Cele mai importante evenimente din ultimele ore:
- Vladimir Putin spune că "există antidot" la sistemul Patriot pe care SUA a anunțat că îl trimite în Ucraina
- Miniștrii G7 și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina
- Armata rusă a bombardat localități din Donețk după atacul în care a fost rănit Dmitri Rogozin
- Volodimir Zelenski s-a întâlnit în Polonia cu Andrzej Duda la revenirea din SUA
- Un lider pro-rus dintr-o zonă ocupată de forțele Moscovei în Herson a fost ucis cu o bombă plasată în mașină
- Ministrul rus al Apărării anunță că s-a dus pe linia frontului din Ucraina
- Aleksandr Lukașenko dezminte că ar plănui să intre în război împotriva Ucrainei
- The New York Times i-a identificat pe soldații ruși care au asasinat zeci de civili pe o stradă din Bucea
- Rusia: Rachetele Patriot nu vor ajuta la soluționarea conflictului din Ucraina
- Bogdan Chirieac: "Există un risc uriaș legat de sistemul antiaerian Patriot trimis de SUA în Ucraina"
- Armata lui Vladimir Putin a ajuns la 100.000 de soldați morți în Ucraina
- Macron spune că Ucraina nu are șanse să adere la NATO
- Dmitri Rogozin, rănit de un bombardament în Ucraina
- Joe Biden: Pentru Putin, este foarte important să vadă că eu şi preşedintele Zelenski suntem uniţi
- Joe Biden reafirmă sprijinul SUA pentru Ucraina şi anunţă furnizarea de asistenţă suplimentară
- Volodimir Zelenski a făcut o vizită la Casa Albă
- SUA confirmă oficial: sistemul de rachete "Patriot" este inclus în noul pachet de asistență militară pentru Ucraina
- Bogdan Chirieac: "Vizita lui Zelenski în SUA poate fi o portiță către negocierile de pace. Ucraina nu va negocia singură"
- Putin acuză Occidentul vrea să dezmembreze Rusia
Update 21:00 Administraţia de la Washington a acuzat, joi seară, Rusia că nu a manifestat şi nu manifestă interesul real de a găsi o soluţie diplomatică pentru oprirea războiului din Ucraina, ca reacţie la afirmaţiile preşedintelui rus, Vladimir Putin, care a semnalat interesul găsirii unei soluţii diplomatice.
"În mod fundamental, până în prezent, Rusia nu a manifestat niciun interes pentru diplomaţie semnificativă", a declarat Antony Blinken într-o conferinţă de presă, conform cotidianului Le Monde.
Declaraţia este o reacţie la afirmaţiile preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a semnalat joi că vrea oprirea războiului din Ucraina la un moment dat, prin negocieri. "Scopul nostru nu este să intensificăm conflictul, ci, dimpotrivă, să terminăm acest război, la acest lucru aspirăm. Toate conflictele armate se încheie prin negocieri. Cu cât Kievul va înţelege mai repede acest lucru, cu atât mai bine", a declarat Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă. "Rădăcinile popoarelor Rusiei şi Ucrainei sunt mai puternice decât cei care încearcă să ne divizeze", a afirmat Putin, acuzând alte naţiuni, inclusiv Statele Unite, că au încercat "mereu" să creeze diviziuni "în lumea rusă". "Eventualii noştri inamici, oponenţii noştri au visat mereu la acest lucru şi au făcut mereu acest lucru, au încercat să ne divizeze", a subliniat Putin.
În aceeaşi conferinţă de presă, liderul de la Kremlin a avertizat că există soluţii împotriva sistemelor antiaeriene Patriot, acuzând Washingtonul că a decis livrarea unor sisteme de acest tip Ucrainei pentru a prelungi conflictul. La rândul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a acuzat Statele Unite şi Ucraina că nu ţin cont de "preocupările" Rusiei.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat miercuri, la Washington, că nu va accepta niciun compromis pentru oprirea războiului cu Rusia. "Putin continuă să atace din ce în ce mai mult obiective civile, dar va eşua. O pace justă nu va implica niciun compromis" în privinţa integrităţii teritoriale a Ucrainei, a declarat Zelenski.
