Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 209. Şi separatiştii din Herson vor referendum pentru alipirea la Rusia

Război în Ucraina, ziua 209. Şi separatiştii din Herson vor referendum pentru alipirea la Rusia

Redacția Antena 3 CNN
14 minute de citit Publicat la 17:25 20 Sep 2022 Modificat la 00:06 21 Sep 2022
Collage Maker-19-Sep-2022-11.46-PM
Sursa foto: Hepta, Getty, Agerpres

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Comunitatea internaţională denunţă referendumurile anunţate în regiunile separatiste
  • Drapelul ucrainean, arborat la granița dintre regiunile Donețk și Harkov
  • Vladimir Putin a cerut, marţi, industriei de apărare să producă mai multe arme
  • Dmitro Kuleba, replică la referendumul separatiştilor: Ucraina va continua să elibereze teritorii "indiferent ce are de spus Rusia”
  • O a doua țară europeană a anunțat că va trimite tancuri Ucrainei
  • McDonald's a redeschis trei restaurante din Kiev
  • Referendumuri pentru aderarea la Rusia programate de separatiștii susținuți de Moscova
  • Ucraina avansează în teritoriile eliberate
  • Zelenski: "Ritmul de acordare a ajutorului pentru Ucraina trebuie să corespundă ritmului mişcării noastre"

UPDATE 23:30 - Actor rus mort într-un accident rutier în Donbas

Actorul rus Serghei Puskepalis a murit marţi într-un accident rutier, în timp ce mergea cu un autovehicul blindat pe care intenţiona să-l livreze armatei proruse din Donbas.

„Puskepalis a murit într-un accident de circulaţie împreună cu şoferul, în timp ce transferau un microbuz blindat Ford Transit la Moscova, unde vehiculul trebuia să fie vopsit în camuflaj pentru a fi livrat armatei în Donbas”, a spus o sursă poliţienească citată de agenţia rusă oficială de presă TASS, potrivit Agerpres.

Pe lângă microbuz, Puskepalis intenţiona să livreze ajutor umanitar militarilor.

UPDATE 22:30 - Comunitatea internaţională denunţă referendumurile anunţate în regiunile separatiste

Președintele francez Emmanuel Macron a calificat marți drept o „parodie” anunțul privind organizarea de referendumuri în patru regiuni separatiste din Ucraina, afirmând că acestea nu vor avea „nicio consecință juridică”, potrivit AFP.

Şi Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat la rândul său „simulacrele de referendumuri” organizate de autoritățile instalate de Moscova în patru regiuni din Ucraina, considerându-le a fi „o nouă escaladare a războiului lui Putin”.

„Aceste simulacre de referendumuri n-au nicio legitimitate și nu schimbă natura războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a scris Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter. „Comunitatea internațională trebuie să condamne această încălcare flagrantă a dreptului internațional și să își intensifice sprijinul pentru Ucraina”, a adăugat el.

UPDATE 21:10Drapelul ucrainean, arborat la granița dintre regiunile Donețk și Harkov

Drapelul ucrainean a fost arborat la granița dintre regiunile Donețk și Harkov, potrivit unei postări pe Telegram a lui Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk.

Postarea a fost făcută marți.

„Steagul ucrainean a fost arborat pe semnul de intrare instalat la granița dintre regiunile Donețk și Harkov! Datorită forțelor noastre armate, această secțiune a autostrăzii Kiev-Harkov-Dovjanski este liberă de ocupanți, dar extrem de periculoasă, deoarece este literalmente plină de resturi mortale", a scris Pavlo Kyrylenko, potrivit CNN.

Până de curând, în zonă se dădeau lupte crâncene, dar acum au rămas doar echipamente abandonate și câmpuri minate, a adăugat Kyrylenko.

„Împreună cu primul adjunct al șefului Ministerului Afacerilor Interne, Evhen Yeninin, și cu șeful Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, Serhiі Kruk, am mers la fața locului pentru a evalua amploarea lucrărilor de deminare care trebuie efectuate", a precizat Kyrylenko.

Zona a fost recucerită de ucraineni în urma ofensivei declanșate în ultimele săptămâni.

