Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- UE îl convoacă pe însărcinatul cu afaceri rus la Bruxelles pentru a-şi exprima indignarea după moartea lui Aleksei Navalnîi
- Armata rusă va continua înaintarea către interiorul Ucrainei, după ce a cucerit Avdiivka, a indicat Vladimir Putin
- SUA vor anunța vineri un pachet major de sancțiuni după moartea lui Navalnîi
- Casa Albă, la curent cu informațiile privind arestarea unei femei cu cetățenie americană în Rusia
- Premierul estonian anunță că țara sa a dejucat un atac al Rusiei asupra unor membri ai guvernului
- Ilia Yașin, opozant rus în închisoare: Viața mea e în mâinile lui Putin
- O femeie cu cetățenie americană a fost arestată în Rusia pentru "trădare"
- Premierul ucrainean spune că lupta țării sale cu invadatorii ruși este un "război existențial
- Șeful spionilor ruși spune că pilotul care a dezertat în Ucraina și a fost asasinat ulterior în Spania era "un cadavru moral"
- Singurul fiu al șefului celei mai mari companii petroliere din Rusia a decedat la vârsta de 35 de ani.
- Suedia va veni în sprijinul Ucrainei cu un ajutor militar în valoare de 682 de milioane de dolari
- Uniunea Europeană a cerut Moscovei eliberarea imediată și necondiționată a tuturor deținuților politici din Rusia
- Rusia vrea cu orice preț să obțină victoria în Ucraina, până în 2026
- Ucrainenii susțin că au doborât două avioane de luptă ale rușilor în estul Ucrainei
Update 22:30 Uniunea Europeană l-a convocat pe însărcinatul rus cu afaceri la Bruxelles, Kirill Logvinov, pentru a-şi exprima „indignarea” după moartea în închisoare a opozantului rus Aleksei Navalnîi, a anunţat marţi serviciul diplomatic al Uniunii Europene, relatează AFP conform Agerpres.
„UE şi-a exprimat indignarea faţă de moartea opozantului Navalnîi, a cărei responsabilitate revine în cele din urmă preşedintelui Putin şi autorităţilor ruse”, a adăugat el.
Directorul general al Serviciului european pentru acţiune externă responsabil pentru Rusia, Michael Siebert, „a cerut Rusiei să autorizeze o anchetă internaţională independentă şi transparentă” cu privire la moartea opozantului şi „a cerut Rusiei să predea cadavrul familiei acestuia fără întârziere şi să le permită să organizeze funeralii”.
Cu ocazia acestei convocări, diplomatul UE „a reafirmat că Rusia trebuie să-i elibereze imediat şi necondiţionat pe toţi ceilalţi deţinuţi politici, precum şi pe toate persoanele arestate în Rusia, aducându-i un omagiu lui Aleksei Navalnîi”.
Update 21:00 Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că trupele ruse îşi vor continua ofensiva cu obiectivul de a înainta mai adânc în interiorul Ucrainei, după ce au cucerit oraşul Avdiivka, o redută puternic fortificată a armatei ucrainene şi de unde aceasta din urmă, potrivit liderului de la Kremlin, s-a retras haotic, consemnează agenţiile Reuters şi EFE.
Într-o discuţie cu ministrul său al apărării, Serghei Şoigu, retransmisă de mass-media, Putin a susţinut că noul comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a ordonat retragerea trupelor sale din Avdiivka abia după ce acestea au început să fugă în dezordine, lăsând în urmă soldaţi răniţi care acum sunt prizonieri, asigurând că aceştia vor fi trataţi de Rusia "respectând strict convenţiile internaţionale (...), în condiţii demne".
Însă Ucraina a cerut mai devreme Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi ONU să investigheze ca posibilă crimă de război o presupusă execuţie a şase soldaţi ucraineni răniţi care ar fi fost ucişi de trupele ruse în timp ce negociau cu acestea predarea.
