Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 709. Scufundarea navei de război "Ivanoveț" de către Ucraina, confirmată de bloggerii militari ruși

Război în Ucraina, ziua 709. Scufundarea navei de război "Ivanoveț" de către Ucraina, confirmată de bloggerii militari ruși

Redacția Antena 3 CNN
9 minute de citit Publicat la 16:00 02 Feb 2024 Modificat la 17:16 22 Feb 2024
razboi ucraina rusia 17 decembrie 2023
Război în Ucraina, ziua 662. Ucraina a doborât 104 din cele 112 drone Shahed lansate de Rusia Sursa foto: Getty Images

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina a avariat cel puțin trei avioane militare rusești pe aerodromul militar Belbek de lângă Sevastopol, în Crimeea ocupată, a confirmat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene
  • Autoritățile ruse l-au plasat pe Oleg Orlov, un veteran apărător al drepturilor omului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace cu ONG-ul Memorial, pe infama listă a ”agenților străini”
  • Ministerul rus de Interne a pus pe lista persoanelor căutate o avocată a opozantul Aleksei Navalnîi, după ce a acuzat-o în lipsă de extremism
  • Jurnalistul Armin Coerper de la postul public german ZDF, care conduce biroul canalului din Moscova, a filmat un reportaj care distorsionează imaginea vieții în orașul Mariupol ocupat de ruși, acuză ucrainenii
  • Președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu ministrul canadian de externe Melanie Joly în timpul vizitei sale oficiale la Kiev, pe 2 februarie
  • Judecătorii de la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) au decis vineri că procesul depus de Ucraina care acuză Rusia de încălcarea dreptului internațional, acuzând Ucraina de genocid pentru a-și motiva invazia, poate merge mai departe
  • Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a suspendat un înalt oficial în timp ce autoritățile investighează presupusa corupție în dosarul achiziționării de arme
  • Fermierii polonezi anunță că blochează granița cu Ucraina
  • MAE norvegian: Nu sunt semne că războiul din Ucraina se va încheia prea curând
  • Scufundarea navei de război "Ivanoveț" de către Ucraina, confirmată de bloggerii militari ruși
  • Pe cale de a fi demis de Zelenski, șeful armatei ucrainene spune că forțele Kievului trebuie să se "adapteze" la o reducere a ajutorului militar din Occident
  • Rusia afirmă că are dovezi că avionul Il-76 a fost doborât de rachete americane Patriot
  • Acordul UE privind ajutorul pentru Ucraina îi trimite un mesaj bun lui Joe Biden, a afirmat Olaf Scholz
  • Rusia susține că a identificat rămășițele tuturor ocupanților avionului Il-76 doborât în regiunea Belgorod
  • Forțele ucrainene anunță că au distrus o navă rusească în lacul Donuzlav
  • Armata ucraineană anunță că a distrus o corvetă rusească în Marea Neagră

Update 22:30. Ucraina a avariat cel puțin trei avioane militare rusești pe aerodromul militar Belbek de lângă Sevastopol, în Crimeea ocupată, a confirmat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yurii Ignat, pe 2 februarie, relatează Kyiv Independent.

Ucraina a atacat aerodromul pe 31 ianuarie, folosind rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Scalp/Storm Shadow, a declarat o sursă militară pentru Ukrainska Pravda.

Update 21:30. Autoritățile ruse l-au plasat pe Oleg Orlov, un veteran apărător al drepturilor omului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace cu ONG-ul Memorial, pe infama listă a „agenților străini”, potrivit AFP:

Sute de persoane, activiști pentru drepturile omului, opozanți și jurnaliști independenți au fost plasați pe această listă în ultimii ani și sunt supuși unor constrângeri administrative stricte și obligației de a se identifica ca atare în toate comunicările publice.

Update 20:30. Ministerul rus de Interne a pus pe lista persoanelor căutate o avocată a opozantul Aleksei Navalnîi, după ce a acuzat-o în lipsă de extremism, relatează agenția de presă RIA Novosti, preluată de Reuters.

Avocata, Olga Mikhailova, a declarat luna trecută că părăsise deja Rusia în momentul în care au fost anunțate acuzațiile. Alți trei avocați ai lui Navalnîi au fost arestați în octombrie sub suspiciunea de apartenență la un „grup extremist".

Update 19:30. Jurnalistul Armin Coerper de la postul public german ZDF, care conduce biroul canalului din Moscova, a filmat un reportaj care distorsionează imaginea vieții în orașul Mariupol ocupat de ruși, acuză ucrainenii.

Vizita corespondentului postului de televiziune german ZDF la Mariupol fără acordul Kievului a încălcat legea ucraineană, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, pe 2 februarie.

Update 18:30. Președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu ministrul canadian de externe Melanie Joly în timpul vizitei sale oficiale la Kiev, pe 2 februarie, relatează Kyiv Independent.