UPDATE 19:40Vladimir Putin a cerut, marţi, industriei de apărare să producă mai multe arme

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut, marţi, industriei de apărare să producă mai multe arme şi să reducă termenele de livrare cât mai repede posibil, precum și să asigure aprovizionarea trupelor cu armamentul și echipamentele necesare, potrivit agenţiei ruse TASS. Acesta recunoaşte problemele cu care Rusia se confruntă din cauza sancţiunilor şi cere studierea armelor NATO. 

„Trebuie și putem să le studiem, să ne creștem calitativ capacitățile și, pe baza experienței acumulate, să ne îmbunătățim acolo unde este necesar, echipamentele, armele noastre”, a transmis liderul de la Kremlin, în timpul unei întâlnirii cu reprezentanţii industriei de apărare. 

Putin le-a transmis acestora că îmbunătăţirea armelor ruseşti se face chiar cu participarea reprezentanţilor industriei de apărare în prima linie a războiului din Ucraina.

UPDATE 18:29Autoritățile pro-ruse din Zaporojie au stabilit întrebarea de pe buletinele de vot

O întrebare va fi supusă unui referendum în regiunea Zaporojie, controlată de Rusia, în perioada 23-27 septembrie, a declarat șeful administrației militare și civile a regiunii, Evhen Balitski.

„Să supună referendumului următoarea întrebare: "Sunteți în favoarea secesiunii regiunii Zaporojie din Ucraina, a formării regiunii Zaporojie ca stat independent și a încorporării acesteia în Federația Rusă cu drepturile unui subiect al Federației Ruse?"”, se arată ăn documentul postat pe canalul Telegram al lui Balitski, potrivit agenției ruse Interfax.

Potrivit decretului, referendumul va avea loc pe 23 septembrie în localurile de vot, iar până pe 27 septembrie - în teritoriile adiacente și în localitățile unde nu există localuri speciale.

Anterior, autoritățile din așa-zisele republici populare Donețk și Luhansk, precum și din regiunile Zaporojie și Herson au programat referendumuri privind aderarea regiunilor la Rusia pentru 23-27 septembrie.

Un comitet electoral pentru pregătirea unui astfel de scrutin în regiunea Zaporojie a fost înființat încă din luna iulie. Pregătirile pentru referendum au început în luna august.

UPDATE 17:25Dmitro Kuleba, replică la referendumul separatiştilor: Ucraina va continua să elibereze teritorii "indiferent ce are de spus Rusia”

Ucraina "va continua să elibereze" teritorii "indiferent ce are de spus Rusia”, spune ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, ca răspuns la referendumul anunțat de separatiști. "Șantaj naiv cu amenințări și povești de groază” - a fost și reacția biroului lui Zelenski.

Kuleba a reacționat la apelurile grăbite de a organiza o serie de referendumuri în teritoriile ocupate din estul și sudul Ucrainei pentru a se alătura Rusiei, conform The Guardian.

El a scris pe Twitter: " simulate nu vor schimba nimic. Și nici vreo hibridă nu va schimba nimic. Rusia a fost și rămâne un agresor care ocupă în mod ilegal părți din teritoriul ucrainean. Ucraina are tot dreptul să-și elibereze teritoriile și va continua să le elibereze, indiferent ce are de spus Rusia”.

De asemenea, biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat la anunțurile bruște de referendumuri, conform CNN.

Andriy Yermak, șeful Biroului președintelui Ucrainei, a declarat pe canalul său Telegram: "Șantaj naiv cu amenințări și povești de groază despre , din partea celor care știu să lupte doar cu copiii și oamenii pașnici ... Așa arată frica de înfrângere. Dușmanul se teme, manipulează primitiv".

UPDATE 16:32 - Şi separatiştii din Herson vor referendum pentru alipirea la Rusia 

Separatiștii din zonele ocupate ale Ucrainei au decis desfășurarea referendumului pentru alipirea la Rusia între 23-27 septembrie.

Oficialii instalați de Rusia în regiunea ucraineană Herson au decis și ei să organizeze un referendum pentru aderarea la Rusia și au cerut Kremlinului să își dea permisiunea cât mai curând posibil.

Într-o postare pe Telegram, Vladimir Saldo, șeful Hersonului numit de Rusia, a declarat, potrivit Reuters, că speră ca Herson să devină "o parte a Rusiei, un subiect cu drepturi depline al unei țări unite".