"În ce priveşte situaţia generală la Avdiivka, este un succes absolut. Vă felicit. Trebuie continuat!", i-a indicat Putin ministrului Şoigu. "Dar înaintarea trebuie să fie bine pregătită, susţinută cu arme, echipamente de luptă şi muniţii", a mai ordonat preşedintele rus.
Pe de altă parte, ministrul Şoigu a susţinut că trupele ruse au reuşit să lichideze capul de pod creat de armata ucraineană în octombrie anul trecut pe malul stâng al fluviului Nipru, în satul Krînki din provincia Herson, pe frontul din sudul Ucrainei.
După eşecul contraofensivei ucrainene din vara trecută, armata rusă a revenit în ofensivă, profitând de deficitul de muniţii şi de personal cu care se confruntă armata ucraineană, în timp ce disputele din Congresul SUA au oprit ajutorul militar american oferit Ucrainei, iar Kievul încearcă să mobilizeze noi recruţi pentru a înlocui pierderile şi a face o rotaţie a trupelor epuizate de doi ani de război.
Update 19:30 Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirb, a declarat marți că SUA vor anunța vineri un pachet major de sancțiuni împotriva Rusiei în urma morții Alexei Navalnîi.
Pachetul va „trage Rusia la răspundere pentru ceea ce i s-a întâmplat domnului Navalnîi” și pentru acțiunile sale pe parcursul războiului din Ucraina, a declarat Kirby, citat de Reuters.
Kirby nu a oferit detalii despre măsurile de sancționare.
Navalnîi, cel mai aprig contestatar intern al președintelui rus Vladimir Putin, a căzut inconștient și a murit vineri după o plimbare în închisoare.
Navalnîi a fost arestat în 2021. El ispășea o pedeapsă cumulată de peste 30 de ani pentru diferite infracțiuni despre care el a susținut că sunt înscenate cu scop politic.
Update 18:30 Casa Albă a anunțat că analizează rapoartele conform cărora o femeie cu dublă cetățenie, americană și rusă, a fost arestat în Rusia pentru trădare.
Publicația The New York Times a relatat, marți, că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a arestat la Ekaterinburg o femeie de 33 de ani, rezidentă în Los Angeles.
Aceasta este acuzată că a făcut donații unei organizații cu sediul în SUA, care strânge bani pentru arme și alte echipamente destinate armatei ucrainene.
Dacă va fi condamnată, ea riscă 20 de ani de închisoare.
Numele femeii nu a fost dezvăluit, dar publicația americană notează că acuzația de trădare ar fi pornit de la o donație de 50 de dolari pe care acuzata ar fi făcut-o către Razom for Ukraine.
Aceasta este o organizație non-profit cu sediul la New York care colectează asistență financiară pentru forțele Kievului.
Update 17:30 Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, anunță că țara sa a dejucat o operațiune hibridă a serviciilor de securitate rusești.
"Știm că Kremlinul țintește toate societățile democratice", a comentat Kallas într-o postare pe rețeaua de socializare X.
Margo Pollson, șefa Serviciului estonian de Securitate Internă, ISS, a declarat, la rândul său, că scopul operațiunii hibride a fost de a semăna frică și tensiune și de a submina societatea civilă.
"A existat încă un plan de a ataca vehiculele anumitor persoane, pe care l-am dejucat. Conform evaluării noastre, Rusia nu și-a atins obiectivul", a spus ea.
ISS și procuratura au comunicat că au arestat 10 persoane despre care se crede că acționau pentru Rusia în legătură cu atacuri planificate asupra unor miniștri și a mașinii unui jurnalist.
Unii dintre cei reținuți au fost recrutați în Rusia, alții au fost recrutați prin intermediul rețelelor de socializare, au precizat autoritățile estoniene.
Update 16:00 Un alt membru al opoziției ruse aflat în închisoare a declarat că se teme pentru viața sa după moartea lui Aleksei Navalnîi.
Într-o scrisoare din detenție, Ilia Yașin menționează că a aflat de moartea lui Navalnîi abia luni.
