Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 514. Volodimir Zelenski, despre ritmul lent al contraofensivei: "Am început mai târziu decât mă așteptam"

Război în Ucraina, ziua 514. Volodimir Zelenski, despre ritmul lent al contraofensivei: "Am început mai târziu decât mă așteptam"

Război în Ucraina, ziua 514. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit vineri despre ritmul contraofensivei împotriva Rusiei.

New Project (21)
Război în Ucraina, ziua 514. Volodimir Zelenski, despre ritmul lent al contraofensivei: "Am început mai târziu decât mă așteptam" Sursa foto: AP | Jae C. Hong
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Iul 2023   •   10:40

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:

  •  Rusia vrea să aibă opțiunea de a inspecta navele cu destinația Ucraina în Marea Neagră
  • Zelenski vrea să distrugă podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia
  • Nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari, din partea SUA
  • Ucraina susține că doi copii au fost uciși de bombardamentele rusești în regiunea Donețk
  • Zelensky va avea o discuție despre regiunea Mării Negre, cu Erdogan, după prăbușirea acordului cu cereale
  • Bulgaria va livra Ucrainei vehicule militare de fabricaţie sovietică
  • Germania spune că va ajuta Polonia să se apere, dacă este atacată de Rusia
  • FT: Rusia vrea să vândă prin Qatar și Turcia cerealele furate din Ucraina

Update 20:00 Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunțat că a discutat la telefon cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg despre susținerea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, scrie The Guardian.

„Am făcut schimb de evaluări ale situației actuale din Marea Neagră și ale riscurilor pe care aceasta le reprezintă pentru securitatea alimentară globală”, a scris Zelenski pe Twitter.

El susține că au fost identificați pașii pentru deblocarea acordului.

„De asemenea, am identificat cu dl Stoltenberg prioritatea și pașii viitori necesari pentru deblocarea și funcționarea durabilă a coridorului de cereale din Marea Neagră”, a adăugat președintele Ucrainei.

El a spus că a mai vorbit cu secretarul general al NATO despre acordurile încheiate în timpul summitului de la Vilnius și despre „acțiunile viitoare privind integrarea Ucrainei în NATO”.

Update 18:00 Cel puțin patru persoane au fost ucise și alte câteva au fost rănite sâmbătă după ce o țeavă de apă caldă s-a spart într-un centru comercial din vestul Moscovei, informează Reuters.

Primarul orașului Serghei Sobyanin a declarat că unele dintre persoanele rănite au suferit arsuri și că serviciile de urgență intervin la fața locului.

„Acordăm asistență medicală tuturor victimelor”, a spus Sobyanin.

Imaginile de la fața locului arată clădirea inundată.

Centrul comercial a fost deschis în 2007 și găzduiește peste 150 de magazine.

Update 15:00 Un jurnalist rus al agenției RIA a fost ucis sâmbătă, iar alți trei ziariști au fost răniți în apropierea liniei frontului din regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

Ministerul a precizat că jurnaliștii au fost răniți în urma unui atac de artilerie ucrainean. Aceștia au fost evacuați de pe câmpul de luptă, dar corespondentul RIA a murit în timpul transportului.

Conform ministerului, cei trei răniți se află într-o stare gravă, dar stabilă.

RIA a confirmat faptul că un jurnalist a fost ucis în timp ce făcea un reportaj într-un sat de pe linia frontului și că unul dintre cameramanii a fost rănit.

Ministerul rus al Apărării susține că Ucraina a lansat un atac de artilerie folosind muniție cu dispersie.

Reuters precizează că nu a reușit să verifice din alte surse relatarea ministerului apărării.

Update 10.36 Rusia vrea să aibă opțiunea de a inspecta navele cu destinația Ucraina în Marea Neagră

Rusia dorește să poată inspecta navele cu destinația Ucraina, după retragerea sa din acordul privind cerealele din Marea Neagră, a declarat ministrul adjunct de externe al țării.

Acest lucru intervine după ce atât Moscova, cât și Kievul au anunțat că vor trata navele care călătoresc în porturile celeilalte ca potențiale ținte militare.