Saldo a declarat că aderarea la Rusia ar "securiza regiunea" și ar fi un "triumf al justiției istorice": "Sunt sigur că liderii ruși vor accepta rezultatele referendumului".

Forțele rusești controlează aproximativ 95% din Herson.

Ulterior, marți, agențiile de presă rusești au anunțat că votul va avea loc în perioada 23-27 septembrie, în concordanță cu referendumurile similare din alte zone ale Ucrainei controlate de forțele rusești.

Și separațiștii susținuți de Moscova din regiunile Lugansk și Donețk din estul Ucrainei au programat referendumuri privind aderarea la Rusia. Referendumurile ar urma să se desfășoare în păerioada 23-27 septembrie, spun presa de stat rusă și oficiali locali, conform dpa.

Un aliat al președintelui Vladimir Putin și cel mai important deputat al Rusiei a susținut planurile separatiștilor din Ucraina, susținuți de Moscova, de a organiza referendumuri.

Dmitri Medvedev, care a fost preşedinte în perioada 2008 - 2012 şi apoi premier între 2012 şi 2020, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus despre referendumuri că ar schimba cursul istoriei ruse și ar permite Kremlinului mai multe opțiuni pentru apărarea a ceea ce, în opinia sa, va deveni teritoriu rusesc.

"Împrejmuirea teritoriului rusesc este o crimă care vă permite să folosiți toate forțele de autoapărare", a declarat Medvedev într-o postare pe Telegram: "Acesta este motivul pentru care aceste referendumuri sunt atât de temute la Kiev și în Occident.

Ucraina și-a extins stăpânirea asupra teritoriilor recent recucerite, trupele mergând spre est în zonele abandonate de Rusia, deschizând calea pentru un potențial asalt asupra forțelor de ocupație din regiunea Donbas.

"Ocupanții sunt în mod clar panicați", a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

UPDATE 15:00O a doua țară europeană a anunțat că va trimite tancuri Ucrainei

Slovenia a devenit marți a doua țară europeană care a anunțat oficial că va trimite tancuri Ucrainei pentru lupta sa împotriva armatei de invazie rusești, relatează Euractiv.

Anunțul a venit după ce premierul sloven Robert Golob a ajuns luni la un acord cu omologul său german Olaf Scholz privind înlocuirea a 28 de tancuri M-55 S1 aflate în dotarea forțelor armate ale Sloveniei cu 40 de vehicule de transport fabricate în Germania.

Polonia a fost prima țară europeană care a trimis tancuri Ucrainei, anunțând acest lucru la sfârșitul lunii aprilie. La începutul lunii august o înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare a surprins o coloană lungă de tancuri T-72 primite de ucraineni din Polonia.

UPDATE 14:00 - McDonald's a redeschis trei restaurante din Kiev

Lanţul de restaurante McDonald's Corp a redeschis marţi trei restaurante din Kiev, după şase luni de la închiderea lor din cauza invaziei ruseşti, însă deocamdată doar pentru livrări pentru clienţi. "În octombrie, aceste trei restaurante vor fi redeschise complet, inclusiv serviciile McDrive şi Express ", a transmis McDonald's într-un comunicat de presă.

Conform grupului, alte şapte restaurante din capitala Ucrainei, precum şi alte restaurante "din oraşele din vestul ţării" ar urma să fie redeschise în curând.

UPDATE 13:00 - Referendumuri pentru aderarea la Rusia programate de separațiștii susținuți de Moscova

Separațiștii susținuți de Moscova din regiunile Lugansk și Donețk din estul Ucrainei au programat referendumuri privind aderarea la Rusia.

Referendumurile ar urma să se desfășoare în păerioada 23-27 septembrie, spun presa de stat rusă și oficiali locali, conform dpa.

Denis Pușilin, șeful regiunii separatiste Donețk din Ucraina, susținută de Rusia, i-a cerut colegului său, liderul separatist din provincia Luhansk, să își unească eforturile în vederea pregătirii unui referendum privind aderarea la Rusia, notează Reuters.

Într-o înregistrare video postată pe rețelele sociale, el i-a spus liderului Republicii Populare Luhansk, Leonid Pasechnik, că "acțiunile noastre ar trebui să fie sincronizate".

Un aliat al președintelui Vladimir Putin și cel mai important deputat al Rusiei a susținut planurile separatiștilor din Ucraina, susținuți de Moscova, de a organiza referendumuri.

