blinken într-o conferinţă de presă, conform cotidianului Le Monde.

Declaraţia este o reacţie la afirmaţiile preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a semnalat joi că vrea oprirea războiului din Ucraina la un moment dat, prin negocieri.

"Scopul nostru nu este să intensificăm conflictul, ci, dimpotrivă, să terminăm acest război, la acest lucru aspirăm. Toate conflictele armate se încheie prin negocieri. Cu cât Kievul va înţelege mai repede acest lucru, cu atât mai bine", a declarat Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă.

"Rădăcinile popoarelor Rusiei şi Ucrainei sunt mai puternice decât cei care încearcă să ne divizeze", a afirmat Putin, acuzând alte naţiuni, inclusiv Statele Unite, că au încercat "mereu" să creeze diviziuni "în lumea rusă". "Eventualii noştri inamici, oponenţii noştri au visat mereu la acest lucru şi au făcut mereu acest lucru, au încercat să ne divizeze", a subliniat Putin.

În aceeaşi conferinţă de presă, liderul de la Kremlin a avertizat că există soluţii împotriva sistemelor antiaeriene Patriot, acuzând Washingtonul că a decis livrarea unor sisteme de acest tip Ucrainei pentru a prelungi conflictul. La rândul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a acuzat Statele Unite şi Ucraina că nu ţin cont de "preocupările" Rusiei.

Război în Ucraina, 22 decembrie | Vladimir Putin spune că "există antidot" la sistemul Patriot pe care SUA a anunțat că îl trimite în Ucraina

Război în Ucraina, 21 decembrie | "Pachetul de Crăciun" al SUA pentru Ucraina include rachete "Patriot"

Război în Ucraina, 20 decembrie | Vladimir Putin a indicat că Rusia antrenează piloți din Belarus pe avioane capabile să transporte arme nucleare

Război în Ucraina, 19 decembrie | Lukașenko, cu ocazia vizitei lui Putin la Minsk: "Sper că Occidentul va asculta vocea rațiunii!"

Război în Ucraina, 18 decembrie | Ucrainenii şi-au reluat atacurile în regiunea rusă Belgorod. Un mort şi cinci răniţi

×
Etichete: Război Ucraina
x close