"Este greu de exprimat șocul meu. Este greu să-mi adun gândurile. Durerea și oroarea sunt de nesuportat", mărturisește el.
Yașin a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru că a publicat relatări despre crimele comise de armata rusă la Bucea, în Ucraina, în 2022.
El a comparat moartea lui Navalnî cu cea a a unui alt lider al opoziției ruse, Boris Nemțov, asasinat prin împușcare lângă zidurile Kremlinului, în urmă cu aproape nouă ani.
"Acum, ambii mei prieteni sunt morți. Simt un gol negru în suflet. Și, bineînțeles, înțeleg care sunt propriile riscuri. Mă aflu în spatele gratiilor, viața mea este în mâinile lui Putin și sunt în pericol. Dar voi continua să-mi susțin poziția", a continuat Yașin.
El s-a declarat convins că Putin a ordonat uciderea lui Navalnîi în detenție.
Update 14:31 Prim-ministrul Ucrainei, Denîs Șmîgal, a descris invazia la scară largă a Rusiei în țara sa drept motivul un "război existențial"
"Cred că Statele Unite vor sprijini Ucraina, ca și Uniunea Europeană, ca și Japonia, ca și toate țările G7, ca și FMI și toate organizațiile financiare internaționale", a declarat Șmîgal într-o conferință de presă la Tokyo.
El a fost chestionat cu privire la "oboseala" Kievului, după doi ani de război.
"Nu putem vorbi despre oboseală, pentru că este un război existențial. Nu poți fi obosit când lupți pentru viitorul tău, pentru viața ta, pentru ordinea globală de securitate", a spus el.
Comentariile premierului ucrainean vin după ce forțele ruse au capturat orașul Avdiivka din estul Ucrainei, după mai multe luni de lupte intense.
Această mișcare oferă Moscovei controlul complet asupra zonei din jurul capitalei regionale Donețk, preluată de forțele pro-ruse încă din 2014, anul anexării ilegale a Peninsulei Crimeea.
Recent, președintele american, Joe Biden, a avertizat că Avdiivka este pe cale să cadă în mâinile Moscovei, pe fondul suspendării ajutorului militar american, blocat de mai multe luni în Congres de republicani.
Update 13:30 FSB, serviciul rus de securitate, a anunțat marți că a arestat o femeie cu dublă cetățenie, rusă și americană, suspectată de trădare după ce a inițiat o strângere de fonduri pentru armata ucraineană.
Biroul FSB din Ekaterinburg a comunicat că a "suprimat activitățile ilegale" ale unei femei de 33 de ani, rezidentă în Los Angeles și cu dublă cetățenie, și a arestat-o pe suspectă, fără a o nominaliza.
Conform FSB, femeia ar fi colectat "fonduri care au fost ulterior folosite pentru a cumpăra articole medicale, echipamente și muniție pentru forțele armate ucrainene".
Legislația rusă, înăsprită de la invazia în Ucraina, prevede pedepse până la închisoare pe viață pentru trădare.
Mai mulți cetățeni americani sunt în prezent încarcerați în Rusia, inclusiv reporterul The Wall Street Journal Evan Gherșkovici, care a fost arestat anul trecut pentru "spionaj", fiind acuzat că a colectat "secrete de stat despre complexul militar-industrial" al țării.
Gherșkovici și publicația sa au negat acuzațiile.
Update 12:52 Update 12:50 Serghei Narîșkin, șeful serviciului de informații externe al Rusiei spune că pilotul rus care a dezertat în Ucraina și a fost găsit împușcat mortal în Spania, săptămâna trecută, era un "cadavru moral".
"În Rusia se obișnuiește fie să se vorbească de bine despre morți, fie să nu se spună nimic. Acest trădător și criminal a devenit un cadavru moral chiar în momentul în care și-a planificat crima murdară și teribilă", a declarat, marți, Serghei Narîșkin
Pilotul Maksim Kuzminov a trecut linia frontului în august anul trecut, în timp ce efectua un zbor între două baze aeriene rusești.
