Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Autorităţile ucrainene oferă o recompensă de 100 de dolari pentru cei care vor ajuta la identificarea colaboratorilor ruşilor
- Vladimir Putin anunţă progrese în negocierile privind reluarea exporturilor de cereale din Ucraina pe Marea Neagră
- Ucraina va ataca Flota Rusă la Marea Neagră, staționată în Crimeea, susține un oficial guvernamental de la Kiev
- Armata rusă continuă să bombardeze orașele ucrainene în timp ce președintele rus vizitează Iranul
- Vladimir Putin a aterizat la Teheran
- Rușii și-au doborât propriul aparat Su-34M deasupra orașului Alcevsk din Ucraina
- Demis la cererea lui Zelenski, fostul șef al SBU își apără mandatul într-o scrisoare pe site-ul instituției
- Parlamentul de la Kiev i-a demis, marți, la cererea președintelui Zelenski, pe Procurorul General și pe șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei
- Natura însăși e de partea Rusiei, susține propaganda Kremlinului
- Fostul șef al Departamentului SBU din Crimeea, arestat preventiv
- Prima doamnă a Ucrainei va vorbi miercuri în fața Congresului SUA
Update 22:30 Fundaţia Memoriei Victmelor Comunismului i-a înmânat marţi, la Washington, Primei Doamne ucrainence Olena Zelenska Dissident Human Rights Award, o recunoaştere a luptei poporului ucrainean împotriva invaziei ruse, relatează The Associated Press.
”Este o onoare să mă aflu aici şi să accept acest premiu în numele fircărui bărbat şi femei ucraineni care luptă azi împotriva agresiunii ruse”, a declarat ea.
Zelenska urmează să susţină miercuri un discurs în auditoriul Congresului Statelor Unite. în care soţul său a fost ovaţionat după un discurs, prin videoconferinţă, în martie.
Update 21:55 Autorităţile ucrainene oferă o recompensă de 100 de dolari pentru cei care vor ajuta la identificarea colaboratorilor ruşilor, a anunţat marţi, guvernatorul regiunii Nikolaev, din sudul Ucrainei, într-un comunicat postat pe contul său de Telegram.
Guvernatorul Vitali Kim invită la furnizarea de informaţii despre "cei care le dezvăluie ocupanţilor locuri de desfăşurare a trupelor ucrainene" sau îi ajută la stabilirea coordonatelor potenţialelor ţinte ale bombardamentelor, conform Agerpres.
"După verificări minuţioase şi confirmarea informaţiilor furnizate, primiţi o primă de o 100 de dolari", a anunţat el.
În plus, guvernatorul a precizat că intenţionează să "închidă" oraşul Nikolaev pentru câteva zile pentru a-i neutraliza pe trădători şi pe colaboratorii ruşilor.
"Vrem să punem capăt" acestui lucru, a afirmat guvernatorul. "Dispunem de o bază de date importantă. Vom închide oraşul pentru câteva zile, vom merge să batem la uşa unor persoane rele", a declarat el pentru media Hodorkovksi Live.
Update 21:05 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnalat, în Iran, progrese în negocierile intermediate de Turcia privind reluarea exporturilor de cereale din Ucraina pe Marea Neagră, anunţă Kremlinul.
Vladimir Putin i-a mulţumit preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, cu care s-a întâlnit la Teheran, pentru eforturile de a debloca exporturile de cereale pe Marea Neagră.
"Graţie medierii dumneavoastră, am avansat. Este adevărat că nu sunt încă reglate toate chestiunile, dar lucrurile se mişcă şi acesta este un lucru bun", a afirmat Vladimir Putin, potrivit Kremlinului, citat de cotidianul Le Monde.
Vladimir Putin s-a întâlnit marţi, la Teheran, cu preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, şi cu cel al Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
Update 19:45 Ucraina se pregătește să atace Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, precum şi Flota Rusă de la Marea Neagră staționată acolo.
Informația vine de la un oficial guvernamental ucrainean, citat de presa internațională.
"Primim capabilități anti-navă și, mai devreme sau mai târziu, vom viza flota (rusă staționată în Crimeea). Rusia va trebui să plece din Crimeea dacă rușii doresc să mai existe ca țară", a spus Volodîmîr Havrîlov, vice-ministru ucrainean al Apărării, în timpul unei vizite la Londra.
"Suntem gata să-i luăm la țintă peste tot în Marea Neagră dacă avem această capacitate", a adăugat vice-ministrul de la Kiev.
Potrivit lui Havrîlov, alungarea trupelor rusești de pe Insulei Șerpilor reprezintă un prim pas în eliberarea completă a teritoriului ucrainean.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat spunând că remarcile lui Havrîlov confirmă necesitatea "operațiunii militare speciale", denumirea oficială folosită de Moscova pentru războiul din Ucraina.
Update 18:45 În timp ce Vladimir Putin se află la Teheran pentru a discuta despre criza din Ucraina, armata rusă continuă să bombardeze oraşele ucrainene.
