Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:
- Zelenski: Rusia dorește o ”catastrofă globală” și prăbușirea piețelor alimentare
- Peste 10.000 de civili ucraineni au fost uciși din 24 februarie 2022
- Rusia limitează transportul pe o rută cheie din Marea Neagră
- Putin și Erdogan fac pregătiri pentru o întâlnire față în față, în Turcia
- Milițiile locale din Kursk și Belgorod au fost înarmate, în așteptarea unor atacuri din Ucraina
- După bombardamentul de la graniția cu România, Putin i-a transmis lui Erdogan în ce condiții va debloca Rusia Marea Neagră
- Primarul comunei românești de lângă portul Izmail: "Exploziile s-au produs la 400 de metri de noi!"
- Operațiunile au fost suspendate în portul ucrainean Izmail după atacul cu drone
- Președintele Iohannis denunță drept crime de război atacurile lansate de Rusia lângă frontiera României
- Ucraina anunță că a distrus 23 de drone rusești în atacurile de miercuri dimineață
- Polonia acuză Belarusul de încălcarea spaţiului aerian
- Kievul, atacat cu drone miercuri dimineața
- Drone rusești au atacat miercuri dimineața instalații portuare și de depozitare a cerealelor din Odesa
- Medic ucis în bombardamentul rusesc asupra unui spital din Herson
- Rusia acuză Ucraina de atacarea unei nave comerciale, pe Marea Neagră / Kievul respinge acuzaţiile
- Consilierul lui Zelenski acuză Rusia de lovitura de stat din Niger
- SUA, preocupate că Ucraina rămâne fără muniție în războiul cu Rusia
- Deputații de la Chișinău au adoptat legea inițiată de Maia Sandu privind combaterea dezinformării
- Moscova anunță că două dintre navele sale de război au fost atacate cu drone în Marea Neagră
- Șeful armatei ruse ar fi inspectat regiunea ucraineană Zaporojie, parțial ocupată de trupele Moscovei
- Rusia a bombardat un cămin de elevi din Harkov
- Complexul "Moscova City" din capitala rusă a fost lovit de drone pentru a doua oară în decurs de două zile
Update 23:02 Zelenski: Rusia dorește o ”catastrofă globală” și prăbușirea piețelor alimentare
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că atacurile Rusiei asupra infrastructurii portuare a țării sale arată că Moscova intenționează să creeze o ”catastrofă globală”, cu o criză a piețelor alimentare, a prețurilor și a aprovizionării, relatează Reuters.
”Pentru statul rus, aceasta nu este doar o bătălie împotriva libertății noastre și împotriva țării noastre”, a afirmat Zelenski, în discursul său video de miercuri seară, adresat națiunii.
”Moscova duce o bătălie pentru o catastrofă globală. În nebunia lor, au nevoie ca piețele mondiale de alimente să se prăbușească, au nevoie de o criză a prețurilor, au nevoie de întreruperi în (lanțul de) aprovizionare”, a adăugat liderul de la Kiev.
Це був довгий і насичений день. Доповіді щодо роботи ППО, результати по «шахедах». Працюємо над посиленням нашого захисту неба. Закарпаття. Велика нарада з усіма нашими послами. Конкретні дипломатичні завдання на осінь. Нарада щодо ситуації в регіоні – є позитив, передусім економічний. Робочі місця, нові проекти, релокація підприємств. Закарпаття точно може бути одним із драйверів економічного розвитку України. Завершив цей день у Береговому. Зустріч з угорською громадою, із воїнами, із керівництвом області. Дуже потужний день для України! Я дякую всім, хто захищає свободу! Дякую всім, хто бʼється за Україну! ??????
Publicată de Володимир Зеленський pe Miercuri, 2 august 2023
Update 22:25 Procuror: peste 10.000 de civili ucraineni au fost uciși din 24 februarie 2022
Cel puțin 10.749 de civili ucraineni, inclusiv 499 de copii, au fost uciși de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, a declarat Yurii Bielousov, șeful Departamentului pentru Crime de Război al Parchetului General al Ucrainei, într-un interviu din 2 august pentru Interfax Ucraina.
