Cele mai importante informații din ultimele 24 de ore:
- Numărul crimelor de război ruse în Ucraina a crescut puternic, anunță consilierul german al procurorului general ucrainean
- Doi morți într-un incendiu la o rafinărie din nord-vestul Rusiei
- Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”
- Zelenski îndeamnă SUA să permită Ucrainei să lovească Rusia cu rachete ATACMS
- Doi bătrâni, răniți în regiunea Harkov, după un atac rusesc cu o bombă ghidată
- Zelenski denunță colaborarea ruso-chineză
- Volodimir Zelenski participă la summitul în domeniul securităţii din Singapore
- Infrastructura energetică din cinci regiuni din Ucraina, afectată de un atac aerian masiv al Rusiei
- Zelenski: Folosirea armelor occidentale pentru a ataca Rusia este doar "o chestiune de timp”
- Ucraina încheiat acorduri de securitate pe termen lung cu Suedia, Norvegia şi Islanda
Update 22:45 Joe Biden a dat undă verde Ucrainei să lovească ținte de pe teritoriul rusesc în regiunea Harkov, în anumite condiții, a declarat joi un oficial american, citat de agenția AFP.
„Președintele a încredințat echipei sale sarcina de a se asigura că Ucraina poate folosi arme americane pentru a contraataca în regiunea Harkov, astfel încât să riposteze atunci când forțele rusești le atacă sau se pregătesc să le atace”, a declarat această sursă.
"Autoapărarea nu înseamnă escaladare. Autoapărarea este un drept fundamental. Acesta este consacrat în Carta ONU. Ucraina are dreptul și responsabilitatea de a-și proteja poporul, iar noi avem dreptul de a ajuta Ucraina să își respecte dreptul la Autoapărare. Rusiei nu îi place acest lucru. În fiecare etapă a acestui război, Rusia s-a plâns, a amenințat și a tras cu sabia. Putin a vrut să-i descurajeze pe aliații NATO să sprijine Ucraina", a declarat Jens Stoltenberg, Secretarul General NATO.
Update 21:15 Un număr total de 133.000 de cazuri de crime de război ruse în Ucraina sunt investigate în prezent, a declarat consilierul german al procurorului general ucrainean într-un interviu pentru presa germană, relatează duminică dpa. Numărul reprezintă o „creştere uriaşă”, a declarat Klaus Hoffmann pentru Neue Osnabrücke Zeitung, care a publicat duminică afirmaţiile sale. „Multe dintre ele sunt complet documentate”, a adăugat el.
Numărul este mai mult decât dublu decât cel de 56.000 de cazuri de la sfârşitul lui 2022. Hoffmann a menţionat atacurile aeriene ale Rusiei asupra unor ţinte civile şi adopţiile forţate de copii ucraineni printre aceste crime de război. Deşi a spus că nu vrea să se antepronunţe înaintea verdictului legal, el şi-a exprimat părerea personală că acţiunile ruse „pot fi descrise doar ca terorism împotriva populaţiei civile”.
Update 20:20 Un incendiu izbucnit duminică la o rafinărie de petrol din nord-vestul Rusiei a ucis două persoane și a rănit grav o alta, a anunțat Rostechnadzor, autoritatea de supraveghere nucleară și de mediu a țării, scrie Reuters.
Autoritățile din Komi au declarat că incendiul de la rafinăria din apropierea orașului Ukhta a fost cauzat de nerespectarea normelor de siguranță și nu de atacurile cu drone care au vizat unele rafinării rusești după începerea războiului cu Ucraina.
Rostechnadzor a anunțat că două persoane au murit și una se află în stare gravă. O anchetă penală a fost demarată.
Update 19:00 Decizia recentă a NATO de a-şi consolida frontiera estică este menită să descurajeze Rusia, a declarat, duminică, cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că ar trebui să fie clar pentru Moscova că Alianţa va fi gata să se apere dacă va fi necesar.
Într-un discurs susţinut la Forumul economic est-german de la Frankfurt la care a participat şi premierul lituanian Ingrida Simonyte, Scholz a spus că Germania a jucat un rol de prim-plan în prezenţa NATO în ţările baltice la frontiera Rusiei, care datează de aproape un deceniu, relatează Reuters, citată de Agerpres.
"Şi pentru că ameninţarea din Rusia va continua, noi şi alţi aliaţi am decis anul trecut să desfăşurăm unităţi suplimentare în statele baltice şi să cantonăm acolo o întreagă brigadă permanentă în viitor", a spus Scholz.
"Dar această schimbare în politica de securitate este necesară pentru a arăta Rusiei: suntem pregătiţi să apărăm fiecare centimetru pătrat de teritoriu NATO împotriva atacurilor", a subliniat el.
Update 17:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică, 2 iunie, că SUA ar trebui să permită Ucrainei să lovească în interiorul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune a Sistemului de rachete tactice ale armatei (ATACMS) pentru a proteja vieți. Declarația lui Zelenski a venit la scurt timp după ce Casa Albă a confirmat că a ridicat interdicția utilizării unor arme americane de către Ucraina împotriva teritoriului rus din apropierea regiunilor Harkov și Sumî.
