Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 574. Klaus Iohannis, întrevedere cu Volodimir Zelenski și Ursula von der Leyen la New York

Război în Ucraina, ziua 574. Klaus Iohannis, întrevedere cu Volodimir Zelenski și Ursula von der Leyen la New York

Redacția Antena 3 CNN
13 minute de citit Publicat la 21:05 20 Sep 2023 Modificat la 22:59 20 Sep 2023
WhatsApp Image 2023-09-20 at 20.10.09
Sursa foto: precidency.ro

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • "Până când Ucraina nu va câștiga, nimeni nu este în siguranță”. Ministrul de externe lituanian îndeamnă aliații să susțină în continuare Kievul
  • Iohannis, întrevedere cu Volodimir Zelenski și Ursula von der Leyen la New York
  • Volodimir Zelenski, în Consiliul de Securitate al ONU: "Rusia ocupă un loc ilegal, pe care stau mincinoși puși să albească genocidul din Ucraina"
  • Un depozit de carburanți al Rosneft a fost incendiat la Soci, în Rusia, într-un aparent atac cu drone
  • Kievul anunță că "sabotorii" au atacat un aerodrom din apropierea Moscovei
  • Ucraina confirmă că a lansat, miercuri, mai multe lovituri în Crimeea
  • Bulgaria interzice anumite importuri agricole din Ucraina după protestele masive ale fermierilor locali
  • Traficul pe Podul lui Putin, blocat după un aparent atac ucrainean rachete Storm Shadow la Sevastopol
  • cu Volodimir Zelenski, mesaj pentru Donald Trump: "Să-i cedăm teritorii lui Putin nu e o propunere de pace"
  • O dronă rusă a lovit o rafinărie de petrol din orașul ucrainean Kremenciuk
  • România participă la pledoariile din fața CIJ în cazul acuzațiilor de genocid ale Ucrainei vs Rusia
  • Ucraina a eliberat mai bine de 54% din teritoriul ocupat de ruși de la începutul invaziei
  • Atacurile rusești au făcut nouă morți în Ucraina, depozitele din Lviv au fost incendiate
  • Biden cere lumii să fie alături de Ucraina
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în Statele Unite pentru a participa la Adunarea Generală a ONU
  • Șeful Pentagonului: Tancurile americane Abrams, în curând în Ucraina
  • Danemarca anunță că donează Ucrainei 45 de tancuri
  • Bombardamentul rusesc din Liov a ucis un om și a distrus un depozit cu ajutoare umanitare
  • Norvegia donează Ucrainei zeci de vehicule șenilate

Update 22:55. Până când Ucraina nu va câștiga, nimeni nu este în siguranță”. Ministrul de externe lituanian îndeamnă aliații să susțină în continuare Kievul

Depinde de aliații Ucrainei să asigure victoria Kievului în războiul împotriva Rusiei, a declarat miercuri un înalt oficial lituanian, avertizând că „până când Ucraina nu va câștiga, nimeni nu este în siguranță”.

Dacă Ucraina nu este capabilă să învingă invazia Rusiei și să recupereze teritoriu „este o nouă realitate geopolitică pentru toată lumea – nu doar pentru Ucraina, nu doar pentru Lituania și cei care se învecinează cu Rusia, ci practic fiecare țară trebuie să regândească acum unde și cum vor trăi dacă Ucraina nu va putea câștiga”, a declarat ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, potrivit CNN. 

Ucraina a susținut că a reușit să recupereze unele zone, dar oficialii de la Kiev au recunoscut anterior că contraofensiva țării avansează lent.

Landsbergis a declarat pentru CNN că aliații „trebuie să aibă răbdare”, subliniind că „este un război foarte dificil” și că Ucraina are nevoie de mai multe arme.

"Ei plătesc contraofensiva cu sângele lor, cu viețile oamenilor lor. Noi doar plătim factura. Deci, nu cred că este corect din punct de vedere moral să ne așteptăm să meargă mai repede sau să criticăm că nu își ating obiectivele, să credem că acest lucru ar trebui realizat. Ei fac ce pot, iar eu am deplină încredere că pot câștiga", a spus ministrul.

Update 21:01. Iohannis, întrevedere cu Volodimir Zelenski și Ursula von der Leyen la New York

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri seara o întrevedere cu președintele Ucrainei, Volodimie Zelenski, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și viceprim-ministrul Republicii Bulgaria, Mariya Gabriel, la New York.

Potrivit Administrației Prezidențiale, de asemenea, președintele României va participa joi la evenimentul World Leaders Forum cu tema ,,Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei și impactul acestuia asupra securității la Marea Neagră”, unde va susține o alocuțiune.