Update 21:00 Rusia limitează transportul pe o rută cheie din Marea Neagră
Presa rusă de stat anunță că au fost introduse restricții asupra navelor și aeronavelor care se deplasează prin strâmtoarea Kerci, relatează Sky News.
Ministerul rus al Apărării nu a oferit încă nicio explicație, până acum, cu privire la această decizie.
Strâmtoarea Kerci este o fâșie îngustă de apă care separă peninsula Crimeea de restul Rusiei și care leagă Marea Azov de Marea Neagră. Strâmtoarea a fost scena unor dispute importante în ultimele săptămâni, după ce un atac asupra podului Kerci s-a soldat cu doi morți în urmă cu două săptămâni.
Rusia a acuzat Ucraina de comiterea acestui atac, dar Kievul a negat orice implicare.
Update 20:00 Președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au convenit, în timpul unei convorbiri telefonice derulate miercuri, să facă perparative pentru o întâlnire față în față.
Anunțul a fost făcut de Kremlin.
"Părțile au convenit să continue contactele la diferite niveluri, inclusiv în contextul pregătirilor pentru o potențială întâlnire între cei doi lideri", se arată într-un comunicat al președinției rus.
Biroul președintelui turc a făcut anterior anunțul că Erdogan și Putin au convenit asupra vizitei președintelui rus în Turcia.
La finele lunii iunie a anului curent, Putin a declarat că nu exclude o vizită în Turcia.
În același timp, președintele rus a spus că este posibilă și o vizită a lui Recep Tayyip Erdogan în Rusia.
Consilierul lui Putin, Iuri Ușakov, a declarat că vizita lui Putin în Turcia a fost planificată de Moscova și Ankara, dar părțile nu au convenit încă asupra datelor.
Ultima discuție telefonică dintre Putin și Erdogan este cea de-a zecea de la începutul anului. Ultima întâlnire personală dintre cei doi președinți a avut loc în octombrie 2022.
Update 19:00 Milițiile locale din regiunile ruse Kursk și Belgorod, aflate la granița cu Ucraina, au primit, miecuri, arme în perspectiva unor atacuri ucrainene.
Anunțul a fost făcut de oficiali locali.
Milițiile au fost create în decembrie anul trecut pentru a ajuta forțele armate, Garda Națională și poliția.
Guvernatorul regiunii Kursk a declarat că miliția regională a primit primul lot de arme, iar presa rusă de stat a anunțat că unitățile din regiunea Belgorod au fost înarmate, la rândul lor.
Ambele regiuni au raportat atacuri repetate cu drone și bombardamente lansate de forțele armate ale Ucrainei.
Pe măsură ce Rusia continuă campania sa militară în Ucraina, capacitatea Moscovei de a-și proteja propria graniță de amenințările externe a ajuns să fie pusă sub semnul întrebării, remarcă presa internațională.
În lunile mai și iunie, militanți pro-ucraineni au trecut granița în Belgorod, confruntându-se cu forțele de securitate.
Update 17:30 Președintele rus Vladimir Putin a vorbit, miercuri, la telefon cu omologul turc Recep Tayyip Erdogan, în contextul în care forțele Moscovei au lansat un atac masiv asupra regiunilor Odesa și Kiev din Ucraina.
"Au fost afectate infrastructura portuară și circa 40.000 de tone de cereale destinate țărilor din Africa, Israelului și Chinei", a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.
Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Putin i-a spus lui Erdogan că "Rusia este pregătită să revină la acordul (cerealier) de la Istanbul de îndată ce Occidentul își îndeplinește în mod efectiv toate obligațiile față de partea rusă", obligații stabilite în textul documentelor încheiate anul trecut sub medierea Turciei și Organizației Națiunilor Unite.