"Trebuie să ne asigurăm că nava nu transportă ceva rău, asta înseamnă o solicitare, o inspecție, dacă este necesar, pentru a ne asigura că acesta este cazul sau nu. Nu mai există un coridor umanitar maritim, acum există, probabil, zone de pericol militar sporit", a declarat Serghei Verșinin.

Update 09.47 Zelenski vrea să distrugă podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia

"Podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia aduce război nu pace şi, prin urmare, este o ţintă militară" a declarat ieri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Explozii produse luni pe acest pod peste strâmtoarea Kerci au ucis doi civili şi au scos din funcţiune o parte din secţiunea sa rutieră, care redevenise operaţională abia recent, după ce fusese grav avariată în urma unui atac similar în octombrie.

Oficialii ucraineni nu au revendicat direct responsabilitatea pentru acest atac, dar Moscova l-a atribuit Kievului. Crimeea a fost anexată în 2014 de Rusia, iar Ucraina doreşte recuperarea peninsulei în timp ce luptă împotriva invaziei ruse pe scară largă de 17 luni.

Podul peste strâmtoarea Kerci, supranumit și „podul lui Putin” - cu două secţiuni,rutieră şi feroviară, construit şi dat în exploatare de Rusia în 2018 - nu este doar o „rută logistică", a declarat Zelenski, într-un discurs susţinut prin videoconferinţă la Conferinţa de securitate Aspen din SUA.

"Această rută este utilizată pentru a alimenta cu muniţii războiul, iar asta se face zilnic. Şi asta militarizează peninsula Crimeea", a spus Zelenski, în comentarii auzite prin intermediul unui interpret.

Update 08.17 Nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari, din partea SUA

Statele Unite intenționează să anunțe cel mai devreme marți un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de până la 400 de milioane de dolari, compus în principal din artilerie, rachete de apărare aeriană și vehicule terestre, în timp ce contraofensiva Ucrainei continuă, au declarat vineri trei oficiali americani, relatează Reuters.

În pachet ar fi incluse mai multe transportoare blindate Stryker, echipamente de deminare, muniții pentru sistemele naționale avansate de rachete sol-aer (NASAMS), muniții pentru sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), arme antitanc, inclusiv TOW și Javelin și muniții pentru sistemele antiaeriene Patriot și Stinger, potrivit oficialilor.

Pachetul era încă în curs de finalizare și se mai poate schimba.

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că, contraofensiva țării sale progresează mai lent decât se anticipa, deoarece operațiunea a început mai târziu decât se aștepta inițial.

"Aveam planuri să o pornim (n.r. contraofensiva) în primăvară, dar nu am făcut-o, pentru că, sincer, nu aveam suficiente muniții și armament și nu aveam suficiente brigăzi pregătite corespunzător – adică, antrenate corespunzător în aceste arme.

Cu siguranță au avut ceva mai mult timp decât aveau nevoie; din cauza asta, au construit toate acele linii (n.r. militarii ruși). Și într-adevăr, aveau o mulțime de mine pe câmpurile noastre. Din această cauză, un ritm mai lent al acțiunilor noastre contraofensive ", a declarat, ieri, Zelenski pentru Forumul de Securitate din Aspen.

Totodată, președintele ucrainean a susținut că nu a vrut să piardă oameni, personal, militari și echipamente. "Aș spune că ne apropiem de un moment în care acțiunile relevante pot câștiga ritm, deoarece deja trecem prin unele locații miniere și deminam aceste zone”, a mai adăugat Zelenski.

Război în Ucraina, 21 iulie | Zelensky va avea o discuție despre regiunea Mării Negre, cu Erdogan, după prăbușirea acordului cu cereale

Război în Ucraina, 20 iulie | Ucraina avertizează că va considera ținte militare navele din Marea Neagră care se îndreaptă spre porturile controlate de Rusia

Război în Ucraina, 19 iulie | Ucraina vrea patrule militare cu Turcia și Bulgaria pe Marea Neagră, sub mandat ONU

Război în Ucraina, 18 iulie | Kremlin, avertisment pentru Zelensky: ”Dacă se fac aranjamente fără Rusia, să se ţină cont de aceste riscuri"

Război în Ucraina, 17 iulie | Rusia anunță încetarea acordului privind transportul cerealelor pe Marea Neagră

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close