Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 252. Generalii ruși au discutat, în absența lui Vladimir Putin, despre un atac nuclear în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 252. Generalii ruși au discutat, în absența lui Vladimir Putin, despre un atac nuclear în Ucraina

Redacția Antena 3 CNN
15 minute de citit Publicat la 18:30 02 Noi 2022 Modificat la 23:55 02 Noi 2022
profimedia-0731986228
Sursa foto: Profimedia

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski îi mulţumeşte lui Erdogan pentru eforturile de menţinere a Acordului privind cerealele
  • Prima doamnă a Ucrainei: Vom avea probleme dacă dispare solidaritatea
  • Curentul electric, oprit de urgență la Kiev
  • Generalii ruși au discutat, în absența lui Vladimir Putin, despre un atac nuclear în Ucraina
  • Rusia a ajuns să importe arme din Coreea de Nord, susține SUA
  • România a stabilit când se va putea dota cu aparate F-35, cele mai moderne avioane multirol care există în prezent
  • Kremlinul păstrează suspansul în legătură cu planurile lui Putin pentru alegerile din 2024
  • România investește zeci de milioane de euro în echipamente de protecție și detecție nucleară
  • Rusia anunță că revine în acordul care permite transportul cerealelor prin Marea Neagră
  • Două orașe din sudul Ucrainei au fost atacate cu rachete rusești
  • Rusia a lansat în spațiu un satelit militar
  • Dmitri Medvedev amenință din nou cu armele nucleare

Update 22:30  Administraţia Joseph Biden s-a declarat mulţumită, miercuri seară, de reactivarea Acordului privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră, subliniind că ar fi important ca tratatul să fie înnoit.

"Este important ca acest acord nu doar să fie implementat, ci şi să fie înnoit spre sfârşitul acestei luni. Acest lucru ar aduce mai multă stabilitate pe piaţă şi ar exercita presiuni pentru scăderea preţurilor", a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, potrivit cotidianului Le Monde.

Şi secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a salutat decizia Rusiei de menţinere a Acordului privind exporturile de cereale şi a pledat pentru înnoirea tratatului. Acordul dintre Ucraina, ONU, Turcia şi Rusia prevede atât exporturi de cereale ucrainene, cât şi facilitarea exporturilor de alimente şi fertilizatori din Rusia. Acordul este valabil până pe 19 noiembrie şi va fi prelungit automat dacă toate părţile menţin angajamentele.

Rusia a anunţat, miercuri, reactivarea Acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, care fusese suspendat, după ce a primit garanţii din partea Ucrainei privind demilitarizarea culoarelor de transport. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulţumit omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru eforturile care au condus la decizia Rusiei de reactivare a Acordului privind exporturile de cereale.

Update 21:00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulţumit miercuri seară omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru eforturile care au condus la decizia Rusiei de reactivare a Acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră.

"I-am mulţumit preşedintelui Erdogan pentru participarea activă în menţinerea Acordului privind cerealele, pentru susţinerea constantă a suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii teritoriale", a declarat Volodimir Zelenski, prin Twitter, potrivit postului de televiziune Sky News.

Preşedintele Ucrainei a precizat că a discutat cu Recep Erdogan şi despre acţiuni diplomatice pentru noi schimburi de prizonieri între Ucraina şi Rusia.

Rusia a anunţat, miercuri, reactivarea Acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră după ce a primit garanţii din partea Ucrainei privind demilitarizarea culoarelor de transport. Rusia suspendase participarea la Acordul privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră, semnat cu Turcia, Naţiunile Unite şi Ucraina, din cauza unor atacuri asupra Portului Sevastopol, atribuite Ucrainei.

Update 20:00 Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat miercuri, într-un interviu pentru Reuters, că țara sa, devastată de război, va avea probleme dacă solidaritatea lumii va începe să se estompeze, dar a adăugat că încă mai crede că umanitatea va învinge și că sprijinul va continua..

Criza costului vieții, inclusiv creșterea facturilor la energie, este pe primul loc pe agenda politică europeană, iar unii se tem că acest lucru distrage încet-încet atenția de la conflictul din Ucraina.

„Nu vreau să cred că sprijinul (pentru Ucraina - n.r.) se estompează. Cred că nu se va diminua”, a declarat Olena Zelenska pentru Reuters într-un interviu acordat în marja celui mai mare eveniment tehnologic din Europa, Web Summit-ul de la Lisabona.

