Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- "Timpul în Ucraina se măsoară în vieți omenești": Şeful Comitetului militar al NATO susține că Ucraina are nevoie de mai mult sprijin
- Ucraina a anunțat că a stabilizat frontul de est. Rusia a crescut producția de obuze și bombe ghidate
- Depozit comercial din zona Kievului, lovit de rachetele lansate de Rusia
- Locuitorii unei localități din Rusia, sfătuiți să se mute temporar din cauza situației tensionate
- Forțele Moscovei au bombardat la Kiev un depozit de retail unde lucrau aproape 100 de persoane
- Rusia spune că a capturat o localitate din Donețk
- Mesajul dus la Kiev de consilierul lui Joe Biden: pachetul de ajutor al SUA va ajunge în Ucraina
- Închisoare pentru o femeie din orașul lui Putin care a scris "Nu războiului" pe buletinul de vot
- Congresul SUA intră în vacanță fără să aprobe ajutorul de 60 de miliarde pentru Ucraina
- Kievul, bombardat masiv cu rachete și drone, joi dimineața
- Volodimir Zelenski: Statul de drept global trebuie să ''funcţioneze din nou''
- Ambasadorul Ucrainei: Peste 150.000 de cetăţeni din acest stat au beneficiat de protecţie temporară în România
- Președintele ucrainean a discutat despre "formula păcii" cu premierul indian
- Un bloc turn și o fabrică din Harkov, lovite în timpul unui atac aerian
- ONU: Rusia controlează teritoriile ocupate din Ucraina printr-un climat de frică, crime și tortură
Update 22.05 "Timpul în Ucraina se măsoară în vieți omenești": Şeful Comitetului militar al NATO susține că Ucraina are nevoie de mai mult sprijin
Şeful Comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a declarat astăzi, în timpul unei vizite la Kiev, că aliaţii Ucrainei nu ar trebui să fie prea pesimişti în ceea ce priveşte capacitatea acesteia de a respinge trupele ruseşti.
Rob Bauer a condus prima vizită oficială la Kiev a unei delegaţii militare a NATO din februarie 2022, când Rusia a trimis mii de trupe în Ucraina într-o invazie pe mai multe fronturi. Trupele Kievului sunt în criză de muniţie şi forţe şi sunt pe picior de retragere în est, unde forţele ruseşti avansează.
"Ucraina are nevoie de şi mai mult sprijin. Şi are nevoie de el acum. Timpul în Ucraina nu se măsoară în zile, săptămâni sau luni. Se măsoară în vieţi omeneşti. În ţările aliate, o săptămână este o săptămână. În Ucraina, o săptămână este o mamă, un tată, un copil, un prieten, un iubit pierdut pentru totdeauna", a declarat Bauer la Forumul de Securitate organizat de Kiev.
El a vorbit inclusiv despre atacul cu rachete care a vizat Kievul noaptea trecută, când se afla acolo şi când capitala ucraineană a fost ţinta unui val de 31 de rachete ruse, între care rachete hipersonice Kinjal.
Bauer s-a întâlnit, de asemenea, cu şeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, pentru discuţii despre situaţia actuală de luptă. Sîrski a declarat pe Facebook că au discutat despre aprovizionarea cu muniţii şi apărarea antiaeriană.
Rob Bauer a avut o discuţie și cu ministrul de externe, Dmitro Kuleba, despre perspectivele de pregătire pentru luptă a militarilor ucraineni şi despre cooperarea în domeniul industriei de apărare, a precizat ministerul.
"În timp ce lumea poate că a fost prea optimistă în 2023, noi nu ar trebui să facem aceeaşi greşeală devenind prea pesimişti în 2024", a declarat Bauer la forumul de securitate de la Kiev, exprimându-şi încrederea în capacitatea Ucrainei de a reuşi pe câmpul de luptă. "Pesimiştii nu câştigă războaie", a spus Rob Bauer.
Update 20.31 Ucraina a anunțat că a stabilizat frontul de est. Rusia a crescut producția de obuze și bombe ghidate
Trupele armate ucrainene au reuşit să stabilizeze situaţia pe frontul de est, a susţinut astăzi comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, în timp ce ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a susţinut de partea sa că Rusia şi-a crescut în ultimul an de 2,5 ori producţia de obuze şi a lansat recent producţia de serie a unei noi bombe aeriene cu mare putere distructivă.
Generalul Sîrski a discutat atăzi la Kiev cu şeful Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, pe care l-a informat asupra evoluţiei situaţiei pe front, unde trupele ruse sunt în ofensivă, şi a insistat că pentru armata ucraineană "priorităţile cheie sunt muniţiile şi apărarea antiaeriană", potrivit unui mesaj pe care l-a postat pe Telegram.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat la rândul său în aceeaşi zi că muniţia armatei ucrainene este pe sfârşite şi le-a cerut aliaţilor Ucrainei să-şi sporească ajutorul oferit Kievului.