Update 19:15 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut un discurs în fața Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, în care Rusia deține calitatea de membru permanent.

Ucraina consideră că este "nedrept" ca miliarde de oameni să nu aibă un reprezentant permanent în Consiliul de Securitate, în timp ce Rusia are unul, a spus el.

"Din păcate, acest loc în Consiliul de Securitate, pe care Rusia îl deține ilegal, a fost ocupat de mincinoși a căror slujbă este să albească agresiunea și genocidul desfășurate de Rusia în Ucraina", a acuzat președintele ucrainean.

Zelenski a pledat cauza unei reforme prin care Adunarea Generală ONU să primească puterea de a depăși veto-ul unui membru permanent în Consiliu, atunci când acest stat desfășoară acțiuni agresive. 

"Sistemul actual înseamnă că ceilalți membri ai ONU sunt mai puțin influenți decât dreptul de veto a Rusiei", a punctat Zelenski.

Președintele ucrainean mai spus că le este recunoscător tuturor țărilor care au recunoscut agresiunea rusă ca fiind o încălcare a Cartei ONU, dar că acest lucru "nu a schimbat nimic" pentru Moscova în cadrul ONU.

Update 18:00 Un depozit de carburanți a luat foc, miercuri, în orașul Soci, în sudul Rusiei, și a fost ulterior stins.

Autoritățile au anunțat că lucrează la clarificarea cauzelor incendiului, în timp ce unele relatări însoțite de imagini distribuite pe rețelele de socializare au indicat un atac cu dronă, relatează presa internațională.

Aceste imagini înfățișează depozitul - pe care se vede numele Rosneft, una dintre principalele companii petroliere din Rusia - cuprins flăcări, în timp ce pompierii încearcă să le stingă.

De asemenea, canalul Telegram "Baza", apropiat de serviciile de securitate rusești, a afirmat că incendiul din Soci a fost provocat de un atac cu drone

Focul a fost localizat în apropiere de Aeroportul Internațional Soci, în districtul Adler din oraș, iar la lichidarea lui au fost mobilizați 60 de pompieri, ajutați de 15 vehicule de stingere.

Adler este o populară stațiune balneară și montană, cunoscută pentru Parcul Olimpic construit pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2014.

Update 17:00 Serviciul de informații al forțelor de apărare ucrainene a declarat, miercuri, că "sabotori necunoscuți au aruncat în aer două avioane și un elicopter în regiunea Moscovei".

Incidentul a avut loc la baza aeriană Cekalovsky, la aproximativ 30 de kilometri nord-est de Moscova, conform sursei citate.

"La aerodromul Cekalovsky, un grup al Comitetului de Investigații al Federației Ruse anchetează sabotajul. Persoane neidentificate au plasat explozibili pe aerodromul puternic păzit și au aruncat în aer avioanele AN-148 și IL-20 (ambele aparținând regimentului 354 al Forțelor Speciale), precum și un elicopter MI-28N, care fusese anterior implicat activ în doborârea dronelor de atac deasupra regiunii Moscovei. Avariile suferite de avioane nu vor permite (Rusiei) să conteze pe o recuperare rapidă a acestora", susține instituția ucraineană.

Luni, presa rusă a relatat despre un incendiu în apropierea bazei din apropierea capitalei, fără a oferi detalii.

Update 16:00 Mai multe serie de explozii semnalate miercuri în Crimeea ocupată au fost produse în urma unor a forțelor ucrainene, potrivit confirmării venite în cursul după-amiezii de la serviciile de informații militare de la Kiev.

"Putem confirma că acestea au fost acțiuni ale forțelor ucrainene de securitate împotriva țintelor militare ale ocupanților. Activitatea planificată a forțelor ucrainene continuă în teritoriile ocupate temporar, inclusiv Crimeea.

Foarte curând, detaliile vor fi făcute publice de către forțele armate și Statul Major General", a declarat purtătorul de cuvânt Andrii Iusov.

Update 15:00 Guvernul Bulgariei a decis să oprească temporar anumite importuri agricole din Ucraina, după ce fermierii locali au declanșat proteste masive la începutul acestei săptămâni și au blocat vămile de la frontiera cu România.

Inițial, guvernul de la Sofia a anunțat că nu va institui interdicții unilaterale la importurile ucrainene, așa cum au procedat Polonia, Ungaria și Slovacia.

Însă mișcările de protest au determinat executivul bulgar să-și schimbe poziția în mai puțin de o săptămână.