„Cred că bunul simț, empatia, emoțiile și relațiile umane vor învinge”, a adăugat ea, îndemnând oamenii să se gândească la lumea în care vor să trăiască în viitor.

Forțele rusești au pătruns în Ucraina la 24 februarie, într-un conflict care de atunci a ucis mii de oameni, a strămutat peste opt milioane de persoane, a devastat orașe și localități și a redeschis diviziunile din timpul Războiului Rece.

Rusia numește conflictul o „operațiune militară specială” pentru a elimina naționaliștii periculoși și pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă din fosta republică sovietică vecină. Kievul numește invazia Moscovei o acaparare de teren imperialistă neprovocată.

„Dacă cineva crede că o agresiune poate fi justificată... această persoană se află sub influența propagandei”, a declarat Zelenska.

De la începutul invaziei, soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și-a folosit rolul pentru a ajuta la menținerea relațiilor diplomatice cu liderii mondiali și pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la costul uman al războiului.

Ea a declarat că nu există manuale „care să te învețe cum să fii soția unui președinte”, în special în timpul unui război.

„Nu pot spune că am vrut să fiu în centrul atenției, dar fiecare voce în acest război informațional este importantă. Dacă voi fi ascultată, voi folosi această oportunitate”, a spus ea.

Luna trecută, Uniunea Europeană și-a dat aprobarea finală pentru noi sancțiuni împotriva Rusiei, care sunt menite să submineze în cele din urmă rezervele Moscovei și hotărârea acesteia de a continua războiul.

Întrebată de ce va fi nevoie pentru a opri Rusia, Zelenska a declarat că sancțiunile „nu pot fi oprite și trebuie doar întărite”.

„Am dori ca țările occidentale să continue pe această cale”, a spus ea. „Cu cât mai multă presiune financiară și sancțiuni sunt puse asupra agresorului, cu atât mai puține oportunități vor avea pentru a purta un război împotriva Ucrainei”, a spus soția lui Volodimir Zelenski.

Update 19:01 Autoritățile din regiunea Kiev au început, miercuri, oprirea de urgență a sistemului de energie electrică.

Decizia a venit după o creștere bruscă a consumului, a anunțat administrația regională.

Sursa citată precizat într-o declarație că această măsură a fost necesară pentru a evita accidentele majore cu echipamentele energetice".

Atacurile cu drone și rachete rusești au afectat grav rețeaua electrică din capitală și din jurul acesteia.

La nivelul întregii țări, ar fi fost distruse circa 40% din instalațiile energetice, potrivit guvernului de la Kiev.

Update 18:01 Liderii militari ruşi au discutat recent despre momentul şi modul în care Moscova ar putea folosi arme nucleare tactice în Ucraina.

Informația este publicată de The New York Times, care menționează aspectul alarmat că președintele rus Vladimir Putin nu a participat la discuție.

Membrii guvernului american au fost informați la jumătatea lunii trecute despre ce au vorbit liderii militari ruși.

Oficialii americani cred că asemenea discuții arată cât de frustrați sunt generalii de la Moscova din cauza eșecurilor din teren.

Administrația americană a refuzat să comenteze cele publicate în The New York Times.

Armele nucleare tactice, despre a căror utilizare au vorbit militarii ruși în absența lui Vladimir Putin, au puteri explozive între câteva kilotone și câteva zeci de kilotone de explozibil convențional.

Capacitatea lor distructivă este mai mică decât a armelor cu fuziune, a căror forță se măsoară în sute de kilotone.

Chiar și așa, utilizarea unei arme nucleare tactice într-o zonă locuită ar însemna moartea a mii sau zeci de mii de oameni și contaminare radioactivă de lungă durată în regiunea respectivă.

Update 16:55 Statele Unite acuză Coreea de Nord că a furnizat în secret Rusiei un număr semnificativ de obuze de artilerie pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.

De asemenea, Phenianul încearcă să ascundă transporturile sub aparența unor expediții de muniție în țări din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord. Africa, arată informații recent declasificate ale administrației americane și citate de CNN.

Oficialii americani estimează că transporturile secrete de armament nord-coreean, împreună cu dronele și rachetele care Rusia le-a achiziționat de la Iran sunt o dovadă suplimentară că arsenalele convenționale ale Moscovei s-au diminuat semnificativ în decursul a opt luni de război.

