Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 482 | Ucraina anunţă "succese parţiale" în contraofensiva spre Marea Azov

Război în Ucraina, ziua 482 | Ucraina anunţă "succese parţiale" în contraofensiva spre Marea Azov

Război în Ucraina, ziua 482. La două săptămâni de la începutul mult aşteptatei contraofensive, armata ucraineană a obţinut câştiguri teritoriale modeste împotriva trupelor ruse.

Razboi 200623
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Iun 2023   •   21:55

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore: 

  • Ucraina anunţă ''succese parţiale'' în contraofensiva spre Marea Azov
  • Bombardament. Cel puțin un muncitor a murit, alți 8 au fost răniți în Herson
  • UE cere statelor membre 50 de miliarde de euro pentru Ucraina
  • Un atac asupra Crimeei ar însemna "implicarea totală" a SUA și a Marii Britanii în război, avertizează Rusia
  • Rusia cere diplomaților din ambasadele ucrainene să dezerteze la Moscova
  • O persoană a fost ucisă în atacul rusesc asupra orașului Herson
  • Rusia a atacat cu zeci de drone la Kiev, Liov și Zaporojie
  • Danemarca intenționează să ajute armata ucraineană cu peste 3 miliarde de dolari
  • Trupele Kievului au continuat contraofensiva în cel puțin patru sectoare ale liniei frontului și au avut câștiguri teritoriale
  • Invadatorii ruși au demarat o campanie urgentă de vaccinare împotriva holerei a trupelor
  • În timp ce luptele din Zaporojie continuă, atât Ucraina cât și Rusia revendică succese
  • NATO nu va invita în mod oficial Ucraina la summitul său din iulie - Stoltenberg

Update 21:50 - La două săptămâni de la începutul mult aşteptatei contraofensive, armata ucraineană a obţinut câştiguri teritoriale modeste împotriva trupelor ruse, care în ultimele luni şi-au consolidat semnificativ poziţiile defensive, şi a revendicat marţi "succese parţiale" în înaintarea în direcţia oraşelor Melitopol şi Berdiansk ocupate de ruşi, consemnează agenţiile AFP şi Reuters.

Conform oficialilor ucraineni, bilanţul operaţiunii contraofensive până în prezent este eliberarea a circa 113 kilometri pătraţi şi a opt sate. Dar, potrivit unui corespondent militar rus citat de postul CNN, ultimul sat a cărui eliberare a fost anunţată de Kiev, satul Piatihatki, este mai degrabă o "zonă gri" necontrolată de niciuna dintre tabere, întrucât se află într-o depresiune unde trupele sunt extrem de vulnerabile atacurilor de pe înălţimile ce înconjoară satul, înălţimi controlate la nord de trupele ucrainene şi la sud de cele ruse.

Operaţiunile militare în desfăşurare sunt acoperite de o ambiguitate informaţională voită, remarcă AFP, în timp ce Kievul insistă că încă nu şi-a angajat în luptă grosul forţelor pregătite pentru contraofensiva care se concentrează pe trei axe principale în provinciile Doneţk şi Zaporojie, cu obiectivul a de atinge Marea Azov pentru a tăia coridorul terestru rus spre Crimeea şi sudul Ucrainei.

A fost dezvăluit planul pentru un posibil atac nuclear al lui Vladimir Putin

Update 19:40 - Ultimele evoluţii de pe linia frontului. Ucrainenii avansează spre Melitopol.

Update 18:30 - Cel puțin un muncitor a fost ucis și alți opt au fost răniți marți într-un atac rusesc asupra operațiunilor de restaurare din Herson, potrivit șefului Biroului președintelui Ucrainei.

"Armata rusă a tras asupra salvatorilor din Herson care curățau nămolul" cauzat de inundațiile recente provocate de prăbușirea barajului Nova Kakhovka, a declarat Andriy Yermak pe Telegram, potrivit CNN.

Ministrul de Interne al Ucrainei, Ihor Klymenko, a adăugat: "Eroii noștri neînarmați efectuau lucrări de restaurare când teroriștii ruși au început un bombardament puternic. Răniților li se oferă asistență medicală de urgență. Uciderea salvatorilor în timpul eliminării unuia dintre cele mai mari dezastre provocate de om este un act josnic și o manifestare a fricii".

Procurorul regional din Herson a spus că muncitorii erau angajați ai Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei și că a început o anchetă preliminară.

Prăbușirea barajului a fost unul dintre cele mai mari dezastre industriale și ecologice din Europa din ultimele decenii.

Update 16:30 - Un soldat rus care a distrus un tanc Leopard de fabricaţie germană într-o bătălie din Ucraina a primit o recompensă de 1 milion de ruble (11.842 de dolari) din partea unei fundaţii private, a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters.

Update 13:46 Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat marți un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro.

Anunțul vine după o revizuire a bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2021 - 2027 și înaintea unei conferințe internaționale care va avea loc săptămâna aceasta la Londra și care are ca scop strângerea de fonduri suplimentare pentru reconstrucția Ucrainei, în urma războiului declanșat de Rusia.

Rezerva bugetară de 50 de miliarde de euro va oferi perspectivă și fiabilitate partenerilor ucraineni ai blocului, a spus von der Leyen, după o reuniune a Comisiei Europene la Bruxelles.