Comandantul-şef al armatei ucrainene a discutat tot astăzi cu şeful Statului Major al armatei franceze, Thierry Burkhard, căruia i-a transmis că "Forţele Armate ale Ucrainei au reuşit să stabilizeze situaţia pe frontul de est în acest moment". Totuşi, mai devreme Rusia a revendicat cucerirea a încă unui sat pe acest front, pe care a înaintat gradual după ce a ocupat oraşul fortăreaţă Avdiivka.
În acest timp, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a vizitat în regiunea Nijni Novgorod o fabrică ce produce bombe aeriene şi muniţii de artilerie, conform unei înregistrări video difuzate de Ministerul rus al Apărării. Declaraţiile consemnate în înregistrare fac referire la creşterea producţiei de bombe cu lansare aeriană FAB-500, dublarea producţiei de bombe FAB-1500 şi lansarea producţiei de serie pentru FAB-3000.
Update 18.04 Depozit comercial din zona Kievului, lovit de rachetele lansate de Rusia
Unul dintre marile depozite comerciale din Ucraina a fost lovit de rachetele lansate de Rusia. Depozitul se află în zona Kiev.
Pagubele sunt însemnate, anunță ucrainenii. Depozitul unuia dintre cei mai mari comercianți cu amănuntul din Ucraina a fost avariat în atacul rusesc asupra Kievului.
Este vorba despre avarii majore, anunță reprezentanții companiei. Vladyslav Cechotkin, fondatorul pieței online Rozetka, a declarat că 99 de persoane se aflau la serviciu în timpul atacului de astăzi. Angajații s-au refugiat într-un adăpost anti-bombă după ce a fost anunțat atacul aerian.
Update 16.31 Locuitorii unei localități din Rusia, sfătuiți să se mute temporar din cauza situației tensionate
Locuitorilor din localitățile de graniță ale regiunii ruse Belgorod li s-a cerut să se mute temporar în regiunea Iaroslavl. Șeful administrației districtului urban Graivoronski din regiunea Belgorod, Ghenadi Bondarev, le-a cerut, joi, locuitorilor din localitățile de graniță să se mute temporar în regiunea Iaroslavl din cauza situației tensionate, relatează agenția rusă de presă Interfax.
"Facem un apel către cei care rămân în așezările de frontieră ale districtului urban. Situația continuă să rămână tensionată. Vă rog să luați decizia corectă și să părăsiți temporar teritoriul districtului urban. Colegii din regiunea Iaroslavl sunt gata să primească pe rezidenții din Grayvoron. Vă rog să-mi scrieți cine este pregătit să plece. Noi vom organiza plecarea”, a transmis Ghenadi Bondarev, Șeful districtului Grayvoronsky din regiunea Belgorod a Rusiei, pe Telegram.
Update 15:33 O persoană a fost ucisă și alte patru, rănite într-un atac rusesc asupra orașului Nikolaev din sudul Ucrainei.
Șeful administrației regionale, Vitali Kim, a scris pe Telegram că o femeie a murit, iar alte trei femei și un bărbat sunt răniți.
Atacul a fost precedat de alerte aeriene.
La Kiev, depozitul unuia dintre cei mai mari comercianți cu amănuntul din Ucraina a fost incendiat în urma atacului masiv de joi dimineață.
Vladislav Ceciotkin, fondatorul platformei online Rozetka, a declarat că 99 de persoane erau de serviciu la momentul bombardamentelor.
Angajații au scăpat cu viață după ce au reușit să se refugieze într-un adăpost.
Update 13:27 Rusia a anunțat noul comandant la conducerea Flotei sale de Nord, după ce fostul comandant, amiralul Aleksandr Moiseev, a fost avansat și a preluat comanda generală a Marinei militare, relatează presa internațională.
Flota Nordului va fi condusă interimar de viceamiralul Konstantin Kabanțov, potrivit Ministerului rus al Apărării.
Această flotă are baza în Arctica și se estimează că dispune de 32 de nave de război și 33 de submarine.
Update 12:41 Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, a vizitat Kievul în cursul zilei de miercuri.
El a afirmat că pachetul masiv de ajutor, de 60 de miliarde de dolari, blocat în Congresul SUA de republicani, "va ajunge în Ucraina", în cele din urmă.
Fostul președinte Donald Trump și loialiștii săi din Congres doresc ca această finanțară să fie direcționată către probleme interne, cum ar fi controlul frontierelor, și nu pentru a ajuta Ucraina să reziste în fața Rusiei.
Congresul SUA intră în vacanță în următoarele două săptămâni și, fără o aprobare în Camera Reprezentanților, unde republicanii dețin o majoritate fragilă, proiectul de lege privind ajutorul pentru Ucraina și Israel nu poate fi adoptat.
Update 11:37 Ministerul rus al Apărării susține că forțele rusești au capturat localitatea Tonenke din regiunea Donețk.
Este o comunitate situată la nord-vest capitala regională.
Ministerul rus a declarat că forțele au înlăturat rezistența ucraineană și, de asemenea, au ocupat o gară.