Astfel, Bulgaria va interzice temporar importul de semințe de floarea soarelui din Ucraina, conform unui anunț făcut, miercuri, de premierul Nikolai Denkov.

Acesta a dat asigurări că va sprijini producția agricultorilor locali.

Ilia Prodanov, reprezentant al protestatarilor, a confirmat, la rândul său, că s-a ajuns la un acord cu executivul de la Sofia.

Concret, importul de semințe din Ucraina va fi oprit până când cele două ţări ajung la un acord privind cotele de import.

Producătorii de cereale din Bulgaria au cerut şi interzicerea importurilor de grâu, porumb şi rapiță din Ucraina, deoarece se tem de concurența neloială a fermierilor din această țară.

Update 14:00 Traficul pe podul peste strâmtoarea Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, a fost oprit, miercuri, după un aparent atac ucrainean în peninsulă.

Potrivit CNN, autoritățile ruse au transmis în cursul zilei următorul mesaj: "Traficul pe podul Crimeei este temporar blocat. Cei care se află pe pod și în zona de inspecție sunt rugați să rămână calmi și să urmeze instrucțiunile ofițerilor de securitate".

Sursa citată notează apariția unui nor mare de fum în apropierea orașului Sevastopol.

Ecranele de fum sunt adesea folosite de forțele ruse din Crimeea, în încercarea de a dejuca atacurile ucrainene cu drone.

Guvernatorul din Sevastopol, Mihail Razvojaev, a încercat să acrediteze un astfel de scenariu, declarând că se folosesc "mijloace de mascare cu aerosoli".

"Ca urmare a activității de apărare antiaeriană, conform datelor preliminare, au fost doborâte drone care au căzut în Verhnesadovoe (Verkhnesadovoye) și în Kacea. Nu au existat victime", a spus acest oficial rus.

Pe de altă parte, CNN semnalează apariția pe rețelele de socializare a unor videoclipuri care indică faptul că o coloană mare de fum se ridică dintr-o zonă din apropierea localității Verhnesadovoe, unde se află o bază militară rusă.

Postările care însoțesc imaginile vorbesc despre un atac cu rachete "Storm Shadow/Scalp".

Update 13:00 Volodimir Zelenski l-a îndemnat pe fostul președinte american Donald Trump să își dezvăluie planurile sale de pace în Ucraina, cu care s-a lăudat că va pune capăt războiului în 24 de ore.

Pe de altă parte, liderul de la Kiev a reiterat - într-un interviu acordat CNN - că orice plan de pace care ar presupune ca Ucraina să cedeze teritorii este inacceptabil.

"El (Trump) poate împărtăși public ideile sale acum, pentru a evita pierderea de timp și de vieți omenești, poate spune cum să îi împingem pe ruși afară de pe teritoriul nostru (...) Dacă (însă) ideea lui este (cum) să luăm o parte din teritoriul nostru și să i-o dăm lui Putin, aceasta nu este o formulă de pace", a declarat Zelenski în emisiunea lui Wolf Blitzer de la CNN, după ce a susținut, marți, un discurs la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Donald Trump, favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din 2024, a reafirmat recent că ar fi capabil să ajungă la un acord cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt "în 24 de ore" războiului din Ucraina.

Prezent într-o emisiune a postului american NBC, Trump a fost presat să comenteze perspectiva în care propunerea sa de pace ar duce la situația în care Rusia păstrează teritoriile pe care le-a luat capturat în Ucraina.

Politicianul republican a replicat: "Nu. Aș face o înțelegere corectă, echitabilă pentru toată lumea".

Update 12:00 Un atac cu o dronă rusă a lovit miercuri o rafinărie de petrol din orașul Kremenciuk, declanșând un incendiu

Dmitro Lunin, șeful administrației militare din regiunea Poltava, a declarat că nu s-au înregistrat victime.

"Peste noapte, rușii au atacat în mod repetat regiunea Poltava. Sistemul nostru de apărare aeriană a făcut o treabă bună împotriva dronelor inamice. Din păcate, a fost lovită rafinăria de petrol din Kremenciuc, unde a izbucnit un incendiu", a scris Lunin pe Telegram.

Forțele aeriene ucrainene au anunțat, miercuri, că au doborât 17 din cele 24 de drone lansate de Rusia în cursul nopții.

Update 09:40 România participă la pledoariile din fața CIJ în cazul acuzațiilor de genocid ale Ucrainei vs Rusia.

