Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 332. Volodimir Zelenski, cu ochii în lacrimi la slujba de comemorare a oficialilor morţi în accidentul de elicopter

Război în Ucraina, ziua 332. Volodimir Zelenski, cu ochii în lacrimi la slujba de comemorare a oficialilor morţi în accidentul de elicopter

Redacția Antena 3 CNN
7 minute de citit Publicat la 18:35 21 Ian 2023 Modificat la 21:31 21 Ian 2023

Cele mai importante evenimente din ultimele ore: 

  • Volodimir Zelenski, cu ochii în lacrimi la slujba de comemorare a oficialilor morţi în accidentul de elicopter
  • Consilierul lui Zelenski îi acuză pe aliaţi că sunt indecişi şi asta înseamnă moartea mai multor ucraineni
  • Statele Unite vor cataloga Grupul paramilitar rus Wagner drept "organizaţie criminală transnaţională"
  • Şeful Statului Major Interarme din SUA: Războiul cu Rusia va trebui să se încheie prin negocieri
  • Rusia a calificat vineri drept o "provocare" şi o "escaladare periculoasă" reuniunea aliaţilor occidentali ai Kievului în Germania axată pe noile ajutoare militare pentru Ucraina
  • Ministrul Apărării și șeful SMAp, la Ramstein: Trebuie să oferim sprijin multidimensionat Ucrainei

UPDATE 21.30. Agresiunea rusă "ruinează piața alimentară", spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta a acuzat sâmbătă Moscova că a reținut peste 100 de nave care transportă alimente, "timp de săptămâni".

Zelenski a făcut aceste remarci în cadrul unui discurs adresat participanților la Conferința miniștrilor agriculturii de la Berlin, conform CNN.

"Chiar acum, în timp ce au loc discuțiile de la acest forum, peste 100 de nave care transportă alimente sunt aliniate în apropierea Bosforului. De ce? Pentru că trebuie să fie inspectate, iar reprezentanții Rusiei blochează această inspecție", a declarat Zelenski: "Navele sunt reținute timp de săptămâni întregi. Asta înseamnă prețuri mai mari pentru Europa. Pentru Asia, înseamnă o amenințare tot mai mare de instabilitate socială. În Africa, pentru țări precum Etiopia sau Sudan, înseamnă mese goale pentru mii și mii de familii".

El a spus că "lumea are nevoie de mai multă determinare și de mai multă cooperare pentru a opri agresiunea care ruinează piața alimentară" și "pentru a opri orice stat care blochează marea și distruge lanțurile de aprovizionare cu alimente, pentru a aduce în fața justiției orice tiran care încearcă să facă din foamete un instrument de influență politică."

Președintele ucrainean a declarat că înainte de invazia rusă în Ucraina în februarie 2022, Ucraina "exporta 6 milioane și jumătate de tone de alimente în fiecare lună".

Dar acum transporturile au fost reduse la jumătate.

Zelenski a făcut apel la participanții la Conferința miniștrilor agriculturii să se alăture inițiativei "Cereale din Ucraina", precum și să creeze hub-uri alimentare în Africa. El i-a invitat la Kiev "pentru a face aranjamente concrete".

UPDATE 18.30. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a participat, astăzi, în lacrimi, la slujba de comemorare a 7 înalți oficiali ai Ministerului de Interne uciși miercuri într-un accident de elicopter, relatează Reuters.

Denis Monastirski, adjunctul său și alți 5 oficiali de rang înalt ai ministerului au fost uciși când elicopterul lor Super Puma, de fabricație franceză, s-a prăbușit pe fondul ceții într-o pepinieră de la periferia estică a Kievului, la Brovarî.

Alte 7 persoane au fost ucise, inclusiv un copil, în accident. Oficialii investighează în continuare cauza acestuia.

Elicopterul s-a prăbușit la doar câteva zile după ce cel puțin 45 de persoane au fost ucise într-un atac cu rachete rusești care a distrus parțial un bloc de locuințe în orașul Dnipro din sud-estul țării.

Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene se opun unui atac rusesc neîncetat în est, unde Moscova a cheltuit resurse masive pentru progrese treptate la 11 luni de la invazia sa la scară largă.

"O tristețe de nedescris ne cuprinde sufletul", a scris Zelenski pe Telegram sâmbătă. "Ucraina își pierde cei mai buni fii și fiice în fiecare zi".

Zelenski și soția sa, Olena Zelenska, au adus un omagiu rudelor victimelor în interiorul impozantului centru cultural Casa Ucrainei din centrul Kievului.

UPDATE 13.15. Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că precauția și lentoarea cu care se iau deciziile privind trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina costă vieți, informează The Guardian.

Consilierul Mykhailo Podolyak a transmis astăzi pe Twitter frustrarea sa față de „indecizia globală” privind furnizarea de arme către Ucraina.

El a spus: „Veți ajuta oricum Ucraina cu armele necesare și vă veți da seama că nu există altă opțiune pentru a pune capăt războiului decât înfrângerea (Rusiei)”.

Acesta i-a îndemnat pe liderii occidentali să gândească „mai rapid”. „Dar indecizia de astăzi omoară mai mulți dintre oamenii noștri. Fiecare zi de întârziere înseamnă moartea unor ucraineni”, a spus el.

Declarația vine în contextul în care președintele american Joe Biden a spus vineri seara că „Ucraina va primi tot ajutorul de care are nevoie”, răspunzând la o întrebare privind intenţia Poloniei de a oferi armatei ucrainene tancuri de fabricaţie germană.