Biden a subliniat că are aceeaşi viziune asupra păcii în Ucraina ca preşedintele Zelenski. "Cred că împărtăşim exact acceaşi viziune, a unei Ucraine libere, independente, prospere şi sigure, vrem amândoi să se încheie acest război. Şi se poate încheia astăzi dacă Putin ar avea măcar puţină demnitate şi ar face lucrul corect, adică retragerea trupelor. Dar acest lucru nu se va întâmpla acum. (...) Pentru Putin, este foarte important să vadă că eu şi preşedintele Zelenski suntem uniţi, două ţări împreună, pentru a ne asigura că el nu va avea succes", a afirmat Biden. Preşedintele SUA a explicat că aliaţii occidentali se concentrează pe asistenţa oferită Ucrainei "pentru a avea succes pe câmpul de luptă". "Ucraina poate reuşi pe câmpul de luptă cu ajutorul nostru, cu ajutorul aliaţilor europeni şi al altora, iar dacă şi când preşedintele Zelenski va fi pregătit să discute cu ruşii, va putea reuşi acest lucru, întrucât va fi câştigat pe câmpul de luptă", a argumentat Biden.
Update 20:01 Președintele rus Vladimir Putin a avertizat, joi, că "există opțiuni" contra sistemelor americane de tip Patriot, iar Kremlinul ia act, din atitudinea SUA, că sunt ignorate cererile Moscovei.
"În privința sistemului Patriot, este destul de vechi. Nu funcționează precum sistemul rus S-300. Dar oponenții noștri pornesc de la principiul că este o armă defensivă. Foarte bine (...)
Există întotdeauna un antidot. Livrarea acestor sisteme (în Ucraina) este în van, este doar o modalitate de prelungire a conflictului", a afirmat Vladimir Putin, într-o conferință de presă, citat de presa internațională.
El a spus, pe de altă parte, că dorește oprirea războiului din Ucraina "la un moment dat", prin negocieri.
"Scopul nostru nu este să intensificăm conflictul, ci, dimpotrivă, să terminăm acest război, la acest lucru aspirăm. Toate conflictele armate se încheie prin negocieri. Cu cât Kievul va înțelege mai repede acest lucru, cu atât mai bine", a declarat președintele rus.
Putin a invocat și "rădăcinile comune" ale rușilor și ucrainenilor, după zece luni de război în care ar fi murit, conform unor estimări neoficiale, zeci de mii de soldați de ambele părți, precum și mii de civili, cel puțin.
Update 19:39 Miniştrii de Externe din Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) au condamnat, joi, "atrocităţile" comise de armata rusă în Ucraina şi au reafirmat sprijinul militar, financiar şi umanitar pentru poporul ucrainean.
"În cursul celei de-a 12-a reuniuni de anul acesta, miniştrii de Externe din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, împreună cu Înaltul reprezentant al Uniunii Europene au condamnat din nou, în cei mai puternici termeni posibili, războiul de agresiune ilegal, nejustificat şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei şi au exprimat solidaritatea totală şi sprijinul neclintit pentru Ucraina şi pentru poporul ucrainean, atât timp cât va fi necesar. Miniștrii au evidenţiat angajamentul constant pentru independenţa Ucrainei, pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării, în cadrul frontierelor recunoscute internaţional și au reiterat condamnarea vehementă a tentativelor de anexare a teritoriului suveran ucrainean, care nu vor fi recunoscute niciodată; au condamnat atrocităţile comise de forţele armate ruse (...)", anunţă Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei, ţară care exercită Preşedinţia Grupului G7.
Miniştrii de Externe din Grupul G7 au îndemnat Belarusul să nu mai permită lansarea de atacuri de către armata rusă de pe teritoriul său.
"Grupul G7 salută şi susţine eforturile preşedintelui Volodimir Zelenski de a promova o pace justă şi durabilă. Rusia poate opri acest război imediat prin încetarea atacurilor asupra Ucrainei şi prin retragerea completă şi necondiţionată a forţelor şi echipamentelor de pe întregul teritoriu al Ucrainei recunoscut la nivel internaţional. Grupul G7 îndeamnă din nou Rusia să facă acest lucru imediat", subliniază Preşedinţia germană a Grupului G7.
Update 19:21 Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar altele au fost rănite, joi, în bombardamente efectuate de armata rusă în trei localităţi din regiunea Doneţk, situată în estul Ucrainei şi aflată parţial sub ocupaţie rusă.
Anunțul a fost făcut de autorităţile ucrainene.
Atacurile ruse au vizat localităţile Kurahove, Kramatorsk şi Ceasov Iar, conform agenţiei de presă Ukrinform.