Washingtonul încă interzice Ucrainei să folosească ATACMS și alte arme cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA pentru lovituri mai adânci în interiorul Rusiei, au declarat oficialii americani. Vorbind la conferința de securitate Shangri-La Dialogue din Singapore, Zelenski i-a mulțumit președintelui american Joe Biden pentru permisiunea acordată, dar a insistat că restricțiile – inclusiv interzicerea utilizării ATACMS – ar trebui ridicate. „Este suficient? Nu. De ce? Pentru că v-am dat exemplul aerodromurilor din care Rusia trage permanent, în calm, știind că Ucraina nu va trage înapoi pentru că nu are sisteme corespunzătoare și nu are permisiuni”, a spus Zelenski, citat de The Telegraph.
Update 15:00 Forțele ruse au atacat duminică cu o bombă ghidată un sat din districtul Izium din regiunea Harkov, a anunțat Oleh Syniehubov, șeful administrației militare regionale, potrivit Ukrinform.
„În jurul orei 10:00 în această dimineață, invadatorii au atacat satul Andriivka din comunitatea Borove, districtul Izium. Rușii au folosit o bombă ghidată KAB. O casă a fost avariată și a izbucnit un incendiu. Un bărbat, 76 de ani, iar o femeie, de 85 de ani, au fost răniți”, a anunțat șeful administrației militare.
Update 13:30 Volodimir Zelenski a declarat duminică, la forumul de securitate din Singapore, că Rusia depune eforturi pentru a submina summitul de pace programat în Elveția, iar China o ajută în acest sens.
Potrivit președintelui ucrainean, Rusia intimidează alte țări pentru participa la summit, amenințându-le cu blocarea livrărilor de produse agroalimentare sau chimice sau cu creșterea prețurilor la energie. În același timp, Rusia încearcă să convingă alte state să sumbineze summitul, iar China i-ar fi dat curs acestei cereri, afirmă șeful statului ucrainean.
Update 10.50 - Tensiunile cresc după acordul de lovire a teritoriilor ruse cu arme occidentale. Oamenii lui Vladimir Putin ameninţă din nou Occidentul, inclusiv cu arma nucleară, dacă Rusia va fi atacată.
Laurenţiu Rădulescu, jurnalist Antena 3 CNN, a explicat care sunt armele cu care Ucraina poate lovi acum ţinte din Rusia, dar şi ce arsenal deţine Rusia.
Update 09:20 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ia parte astăzi la reuniunea unor înalți oficiali în domeniul securității, organizată în Singapore.
Sosirea lui Zelenski la forumul de apărare vine în contextul în care oficialii ucraineni anunţă că Rusia a atacat infrastructura energetică a țării cu drone și rachete, iar cel puțin19 persoane au fost rănite.
Armata ucraineană spune că a doborât 35 din totalul celor 53 de rachete lansate asupra unor ținte din întreaga țară.
Președintele SUA, Joe Biden, a dat undă verde Ucrainei pentru a folosi muniție americană pentru a apăra oraşul Harkov.
----------------------
Fostul președinte Igor Dodon, care în prezent este liderul Partidului Socialist, a spus că Moldova își ignoră aliații tradiționali, iar poziția sa pro-europeană riscă să ducă țara într-un conflict.
„Să revenim la un dialog normal cu partenerii noștri - Rusia, China și alte țări. Acesta este ceea ce ar trebui să facem. Este mult de făcut", a spus Dodon într-o emisiune online.
El a mai spus că Moldova ar trebui să nu mai participe la exerciții militare cu parteneri străini sau să mențină un număr mare de rezerviști.
„Toată lumea ar trebui să înțeleagă că Moldova este pentru pace și nu se va lăsa târâtă în certuri geopolitice așa cum a fost târâtă Ucraina”, a adăugat Dodon.
De asemenea, Dodon a militat pentru înființarea unei alianțe care să propună un singur candidat la alegerile prezidențiale din octombrie. El a sugerat că fostul procuror șef Alexandru Stoianoglo ar putea fi candidatul opoziției. Stoianoglo a fost demis pentru că și-a depășit autoritatea și pentru că ar fi blocat anchete de corupție împotriva unor oameni de afaceri proeminenți.
Odată cu alegerile prezidențiale va avea loc și un referendum privind aderarea Moldovei la UE. Un sondaj publicat săptămâna aceasta a arătat că Maia Sandu este sprijinită de 30% dintre moldoveni în timp ce Dodon are un sprijin de 18%. Sondajele recente mai arată că moldovenii sprijină aderarea la UE, aproximativ 60% fiind în favoarea acestui demers.
Război în Ucraina, 1 iunie 2024 | Infrastructura energetică din cinci regiuni, afectată de un atac aerian masiv al Rusiei
Război în Ucraina, 31 mai 2024 | Şeful NATO respinge avertismentele ruseşti de escaladare a războiului: "Autoapărarea nu înseamnă escaladare”
Război în Ucraina, 30 mai 2024 | Ucrainenii au lansat un atac major împotriva unei baze a rușilor din Crimeea
Război în Ucraina, 29 mai 2024 | Țările UE nu se decid cu privire la trimiterea de instructori militari în Ucraina
Război în Ucraina, 28 mai 2024 | Ucraina poate folosi avioanele F-16 belgiene doar pe teritoriul ucrainean