UPDATE 09.30. Pentagonul a anunţat un nou pachet de securitate pentru Ucraina în valoare de 2,5 miliarde de dolari. SUA trimit 59 de vehicule blindate şi de transport în cadrul unei noi tranşe de ajutor militar. Germania ezită, însă, să trimită în Ucraina tancurile Leopard 2.

UPDATE 08.20. Statele Unite ale Americii a desemnat Grupul Wagner drept organizaţie criminală transnaţională.

Wagner este o organizaţie criminală care continuă să comită atrocităţi pe scară largă şi să încalce drepturile omului, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a afirmat vineri că Germania şi alte ţări analizează atent argumentele în favoarea sau împotriva furnizării de tancuri Ucrainei, ţinând cont de evoluţiile unui război care durează deja de aproape un an.

"Referitor la furnizarea de tancuri Leopard, nu există o opinie unanimă", a declarat Boris Pistorius cu ocazia reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, desfăşurată în Baza militară germană Ramstein.

Boris Pistorius a negat că Berlinul blochează "unitatea" coaliţiei care este favorabilă furnizării de armament avansat Ucrainei, dar a subliniat că există şi argumente în favoarea aprovizionării Ucrainei cu tancuri şi împotriva unei astfel de acţiuni.

"Există motive bune pentru livrarea de tancuri şi motive bune împotriva livrării. Şi, ţinând cont de situaţia generală a unui război care durează deja de aproape un an, toate argumentele pro şi contra trebuie analizate foarte atent, iar această evaluare este împărtăşită explicit de mulţi aliaţi", a afirmat Pistorius, conform postului de televiziune CNN.

Un raport al Serviciului german de Informaţii (BND) care indică pierderi substanţiale ale armatei ucrainene în orăşelul Bahmut şi în alte zone de pe frontul din estul ţării a generat îngrijorare în Parlamentul german, conform publicaţiei Der Spiegel.

Guvernul Germaniei analizează posibilitatea de a livra tancuri Leopard Ucrainei, dar, deocamdată, nu a luat nicio decizie în acest sens, a declarat anterior Boris Pistorius. Situaţia reflectă persistenţa disensiunilor între Germania şi Statele Unite. Pistorius a afirmat că armata germană analizează situaţia stocurilor de tancuri Leopard 2. "Ne pregătim pentru situaţia" livrării de tancuri, iar decizia privind livrările va fi luată "cât se poate de rapid", a precizat Boris Pistorius, potrivit agenţiei DPA şi publicaţiei Süddeutsche Zeitung, cu ocazia reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei. "Germania nu va tergiversa acţiunile de susţinere a Ucrainei", a subliniat Pistorius, citat de site-ul Tagesschau.de.

Poziţia Germaniei confirmă persistenţa disensiunilor cu Statele Unite privind asistenţa militară acordată Ucrainei. Berlinul insistă pentru o soluţie coordonată, iar unii oficiali germani au semnalat că nu vor fi furnizate tancuri Leopard dacă Washingtonul nu oferă Ucrainei tancuri M1 Abrams. Pentagonul a anunţat că nu va livra Ucrainei vehicule militare de acest tip.

La nivel oficial, Pistorius a negat că decizia Germaniei ar fi asociată celei a Statelor Unite. "Nu sunt la curent cu un astfel de aranjament", a subliniat Pistorius, deşi marţi vicecancelarul Robert Habeck semnalase că există această condiţionalitate.

Poziţia Germaniei trebuie interpretată şi prin prisma eforturilor de evitare a unui conflict direct între NATO şi Rusia. "Trebuie să evităm ca acest conflict să devină un război între Rusia şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord", a afirmat marţi cancelarul Olaf Scholz.

''Nu există altă soluţie'' decât trimiterea de tancuri grele în Ucraina, afirmă Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că nu există "altă soluţie" decât trimiterea de către Occident de tancuri grele în ţara sa, în timp ce aliaţii Kievului nu au luat o decizie în cursul unei reuniuni la Ramstein, în Germania, relatează AFP.

"Da, va trebui în continuare să luptăm pentru furnizarea de tancuri moderne, dar în fiecare zi este mai evident faptul că nu există altă soluţie decât să luăm o decizie cu privire la tancuri", a spus Zelenski în discursul său de seară transmis prin video.

"Partenerii noştri au o atitudine de principiu - ei vor susţine Ucraina atât cât este necesar pentru victoria noastră", a continuat el.

Reuniţi la baza militară americană de la Ramstein, aliaţii occidentali ai Ucrainei nu au reuşit să convină cu privire la livrarea de tancuri grele, în special din lipsa de undă verde din partea Germaniei.

Aşteptările Kievului erau mari înaintea acestei reuniuni de aproximativ 50 de ţări, destinată să coordoneze ajutorul militar al aliaţilor împotriva Moscovei, Ucraina sperând să obţină armamentul necesar lansării unei noi ofensive împotriva trupelor ruse pe teritoriul său.

Război în Ucraina, 20 ianuarie | Ministrul român al Apărării și șeful SMAp, la Ramstein: "Trebuie să oferim sprijin multidimensionat Ucrainei"

Război în Ucraina, 19 ianuarie | Ministrul german al Apărării: "Împreună cu partenerii noştri, vom continua să susţinem Ucraina în lupta pentru libertate, independenţă teritorială şi suveranitate"

Război în Ucraina, 18 ianuarie | Mircea Geoană: NATO trebuie să se pregătească pentru un efort "îndelungat" în contextul conflictului militar din Ucraina

Război în Ucraina, 17 ianuarie | Europa dă fuga să-și facă plinul cu motorină din Rusia înainte de introducerea noilor interdicții

Război în Ucraina, 16 ianuarie | ONU a comunicat un nou bilanț al victimelor civile în Ucraina

×
Etichete: Război Ucraina
x close