Informațiile publicate de CNN vin la câteva luni după ce comunitatea americană a serviciilor de informații americane a apreciat că Moscova este pe cale să achiziționeze de la Phenian milioane de rachete și proiectile de artilerie pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă din Ucraina.

"În septembrie, Coreea de Nord a negat public că intenționează să furnizeze muniție Rusiei. Cu toate acestea, informațiile noastre indică faptul că Phenianul alimentează în secret războiul Rusiei în Ucraina cu un număr semnificativ de obuze, în timp ce ascunde destinația reală a transporturilor de arme", a declarat John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicații strategice.

CNN notează că oficialii americani nu au furnizat dovezi care să susțină noile acuzații, remarcă CNN.

Update 15:45 Responsabilii militari români lucrează la documentația necesară implementării proiectului de achiziție a avioanelor F-35 de către țara noastră.

Informația provine de la generalul de flotilă aeriană Iulian Pațilea, locțiitor al Șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, semnalează realizatorul TV și analistul militar Radu Tudor pe blogul său.

"Lucrăm la documentul cu nevoile misiunii și cerințele operaționale. Programul F-35 va putea fi implementat în România după anul 2030", a spus generalul Pațilea la evenimentul Defense Summit.

Până atunci, România va achiziționa 32 de avioane F-16 din Norvegia.

Cu această din urmă achiziție, România va avea 48 de avioane de luptă F-16 si va fi capabilă să-și apere singură spațiul aerian național și să contribuie la misiuni NATO.

Update 14:45 Kremlinul a comentat, miercuri, asupra posibilității ca Vladimir Putin să conducă Federația Rusă după anul 2024.

Astfel, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a spus miercuri, în timpul apelului uzual cu jurnaliștii, că Vladimir Putin încă nu a decis dacă va candida pentru un nou mandat în alegerile prezidențiale ce urmează să aibă loc peste doi ani.

Putin se află la putere în Rusia din 1999, urmându-i la președinție lui Boris Elțîn.

El a fost președinte între anii 2000 și 2008, apoi a făcut "rocada" cu Dmitri Medvedev, întrucât, potrivit prevederilor constituționale de la momentul respectiv, Putin nu mai putea avea încă un mandat consecutiv de șef al statului.

Sub președinția lui Medvedev, Putin a fost prim-ministru până în 2012, când a câștigat un nou mandat prezidențial.

El l-a numit pe Medvedev la conducerea guvernului, funcție pe care acesta din urmă a deținut-o până în 2020.

În 2021, Vladimir Putin a promulgat o lege care-i permite, teoretic, încă două mandate prezidențiale de șase ani, ceea ce înseamnă că ar putea rămâne la conducerea Rusiei până în 2036.

Update 13:45 România se va dota cu costume de protecție și echipamente de detecție a radiațiilor nucleare în valoare de zeci de milioane de euro.

Informația este transmisă de Antena 3 CNN, care citează informațiile publice ale licitației anunțate în acest sens de Ministerul Apărării Naționale, MApN.

Pe "lista de cumpărături" a ministerului român se află sute de costume pentru proiecție nucleară, chimică şi bacteriologică dar și aproape 500 de dozimetre radiologice.

Valoarea echipamentelor pentru care licitează MApN este de 40 de milioane de euro.

"Aceste dispozitive urmează să fie distribuite pe teritoriul României în diverse elemente tactice. Trebuie să avem, în orice moment, în orice loc din România, astfel de aparatură pentru detectarea radiațiilor sau a compușilor chimici sau a diverselor substanțe radiologice, chimice şi bacteriologice în compoziție comună. Aceste aparate trebuie repartizate pe structuri destul de largi de utilizare, acolo unde Forțele Armate pot interveni într-un timp scurt pentru determinări specifice. Un dozimetru nuclear tactic măsoară radiațiile produse în urma unor explozii nucleare sau în urma unor incidente nucleare care nu survin, neapărat, în urma utilizării de muniții nucleare", a spus generalul (r) Cristian Barbu la Antena 3 CNN

Între dotările vizate de MApN se numără dispozitivul numit "dozimetru nuclear tactic", pentru care este prevăzută suma de de peste 6,18 milioane de lei, fără TVA, precum şi  dispozitivul "spectrometru gamma mobil", bugetat la 1,4 milioane de lei, fără TVA.