"Au fost atacuri deliberate asupra civililor din regiunea Doneţk. În Ceasov Iar, o persoană a fost ucisă, iar două au fost rănite; în total, au fost 15 atacuri cu obuze", a declarat Pavlo Kirilenko, șeful administraţiei militare regionale ucrainene.
În Kramatorsk, bombardamentele au lovit o şcoală şi o întreprindere, dar nu au fost raportate victime.
Luptele între armata ucraineană şi trupele ruse s-au intensificat în ultimele luni pe linia frontului din Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, în contextul anunţului Moscovei privind anexarea acestor regiuni.
Rusia a raportat, joi, la rândul său, atacuri ale armatei ucrainene la periferia oraşului Doneţk.
Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar altele au fost rănite.
Printre persoanele rănite se numără fostul vicepremier rus Dmitri Rogozin şi Vitali Hoţenko, lider al autoproclamatei republici proruse Doneţk.
Update 18:23 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit joi, la revenirea din Statele Unite, cu omologul său polonez, Andrzej Duda
Întâlnirea a avut loc în incinta Aeroportuluui internaţional din Rzeszow-Jasionka, în sud-estul Poloniei.
Volodimir Zelenski a efectuat miercuri o vizită oficială în Statele Unite, unde a discutat cu preşedintele Joe Biden despre evoluţiile conflictului militar cu Rusia şi a rostit un discurs în Congresul SUA.
Preşedintele Biden a reafirmat, miercuri seară, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o cu Volodimir Zelenski, susţinerea Statelor Unite pentru Ucraina în contextul agresiunii militare a Rusiei.
Biden a confirmat furnizarea de asistenţa militară suplimentară, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, inclusiv un sistem antiaerian şi antibalistic de tip Patriot.
Update 17:44 Șeful pro-rus al localității Liubimivka din regiunea ucraineană Herson a fost asasinat joi.
Andrei Ștepa a murit după ce o bombă plasată în mașina sa a explodat.
În vehicul se mai afla o persoană care a murit, la rândul său, în urma deflagrației, a relatat agenția rusă TASS, citând surse locale.
Imagini cu vehiculul în flăcări în care se afla Ștepa s-au viralizat pe rețelele sociale.
Autoritățile locale pro-ruse au atribuit atacul "teroriștilor ucraineni".
Liubimivka este situată pe malul stâng al Niprului, zonă unde forțele ruse s-au retras după ce au părăsit orașul Herson, în prima parte a lunii noiembrie, sub presiunea armatei ucrainene.
A number of media outlets have published, allegedly, footage of the burning car of collaborator Andrei Shtepa. pic.twitter.com/s3h4f1XwC5
— NEXTA (@nexta_tv) December 22, 2022
Update 15:54 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, s-a deplasat pe linia frontului din Ucraina pentru a inspecta poziţiile forţelor armate.
Ar fi a doua vizită pe frontul din Ucraina efectuată de Șoigu în mai puţin de o săptămână.
Ministrul rus "a verificat condiţiile de desfăşurare a personalului şi materialului militar și a inspectat pozițiile unităţilor militare și condiţiile de cazare a personalului", se spune într-o postare pe Telegram a instituției conduse de Șoigu, mesajul fiind însoțit de un clip video în care apare acesta din urmă.
Update 15:24 Recentele mișcări ale forțelor armate din Belarus au fost comentate, joi, de liderul autocrat de la Minsk.
Acesta a spus că operațiunile militare din țara sa nu fac parte dintr-un plan de participare la războiul Rusiei în Ucraina.
"Am făcut și facem exerciții militare. Acestea sunt mai ample în prezent, din cauza situației și amenințărilor curente. Prin urmare, efectuăm exerciții pe teritoriul nostru. Asta-i tot. Nu există alte intenții, nu există conspirații", a spus Aleksandr Lukașenko într-o declarație publicată pe site-ul său.
"Nu putem exclude că ar putea fi lansată o agresiune împotriva țării noastre. Vedem, cel puțin, astfel de pregătiri la vecinii noștri", se mai spune în declarație.
Ucraina și Belarus au o graniță comună de peste 1.000 de kilometri iar teritoriul aliatului Moscovei a fost folosit în februarie de trupele ruse pentru lansarea invaziei.
Însă până în prezent trupele din Belarus nu au participat la conflict.
Mai devreme în cursul lunii decembrie, Belarus a organizat exerciții militare timpurii iar o delegație condusă de președintele rus Vladimir Putin a călătorit la Minsk pentru discuții cu Lukașenko.
