Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Opera din Odesa a fost redeschisă
- Maia Sandu a promulgat legea care interzice în Republica Moldova emisiunile de știri din Rusia
- Ucraina interzice difuzarea muzicii în limba rusă şi achiziţia de cărţi din Rusia
- Situație ''destul de complicată'' în regiunea Harkov, semnalată de un consilier al ministrului ucrainean de interne
- Oamenii lui Zelenschi susțin că rușii țintesc instalațiile care transportă gaze
- Sursă ucraineană: Rusia își trimite toate rezervele la Severodonetsk
- Liderul rus a transmis ce trebuie să știe lumea despre armele nucleare ale țării sale și când ar putea fi folosite
Update 19 iunie, ora 21:30 Au fost publicate imagini de la primul concert susținut de artiștii de la Opera din Odesa, de la începerea războiului din Ucraina.
Update 19 iunie, ora 20:00 Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a promulgat, duminică, legea securității informaționale, prin care va fi interzisă difuzarea emisiunilor de știri și analize politice din Rusia, principala modalitate a regimului de la Kremlin de a-și transmite propaganda în această țară.
Legea prevede că interdicția se va aplica și după expirarea stării de urgență instituite în Republica Moldova după ce Rusia a invadat Ucraina.
Actul normativ prevede interzicerea ştirilor şi emisiunilor analitice din ţările care nu au ratificat Convenţia privind Televiziunea Transfrontalieră.
Potrivit şefei Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova, Liliana Viţu, „săptămâna viitoare legea ar urma să intre în vigoare, iar propaganda va fi sancţionată mult mai dur.
Astfel, organizațiile media care dezinformează vor fi sancţionate gradual, de la aplicarea amenzilor până la retragerea dreptului de a difuza publicitate”, conform presei moldovene.
Update 19 iunie, ora 18:00 Parlamentul ucrainean a adoptat duminică o lege care interzice difuzarea la radio şi TV, precum şi interpretarea în spaţiul public a muzicii artiştilor ruşi, relatează agenţiile EFE şi DPA.
De o excepţie vor beneficia artiştii care au condamnat public invazia Rusiei. Va fi astfel creată o ''listă albă'' cu artiştii care s-au delimitat de Kremlin, listă ce va fi gestionată de Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare şi va fi publică.
''Produsele muzicale ale statului agresor pot influenţa sentimentele separatiste în rândul populaţiei'', motivează în fundamentarea actului normativ parlamentarii ucraineni. ''Muzica rusească poate face mai atractivă adoptarea unei identităţi ruseşti menite să slăbească statul ucrainean'', mai susţin aceştia.
Legea prezentată în parlament de mai multe partide, printre care şi cel al preşedintelui Volodimir Zelenski, instituie în plus cote minime de cântece în limba ucraineană, care vor trebui să reprezinte cel puţin 40% din cele emise la radio şi TV.
De asemenea, cel puţin 75% din conţinutul informativ şi de divertisment radiofonic va trebui să fie în limba ucraineană.
Update 19 iunie, ora 17:30 Surse ucrainene au semnalat astăzi o situaţie ''destul de complicată'' în regiunea Harkov din nordul Ucrainei, de unde trupele ruse fuseseră împinse în retragere, dar acum au reluat ofensiva.
Potrivit lui Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, citat de agenţia EFE, trupele ruse încearcă să recâştige teren în zona oraşului Harkov, al doilea ca mărime al Ucrainei după capitala Kiev şi care situat aproape de frontiera cu Rusia.
Situaţia acolo este ''destul de complicată'', dar ''sub control'', spune Denisenko, susţinând că trupele ruse nu au reuşit să înainteze în zonele cheie ale frontului, cum este şi cea din oraşul Severoneţk, situat mai la sud în provincia Lugansk şi controlat în mare parte, dar nu complet, de armata rusă, această localitate şi oraşul său geamăn Lisiceansk, de peste râul Siverski Doneţ, fiind ultima redută ucraineană în provincia Lugansk.
Potrivit guvernatorului acestei provincii, Sergei Gaidai, la Severodoneţk ruşii ''folosesc acum tactici aşa-numite de explorare, încearcă să avanseze etapă cu etapă, metru cu metru''.
Update 19 iunie, ora 15:30 Mină rusească în derivă distrusă de împuşcături de mitralieră
Armata ucraineană a informat că în timpul patrulei de luptă a fost găsită o mină în derivă în apropierea ţărmului. După descoperire, mina periculoasă a fost eliminată la timp de o unitate a forţelor navale. Pentru distrugere a fost folosită o mitralieră KPVT de calibru mare de 14,5 mm.