El trebuia să transporte piese pentru avioanele de luptă Su-27 și Su-30. În schimb, a aterizat cu elicopterul său bimotor Mi-8 AMTSh pe teritoriul ucrainean, după ce a negociat în acest sens cu spionajul militar al Kievului. Doi militari ruși care îl însoțeau pe Kuzminov au fost uciși, într-o aparentă împotrivire la dezertare.
Relatările din presa rusă și spaniolă spun că Maksim Kuzminov a fost găsit mort după ce s-ar fi mutat în orașul Villajoyosa din Alicante, pe coasta mediteraneană, într-o zonă populară pentru turiști.
Cadavrul său a fost descoperit marțea trecută, pe rampa parcării subterane a unui bloc de apartamente. El ar fi fost ucis de persoane necunoscute care au tras 12 focuri de armă.
Update 12:30 Încă o moarte suspectă la Moscova: Singurul fiu al șefului celei mai mari companii petroliere din Rusia a decedat la vârsta de 35 de ani.
Singurul fiu al șefului Rosneft, Igor Sechin, a murit pe 5 februarie la vârsta de 35 de ani. De remarcat că mass-media rusă tace despre această tragedie, iar familia Sechin trebuie să ascundă faptul că fiul lor, Ivan, nu mai trăiește.
Ieri, pe 19 februarie, fostul manager YUKOS Leonid Nevzlin a publicat o postare pe pagina sa de socializare. Potrivit acestuia, el și prietenii săi și-au amintit acele zile în care Kremlinul a început un război deschis împotriva companiei YUKOS.
Totul a început cu raportul lui Mihail Hodorkovski privind corupția în Uniunea Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia. Igor Sechin a fost persoana care a fabricat toate acuzațiile împotriva lui YUKOS.
Nevzlin este cel care a anunțat moartea fiului lui Sechin.
Nevzlin îi aduce condoleanțele sale sincere lui Sechin, precum și mamei lui Navalnîi. Cu toate acestea, cea mai mare durere, potrivit lui Nevzlin, este că familia Sechin trebuie să-și ascundă durerea în public.
Potrivit documentelor oficiale, Ivan Sechin a murit pe 5 februarie, la vârsta de 35 de ani. Această dată figurează în registrul cazurilor de moștenire. Nicio sursă sau canal rus nu a publicat informații despre moartea lui Ivan.
Jurnaliștii Mediazona au verificat din nou informațiile.
Într-adevăr, RND îl listează pe Ivan Sechin, care a locuit la Moscova. Se știe că Ivan a lucrat pentru Rosneft, iar în 2021 veniturile sale s-au ridicat la aproape 62 de milioane de ruble. A ocupat o poziție de conducere în companie la vârsta de 25 de ani.
Potrivit revistei Forbes, Igor Sechin este cea mai influentă persoană din Federația Rusă după Putin. Publicația a oferit și noi detalii despre moartea lui Ivan Sechin.
A fost găsit într-un conac de pe strada Izumrudnaya. Echipajul ambulanței a fost chemat de securitatea sa, dar din anumite motive au dat o adresă inexactă. Drept urmare, medicii au avut nevoie de două ore pentru a ajunge la pacient.
A murit înainte de sosirea echipe medicale.
Update 11:30 Ministerul suedez al Apărării a declarat marți că țara nordică va veni în sprijinul Ucrainei cu un ajutor militar în valoare de 682 de milioane de dolari.
Aceasta va fi cea de-a 15-a tranșă de ajutor al Suediei pentru Ucraina și cea mai mare de până acum, notează Reuters.
"Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi nevoie", a declarat ministrul Apărării, Pal Jonson.
Pachetul de sprijin include muniție, nave de asalt, precum și arme subacvatice, cum ar fi mine și drone submarine.
Update 10:55 Uniunea Europeană a cerut Moscovei eliberarea imediată și necondiționată a tuturor deținuților politici din Rusia.