”Am discutat despre sprijinul continuu pentru Ucraina, pașii comuni pentru implementarea Formulei Păcii, dezvoltarea unui sistem de angajamente de securitate pentru Ucraina și activitatea Coaliției Internaționale pentru întoarcerea copiilor ucraineni.

Sunt recunoscător Canadei pentru sprijinul și încrederea neclintită în Ucraina și ucraineni”,  a spus Zelenski pe platforma de socializare X.

Update 17:30. Judecătorii de la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) au decis vineri că procesul depus de Ucraina care acuză Rusia de încălcarea dreptului internațional, acuzând Ucraina de genocid pentru a-și motiva invazia, poate merge mai departe, relatează Reuters.

Update 16:30. Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a suspendat un înalt oficial în timp ce autoritățile investighează presupusa corupție în dosarul achiziționării de arme, a anunțat, vineri, ministerul său, relatează Reuters.

Umerov și-a preluat mandatul anul trecut, cu angajamentul de a curăța curăța coruția din interiorul ministerului, în timp ce partenerii occidentali ai Ucrainei au încercat să trimită mai mult ajutor militar la Kiev, după invazia pe scară largă a Rusiei din 2022.

Toomas Nakhkur, care a condus departamentul pentru politica tehnică și dezvoltarea armelor al Ministerului Apărării, a fost suspendat după ce a fost numit suspect oficial într-un dosar penal nespecificat, a scris ministerul pe aplicația de mesagerie Telegram.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat săptămâna trecută că a descoperit o fraudă masivă a unor actuali și foști, precum și a oamenilor de afaceri de a deturna aproximativ 40 de milioane de dolari, asigurând plata în avans pentru obuzele de artilerie care nu au fost furnizate niciodată.

Update 15:30 Sindicatul Solidaritatea al fermierilor polonezi plănuiește o grevă generală începând de vinerea viitoare, cu blocarea punctelor de trecere a frontierei între Polonia şi Ucraina

Anunțul a fost făcut vineri de organizația citată, care se alătură astfel unor proteste similare în toată Europa, relatează presa internațională.

Fermieri din Franța, Belgia, Portugalia, Grecia şi Germania au protestat faţă de impactul eforturilor UE de combatere a schimbărilor climatice asupra agriculturii, precum şi față de deschiderea piețelor europene pentru importurile ieftine ucrainene, măsură menită să ajute efortul de război al Kievului.

"Răbdarea noastră s-a epuizat. Poziția Bruxellesului în ultima zi a lunii ianuarie este inacceptabilă pentru întreaga noastră comunitate agricolă. În plus, pasivitatea autorităților poloneze şi declarațiile de cooperare cu Comisia Europeană în ceea ce privește importul de produse agricole și alimentare din Ucraina nu ne lasă altă opțiune decât să declarăm greva generală", afirmă sindicatul fermierilor polonezi.

Sindicatul Solidaritatea a mai precizat că, în afară de blocarea punctelor de trecere a frontierei cu Ucraina, a planificat blocări intermitente ale drumurilor din întreaga țară între 9 februarie şi 10 martie.

Frustrarea fermierilor europeni a atins un maxim, joi, la Bruxelles, când aceștia au aruncat cu ouă şi pietre în Parlamentul European, au provocat incendii şi au aprins focuri de artificii.

Update 13:30 Norvegia îşi deschide un birou diplomatic la Chișinău, în condițiile în care până acum relațiile cu Republica Moldova au fost asigurate de misiunea diplomatică de la București a acestei țări.

Anunțul a fost făcut de Ministerul de Externe al Norvegiei.

Instituția citată a subliniat că deschiderea unui birou separat la Chișinău reprezintă un semnal al sprijinului acestei țări într-un moment crucial pentru Moldova şi Europa.

"Situația de securitate din Europa înseamnă că trebuie să ne schimbăm atenția şi să ne reorganizăm resursele. În ultimul an, am trimis mai mulți diplomați norvegieni la Kiev, București şi Vilnius, printre altele. Acum, pentru prima dată, deschidem o misiune a serviciului diplomatic norvegian în Republica Moldova.

Deschiderea unui birou al ambasadei este un semnal clar al sprijinului nostru într-un moment crucial pentru Moldova și pentru Europa. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei amenință securitatea întregii Europe. Nu există semne că războiul se va încheia curând. Atât Ucraina, cât şi Moldova vor avea nevoie de ajutorul nostru în anii următori”, a declarat șeful diplomației norvegiene, Espen Barth Eide.

Update 11:30 Scufundarea unei nave ruse de război în urma unui atac ucrainean a fost confirmată neoficial în relatările bloggerilor militari ruși.

"În timpul nopții, inamicul a scufundat nava lansatoare de rachete Ivanoveț", a scris pe Telegram Anastasia Kașevarova, unul dintre bloggerii militari proeminenți din Rusia.

Un alt blogger a spus că a Ivanoveț fost lovită de trei ori, iar echipajul "a luptat până la ultimul" pentru a menține nava la suprafață.