"În special, Vladimir Putin a subliniat poziția de principiu a Rusiei în legătură cu rezilierea pachetului de acorduri privind exportul de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră și deblocarea livrărilor de alimente și îngrășăminte rusești", se arată în comunicatul președinției ruse.
Concret, pentru a reveni în acord, Rusia a cerut reconectarea băncii agricole ruse Rosselkhoznadzor la sistemul internațional de plăți SWIFT, relaxarea sancțiunilor occidentale, deblocarea logisticii de transport și asigurări, deblocarea activelor rusești înghețate de către Occident și reluarea exporturilor de amoniac rusesc prin conducta Togliatti-Odesa, ce traversează Ucraina și care necesită reparații.
Conducta a explodat pe 5 iunie în urma a ceea ce Moscova crede că a fost o acțiune de sabotaj ucrainean.
Update 16:30 Primarul din Ceatalchioi, comună din județul Tulcea, situată aproape de portul bombardat Izmail, a povestit momentele terifiante de miercuri dimineață.
"Panica a fost foarte mare în rândul localnicilor. Distanța era mica și toți se gândeau ca drona ar putea cădea pe locuințe. E o stare tensionată, de frică", a declarat primarul Tudor Cernega.
El a estimat că localnicii din Ceatalchioi s-au aflat la circa 400 de metri de exploziile care au avariat portul ucrainean.
Dronele lansate de Rusia au venit dinspre Marea Neagră şi s-au deplasat spre vest, de-a lungul Dunării, spre Izmail, port-cheie din care grânele ucrainene sunt transportate cu barje spre portul Constanța pentru a fi trimise spre ale părţi ale lumii.
Forţele Kievului au distrus 11 drone Shahed de concepție iraniană deasupra regiunii Odesa.
Bombardamentele au lovit în primele ore ale zilei instalații portuare şi depozite pentru cereale. Inclusiv clădirea administrației portului a fost avariată serios.
Update 14:30 Operațiunile au fost suspendate în portul ucrainean Izmail, după atacul cu drone din noaptea de marți spre miercuri.
Portul de pe Dunăre este situat la mică distanță de România și a fost folosit ca rută de ieșire a cerealelor din Ucraina, după ce Rusia a pus capăt acordului care permitea tranzitul grânelor ucrainene pe Marea Neagră.
Duminică, pentru prima dată de la încetarea acordului privind cerealele, mai multe nave străine au sosit în portul Izmail venind pe Marea Neagră, conform presei de la Kiev.
Porturile ucrainene Izmail și Reni au mai fost atacate de Rusia și în data de 24 iulie.
Update 13:30 Președintele României a reacționat în urma bombardamentelor rusești de la granița Ucrainei cu România.
Într-un mesaj pe Twitter, Klaus Iohannis a calificat atacurile asupra infrastructurii civile de pe Dunăre, în apropiere de țara noastră, drept "inacceptabile".
"Acestea sunt crime de război și afectează și mai mult capacitatea Ucrainei de a-și trimite produsele alimentare către cei care au nevoie de ele în lume", spune textul publicat de președinte.
Este primul mesaj postat de președinte pe contul de Twitter în ultimele nouă zile.
Precedenta postare datează din 24 iulie, când a avut loc precedentul atac rusesc asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.
La momentul respectiv, Iohanis a condamnat "cu fermitate" atacurile din apropierea României.
"Această escaladare prezintă riscuri serioase pentru securitatea în Marea Neagră și, de asemenea, afectează și mai mult tranzitul de cereale din Ucraina și, prin urmare, securitatea alimentară globală", scria Iohannis pe 24 iulie.
Update 12:30 Forțele de apărare ucrainene au interceptat și distrus 23 de drone în noaptea de marți spre miercuri, atacurile Rusiei fiind direcționate, majoritar, spre regiunile Kiev și Odesa.
