Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Rușii, pe cale să încercuiască complet Severodonețk și să își impună controlul total în Lugansk
- Vladimir Putin a decapitat conducerea armatei și a dat liber la jaful cerealelor. Este strategia care arată că Rusia a pierdut războiul, spune spionajul britanic
- Moscova șantajează Occidentul:deschiderea porturilor din Ucraina ar necesita revizuirea sancțiunilor împotriva Rusiei
- La Kiev s-a reluat procesul primului soldat rus judecat pentru crime de război comise în Ucraina
- Soldații ucraineni din Garda Națională s-au filmat în timp ce minau un pod pe care urmau să treacă trupele ruse
- Cancelarul german spune că aderarea Ucrainei la UE nu poate fi accelerată ca urmare a războiului declanșat de Rusia
- Vladimir Putin își demite comandanții de top din cauza eșecurilor militare, anunță Marea Britanie
- Rusia susține că un total de 1.730 de luptători de la Azovstal s-au predat până acum
- Rușii ”suferă pierderi” în eforturile de a avansa spre Sloviansk, spune armata ucraineană
- Nu sunt așteptate câștiguri majore pe câmpul de luptă, în următoarele săptămâni, pentru niciuna dintre părți, spune NATO
- O fabrică de alcool rusească de lângă graniță, bombardată de forțele ucrainene
- Moscova se laudă cu ”arme minune”, cu laser. Reacția lui Zelenski
- După Turcia, și Croația vrea să blocheze aderarea Suediei şi Finlandei la NATO
Update 19 mai, ora 20:45 Senatul SUA aprobă planul de asistenţă destinat Ucrainei, în valoare de 40 de miliarde de dolari
Planul, care conţine măsuri de asistenţă economică, militară şi umanitară, a fost aprobat în Senatul de la Washington cu 86 de voturi pentru şi 11 împotrivă. Preşedintele Joseph Biden urmează să promulge rapid legea privind asistenţa destinată Ucrainei. Camera Reprezentanţilor a aprobat măsurile în urmă cu aproape două săptămâni, potrivit Mediafax.
"Este un plan amplu, care va răspunde nevoilor majore ale poporului ucrainean, aflat într-o luptă pentru supravieţuire. După cum a remarcat preşedintele Volodimir Zelenski, ucrainenii luptă pentru democraţie, aceeaşi democraţie pe care o iubim şi noi.
Este o luptă de care noi nu trebuie să ne îndepărtăm", a declarat senatorul Charles Schumer, liderul grupului democrat din Senatul SUA.
Update 19 mai, ora 20:00 Cel puțin 12 persoane au fost ucise și alte 40 au fost rănite în urma bombardamentelor intense efectuate de trupele ruse asupra orașului Severodoneţk, în estul Ucrainei.
Un anunț în acest sens a fost făcut de guvernatorul regional ucrainean Serghei Gaidai.
Severodoneţk este deja aproape încercuit de forțele Moscovei, relatează presa internațională.
"Rușii au început să bombardeze de dimineață centrul regional, în mod aleatoriu, cu arme grele. Bombardamentele continuă", a anunțat Gaidai pe Telegram.
Potrivit oficialul ucrainean, majoritatea bombelor au lovit imobile de locuit, iar bilanțul s-ar putea agrava din cauza imposibilității de a inspecta zonele afectate.
Primarul din Severodoneţk, Oleksandr Striuk, a anunțat pe 6 mai că orașul său este "aproape încercuit" de militari ruși și separatiști proruşi din Donbas, care încearcă să-și impună controlul total asupra regiunii.
Update 19 mai, ora 19:00 Serviciile britanice de informații au dezvăluit ultimele acțiuni ale lui Vladimir Putin în actuala etapă a războiului din Ucraina.
Este vorba, potrivit Londrei, de acțiuni asociate cu o "cultură a mușamalizării şi a țapului ispășitor, răspândită în sistemul militar și de securitate al Rusiei".
Practic, Vladimir Putin încearcă să găsească vinovați pentru eșec.
Unul dintre cei învinuiți, recent, pentru pierderea navei Moskva este amiralul Igor Osipov, care a comandant Flota Rusă din Marea Neagră.
Un alt lider militar îndepărtat de la comandă este generalul Serghei Kisel, care a fost comandantul Armata 1 Tancuri de Gardă.
Însă cea mai radicală măsură este suspendarea șefului Statului Major al Armatei Ruse, Valeri Gerasimov.
Pe lângă îndepărtarea ofițerilor de la comandă - care va pune presiune pe felul în care sunt îndeplinite ordinele pe frontul din Ucraina - Putin a mai adoptat o strategie - cea a jafului.