Aceste evoluții au accentuat speculațiile că liderul de la Kremlin ar putea încerca să-l convingă pe președintele belarus să-l ajute în războiul împotriva Ucrainei.
Update 14:27 Unitatea militară rusă responsabilă de uciderea a zeci de civili ucraineni în orașul Bucea a fost nominalizată de ziarul american The New York Times (NYT) în urma unei investigații.
În aprilie anul curent, după ce trupele rusești s-au retras din Kiev și din regiunea înconjurătoare, la Bucea au fost descoperite și fotografiate mai multe cadavre de civili cu mâinile legate la spate, aparent executați de la mică distanță.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că imaginile probează comiterea unui "genocid", în timp ce Moscova a negat toate acuzațiile și a declarat că victimele au fost rezultatul unor "provocări flagrante ale extremiștilor ucraineni".
După o anchetă de opt luni, The New York Times a ajuns la concluzia că autorii masacrului de pe strada Yablunska din Bucea au fost parașutiștii ruși din Regimentul 234 de asalt aerian.
Publicația susține că dovezile arată că asasinatele au făcut parte dintr-un "efort deliberat și sistematic de a asigura fără milă o rută spre capitală".
"Soldații au interogat și executat bărbați neînarmați, aflați la vârstă de luptă, și au ucis oameni care le-au intersectat involuntar calea.Aceștia erau fie copii care fugeau cu familiile lor, fie localnici care sperau să găsească alimente, fie oameni care, pur și simplu, încercau să se întoarcă acasă pe bicicletele lor", a relatat ziarul american.
Update 13:30 Livrările americane de sisteme de rachete Patriot către Ucraina nu vor ajuta la soluționarea conflictului și nu vor împiedica Rusia să își atingă obiectivele.
Reacția vine după vizita întreprinsă, miercuri, de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în SUA.
Cu această ocazie, Administrație Biden a confirmat că va trimite în Ucraina sistemul antiaerian avansat cu rachete Patriot.
Patriot este unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană folosite de Statele Unite și de aliații acestora.
Acesta este folosit în principal pentru a doborî rachete balistice și de croazieră, iar Ucraina l-a solicitat pentru respingerea atacurilor rusești cu rachete și drone.
Într-o convorbire cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu au existat semnele privind disponibilitatea pentru discuții de pace în timpul vizitei lui Zelenski în SUA.
Potrivit lui Peskov, aceasta este o dovadă că SUA duce un război "prin intermediar" cu Rusia "până la ultimul ucrainean".
În timpul călătoriei sale în Statele Unite, Zelenski s-a adresat Congresului american, unde a declarat că Ucraina este "vie"și că "nu se va preda niciodată" lui Vladimir Putin.
De asemenea, el a spus că nu vor exista "compromisuri" în încercarea de a pune capăt războiului.
Update 12:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a stârnit murmur și zâmbete la conferința de presă susținută la Washington alături de omologul american Joe Biden.
Zelenski a fost întrebat ce va face în continuare, după ce SUA au confirmat că vor livra Ucrainei sistemul antiaerian avansat Patriot.
El a răspuns că va cere "și alte sisteme Patriot", ceea ce a stârnit surpriza și amuzamentul celor prezenți.
Acest moment, coroborat cu informația că bateria Patriot anunțată de SUA nu va ajunge imediat în Ucraina, ci în decurs de săptămâni sau luni, stârnește suspiciuni că lucrurile n-ar merge chiar perfect între Washington și Kiev.
Analistul de politică externă Bogdan Chirieac crede că eventualele fricțiuni între Ucraina și cel mai important aliat al său nu sunt de substanță.
Chirieac a vorbit și despre riscurile asociate cu expedierea de sisteme Patriot în Ucraina.
Dacă exista tensiune între americani și ucrainieni, între Joe Biden și Volodimir Zelenski, acesta din urmă nu ar fi fost primit la Casa Albă așa cum a fost primit. (Primirea) înseamnă un 'commitment', un angajament fără echivoc al Statelor Unite și, odată cu Statele Unite, al NATO față de Ucraina, inclusiv în ceea ce privește sistemele Patriot.
Acestea prezintă un risc uriaș.
Dacă o baterie Patriot cade în mâna rușilor, vor fi probleme un deceniu de acum încolo, fiindcă sunt noutăți tehnologice de care rușii n-au habar (...) Și dacă pică în mâna rușilor, (poate) nu se va întâmpla nimic anul ăsta sau anul viitor, dar peste doi ani de zile s-ar putea să avem probleme noi cu rușii", a estimat Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.