Josep Borrell Șeful Diplomației Blocului Comunitar a cerut Rusiei să permită o anchetă internațională transparentă cu privire la circumstanțele morții lui Aleksei Navalnîi.
În plus, Borell a declarat că UE va depune toate eforturile pentru a trage la răspundere conducerea de la Kremlin.
"În mijlocul întâlnirii, am primit-o pe Iulia Navalnya și am adus un omagiu memoriei lui Alexei Navalny care, după cum știți, a fost ucis încet într-o închisoare rusă de către regimul lui Putin.
Cred că acestea sunt cuvintele: ucis încet într-o închisoare rusă de către regimul lui Putin", a declarat Josep Borrell.
Update 08:50 Rusia vrea cu orice preț să obțină victoria în Ucraina, până în 2026.
Kremlinul se pregătește să implementeze un plan ce se desfășoară în trei etape, prin care să-i facă pe ucrainieni să-și cedeze teritoriile.
Președintele Volodimir Zelenski admite că situația de pe front este una extrem de dificilă.
Situația este extrem de dificilă în mai multe părți ale liniei frontului, unde trupele rusești au acumulat rezerve maxime.
Profită de întârzierile în acordarea de ajutoare Ucrainei. Și acestea sunt probleme foarte tangibile.
Există un deficit de artilerie. Este nevoie de apărare aeriană în prima linie a frontului și de o rază de acțiune mai mare a armelor noastre. Lucrăm cât mai mult posibil cu partenerii noștri pentru a extinde sprijinul", a spus Zelenski.
Update 08:20 Ucrainenii susțin că au doborât două avioane de luptă ale rușilor în estul Ucrainei.
Două avioane de luptă ale armatei ruse au fost doborâte în estul Ucrainei, anunță Forțele Aeriene ucrainene, potrivit CNN.
Ucraina a doborât două avioane de luptă rusești în partea de est a țării, au informat luni reprezentanții Forțelor Aeriene.
Cele două aeronave distruse sunt modele Su-34 și Su-35S, mai susțin ucrainenii. Aceștia nu au furnizat alte detalii.
Anunțul vine după ce trei avioane de luptă rusești, două Su-34 și un Su-35, au fost doborâte pe 17 februarie, așa cum au anunțat atunci Forțele Aeriene ucrainene.
Update 00:00 Preşedintele Volodimir Zelenski a recunoscut luni că armata ucraineană se confruntă cu o situaţie "extrem de dificilă" în faţa forţelor ruseşti care, în opinia sa, profită de întârzierile occidentalilor în furnizarea ajutorului lor militar, notează AFP.
"Situaţia este extrem de dificilă în mai multe puncte de pe linia frontului, unde trupele ruseşti au concentrat rezerve maxime.
Acestea profită de întârzierea ajutorului acordat Ucrainei", a spus Zelenski în mesajul său zilnic, adăugând că ţara sa nu are artilerie şi are nevoie de apărare antiaeriană pentru prima linie a frontului la fel de mult ca şi de arme cu rază mai lungă de acţiune.
Război în Ucraina, 19 februarie 2024 | Vladimir Putin va trebui să fie tras la răspundere pentru moartea lui Navalnîi, declară şeful diplomaţiei UE
Război în Ucraina, 18 februarie 2024 | Ucraina a doborât un avion rusesc, 12 drone și o rachetă Kh-59. Volodimir Zelenski, mesaj pentru Vladimir Putin după moartea lui Navalnîi
Război în Ucraina, 17 februarie 2024 | Trei avioane de luptă rusești au fost doborâte de forțele ucrainene
Război în Ucraina, 16 februarie 2024 | Șefa Comisiei Europene cere statelor membre să construiască o apărare colectivă
Război în Ucraina, 15 februarie 2024 | Atac masiv cu rachete lansat de Rusia în Ucraina, în timp ce miniștrii Apărării din NATO se reunesc la Bruxelles