Dmitri Medvedev, care a fost preşedinte în perioada 2008 - 2012 şi apoi premier între 2012 şi 2020, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus despre referendumuri că ar schimba cursul istoriei ruse și ar permite Kremlinului mai multe opțiuni pentru apărarea a ceea ce, în opinia sa, va deveni teritoriu rusesc.

"Împrejmuirea teritoriului rusesc este o crimă care vă permite să folosiți toate forțele de autoapărare", a declarat Medvedev într-o postare pe Telegram: "Acesta este motivul pentru care aceste referendumuri sunt atât de temute la Kiev și în Occident.

Ucraina și-a extins stăpânirea asupra teritoriilor recent recucerite, trupele mergând spre est în zonele abandonate de Rusia, deschizând calea pentru un potențial asalt asupra forțelor de ocupație din regiunea Donbas.

"Ocupanții sunt în mod clar panicați", a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

UPDATE 10:00 - Ucraina avansează în teritoriile eliberate, separatiștii cer referendum

Ucraina a anunțat că trupele sale au avansat spre est în teritoriile recent abandonate de Rusia, deschizând calea pentru un potențial asalt asupra forțelor de ocupație ale Moscovei în regiunea Donbas, scrie Reuters.

"Ocupanții sunt în mod clar în panică", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o alocuțiune televizată la sfârșitul zilei de luni, adăugând că acum se concentrează pe "viteză" în zonele eliberate.

"Viteza cu care se mișcă trupele noastre. Viteza în restabilirea vieții normale", a spus Zelenski.

De asemenea, liderul ucrainean a lăsat să se înțeleagă că va folosi miercuri un discurs video la Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru a cere țărilor să accelereze livrările de arme și ajutoare.

"Facem totul pentru a ne asigura că nevoile Ucrainei sunt satisfăcute la toate nivelurile - apărare, financiar, economic, diplomatic", a declarat Zelenski.

Forțele armate ucrainene au recâștigat controlul complet al satului Bilohorivka și se pregătesc să recucerească întreaga provincie Luhansk de la ocupanții ruși, a declarat guvernatorul provinciei, Serhiy Gaidai. Satul se află la numai 10 km vest de orașul Lysychansk, care a căzut în mâinile rușilor după săptămâni de lupte crâncene în luna iulie.

"Vor fi lupte pentru fiecare centimetru", a scris Gaidai pe Telegram. "Inamicul își pregătește apărarea. Așa că nu vom mărșălui pur și simplu".

Luhansk și provincia învecinată Donețk cuprind regiunea estică industrializată Donbas, pe care Moscova spune că intenționează să o cucerească ca obiectiv principal al ceea ce numește "operațiunea militară specială" din Ucraina.

Trupele ucrainene au început să avanseze spre Luhansk după ce au alungat forțele ruse din nord-estul provinciei Harkov, într-o contraofensivă fulgerătoare în această lună.

Într-un semn de nervozitate din partea unei administrații susținute de Moscova în Donbas cu privire la succesul recentei ofensive ucrainene, liderul acesteia a cerut organizarea de urgență a unor referendumuri pentru ca regiunea să devină parte a Rusiei.

Denis Pușilin, șeful administrației separatiste din Donețk, cu sediul la Moscova, i-a cerut colegului său lider separatist din Luhansk să își combine eforturile în vederea pregătirii unui referendum privind aderarea la Rusia.

În sud, unde o altă contraofensivă ucraineană a înregistrat progrese mai lente, forțele armate ucrainene au declarat că au scufundat o barjă care transporta trupe și echipamente rusești peste un râu în apropiere de Nova Kakhovka, în regiunea Kherson.

"Încercările de a construi o trecere nu au rezistat la focul forțelor ucrainene și au fost oprite. Barja ... a devenit o completare a forței submarine a ocupanților", a declarat armata într-o declarație pe Facebook.

Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă ale ambelor părți.

Ucraina încă evaluează ce a avut loc în zonele care au fost sub control rusesc timp de luni de zile..

Într-un vast cimitir improvizat în pădurile din apropierea orașului Izium, recucerit, experții criminaliști ucraineni au dezgropat până în prezent 146 de cadavre îngropate fără sicriu, a declarat luni guvernatorul regional din Harkov, Oleh Synehubov. Aproximativ 450 de morminte au fost găsite în acest loc, a declarat Zelenski.