Update 11:30 Armata rusă a ajuns la peste 100.000 de soldați morți, potrivit ultimei estimări publicate de armata ucraineană.
Astfel, în ultima zi, armata Moscovei a pierdut 660 de soldați, ceea ce a dus totalul la 100.400 de militari ruși „lichidați”.
Potrivit sursei citate, tot în ultima zi, forțele armate ruse au mai pierdut un avion, un tanc, două blindate de luptă ale infanteriei, un lansator multiplu de rachete, 7 diferite rachete, 6 piese de artilerie și 5 drone.
„100.000 de soldați au primit onoruri în cele zece luni de război pe scară largă, potrivit ministrului rus al apărării, Sergehi Șoigu”, se scrie pe pagina de Twitter Defence of Ukraine.
Update 10:00 Președintele Franței, Emmanuel Macron, nu crede că Ucraina are șanse să adere la NATO și spune că o astfel de decizie ar fi percepută de Rusia ca fiind „ceva conflictual”.
"Intrarea Ucrainei în NATO ar fi percepută de Rusia ca ceva conflictual. Nu vi-o puteţi imagina cu această Rusie", a declarat preşedintele Macron, miercuri, într-un interviu acordat cotidianelor Le Monde, Wall Street Journal şi publicaţiei libaneze An Nahar, conform Agerpres.
"Fie că Ucraina intră sau nu în NATO - şi acesta nu este scenariul cel mai probabil - va trebui să i se acorde garanţii de securitate cu atât mai solide cu cât a fost atacată de Rusia", a Macron.
Președintele francez insistă asupra necesităţii de a acorda "garanţii de securitate" Ucrainei, dar şi Rusiei, la finalul conflictului, poziţie care i-a atras critici puternice din partea guvernului de la Kiev şi a unor ţări est-europene.
"La final, va fi necesar să îi punem pe toţi în jurul mesei. Toţi europenii şi occidentalii care îmi dau lecţii de morală să îmi explice aşadar cu cine vor sta în jurul mesei", a spus el.
"În ceea ce mă priveşte, aş prefera să nu fie doar chinezii şi turcii cei care vor negocia a doua zi după încheierea războiului", a subliniat Emmanuel Macron referindu-se în special la eforturile de mediere ale diplomaţiei turce.
Update 9:00 Fostul director al Roscomos, Dmitri Rogozin, a spus că hotelul în care și-a sărbătorit ziua de naștere a fost bombardat cu lovituri de mare precizie.
Potrivit acestuia, acest loc nu a fost bombardat de 8 ani, dar „cineva a scurs informații”.
„A fost o întâlnire de lucru, într-un cerc îngust și într-o atmosferă calmă după întoarcerea de la una dintre unitățile noastre de voluntari. Am locuit în acest hotel în ultimele luni, iar timp de 8 ani inamicul nu a bombardat niciodată acest loc.
Cineva a scurs informații, iar în jurul orei 19:45 au fost mai multe lovituri de mare precizie, inclusiv în locul în care eram direct localizați. Au lovit cu un calibru de 120 sau 155 mm. Ancheta va stabili de unde și cine a făcut asta.
Am o rană, un fragment de metal de 3x4 mm intrat deasupra omoplatului drept. Urmează o operațiune. Încă câțiva oameni apropiați mi-au fost răniți”, a spus el, pe canalul de Telegram.
Update 8:00 Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a afirmat, miercuri seară, că are aceeaşi viziune asupra păcii în Ucraina ca omologul său Volodimir Zelenski şi a apreciat că nu vor apărea disensiuni între ţările occidentale privind susţinerea oferită Kievului.
"Cred că împărtăşim exact acceaşi viziune, a unei Ucraine libere, independente, prospere şi sigure, vrem amândoi să se încheie acest război. Şi se poate încheia astăzi dacă Putin ar avea măcar puţină demnitate şi ar face lucrul corect, adică retragerea trupelor. Dar acest lucru nu se va întâmpla acum. (...)
Pentru Putin, este foarte important să vadă că eu şi preşedintele Zelenski suntem uniţi, două ţări împreună, pentru a ne asigura că el nu va avea succes", a afirmat Biden în conferinţa de presă organizată la Casa Albă împreună cu preşedintele Ucrainei, potrivit postului de televiziune CNN.