Grâul ucrainean este încărcat de ruși pe vapoare și vândut iar o anchetă CNN a documentat felul în care se desfășoară furtul organizat la nivel de stat.
Update 19 mai, ora 18:00 Agenți pro-Rusia care operează în mediul online au propagat insistent informația că președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a sinucis.
Operațiunea de manipulare a avut loc la câteva săptămâni de la declanșarea invaziei ruse, ca parte a unui efort agresiv de a afecta moralul public și de a submina guvernul ucrainean, a anunțat, joi, compania americană de securitate cibernetică Mandiant.
Update 19 mai, ora 16:00 Moscova a anunțat, joi, că sancțiunile impuse Rusiei ar trebui revizuite, pentru a da curs apelului ONU, de a permite accesul în porturile ucrainene de la Marea Neagră.
Ucraina, unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume, obișnuia să-și exporte majoritatea mărfurilor prin porturile sale maritime, dar de la invazia rusă a fost nevoită să folosească trenul sau porturile mai mici de pe Dunăre.
Șeful ONU pentru alimentație, David Beasley, a făcut un apel la președintele rus Vladimir Putin: ”Dacă aveți inimă, vă rugăm să deschideți aceste porturi”.
Update 19 mai, ora 14:30 Procesul soldatului rus Vadim Șișimarin, acuzat de crime de război și omor cu premeditare, s-a reluat la Kiev, la o zi după ce inculpatul s-a declarat vinovat.
În sala de tribunal a avut loc o confruntare dramatică între Șișimarin și Katerina Șelipova, văduva bărbatului de 62 de ani pe care acuzatul spune că l-a ucis la ordin, relatează BBC.
Update 19 mai, ora 13:30 Armata ucraineană a distrus un pod în regiunea Lugansk, pentru a opri avansul trupelor ruse către orașele Severodonețk și Lîsiceansk.
Garda Națională ucraineană a distribuit imagini în care soldații Kievului amplasează explozibilul ce avea să distrugă acest element de infrastructură.
Se observă cum dispozitivele explozive sunt puse în zona unor elemente de îmbinare, probabil pentru a maximiza efectul distructiv.
Într-un alt cadru, un soldat se adăpostește lângă un vehicul, la distanță de pod, în timp ce o voce numără secundele până la explozie: "dva, odin" (doi, unu).
Momentul distrugerii podului este filmat de sus, probabil dintr-o dronă.
Update 19 mai, ora 12:45 Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat că demersul Ucrainei, de aderare la Uniunea Europeană, nu poate fi grăbit ca urmare a războiului declanșat de Rusia.
BBC amintește că șeful guvernului german a făcut apel, luna trecută, la "accelerarea" aplicațiilor pentru calitatea de membru UE depuse de Albania, Bosnia, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Kosovo.
Update 19 mai, ora 12:20 Vladimir Putin își demite comandanții de top din cauza eșecurilor militare, anunță Marea Britanie
Ministerul britanic al Apărării a publicat o actualizare zilnică a informațiilor, care se concentrează astăzi asupra faptului că Rusia ar fi concediat mai mulți comandanți superiori ai armatei, pentru performanțe slabe în războiul din Ucraina.
De asemenea, oficialii britanici acuză Kremlinul că derulează o operațiune militară și de securitate plină de ”mușamalizări și țapi ispășitori” - o acuzație deseori aruncată Moscovei și nu doar de Regatul Unit.
Update 19 mai, ora 11:20 Rusia susține că un total de 1.730 de luptători de la Azovstal s-au predat până acum
Ministerul rus al apărării, conform informațiilor publicate în aceată dimineață pe Telegram, a declarat că 1.730 de luptători s-au predat din Azovstal, de luni până în prezent. Alți 771 care s-au predat, spun ei, în ultimele 24 de ore. 80 dintre ei erau răniți.
Ministerul rus al Apărării spune că ”cei care au nevoie de tratament în spital primesc asistență în instituțiile medicale” din Novoazovsk și Donețk.
Update 19 mai, ora 10:40 Rușii ”suferă pierderi” în eforturile de a avansa spre Sloviansk, spune armata ucraineană
Armata ucraineană a raportat joi că forțele ruse care încercau să pătrundă spre Sloviansk, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, au suferit pierderi și s-au retras.
În ciuda atacurilor cu artilerie și rachete ale forțelor ruse pe un front larg, în ultimele 24 de ore, nu există semne că au ocupat un nou teritoriu. ”Inamicul a desfășurat activități de luptă în zona Velyka Komyshuvakha cu sprijinul artileriei; nu a avut succes, a suferit pierderi semnificative în unele zone și a fost forțat să se retragă în pozițiile ocupate anterior”, a susținut Statul Major al forțelor armate ucrainene în actualizarea sa zilnică. .
