Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 221. Înfrângere uriaşă pentru ruşi la Lyman | Papa Francisc, apel către Vladimir Putin pentru a opri "spirala morţii"

Război în Ucraina, ziua 221. Înfrângere uriaşă pentru ruşi la Lyman | Papa Francisc, apel către Vladimir Putin pentru a opri "spirala morţii"

Război în Ucraina, ziua 221. Mii de soldaţi ruşi au primit ordin de retragere după ce au fost încercuiţi de ucraineni în zona oraşului Lyman. După înfrângerea ruşinoasă, Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei şi aliatul lui Vladimir Putin, a cerut o lovitură nucleară "de randament scăzut" în Ucraina.

razboi ucraina rusia 2 octombrie 2022
Război în Ucraina, ziua 221. Înfrângere uriaşă pentru ruşi la Lyman | Kadîrov, aliatul lui Putin, cere o lovitură nucleară "de randament scăzut" în Ucraina Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Oct 2022   •   14:55

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Jens Stoltenberg: Uraina poate respinge atacurile Rusiei
  • Emmanuel Macron i-a promis lui Zelenski că Franţa va ajuta Ucraina să îşi redobândească suveranitatea
  • Zelenski anunţă că oraşul Lyman a fost recucerit în totalitate
  • Papa Francisc, apel către Vladimir Putin
  • Ruşii s-au retras din oraşul Lyman, după ce au fost înconjuraţi
  • Liderul cecen Ramzan Kadîrov susţine folosire armei nucleare în Ucraina
  • Turcia nu recunoaşte anexarea teritoriilor din Ucraina
  • Şeful centralei nucleare Zaporojie a fost răpit de ruşi
  • Rusia se opune prin veto unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU care condamna anexarea

Update 21.11. Recucerirea unui oraş de pe teritoriul pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declarat anexat la Rusia demonstrează că ucrainenii înregistreze succese şi că ei pot respinge forţele ruse, a declarat astăzi Secretarul General al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, informează Reuters.

"Am văzut că ei (ucrainenii) au putut să recucerească un alt oraş, Liman, iar aceasta demonstrează că ucrainenii înregistrează progrese şi pot respinge forţele ruse, datorită curajului, datorită abilităţilor lor, dar şi, desigur, datorită armelor avansate pe care SUA şi alţi aliaţi le furnizează Kievului", a subliniat Stoltenberg într-un interviu pentru NBC.

Update 18.14. Președinții Franței și Ucrainei, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski, au avut o convorbire telefonică, duminică, despre situația de pe front, iar Macron a promis, în continuare, sprijinul Franței pentru ca Ucraina să își redobândească suveranitatea.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reiterat, în convorbirea telefonică avută, duminică, cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, condamnarea fermă a anexării ilegale de către Rusia a patru regiuni ucrainene.

Macron a reafirmat hotărârea Franței de a ajuta Ucraina să își redobândească suveranitatea deplină și integritatea teritorială și de a colabora cu partenerii săi europeni în ceea ce privește noile sancțiuni, potrivit Palatului Élysée.

Cei doi președinți au discutat și cu privire la situația din Zaporojie, care rămâne foarte îngrijorătoare.

Președintele francez a condamnat arestarea de către forțele rusești a directorului uzinei nuclearea din Zaporojie.

Cei doi președinți au subliniat necesitatea urgentă, pe termen foarte scurt, de a permite rotația personalului ucrainean care asigură funcționarea și siguranța instalațiilor. De asemenea, președintele Macron și-a reiterat angajamentul față de suveranitatea ucraineană asupra uzinei.

Update 17.33. Reprezentanţii Dumei de Stat vor putea merge la război, în Ucraina, doar pe bază de voluntariat. Proiectul de lege al partidului Rusia Unită prevede că parlamentarii nu vor primi salariu şi, mai mult, îşi vor plăti singuri şederea în Ucraina.

Update 16.28. Într-un scurt videoclip pe canalul său Telegram, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că orașul cheie Lyman a fost "eliberat complet" de forțele ruse, scrie The Guardian.

Update 14.50. Papa Francisc a făcut astăzi un apel către președintele rus Vladimir Putin să oprească "această spirală a violenței și a morții" în Ucraina, informează Reuters.

Într-un discurs rostit în fața a mii de oameni în Piața Sfântul Petru, Papa Francisc a făcut un apel „în numele lui Dumnezeu” pentru încetarea conflictului și a spus că este „absurd” ca lumea să riște un conflict nuclear.

"Apelul meu se adresează în primul rând președintelui Federației Ruse, rugându-l să oprească această spirală de violență și moarte, chiar și din dragoste pentru propriul popor", a spus Papa.

"Pe de altă parte, îndurerat de suferința enormă a populației ucrainene în urma agresiunii pe care a suferit-o, adresez un apel la fel de plin de speranță președintelui Ucrainei pentru a fi deschis la orice propunere serioasă de pace", a mai spus el.