Cel puţin o persoană a murit după ce o rachetă rusească a lovit un cartier din oraşul Kramatorsk, situat în estul Ucrainei.
Rachetele ruseşti au lovit şi oraşul Nikopol iar în timpul nopţii 7 proiectile ruseşti au căzut în portul Odesa şi împrejurimile sale, atingând ținte civile.
Cel puţin 6 oameni, printre care un copil, au fost răniţi.
Autorităţile ucrainene au anunţat că au reuşit să intercepteze una dintre rachetele care aveau ca ţintă Odesa.
Update 16:45 Președintele rus Vladimir Putin a aterizat, marți, la Teheran pentru discuții cu președintele iranian Ebrahim Raisi și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Televiziunea rusă de stat a distribuit imagini cu sosirea lui Putin pe aeroportul din capitala iraniană, notează CNN.
Conform informațiilor oficiale, pe agenda discuțiilor celor trei președinți se va afla problema exporturilor de cereale din porturile ucrainene.
Este de așteptat, în acest sens, ca Putin să semneze o declarație comună cu Raisi și Erdogan, după cum a anunțat Kremlinul.
Vizita lui Putin în Iran este cea de-a doua călătorie în străinătate efectuată de liderul rus de la începutul războiului din Ucraina.
Este, totodată, prima sa călătorie în afara fostului teritoriu URSS de la începutul invaziei.
Update 15:45 Tiruri efectuate de apărarea antiaeriană rusă sau de separatiștii din Donbas au doborât unul dintre cele mai moderne avioane de luptă ale Moscovei.
Este vorba despre un aparat Suhoi Su-34M înmatriculat cu numărul RF-95890.
Incidentul s-a petrecut duminică, deasupra orașului Alcevsk din estul Ucrainei.
Orașul este sub ocupația forțelor ruse.
Momentul în care avionul este trimis la pământ de loviturile efectuate de la sol a fost surprins în imagini de corespondentul rus de război Evgheni Podubnii.
O altă înregistrare video în care se vede epava aparatului confirmă identitatea acestuia: avionul doborât este unul dintre cele aproximativ 10 aeronave de acest tip pe care producătorul le-a livrat până în prezent forțelor aeriene ruse.
Publicația Forbes, care a dedicat un articol incidentului de duminică, notează că nu este clar motivul pentru care rușii și-au doborât propriul aparat.
Forbes amintește, pe de altă parte, că penuria munițiilor de precizie obligă avioanele rusești să zboare la joasă înălțime și le expune astfel focului de la sol.
Update 14:45 Demis, marți, de Parlament, la inițiativa președintelui Volodimir Zelenski, fostul șef al Serviciului de Securitate din Ucraina (SBU) și-a prezentat realizările mandatului într-o declarație publicată marți, recunoscând, în același timp, și unele eșecuri.
Între momentele semnificative ale activității SBU în mandatul lui Bakanov, declarația publicată pe site-ul SBU face referire la arestarea lui Viktor Medveciuk, politician pro-Rusia și prieten al lui Vladimir Putin, semnalează CNN.
"Au fost vreodată deconspirări mai extinse și mai numeroase ale agenților inamici infiltrați în diverse agenții guvernamentale, decât au avut loc în ultimii ani?", se întreabă, retoric, Bakanov în declarația de pe site-ul instituției pe care a condus-o din 2019.
El a indicat, de asemenea, meritele SBU în blocarea ofensivei Rusiei asupra Kievului.
Update 13:45 Parlamentul Ucrainei a votat, marți, demiterea Irinei Venediktova și a lui Ivan Bakanov din funcțiile de Procuror General și, respectiv, șef al Serviciilor de Securitate din Ucraina, SBU.
Votul vine după ce președintele Volodimir Zelenski a trimis forului legislativ documentele prin care solicita demiterea celor doi.
Zelenski a anunțat destituirea lui Bakanov și Venediktova chiar înainte ca Parlamentul să ia decizia în acest sens.
Președintele și-a justificat demersul afirmând că cei doi oficiali de rang înalt nu au reușit să-și "curețe" instituțiile de "trădători și colaboratori ai Rusiei".
"În cea de-a șasea lună de război, continuăm să găsim grupuri de astfel de oameni în fiecare dintre aceste instituții", declara, luni, Andrii Smirnov, adjunct al șefului Biroului Prezidențial.
Update 12:45 Rusia se bucură de sprijinul celui mai puternic aliat cu putință în confruntarea cu forțele ostile ale Occidentului.
Dezvăluirea zilei a fost făcută la televiziunea rusă, într-o emisiune moderată de Olga Skabaeva, una dintre figurile de top ale propagandei Kremlinului.
O discuție din platou, care a abordat problema fenomenelor meteo extreme din ultima perioadă, a dus la concluzia că natura însăşi este de partea Rusiei.
Dovada ar fi faptul că Rusia este o țară ferită, momentan, de canicula care afectează mai multe state europene.