Update 19 mai, ora 09:50 Nu sunt așteptate câștiguri majore pe câmpul de luptă, în următoarele săptămâni, pentru niciuna dintre părți, spune NATO
NATO nu se așteaptă la câștiguri semnificative pentru niciuna dintre cele două părți de pe câmpul de luptă din Ucraina în următoarele săptămâni, a declarat miercuri pentru CNN un oficial militar NATO. Potrivit acestuia, discuția actuală în cadrul NATO este că impulsul s-a schimbat semnificativ în favoarea Ucrainei, iar dezbaterea în cercurile alianței se referă acum la posibilitatea ca Kievul să recucerească Crimeea și teritoriile din Donbas, confiscate de Rusia și, respectiv, de separatiștii susținuți de Rusia, în 2014.
”Cred că ar putea să recucerească Crimeea și Donbas, da. Nu acum, nu curând, dar dacă pot continua lupta, asta cred. Mă întreb dacă ar trebui de fapt să lupte pentru a-și recăpăta teritoriul”, a declarat oficialul, făcând referire la o potențială reacție din partea populației locale în unele dintre aceste zone.
Update 19 mai, ora 08:50 O fabrică de alcool rusească de lângă graniță, bombardată de forțele ucrainene
Forțele ucrainene au bombardat joi, în zorii zilei, un sat rusesc aproape de granița dintre țări, ucigând cel puțin un civil, a declarat guvernatorul regional, potrivit The Guardian.
Obuzele au lovit o fabrică de alcool din satul Tyotkino din regiunea Kursk și alte câteva clădiri, a scris Roman Starovoit pe aplicația de mesagerie Telegram.
Update 19 mai, ora 08:00 Moscova se laudă cu ”arme minune”, cu laser. Reacția lui Zelenski
Rusia spune că deține arme laser care pot distruge o dronă în cinci secunde, la 5 km distanță. Mai mult, aceste arme ar fi capabile să orbească sateliții aflați la 1.500 km deasupra Pământului.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a reacționat: ”vedem că în a treia lună a unui război la scară, largă Rusia încearcă să găsească ”arma-minune”, presupuse arme cu laser. Toate acestea indică în mod clar eșecul complet al invaziei. Dar, din nou, acest lucru arată că le este frică să admită că au făcut greșeli catastrofale la cele mai înalte niveluri statale și militare din Rusia”.
”Unul dintre reprezentanții statului rus a spus că ocupanții ar fi început să folosească sisteme de arme cu laser în Ucraina din lipsă de rachete. În primul rând, faptul că trebuie să economisească rachete atrage atenția și trebuie să explice cumva. Cele peste 2.000 de rachete care au fost trase de armata rusă în Ucraina au reprezentat principala parte a stocului lor”, a adăugat liderul de la Kiev.
Miercuri, 18 mai, Rusia și Ucraina au prezentat narațiuni diferite ale episodului evacuării soldaților Ucraineni de la Azovstal.
În total 959 de combatanţi ucraineni, între care 80 de răniţi, au ieşit din tunelurile şi buncărele de la Azovstal şi s-au predat începând de luni, fiind transportaţi în zone controlate de forţele ruse în Donbas, potrivit unui comunicat emis miercuri de Rusia.
Luptându-se să obțină victorii pe câmpul de luptă, Rusia a încercat, în presa de stat, să prezinte predarea soldaților ucraineni de la oțelăria din Mariupol ca pe o victorie, în ciuda faptului că forțele armate rusești au dus o bătălie grea și îndelungată în Mariupol.
Ministerul Apărării al Rusiei a postat miercuri înregistrări video în care spune că sunt luptători ucraineni de la combinatul Azovstal, ce primesc tratament în spital după ce s-au predat
Într-o înregistrare video, un grup de bărbați este prezentat întins pe paturi într-o cameră, iar doi dintre ei vorbesc scurt. Unul dintre ei a spus că a avut acces la mâncare și la medici, în timp ce al doilea a spus că a fost bandajat și că nu s-a plâns de tratamentul primit.
În a doua înregistrare video, un bărbat cu o rană la cap a declarat că a fost bine hrănit și îngrijit și că nu a fost supus niciunei presiuni fizice sau psihologice.
The Russian soldiers assist Ukrainian nationalist Azov Forces who surrendered from Mariupol: There is food, there are doctors. Thank you all”: captured “Azov” people receive medical assistance
— World News 24 (@DailyWorld24) May 18, 2022
Captured wounded fighters of "Azov" are being treated in the hospital of Novoazovsk. pic.twitter.com/JwJDkuN2v4
În același timp, ucrainenii i-au prezentat pe soldați ca pe niște eroi, încercând în același timp să concentreze atenția lumii asupra procesului unui tânăr soldat rus, difuzat pe YouTube. Soldatul este acuzat că a ucis un civil, iar procesul a căpătat o rezonanță simbolică suplimentară ca un efort de a-i trage la răspundere pe ruși în fața lumii pentru acuzațiile de crime de război.