Armata a spus că aceasta nu este prima întâlnire cu o mină în derivă, multe fiind detectate şi neutralizate în largul coastelor Turciei şi României.
Update 19 iunie, ora 15:00 Germania: vom folosi mai mult cărbune, pentru a reduce consumul de gaz
Germania va lua măsuri de urgenţă pentru a-şi asigura stabilitatea energetică în faţa recentelor scăderi ale aprovizionării cu gaze ruseşti, în special cu utilizarea sporită a cărbunelui.
„Pentru a reduce consumul de gaz, este necesar să folosim mai puţin gaz pentru a genera energie electrică. În schimb, centralele pe cărbune vor trebui folosite mai mult”, a spus Ministerul Economiei, într-un comunicat.
Guvernul reacţionează la anunţurile din această săptămână privind numeroasele reduceri de gaze de către Gazprom prin Nord Stream, pe fondul unei confruntări între ţările occidentale şi Rusia în contextul războiului din Ucraina.
Această decizie este o inversare de poziţie pentru coaliţia de guvernare germană care include Verzii şi care promisese că va elimina treptat cărbunele până în 2030. „Este o alegere amară, dar este esenţială reducerea consumului de gaze”, a reacţionat ministrul Ecologului Robert Habeck, într-un comunicat de presă.
Update 19 iunie, ora 14:00 Militarii ruși nu respectă ordinele, dezertează și se ceartă cu superiorii
Tensiunile în armata rușilor sunt în creștere, iar numeroși militari refuză să respecte ordinele ofițerilor sau dezertează, susține Ministerul Apărării din Marea Britanie.
În interiorul unitățile rusești sunt chiar și confruntări armate între soldați și ofițerii lor, spune Ministerul Apărării.
Potrivit acestuia, moralul rușilor „rămâne probabil deosebit de tulburat", fiind unități întregi care refuză să respecte ordinele.
Problemele de moral îi împiedică pe ruși să-și atingă obiectivele stabilite de conducerea Rusiei în ceea ce privește războiul din Ucraina.
Update 19 iunie, ora 13:00 Guvernatorul din Lugansk, despre situaţia din regiune: „Ruşii bombardează masiv dar nu reuşesc să aibă succes”
Ruşii deţin controlul în aproape tot oraşul Severodoneţk. Continuă luptele de stradă între ucraineni şi ruşi în Lisichansk.
„Luptăm pentru Severodoneţk, ruşii bombardează regiunea Popasna. Doi oameni au fost omorâţi în Lisichansk”, spune Serghei Gaidai, guvernatorul din Lugansk, conform presei locale. Lisichansk se află încă sub controlul armatei ucrainene, mai spune oficialul.
Ruşii trimit drone şi atacă pe cale aeriană regiunile Lysychansk, Metolkyne, Borivske, Bila Hora, Ustynivka, Mykolaivka, Bilohorivka, Bila Hora, Myrna Dolyna şi Verkhnokamianka. Oamenii adăpostiţi în buncăre nu pot fi evacuaţi.
Update 19 iunie, ora 12:00 SUA transferă Ucrainei peste 1.400 de sisteme aeriene
SUA au transferat Kievului peste 1.400 de sisteme antiaeriene Stinger și 6.500 de sisteme Javelin, a declarat deputatul ucrainean Kira Rudik.
Potrivit parlamentarului citat de Sky News, lista include și elicoptere Mi-17, sisteme Harpoon și drone.
Anunțul vine după ce Casa Albă a spus săptămâna aceasta că va oferi un ajutor militar suplimentar de un miliard de dolari, pentru a susține Ucraina în războiul pe care îl poartă cu Rusia.
„L-am informat pe președintele Zelenski că Statele Unite oferă încă 1 miliard de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina, inclusiv artilerie suplimentară și arme de apărare de coastă, precum și muniție pentru artilerie și sisteme avansate de rachete de care ucrainenii au nevoie pentru a-și susține operațiunile defensive din Donbas", a declarat președintele SUA, Joe Biden, potrivit Mediafax.
Update 19 iunie, ora 11:00 Noul șef al armatei Britanice vorbește de Al Treilea Război Mondial
Noul comandant al armatei britanice le-a spus trupelor să se pregătească să lupte și să învingă Rusia în Cel de-al Treilea Război Mondial.