România participă miercuri, la Haga, în fața Curții Internaționale de Justiție, în calitate de stat intervenient, la pledoariile orale în cazul acuzații de genocid în temeiul Convenției privind prevenirea și reprimarea crimei de genocid, inițiat de Ucraina împotriva Federației Ruse.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), din rațiuni de eficiență și de bună administrare a justiției, având în vedere pozițiile juridice extrem de apropiate în această speță și numărul foarte mare de intervenienți, România împreună cu Belgia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg și Suedia vor prezenta o pledoarie comună.

Etapa procedurală curentă privește examinarea obiecțiilor preliminare formulate de Federația Rusă cu privire la competența Curții în această speță.

„Faza orală a procedurilor este organizată în continuarea etapei scrise, în contextul căreia România a transmis Curții, la 3 iulie 2023, observații scrise, cu scopul de a sprijini determinarea competenței Curții de a soluționa acest caz.

La audieri participă o delegație condusă de directorul general pentru afaceri juridice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, desemnat drept co - Agent al României în fața CIJ în acest caz.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că participarea la aceste proceduri reflectă importanța acordată de România respectării Convenției privind prevenirea și reprimarea crimei de genocid, precum și încrederea în rolul Curții Internaționale de Justiție, organul judiciar principal al ONU, pentru clarificarea corectei interpretări și aplicări a prevederilor Convenției”, transmite, miercuri, MAE într-un comunicat de presă.

Update 08:10 Ucraina a eliberat mai bine de 54% din teritoriul ocupat de ruși de la începutul invaziei, afirmă șeful armatei americane.

Armata Ucrainei a eliberat mai bine de 54% din teritoriul țării ocupat de trupele Rusiei în ultimele 19 luni, a declarat marți şeful Statului Major al armatei SUA, generalul Mark Milley, citat de CNN.

Șeful armatei americane a afirmat că fiecare avans ucrainean și „fiecare centimetru de teritoriu recuperat” se datorează „curajului, meritului și incredibilului sacrificiu făcut de poporul ucrainean și de armata sa.

Ucraina continuă să facă progrese deliberate și constante în eliberarea pământului său de sub ocupația rusă”, potrivit șefului armatei.

„Până la această dată, Ucraina a eliberat peste 54% din teritoriul ucrainean ocupat de Rusia și continuă să mențină inițiativa strategică”, a declarat generalul Mark Milley într-o conferință de presă susținută după reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, desfășurată la baza aeriană americană Ramstein din Germania.

Cei 54% din teritoriu se referă la teritoriul eliberat de la invazia lansată de Rusia în Ucraina în februarie 2022, a precizat ulterior marți purtătorul de cuvânt al lui Milley, colonelul Dave Butler, inclusiv zonele din jurul Kievului, Harkovului și Hersonului.

Update 00:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Moscova trebuie să fie împinsă înapoi pentru ca lumea să se poată întoarce la rezolvarea provocărilor globale urgente.

Zelenski a stârnit aplauze, marți, când și-a ocupat locul la pupitrul Adunării Generale a ONU din New York.

„Ucraina face totul pentru a se asigura că, după agresiunea rusă, nimeni din lume nu va îndrăzni să atace vreo națiune”, a spus el. „Înarmarea trebuie să fie limitată, crimele de război trebuie pedepsite, oamenii deportați trebuie să se întoarcă acasă, iar ocupantul trebuie să se întoarcă pe propriul pământ”.

„Trebuie să fim uniți pentru a reuși - și o vom face”.

Виступ під час загальних дебатів Генеральної Асамблеї ООН

Виступ під час загальних дебатів Генеральної Асамблеї ООН.

Publicată de Володимир Зеленський pe Marţi, 19 septembrie 2023

El a acuzat Rusia că manipulează piețele globale de alimente pentru a încerca să obțină recunoașterea internațională a proprietății asupra terenurilor pe care le-a confiscat de la Kiev.

Anterior, oficialii ucraineni au declarat că nouă persoane au fost ucise în urma unor atacuri rusești, inclusiv un atac cu dronă care a incendiat depozite industriale.

Război în Ucraina, 19 septembrie | Atacurile rusești au făcut nouă morți în Ucraina

Război în Ucraina, 18 septembrie | Unul dintre cei mai importanți comandanți ruși a fost lichidat în Ucraina

Război în Ucraina, 17 septembrie | Atac cu drone și rachete în sudul Ucrainei. O unitate agricolă a fost lovită

Război în Ucraina, 16 septembrie | Un ministru ucrainean anunță mai multe atacuri cu drone asupra navelor rusești

Război în Ucraina, 15 septembrie | Volodimir Zelenski merge la Washington pentru discuții cu Joe Biden și cu membrii Congresului SUA

×
Etichete: Război Ucraina
x close