Un fragment al dialogului din platou, în continuare:
Olga Skabaeva: "Au prezis cea mai călduroasă vară, iar săptămâna asta vor fi 45 de grade Celsius. Apoi, au prezis cea mai friguroasă iarnă. Care este concluzia? Natura este de partea Rusiei."
Invitat: "Forțele binelui sunt mereu de partea noastră. Așa că ar trebui să înțelegem că guvernele lor chiar le propun oamenilor să micșoreze consumul de apă, așa cum am tot discutat. Am citit recent că există o idee nouă: să faci duș și, mă scuzați, în același timp să îți faci nevoile fiziologice, ca să nu folosești prea multă apă."
Olga Skabaeva: "Nu vă cereți scuze. Nu are legătură cu Rusia, Doamne ajută! Este o recomandare specială pentru ei."
Update 10:45 Mai multe persoane au murit și cel puțin nouă soldați ruși au fost răniți într-un incident produs luni la centrala nucleară din centrul Ucrainei, a declarat primarul orașului Enerhodar, scrie Mediafax.
Dmytro Orlov, care nu se află în orașul ocupat de ruși, a declarat că soldații ruși „au fost transportați de urgență la spitalul orașului cu răni de diferite grade de gravitate. Unii au fost spitalizați, iar o persoană se află la terapie intensivă".
De asemenea, sunt persoane decedate, a adăugat oficialul ucrainean.
„Există, de asemenea, persoane decedate, dar nu putem da numărul lor exact în acest moment", a spus primarul.
Ucraineanul nu a spus cum s-a produs incidentul. Rușii au ocupat orașul Enerhodar și centrala nucleară Zaporojia la începutul lunii martie.
Update 09:10 Armata rusă a tras până la 40 de rachete în orașul Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk.
„Trupele ruse au bombardat districtele Nikopol și Kryvyi Rih. S-au tras până la 40 de rachete spre Nikopol. Sunt pagube la două întreprinderi industriale. Exploziile au provocat incendii acolo”, a scris Valentyn Reznichenko, șeful Administrației Militare Regionale Dnipropetrovsk, într-o postare pe Telegram.
Mai multe case și linii electrice au fost avariate.
"Oamenii nu au fost afectați. În districtul Kryvyi Rih, inamicul a tras cu artilerie asupra comunității. Din fericire, nu au fost victime", a adăugat Reznichenko.
Situația în alte cartiere ale regiunii este calmă în acest moment, a adăugat guvernatorul, potrivit ukrinform.net.
Update 07:50 Cel puțin șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil, după ce rachetele rusești au lovit orașul Odesa din sudul Ucrainei, a declarat marți un oficial militar ucrainean.
Purtătorul de cuvânt al administrației militare de la Odesa, Serhiy Bratchuk, a declarat într-o postare Telegram că orașul a fost lovit de șapte rachete „Kalibr” lansate din Marea Neagră.
Șase dintre rachetele rusești au lovit zone cu „populație civilă”, a spus Bratchuk.
Trei case și cel puțin alte două clădiri au fost distruse în atac, scrie CNN.
Update 00:00 Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au convenit, luni, asupra unei finanţări suplimentare de 500 de milioane de euro din partea UE pentru furnizarea de arme Ucrainei, ceea ce ridică sprijinul de securitate al blocului la 2,5 miliarde de euro de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, transmite Reuters.
"Astăzi, în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai UE, s-a ajuns la un acord politic privind cea de-a cincea tranşă de asistenţă militară pentru Ucraina", a declarat ministrul suedez de externe Ann Linde, într-un comunicat.
Banii ar trebui să ajute UE să continue să cumpere în comun echipamente şi provizii pentru armata ucraineană, inclusiv armament letal, despre care blocul a spus că ar trebui să fie folosit în scopuri defensive.
*
Forțele armate ucrainene au ajutat la evacuarea a 943 de civili, inclusiv 216 copii, din teritoriile ocupate din Harkov, o regiune de nord-est a Ucrainei.
Potrivit guvernatorului regiunii Harkiv, Oleg Siniegubov, autoritățile și voluntarii au participat la evacuare, relatează Kyiv Independent.
*
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că, pe 18 iulie, armata ucraineană a provocat pierderi forțelor ruse și le-a forțat să se retragă lângă Sloviansk și Avdiivka, precum și că a respins un atac rusesc în direcția Bakhmut.
Război în Ucraina, 18 iulie | Prima doamnă a Ucrainei va vorbi miercuri în fața Congresului SUA
Război în Ucraina, 17 iulie | Un preot ortodox a izbucnit în lacrimi la înmormântarea copilului-simbol al atacului din Vinița
Război în Ucraina, 16 iulie | Un atac rus a ucis trei persoane în regiunea Harkov
Război în Ucraina, 15 iulie | UE adoptă vineri noi sancțiuni împotriva Rusiei | Atac asupra celor două universităţi principale din Mikolaiv
Război în Ucraina, 14 iulie | Maksim Yakubovski, adjunctul Procurorului General din Ucraina: "Putin, mai ușor de ucis, decât de trimis la tribunal!"