Șase persoane au fost rănite în urma atacurilor, potrivit autorităților regionale.
Doi civili au fost răniți în bombardamentele din Herson în timpul nopții, a precizat, miercuri, guvernatorul regional Oleksandr Prokudin.
În regiunea estică Donețk, patru persoane au fost rănite în același interval de timp, potrivit guvernatorului Pavlo Kirilenko.
Zona din jurul orașului Nikopol, în apropiere de centrala nucleară Zaporojia, aflată sub control rusesc, a fost și ea bombardată de trei ori, a arătat guvernatorul Serghei Lîsak.
Serghei Popko, șeful administrației orașului Kiev, a anunțat că toate cele 10 drone trase asupra capitalei ucrainene au fost interceptate.
Numeroase explozii puternice au fost auzite peste noapte în jurul capitalei ucrainene, potrivit presei ucrainene și internaționale.
Update 10:30 - Polonia a acuzat marţi Belarusul de încălcarea spaţiului aerian, transmit AFP şi dpa.
Ministerul apărării de la Varşovia a comunicat că două elicoptere belaruse au trecut frontiera în regiunea Bialowieza, la circa 250 de km la est de capitala poloneză, zburând la altitudine mică, ceea ce a îngreunat detectarea radar.
Forţele armate ale Poloniei anunţaseră anterior că elicopterele, care efectuau o misiune de instruire, nu au încălcat spaţiul aerian al ţării, însă ulterior şi-au retractat afirmaţia.
Conform ministerului, Polonia şi-a informat aliaţii din NATO despre incident.
Ministrul apărării Mariusz Blaszczak a ordonat sporirea efectivelor la frontieră şi alocarea unor resurse suplimentare, inclusiv elicoptere de atac, fără a face publice detalii.
Polonia a reamplasat unele forţe militare dinspre vest înspre est după ce în Belarus au ajuns mercenari din compania rusă Wagner. Sâmbăta trecută, premierul Mateusz Morawiecki şi-a exprimat îngrijorarea privind deplasările Wagner în Belarus, către Polonia, avertizând că astfel situaţia la frontieră devine "şi mai ameninţătoare". El a susţinut că mercenarii "se vor deghiza probabil în grăniceri belaruşi, ajutând imigranţi clandestini să intre pe teritoriul polonez", şi că este vorba de "încă un pas către mai multe atacuri hibride pe teritoriul polonez, pentru a destabiliza Polonia".
Mercenarii din subordinea lui Evgheni Prigojin au ajuns în Belarus după eşecul revoltei din 23-24 iunie împotriva Moscovei, iar în prezent grupul Wagner participă la instruirea militarilor belaruşi, cu ajutorul experienţei dobândite în războiul din Ucraina.
Ministerul apărării de la Minsk a reacţionat la acuzaţii arătând că acestea "au fost făcute de armată şi de liderii politici polonezi pentru a justifica încă o dată creşterea forţelor şi a mijloacelor în apropierea frontierei belaruse".
Update 09:30 - Trupele rusești au lansat un atac în nocturn extrem de puternic. Totul în portul Ismael, aflat undeva la 60km de portul Galați din România. Din primele informații pe care am reușit să le obținem, se pare că a fost lovit depozitul de petrol din port, dar și mai multe vase care se aflau acolo.
Rușii au atacat cu drone și rachete. Aceasta este ceea ce știu oamenii care se aflau în zonă. Momentan nu a fost făcut un bilanț al pagubelor.
The aftermath of the Russian attack on Odesa region last night.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) August 2, 2023
Terrorist state continues endangering global food security.
?: Odesa regional military administration pic.twitter.com/YwusMuUNa7
De altfel, Rusia a avertizat Occidentul că Marea Neagră a devenit o zonă de navigație periculoasă și a transmis că orice navă care va trece prin această zonă va fi considerat una care transportă echipament militar.
Mai multe imagini cu bombardamentul portului din Ismail au apărut, pe rețelele sociale. Pe filmări se aud conversații în limba română.