De asemenea, Ministerul român al Apărării vrea să se doteze cu dispozitive de tip "detector de agenți chimici portabil/mobil" (17,4 milioane lei, fără TVA) şi "detector de agenți chimici staționar" (22,1 milioane lei, fără TVA).

Update 12:45 Rusia revine în acordul privind transportul de cereale prin Marea Neagră, la câteva zile după ce a anunțat că își suspendă "pe termen nedefinit" participarea la această înțelegere mediată de Națiunile Unite și Turcia.

Informația este transmisă de presa de stat de la Moscova.

Rusia a luat decizia de a reveni în acord după ce a primit garanții scrise din partea Ucrainei că aceasta din urmă nu va folosi coridorul umanitar de transport al cerealelor pentru operațiuni militare împotriva forțelor Moscovei, a precizat, miercuri, Ministerul rus al Apărării.

"A fost posibilă obținerea garanțiilor necesare, în scris, din partea Ucrainei, privind neutilizarea coridorului umanitar și a porturilor ucrainene pentru efectuarea de operațiuni militare împotriva Federației Ruse (...)

Federația Rusă consideră că garanțiile primite în acest moment par suficiente și reia implementarea acordului", a menționat ministerul.

Update 11:30 Polonia va construi un gard de sârmă ghimpată la granița sa cu Kaliningrad, pe fondul temerilor că enclava Rusiei ar putea deveni un canal pentru migrația ilegală.

Construcția gardului de 2,5 metri înălțime va începe imediat, a declarat, miercuri, ministrul apărării, Mariusz Blaszczak, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Sky News.

Blaszczak a invocat preocupări legate de securitate și s-a referit la criza declanșată în toamna anului trecut, când mii de migranți africani și din Orientul Mijlociu au încercat să treacă granița cu Belarus în Polonia.

La vremea respectivă, Uniunea Europeană a acuzat Belarusul, un aliat apropiat al Rusiei, că i-a dus pe migranți ca parte a unei campanii de război „hibrid" pentru a destabiliza Europa. Minskul a respins acuzațiile.

Blaszczak a mai spus că bariera din Kaliningrad va fi similară cu cea pe care Polonia a instalat-o anul trecut de-a lungul graniței cu Belarus.

Update 11:00 Orașul Nikopol din sudul Ucrainei și o localitate din apropiere, situată pe malul râului Dnipro, au fost ținta unor atacuri aeriene în noaptea de marți spre miercuri, potrivit autorităților ucrainene, citate de CNN.

Atacul asupra celor două orașe a fost anunțat de Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk.

„Rușii au terorizat din nou regiunea Nikopol pe parcursul nopții și dimineața devreme", a scris Reznichenko, miercuri, pe Telegram.

Deocamdată nu au fost raportate victime, iar amploarea pagubelor este în curs de investigare, a adăugat oficialul.

Update 10:45 Ministrul spaniol de Externe a mers miercuri la Kiev pentru a dona 30 de ambulanțe Ucrainei.

Ministrul Jose Manuel Albares a sosit miercuri la Kiev pentru a dona 30 de ambulanțe, potrivit autorităților spaniole, citate de CNN.

Vizita nu a fost anunțată de organizatori din rațiuni de securitate. Jose Manuel Albares a ajuns la în Ucraina călătorind noaptea cu trenul de la Przemysl, în Polonia, până la Kiev.

Ambulanțele donate au echipamente pentru femeile însărcinate, a anunțat biroul de presă al Ministerului de Externe.

Update 10:00 Rusia a lansat miercuri, în spațiu, un satelit militar de la cosmodromul Plesetsk, potrivit Sky News.

Rusia a lansat în spațiu o rachetă Soyuz care transporta un satelit militar, au anunțat miercuri agențiile de presă rusești, citând Ministerul Apărării.

Racheta, un vehicul de clasă medie Soyuz-2.1b , a fost lansată la ora 9.48, ora Moscovei, de pe cosmodromul Plesetsk.

Nu se știe deocamdată ce misiune va îndeplini satelitul în spațiu.

Update 9:00 1.000 de puncte termice vor fi înființate la Kiev înainte de venirea iernii, astfel încât locuitorii capitalei ucrainene să aibă alternativă la sistemul centralizat de termoficare. Măsura a fost luată deoarece Rusia continuă să lovească elementele de infrastructură din marile orașe ale Ucrainei.