Preşedintele SUA a explicat că aliaţii occidentali se concentrează pe asistenţa oferită Ucrainei "pentru a avea succes pe câmpul de luptă". "Ucraina poate reuşi pe câmpul de luptă cu ajutorul nostru, cu ajutorul aliaţilor europeni şi al altora, iar dacă şi când preşedintele Zelenski va fi pregătit să discute cu ruşii, va putea reuşi acest lucru, întrucât va fi câştigat pe câmpul de luptă", a argumentat Biden.
Preşedintele SUA nu crede că vor apărea disensiuni în cadrul Alianţei Nord-Atlantice sau între NATO şi Uniunea Europeană privind susţinerea pentru Ucraina.
"Nu sunt îngrijorat deloc în privinţa menţinerii unităţii alianţei cu NATO, cu Uniunea Europeană şi cu alţii, nu am mai văzut niciodată Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană mai unite în privinţa unui lucru şi nu văd niciun semn că va apărea vreo modificare. Ş
tim cu toţii care este miza, iar partenerii europeni ştiu chiar mai bine. Nu am văzut nicio invazie majoră în vreo ţară europeană după al II-lea Război Mondial, iar europenii nu văd niciun semn că Vladimir Putin ar face vreo schimbare în acest sens dacă noi opunem rezistenţă şi îi ajutăm pe ucraineni să reziste. Ştim cu toţii care este miza, este vorba de ideea de suveranitate, de respectarea Cartei ONU", a subliniat Biden.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat la Washington că nu va accepta niciun compromis pentru oprirea războiului cu Rusia. "Putin continuă să atace din ce în ce mai mult obiective civile, dar va eşua. O pace justă nu va implica niciun compromis" în privinţa integrităţii teritoriale a Ucrainei, a subliniat Zelenski.
Update 00:00 După întâlnirea de miercuri seară de la Casa Albă, între președintele SUA, Joe Biden și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Joe Biden a declarat că va sprijini în continuare Ucraina.
De altfel, SUA va aloca printr-o nouă lege încă 45 de miliarde de dolari, ajutor suplimentar pentru Ucraina. Mai mult de atât, Joe Biden susține că Ucraina va primi din partea SUA o autorizație de securitate națională astfel încât departamentul Apărării să poată oferi manevrele de apărare și muniție esențiale pentru aceasta.
"Nu vă vom lăsa să fiți singuri. Și atunci când libertatea Ucrainei a fost amenințată, americanii nu au ezitat să vă acorde sprijin. Lupta Ucrainei face parte din ceva mult mai important.
Chiar înainte de începutul invaziei și de amenințările lui Putin, prin masarea de forță la frontieră, am asigurat că Ucraina va fi pregătită să se apere chiar înainte ca rușii să treacă în Ucraina. Am oferit arme pentru apărare, sisteme pentru apărare antiaeriană, muniție și multe altele.
Le mulțumesc membrilor congresului pentru sprijinul pentru Ucraina care vine de la ambele partide și pentru viitoarea lege care va aloca 45 de miliarde de dolari fonduri suplimentare pentru Ucraina, de asemenea, o autorizație de securitate națională, astfel încât departamentul Apărării să poată oferi materiale de apărare și muniție esențiale pentru Ucraina, ceea ce va întări siguranța națională.
Astăzi anunțăm o nouă tranșă de asistență pentru Ucraina, și anume 1,85 de miliarde de dolari, un pachet de asistență cu transferuri directe de echipament de care are nevoie Ucraina, dar și contracte pentru muniție de care va avea nevoie Ucraina în viitoarele luni pentru artilerie, tancuri și lansatoare de rachete.
Vrem să ne manifestăm clar în fața ceea ce face Rusia atunci când atacă intenționat infrastructura esențială a Ucrainei", a declarat președintele Joe Biden.
Război în Ucraina, 21 decembrie | "Pachetul de Crăciun" al SUA pentru Ucraina include rachete "Patriot"
Război în Ucraina, 20 decembrie | Vladimir Putin a indicat că Rusia antrenează piloți din Belarus pe avioane capabile să transporte arme nucleare
Război în Ucraina, 19 decembrie | Lukașenko, cu ocazia vizitei lui Putin la Minsk: "Sper că Occidentul va asculta vocea rațiunii!"
Război în Ucraina, 18 decembrie | Ucrainenii şi-au reluat atacurile în regiunea rusă Belgorod. Un mort şi cinci răniţi
Război în Ucraina, 17 decembrie | Sirenele de raid aerian au sunat iar în toate regiunile din Ucraina. Explozii raportate în Odesa