Anterior, ministerul ucrainean al Apărării a precizat într-o declarație:

"Ca urmare a mai multor lovituri directe asupra corpului navei, corveta a fost avariată, s-a înclinat spre pupa și s-a scufundat. Valoarea navei este de aproximativ 60-70 de milioane de dolari."

Rusia nu a comentat imediat incidentul.

Conform datelor publicate de presa internațională, Ivanoveț are în mod uzual un echipaj de aproximativ 40 de persoane.

Nu a fost imediat clar dacă au existat victime, deși este foarte probabil, având în vedere rapiditatea și intensitatea atacului.

Update 08:30 Șeful armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, estimează că țara sa trebuie să se adapteze la o reducere a ajutorului militar din partea principalilor aliați și să se concentreze tot mai mult pe tehnologie, dacă vrea să câștige războiul cu Rusia.

Într-un eseu în exclusivitate pentru CNN, publicat prezentat pe fondul zvonurilor că urmează să fie schimbat din funcție de către Volodimir Zelenski, Zalujnîi s-a referit și la mobilizarea populației pentru război.

"Trebuie să recunoaștem avantajul semnificativ de care se bucură Rusia în ceea ce privește mobilizarea resurselor umane, comparativ cu incapacitatea instituțiilor de stat din Ucraina de a îmbunătăți nivelul de personal al forțelor noastre armate fără a recurge la măsuri nepopulare", a scris generalul.

El nu a făcut nicio referire la relația sa cu președintele ucrainean și nici la relatările potrivit cărora Zelenski este gata să anunțe demiterea sa.

Update 00:01 Șeful serviciilor de informații militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, a amenințat joi că va "multiplica” atacurile asupra infrastructurilor de pe teritoriul rusesc, considerând că este "util” ca rușii să "vadă în sfârșit realitatea războiului”.

"Numărul de atacuri asupra infrastructurii rusești va crește probabil (...) Cred că acest plan ar putea include toate principalele infrastructuri critice și militare ale Rusiei”, a declarat Budanov pe Telegram.

În ultimele luni, Kievul și-a intensificat loviturile împotriva instalațiilor rusești de petrol și gaze, ca urmare a atacurilor Moscovei asupra infrastructurii sale energetice.

Ucraina a revendicat deja responsabilitatea pentru mai multe atacuri cu drone asupra unor instalații din regiunea Leningrad din jurul Sankt Petersburgului în luna ianuarie.

Marți seara, GUR a folosit o dronă pentru a ataca o rafinărie din Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Rusia, situat la 1.000 km de granița cu Ucraina.

"Populația civilă rusă vede, în sfârșit, realitatea războiului. Ei văd depozite de petrol în flăcări, clădiri de uzine și fabrici distruse (...) Toate acestea sunt utile”, a justificat Budanov.

Strategia adoptată de Kiev ar trebui să îi permită să se elibereze de presiunea armatei ruse, care a preluat inițiativa în Donbass (estul Ucrainei), pentru a o împinge să își îndepărteze o parte din arsenal și din oameni de pe linia frontului.

Ucraina și-a mai stabilit un obiectiv pentru 2024: să-i alunge pe ruși de pe cerul său, chiar dacă nu dispune încă de avioanele pe care aliații săi occidentali i le-au promis în 2023.

KiriloBudanov a considerat, de asemenea, că avioanele de atac A-10 americane vor contribui la "provocarea unei înfrângeri militare” a Rusiei.

"Avioanele de atac A-10 ar putea consolida considerabil capacitățile de front ale Ucrainei (...) Ele ar putea într-adevăr să ajute la grăbirea unei înfrângeri militare Rusiei”, a declarat el pe Telegram, referindu-se la aceste avioane cu reputația lor de temut pentru atacarea țintelor terestre.

Statele Unite sunt principalul susținător militar și financiar al Kievului, dar ultimul pachet de ajutor este încă blocat în Congres din cauza dezacordurilor dintre democrați și republicani.

Război în Ucraina, 1 februarie 2024 | Forțele ucrainene au anunțat că au distrus o navă rusească din Flota Mării Negre

Război în Ucraina, 31 ianuarie 2024 | Zelenski a "ofertat" un potențial înlocuitor generalului Valeri Zalujnîi la conducerea armatei ucrainene

Război în Ucraina, 30 ianuarie 2024 | Statele Uniunii Europene au căzut de acord să folosească banii din activele bancare rusești pentru reconstrucția Ucrainei

Război în Ucraina, 29 ianuarie 2024 | Oficiali ucraineni: Rusia pare să fi început ofensiva pe mare parte din linia frontului

Război în Ucraina, 28 ianuarie 2024 | Avionul militar prăbuşit la Belgorod, doborât sau nu? Șeful ucrainean al Informațiilor: "Nu sunt dovezi despre persoanele de la bord"

×
Etichete: Război Ucraina
x close