Update 08:00 - Drone rusești au atacat miercuri dimineața instalații portuare și de depozitare a cerealelor din sudul regiunii de coastă ucrainene Odesa, incendiind unele dintre ele, a scris guvernatorul regional Oleh Kiper pe aplicația Telegram.
Acesta a adăugat că nu fost raportate victime.
Presa ucraineană a relatat că dronele au sosit dinspre Marea Neagră și apoi s-au deplasat spre vest, de-a lungul fluviului Dunărea, spre Ismail, un port cheie din care grânele ucrainene sunt transportate cu barje spre portul românesc Constanța de la Marea Neagră pentru a fi trimise mai departe.
De asemenea, pentru prima dată de la expirarea acordului privind cerealele, mai multe nave de marfă străine au sosit duminică în portul Ismail prin Marea Neagră, a relatat presa ucraineană.
Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii agricole și portuare ucrainene după ce a refuzat să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră, care permitea exporturile de cereale ucrainene, transmite Reuters.
Un alt atac rusesc de la sfârșitul lunii iulie a vizat terminalul portuar Ismail, distrugând un depozit de cereale.
Update 07:30 - Unitățile antiaeriene au doborât mai multe drone care au atacat capitala ucraineană Kiev, miercuri dimineața, iar resturi de drone au căzut în trei districte, dar nu au provocat răniți, au declarat primarul Vitali Klitschko și oficiali militari, citați de Reuters.
Klitschko a scris pe Telegram că resturi de drone au căzut într-un district central și că o clădire nerezidențială a fost avariată. Serviciile de urgență se aflau la fața locului.
Klitschko a mai adăugat că au căzut resturi și într-un alt district și că un copac a luat foc.
Serhiy Popko, șeful administrației militare din Kiev, a transmis că au căzut resturi și pe un teren de joacă în apropiere de centrul orașului și că a luat foc o clădire nerezidențială.
Niciunul dintre oficiali nu a raportat răniți.
00:00 O dronă a fost doborâtă, marţi după-amiază, în oraşul Sevastopol, în regiunea Crimeea, aflată sub ocupaţie rusă începând din anul 2014, anunţă administraţia regională rusă, potrivit postului de televiziune CNN şi cotidianului The Guardian.
"Potrivit datelor preliminare, un aparat aerian fără pilot a fost doborât în zona Kara-Kova. A avut loc o explozie la sol, iar vegetaţia a luat foc. Pompierii acţionează pentru stingerea focului", a declarat Mihail Razvojaev, guvernatorul rus al regiunii Sevastopol.
Incidentul intervine după mai multe atacuri cu drone produse în ultimele zile în oraşul Moscova, atribuite de autorităţile ruse Ucrainei.
Rusia a anexat unilateral regiunea ucraineană Crimeea în 2014, printr-o acţiune care nu este recunoscută la nivel internaţional.
La rândul său, Administraţia de la Kiev acuză Rusia de intensificarea atacurilor asupra unor zone rezidenţiale din Ucraina. Potrivit autorităţilor ucrainene, armata rusă a atacat marţi o clinică din oraşul Herson, omorând un medic şi rănind grav o asistentă.
Război în Ucraina, 1 august | Rusia raportează un atac ucrainean cu dronă în Crimeea
Război în Ucraina, 31 iulie | Rusia acuză Ucraina că a bombardat un autobuz în Donețk | Armata rusă a bombardat orașul natal al lui Volodimir Zelenski
Război în Ucraina, 30 iulie | Războiul "ajunge în Rusia" și este acum "inevitabil", avertizează Zelenski
Război în Ucraina, 29 iulie | Atac rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro: cel puțin 9 răniți. Ucrainenii ar folosi rachete nord-coreene
Război în Ucraina, 28 iulie | Putin transmite liderilor africani că Moscova studiază planul lor de pace pentru Ucraina