"Această rezervă financiară ne va permite, într-adevăr, să ne calibrăm sprijinul financiar în funcție de evoluția situației de pe teren", a explicat șefa Comisiei Europene.

Update 12:30 Un atac asupra Crimeei ar însemna "implicarea totală" a SUA și a Marii Britanii în război, avertizează Moscova

Rusia avertizează că un atac efectuat cu armament cu rază lungă de acțiune asupra Crimeei va fi considerat drept o "implicare totală" a SUA și a Marii Britanii în război.

O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Potrivit acestuia, un atac asupra Crimeei cu sistemul american HIMARS sau cu rachetele britanice Storm Shadow ar reprezenta un atac "în afara zonei de operațiune militară specială" și ar însemna "implicarea totală a Statelor Unite și a Marii Britanii în conflict".

Într-un astfel de scenariu, Rusia va răspunde cu "atacuri imediate asupra centrelor de decizie" din Ucraina, a adăugat ministrul rus, care a indicat că are informații privind pregătirea, de către Kiev, a unor astfel de lovituri.

Shoigu a mai afirmat că Rusia a respins peste 200 de atacuri dinspre Ucraina în ultimele săptămâni.

În aceeași perioadă de timp, Ucraina susține că a recucerit cel puțin opt așezări și că a avansat cu câțiva kilometri pe frontul din regiunea Zaporojie.

Update 11:30 O persoană a fost ucisă în atacul rusesc asupra orașului Herson

Suspilne, radiodifuzorul de stat ucrainean, anunță că o persoană a fost ucisă, marți dimineață, în capitala regională, în urma atacurilor rusești.

"Trupele rusești au atacat Herson în cursul dimineții. Un bărbat de 27 de ani a murit.

Mai multe case, o grădiniță, o școală și o benzinărie au fost lovite de obuze rusești. O echipă de medici care a mers să ajute oamenii din Kherson s-a aflat sub tirul rusesc. Medicii nu au fost răniți", a precizat Oleksandr Prokudin, șeful autorității regionale.

Update 10:30 Rusia cere diplomaților din ambasadele ucrainene să dezerteze la Moscova.

"Facem apel la angajații misiunilor diplomatice ucrainene și ai reprezentanțelor organelor de stat din străinătate.

Dacă vă simțiți responsabili de soarta Patriei voastre, de asigurarea păcii și stabilității în Europa și sunteți sub presiunea regimului criminal de la Kiev care conduce Ucraina spre o catastrofă națională, veniți la Moscova, unde dumneavoastră și cei dragi vouă vă va fi garantată siguranța", se spune într-o declarație a Serviciului rus de Informații Externe.

Update 08:13 Rusia a lansat în noaptea de luni spre marți un amplu atac aerian asupra Ucrainei, vizând capitala și mai multe orașe, în timp ce cea mai mare parte a țării și-a petrecut noaptea în sunetul sirenelor de raid aerian.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a anunțat că, potrivit informațiilor preliminare, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 28 din cele 30 de drone de fabricație iraniană, lansate de Rusia.

"Aproximativ 20 de ținte inamice au fost identificate și distruse de apărarea noastră în spațiul aerian din jurul Kievului", a precizat pe Telegram Serghei Popko, șeful administrației militare de la Kiev.

Administrația militară din Lviv (Liov), un oraș cu aproximativ 700.000 de locuitori, aflat la 70 km de granița cu Polonia, a anunțat că Rusia a lovit o "infrastructură critică" din oraș, declanșând un incendiu. Potrivit informațiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime.

La rândul său, Iuri Malașko, șeful administrației militare a regiunii Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei, a transmis pe Telegram că raidul Rusiei a vizat infrastructura de telecomunicații. Nici aici nu au fost raportate victime.

Nu a existat, pe moment, o poziție exprimată de Rusia cu privire la acest nou raid.

Update 00:01 "Am transmis Chinei formula noastră de pace și o invitație de a participa la această formulă atât public, cât și prin canale diplomatice. Invităm China la dialog, așteptăm un răspuns”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la o conferință de presă comună cu prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, relatează agenția Ukrinform.

Prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida vizitează Ucraina, marți.

Xi Jinping se află într-o vizită de stat în Rusia.

China nu a condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei. 

La un an de la începutul războiului, China și-a prezentat propriul plan în 12 puncte "soluție politică la criza ucraineană”, care a fost criticat de Statele Unite și țările europene.

Război în Ucraina, 19 iunieZelenski cere Marii Britanii mai multe arme cu rază lungă de acțiune

Război în Ucraina, 18 iunie | Bombardamentele ucrainene asupra unei regiuni din vestul Rusiei

Război în Ucraina, 17 iunie | Putin, aplaudat la Sankt Petersburg după ce a înjurat țările NATO

Război în Ucraina, 16 iunie | Zelenski vede primele rezultate 'pozitive' ale contraofensivei ucrainene, căreia Putin nu îi dă 'nicio şansă' 

Război în Ucraina, 15 iunie | - Presa rusă de stat susține că generalul Kirilo Budanov, șeful Informațiilor militare ucrainene, a fost grav rănit într-un atac cu rachetă 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close