Update 12.32. Forțele armate ucrainene și-au actualizat estimarea privind numărul militarilor ruși uciși până acum în război.

Potrivit The Guardian, forțele armate ucrainene susțin că aproximativ 60.110 soldați ruși au fost uciși și 2.377 de tancuri au fost distruse.

Conform aceleiași surse, Moscova a pierdut numai în ultimele 24 de ore 500 de soldați, suferind cele mai mari pierderi în Kramatorsk și Bakhmut.

Update 11.55. Ministerul britanic al Apărării arată că pierderea oraşului Lyman de către invadatori a dus la escaladarea criticilor la adresa conducerii militare a Federaţiei Ruse, întrucât acesta se află în regiunea Doneţk, pe care Putin doreşte să o anexeze.

În plus, serviciile secrete britanice consideră că pierderile teritoriilor ucrainene ocupate de ruşi vor duce cel mai probabil la critici constante, precum şi la presiuni asupra înaltului comandament rusesc.

Update 09.30. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat în mesajul de sâmbătă noapte către popor că Rusia pierde lupta, iar lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale.

Update 08.00. Preşedintele Ucrainei transmite un mesaj încurajator poporului său, dat fiind că în ultimele zile armata a reuşit să recucerească mai multe regiuni aflate sub controlul ruşilor: "În cursul acestei săptămâni, în Donbas au apărut mai multe steaguri ucrainene. Vor fi şi mai multe peste o săptămână".

Președintele Volodimir Zelenski a vorbit şi despre aşa-zisul referendum al lui Putin.

"Ce este atunci un pseudo-referendum? Există două regiuni din Doneţk? Două sate din Yampil, regiunea Doneţk? Există două sate din Torske? Mişcarea ucraineană va continua. Steagul ucrainean se află deja în Lyman, regiunea Doneţk. Acolo încă se mai poartă lupte. Dar nu există nicio urmă de pseudo-referendum acolo", a mai declarat şeful de stat ucrainean, care promite că "pentru inamic" vor fi din ce în ce mai multe astfel de "nepotriviri".

Zelenski spune că Occidentul susţine Ucraina, care îşi va proteja independenţa şi suveranitatea.

"Pentru că ne aflăm pe pământul nostru. Adevărul este de partea noastră. Şi întreaga lume civilizată este alături de noi. Noi luptăm pentru ceea ce este adevărat pentru orice popor de pe planetă - pentru viaţă şi libertate, pentru dreptul la fericire pentru toate familiile noastre, pentru copiii noştri", a mai transmis preşedintele într-un mesaj video.

Aproximativ 5000 de soldaţi ruşi s-au retras din zona oraşului Lyman, situat în regiunea Donețk din estul Ucrainei, la aproape 160 de kilometri sud-est de Harkov, al doilea cel mai mare oraș ucrainean, după ce au fost înconjuraţi de forţele armate ucrainene.

Mai multe convoaie ale ruşilor au fost surprinse în zonă. Retragerea a fost considerată de liderul cecen, Ramzan Kadîrov, una ruşinoasă. Acesta a transmis un mesaj prin intermediul Telegram în care a susţinut chiar şi o lovitură nucleară, însă cu o încărcătură "de randament scăzut" în Ucraina.

"După părerea mea personală, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marțiale în zonele de frontieră și utilizarea armelor nucleare cu randament scăzut".

Între timp, trupele Kremlinului au continuat să lovească diverse ţinte din estul şi sudul Ucrainei. Zeci de oameni, printre care şi copii, şi-au pierdut viaţa în regiunea Zaporojie, după ce un convoi de maşini în care se aflau civili a fost prins într-o ambuscadă. Ruşii i-au executat efectiv pe civili şi i-au abandonat în maşini sau pe stradă.

Totodată, Vladimir Putin este dispus să reia negocierile cu Ucraina. Informaţia a fost transmisă de serviciul de presă al Kremlinului, care a prezentat discuţia purtată de Putin cu regele din Bahrain, discuţie în care preşedintele rus şi-a prezentat intenţia de a începe negocierile, dacă autorităţile de la Kiev sunt interesate de acest lucru.

Război în Ucraina, 1 octombrie | Ruşii s-au retras din oraşul Lyman, după ce au fost înconjuraţi de ucraineni

Război în Ucraina, 30 septembrie | Zelenski anunţă că Ucraina a cerut din nou aderarea la NATO prin procedură rapidă

Război în Ucraina, 29 septembrie | Kremlin: Rusia va anexa mâine cele 4 regiuni ucrainene în care s-au organizat referendumuri

Război în Ucraina, 28 septembrie | SUA anunță un nou ajutor militar de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina

Război în Ucraina, 27 septembrie | NATO, avertisment pentru Rusia în privința utilizării armelor nucleare: ”Va avea consecinţe severe"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close