Pe fondul luptei din ce în ce mai intense pentru modelarea opiniei publice în țară și în străinătate, Rusia s-a bucurat de faptul că printre soldații de la Azovstal care s-au predat au existat și membri ai batalionului Azov, ale cărui origini ca grup de extremă dreaptă i-au permis președintelui Vladimir Putin să-și descrie invazia ca o bătălie pentru a scăpa Ucraina de naziști. Până miercuri, aproape 1.000 de soldați se predaseră.
Curtea Supremă a Rusiei a anunțat că va organiza o audiere săptămâna viitoare cu privire la declararea grupului Azov drept „organizație teroristă”, ceea ce ar putea oferi Moscovei un pretext pentru a priva prizonierii de drepturi și, eventual, pentru a preveni un schimb de prizonieri pe care ucrainenii îl sperau.
Tot miercuri, 18 mai, Finlanda și Suedia au transmis cererile oficiale de aderare la NATO. Președintele SUA, Joe Biden, le-a susținut cererile, spunând că Statele Unite vor colabora cu acestețări pentru a „rămâne vigilenți împotriva oricăror amenințări la adresa securității noastre comune”.
Mai târziu în cursul zilei, Turcia, membră NATO, a blocat decizia Alianței de a procesa cererile Finlandei și Suediei de aderare.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că se așteaptă ca statele NATO să înțeleagă sensibilitățile Turciei cu privire la securitate.
Într-un discurs adresat, miercuri, parlamentarilor din partidul său de guvernământ, AKP, el și-a repetat mesajul conform căruia "delegațiile Suediei și Finlandei nu ar trebui să se deranjeze" să vină în Turcia pentru a discuta îngrijorările guvernului de la Ankara.
Potrivit președintelui turc, Suedia nu ar trebui să se aștepte ca Ankara să aprobe aderarea acestei țări la NATO fără a-i returna în prealabil Turciei pe "teroriști".
Turcia acuză cele două națiuni nordice că găzduiesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizație pe care Ankara o consideră teroristă.
De asemenea, în Suedia și Finlanda și-ar fi găsit adăpost adepții lui Fethullah Gulen, un opozant al lui Erdogan care trăiește în SUA și pe care regimul președintelui turc îl acuză că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016.
Preşedintele Croaţiei, Zoran Milanovic, vrea ca ţara sa să urmeze exemplul Turciei și să blocheze aderarea Suediei şi Finlandei la NATO.
Fără sprijinul tuturor membrilor NATO, Suedia și Finlanda nu se pot alătura alianței militare, deși președintele american Joe Biden și-a exprimat încrederea că se poate ajunge la un consens.
Înainte ca parlamentul croat să ratifice aderarea la NATO a celor două naţiuni nordice, Milanovic doreşte o modificare a legii electorale din Bosnia vecină, care ar face mai uşor pentru croaţii bosniaci să îşi aleagă reprezentanţii în funcţii de conducere.
„Nu este un gest împotriva Finlandei şi Suediei, ci pentru Croaţia", a spus Zoran Milanovic.
Preşedintele croat a mai declarat într-o conferinţă de presă că în opinia sa croaţii din Bosnia, ca entitate politică, sunt „distruşi" şi că este în interesul Croaţiei să împiedice acest lucru.
„Putem discuta despre Ucraina, dar nu este o problemă arzătoare pentru noi. Aceasta este", a insistat el, respingând criticile premierului şi ministrului de externe în sensul că reputaţia Croaţiei poate avea de suferit cu o asemenea poziţie. „Sunt gata să-mi asum vina. Am spus că pentru mine croaţii din Bosnia-Herţegovina sunt mai importanţi decât toată graniţa ruso-finlandeză", a subliniat Milanovic.
Război în Ucraina, 18 mai Forțele armate ucrainene spun că au recucerit mai mult teritoriu în Harkov
Război în Ucraina,17 mai Vladimir Putin: "Unii membri ai UE nu pot fără petrol rusesc!"
Război în Ucraina,16 mai Putin încearcă să intensifice capacitățile militare ale aliaților Rusiei pentru a lupta împotriva NATO
Război în Ucraina,15 mai Rusia pierde zone importante, însă lansează noi atacuri cu rachete din Marea Neagră
Război în Ucraina,14 mai Vladimir Putin, avertisment pentru preşedintele Finlandei