”Suntem geneația care trebuie să pregătească armata să lupte din nou în Europa. Sunt primul șef al Statului Major General din 1941 care a preluat comanda armatei în umbra unui război terestru din Europa care implică o putere continentală.
Update 19 iunie, ora 10:00 Rusia anunță condiții pentru deschiderea coridoarelor pentru cereale ucrainene
După patru luni de invazie militară pe scară largă de către Rusia a teritoriului Ucrainei independente, țara agresoare a anunțat că cere ridicarea sancțiunilor pentru a deschide coridoare pentru exportul de cereale.
În schimbul ridicării sancțiunilor, Rusia promite că va deschide coridoare pentru exportul de cereale din porturile Ucrainei.Acest lucru a fost declarat de coordonatorul rezident al ONU în Turcia, Alvaro Rodriguez.
El a mai menționat că Rusia insistă asupra ridicării sancțiunilor.
"Rusia vrea ca sancțiunile împotriva exportului de cereale și cereale să fie ridicate dacă Ucraina este ajutată. Deci negocierile se desfășoară la un nivel înalt și sperăm că vom putea rezolva această problemă. Eforturile de mediere ale Turciei sunt foarte apreciate de ONU
Update 19 iunie, ora 09:00 Comandanții Azovstal au fost transferați în Rusia pentru anchetă
Doi comandanți ai luptătorilor care au apărat uzina siderurgică Azovstal din portul Mariupol din sud-estul Ucrainei au fost transferați în Rusia pentru investigații, a anunțat agenția de stat TASS, potrivit Reuters.
Svyatoslav Palamar, un comandant adjunct al batalionului Azov, și Serhiy Volynsky, comandantul Brigăzii 36 de pușcași marini a Forțelor Armate ucrainene, au fost mutați în Rusia, anunță TASS care preia informația de la o sursă din cadrul forțelor de ordine.
„Alți ofițeri din diferite unități ucrainene au fost, de asemenea, transportați în Rusia", a mai spus sursa.
Jurnaliștii nu au putut verifica informația din surse independente.
La începutul acestei luni, Ucraina a anunțat că serviciile sale de informații au fost în legătură cu luptătorii capturați de la oțelăria Azovstal.
Reprezentanții Kievului încearcă să facă un schimb de prizonieri cu Moscova care să-i includă și pe luptătorii de la Azovstal, dar rușii nu au răspuns solicitării.
Update 19 iunie, ora 08:00 Războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile
Războiul Rusiei în Ucraina ar putea dura ani de zile, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, unui săptămânal german, adăugând că furnizarea de armament de ultimă generaţie trupelor ucrainene va creşte şansa de a elibera regiunea Donbas de sub controlul rusesc.
"Trebuie să ne pregătim pentru un război prelungit, pentru că Putin a trecut la o campanie militară de demolare”, a declarat și premierul britanic Boris Johnson.
Mai multe rachete rusești au lovit o uzină de gaz din districtul Izium, în estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synehubov. Anterior, Ministerul britanic al Apărării a declarat că Rusia a reînceput să atace zonele aflate la sud de orașul Izium.
Obiectivul rușilor este de a pătrunde cât mai adânc în regiunea Donețk și de a izola total zona în care se află orașul Severodonetsk, a precizat demnitarul britanic pe Twitter.
Președintele Ucrainei a vizitat sâmbătă orașul Odesa. Anterior, Volodimir Zelenski a fost în orașul Nicolaiev, aflat în apropierea liniei frontului. De când a început războiul, Volodimir Zelenski nu a părăsit Ucraina, dar a făcut vizite în zonele apropiate de linia frontului.
Război în Ucraina, 18 iunie | Ucrainenii spun că rușii țintesc instalațiile care transportă gaze | Rusia recunoaște că vrea să șteargă granițele Ucrainei
Război în Ucraina, 17 iunie | Putin a dezvăluit unde se va opri în războiul din Ucraina
Război în Ucraina, 16 iunie | Iohannis: ”Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei”
Război în Ucraina, 15 iunie | Casa Albă a anunțat un nou ajutor, de circa 1 mld. dolari, pentru Ucraina, în armament
Război în Ucraina, 14 iunie | Rusia avertizează că Europa ”va dispărea” într-o apocalipsă nucleară dacă Occidentul dă rachete Ucrainei