Vitali Klitschko, primarul Kievului, a declarat că orașul se pregătește pentru o potențială pierdere a sistemului de încălzire în urma unor noi lovituri asupra instalațiilor de alimentare cu energie și apă.

Atacurile cu rachete și drone au avariat 40% din infrastructura energetică a Ucrainei și au lăsat pentru perioade timp zone mari din Kiev fără electricitate și apă, ceea ce a dus la raționalizarea energiei electrice.

Klitschko a mai spus că autoritățile orașului iau în considerare diferite scenarii din cauza atacurilor cu rachete. „Cel mai rău este scenariul în care nu vom avea deloc energie electrică, apă, încălzire urbană.

Pentru acest caz, pregătim peste 1.000 de puncte de încălzire în orașul nostru", a explicat primarul Kievului.

Locurile vor fi echipate cu generatoare și vor avea un stoc de produse de primă necesitate, a precizat edilul ucrainean.

Ucrainenii care au părăsit țara din cauza războiului cu Rusia au fost îndemnați să rămână în străinătate pe perioada iernii. Kievul a acuzat Moscova că a provocat o nouă criză umanitară, forțând numeroși oameni să fugă din zonele atacate cu rachete.

Update 8:15 Dmitri Medvedev a declarat că dacă teritoriile anexate vor reveni Ucrainei, este o ameninţare la adresa existenţei statului rus.

Acest lucru reprezintă un motiv direct pentru aplicarea clauzei 19 din Fundamentele politicii Federaţiei Ruse în domeniul descurajării nucleare, care notează că Rusia consideră armele nucleare exclusiv ca un mijloc de descurajare.

Totodată, Medvedev acuză Occidentul că împinge lumea către un război global, şi spune că doar victoria Rusiei este o garanţie împotriva războiului mondial.

Forțele aeriene ucrainene au declarat marți că, în prezent, nu au o apărare eficientă împotriva tipurilor de rachete balistice pe care Iranul se pregătește să le trimită Rusiei pentru a le folosi în războiul său împotriva Ucrainei, relatează CNN.

Iuriy Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene din Ucraina, a declarat că raza de acțiune a rachetelor balistice iraniene care sunt furnizate, una de 300 km, iar cealaltă de 700 km, va permite forțelor rusești să lovească oriunde în interiorul Ucrainei.

"Există o mare probabilitate ca acestea să fie livrate în nord, de unde pot fi lansate asupra întregii Ucraine", a declarat Ihnat în cadrul unei conferințe de presă susținute marți la Kiev.

Anterior, marți, CNN a relatat că Iranul se pregătește să trimită aproximativ 1.000 de arme suplimentare, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acțiune sol-suprafață și mai multe drone de atac pentru ca Rusia să le folosească împotriva Ucrainei.

Întrebat dacă forțele armate ale Ucrainei sunt pregătite să se apere împotriva acestor tipuri de rachete balistice iraniene, Ihnat a răspuns că "vor lua toate măsurile și mijloacele de protecție împotriva acestor rachete" pe care le pot lua.

Cu toate acestea, Ihnat a avertizat că "în prezent nu avem o apărare eficientă împotriva acestor rachete. Este teoretic posibil să le doborâm, dar este foarte dificil să o facem cu mijloacele pe care le avem în prezent".

"Avem apărare aeriană, nu apărare antirachetă", a adăugat el.

Ihnat a declarat că el crede că Rusiei i se trimit rachetele balistice iraniene pentru a-și spori rezervele tot mai mici de rachete Iskander-M.

"Este evident că aceste rachete le vin pentru a suplimenta aceste Iskander, pentru că, de fapt, ei rămân fără Iskander", a spus el.

Război în Ucraina, 1 noiembrie "Niciun stat din regiune nu poate rezista singur în fața agresiunii Rusiei!", avertizează Maia Sandu la București

Război în Ucraina, 31 octombrieForțele rusești au lovit două remorchere la est de coridorul de cereale. Turcia, nou apel către Kremlin

Război în Ucraina, 30 octombrieLovitură dură pentru Moscova în război

Război în Ucraina, 29 octombrie Nave de război ale Rusiei, bombardate în Marea Neagră

Război în Ucraina, 28 octombrie | Dmitri Medvedev, șantaj pe față într-un mesaj adresat Kievului: "Vreți curent? Dați-ne teritoriile!"

×
Etichete: Război Ucraina
x close