Potrivit examinărilor preliminare, patru dintre ei prezentau semne de tortură, cu mâinile legate la spate sau, într-un caz, cu o frânghie legată în jurul gâtului, a declarat pentru Reuters Serhiy Bolvinov, șeful poliției de investigații din regiunea Harkov, la locul de înmormântare.

Bolvinov a spus că marea majoritate a cadavrelor păreau a fi civili. Localnicii și-au identificat morții făcând să corespundă numele cu numerele de pe crucile de lemn fragile care marchează mormintele.

"Soldații aveau mâinile legate, existau semne de tortură asupra civililor", a spus Bolvinov. Ucraina spune că 17 soldați se aflau într-o groapă comună la fața locului.

Kremlinul a negat luni că Rusia ar fi de vină pentru atrocitățile pe care Ucraina spune că le-a descoperit în teritoriul recucerit.

*

Volodimir Zelenski a afirmat, luni seară, în discursul adresat naţiunii, că ritmul ajutorului internaţional acordat Ucrainei trebuie să corespundă ritmului în care armata eliberează teritorii de sub ocupaţia rusă.

"În regiunea Harkov – stabilizăm situaţia, ne menţinem poziţiile. Cu fermitate. Atât de ferm încât ocupanţii intră în panică Ei bine, am avertizat că soldaţii ruşi din Ucraina au doar două opţiuni: să fugă de pe pământul nostru sau să se predea. Colaboratorii au variante similare – fie vor încerca să evadeze, şi rămâne de văzut dacă Rusia îi va lăsa să intre pe teritoriul său, chiar dacă le-a dat paşapoarte, fie colaboratorii vor fi condamnaţi conform legislaţiei actuale a Ucrainei", a spus Zelenski, care a precizat totodată că a condus o şedinţă a Statului Major.

Liderul de la Kiev a mulţumit poliţiei naţionale pentru restabilirea rapidă a ordinii în noul teritoriu eliberat, dar şi Serviciului de Securitate al Ucrainei – pentru faptul că acum lucrează cu o eficacitate remarcabilă. "Nu pot dezvălui toate detaliile, dar datorită Serviciului de Securitate al Ucrainei, suntem acum încrezători că ocupanţii nu vor avea niciun punct de sprijin pe pământul ucrainean. Important: situaţia de la frontiera de stat şi protecţia frontierei noastre au fost discutate în cadrul şedinţei. Şeful Serviciului Frontierei de Stat a transmis un raport. Statul va oferi toată puterea necesară pentru a ne proteja graniţa", a spus şeful statului ucrainean, potrivit News.ro.

Zelenski a pus accent pe necesitatea unui ritmul sporit al armatei ucrainene, dar şi al sprijinului internaţional.

"Ritmul de stabilizare în zonele eliberate. Ritmul de mişcare al trupelor noastre. Ritmul restabilirii vieţii normale în teritoriul eliberat. Şi ritmul de sprijin din partea partenerilor. Vorbim despre acest lucru cu sinceritate - ritmul de acordare a ajutorului pentru Ucraina trebuie să corespundă ritmului mişcării noastre".

Liderul ucrainean a mai spus că marţi va avea un discurs la Adunarea Generală a ONU şi va lua parte la summitul privind securitatea alimentară – "un element fundamental al securităţii globale".

"Vor avea loc şi întâlniri online cu parteneri şi investitori americani. Facem totul pentru a ne asigura că nevoile Ucrainei sunt satisfăcute la toate nivelurile: apărare, finanţe, economie, diplomaţie", a precizat Zelenski.

Război în Ucraina, 19 septembrie | Zelenski, decret privind înființarea a 15 noi administrații militare în regiunea Herson

Război în Ucraina, 18 septembrie | Lupte grele pe fronturile din est şi sud-est

Război în Ucraina, 17 septembrie | Centrala nucleară de la Zaporojie, reconectată la sistemul ucrainean

Război în Ucraina, 16 septembrie | Zelenski susține că există dovezi de tortură și crime de război în nord-estul recucerit

Război în Ucraina, 15 septembrie | AIEA cere Rusiei să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie

×
Etichete: Război Ucraina
x close