Ucraina nu a comentat imediat informația, care nu a putut fi verificată în mod independent.
Rusia a înregistrat câștiguri pe front în ultimele luni. Dacă se confirmă, preluarea localității Tonenke se profilează drept cea mai semnificativă de la căderea satelor de la vest de orașul Avdiivka, în urmă cu câteva săptămâni.
Update 10:30 O femeie a fost condamnată la opt zile de închisoare de către un tribunal rus, după ce a scris ”Nu războiului” pe buletinul de vot în alegerile prezidențiale desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute.
Inculpata "a luat un buletin de vot şi a scris 'Nu războiului' pe verso, cu un marker roșu, după care a introdus buletinul în urnă", a comunicat o instanță de judecată din Sankt Petersburg.
Tribunalul a stabilit că, în acest fel, acuzata "a deteriorat o proprietate a statului şi discreditat forțele armate ruse" și a condamnat-o la plata unei amenzi în valoare de 40.000 de ruble (aproximativ 400 de euro) şi opt zile de detenție administrativă.
Președintele rus Vladimir Putin a fost reales, duminică, pentru un nou mandat prezidențial de șase ani.
El a întrunit aproape 90% din voturile exprimate, la capătul unei curse electorale în care a avut de înfruntat trei candidați nesemnificativi.
Potrivit informațiilor neoficiale, aceștia au fost selectați chiar de Kremlin pentru a întreține aparența unei competiții politice.
Potrivit ONG-ului OVD-Info, specializat în urmărirea represiunii, 119 persoane au fost arestate în urma unor acțiuni de protest în alegerile prezidenţiale din Rusia.
Update 09:30 Membrii Congresului american se pregătesc să părăsească Washingtonul pentru o vacanță de două săptămâni, fără să fi votat un nou ajutor pentru Ucraina, a cărei armată duce o lipsă acută de muniție, relatează presa internațională.
Ei se vor întoarce la Washington pe 8 aprilie.
Miercuri, șeful Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, a menționat mai multe scenarii alternative în lucru, de la varianta unui împrumut pentru Kiev, evocată și de Donald Trump, până la utilizarea activelor înghețate ale oligarhilor ruși.
Pachetul de 60 de miliarde de dolari a fost deja aprobat în Senatul american.
Însă legea, cerută de luni de zile de administrația Biden, este blocată în Camera Reprezentanților, unde republicanii dețin o majoritate fragilă.
Mike Johnson, un loialist al fostului președinte Donald Trump, refuză categoric să permită examinarea acestui proiect de lege.
Update 08:30 Kievul a fost bombardat masiv, joi dimineață, de armata rusă, care a lansat rachete și drone asupra capitalei ucrainene.
"Fragmente de rachete au căzut pe o grădiniță din districtul Sviatoșînski", a declarat Vitali Kliciko, primarul Kievului.
El a adăugat că un bloc de apartamente și mai multe mașini din alte zone ale capitalei.
Cel puțin zece persoane, între care și un copil, au fost rănite.
Forțele aeriene ucrainene au semnalat anterior că bombardiere rusești echipate cu rachete de croazieră au decolat anterior din Rusia.
Atacurile au vizat mai multe regiuni din Ucraina, nu doar Kievul.
Update 00:01 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut liderilor mondiali ca ordinea internațională bazată pe reguli să fie instituită din nou și să se opună dictatului forței, la care recurge Rusia, relatează Reuters.
Într-o intervenție video la o conferință globală găzduită de Coreea de Sud, Zelenski - a cărui țară a fost invadată de Rusia în februarie 2022 - a arătat că multe națiuni și regiuni ale lumii vor beneficia de restabilirea statului de drept internațional.
"Împreună, trebuie să facem ca regulile să funcționeze din nou", a declarat el la Summit-ul pentru Democrație, o inițiativă a președintelui american Joe Biden menită să abordeze modalități de a opri regresul democratic și eroziunea drepturilor și libertăților.
Zelenski a invitat Congresul SUA, unde disputele politice au împiedicat adoptarea unui proiect de lege care ar oferi încă 60 de miliarde de dolari ajutor Ucrainei, să se alăture demersurilor pentru o "fiabilitate solidă" la nivel global.
Război în Ucraina, 20 martie 2024 | Un bloc turn și o fabrică din Harkov au fost lovite în timpul unui atac aerian
Război în Ucraina, 19 martie 2024 | Ucraina vrea să facă la summitul de la Washington un "pas mare" către aderarea la NATO
Război în Ucraina, 18 martie 2024 | Putin, după alegeri: Un conflict pe scară largă cu NATO nu poate fi exclus
Război în Ucraina, 17 martie 2024 | The Telegraph: Din cauza lipsei de muniție, Ucraina va doborî doar una din cinci rachete până la sfârșitul lunii
Război în Ucraina, 16 martie 2024 | Rusia susține că a ucis ”un număr mare” de soldaţi ucraineni cu o bombă cu vid