Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 726. Vladimir Putin va trebui să fie tras la răspundere pentru moartea lui Navalnîi, declară şeful diplomaţiei UE

Război în Ucraina, ziua 726. Vladimir Putin va trebui să fie tras la răspundere pentru moartea lui Navalnîi, declară şeful diplomaţiei UE

Redacția Antena 3 CNN
11 minute de citit Publicat la 18:55 19 Feb 2024 Modificat la 17:14 22 Feb 2024
Ucraina 190224
Sursa foto: Profimedia Images / hepta / Abaca Press

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Danemarca va oferi Ucrainei toată artileria de care dispune
  • Putin va trebui să fie tras la răspundere pentru moartea lui Navalnîi, declară şeful diplomaţiei UE
  • Armata rusă este în ofensivă pe frontul de sud, potrivit Kievului
  • UE, pe cale să își redenumească regimul de sancțiuni în memoria lui Aleksei Navalnîi
  • Văduva lui Navalnîi spune că va continua munca soțului său și promite să dezvăluie motivul pentru care acesta a fost ucis de Putin
  • Numele a peste 44.000 de soldați ruși uciși în Ucraina, confirmate de presa independentă
  • Kremlinul se plânge că reacția Occidentului la moartea lui Navalnîi este "absolut inacceptabilă"
  • Convoiul cu cadavrul lui Navalnîi, filmat noaptea, pe drumul spre morga din Salehard
  • Președintele Serbiei spune că relațiile țării sale cu Rusia ar putea fi afectate de moartea lui Aleksei Navalnîi
  • Parlamentul ucrainean a adoptat legea care le permite soldaților morți pe front să aibă copii
  • Ucraina acuză Rusia că a executat prizonieri de război
  • România susține adoptarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, anunță ministrul de Externe
  • Imagini greu de privit la evacuarea civililor din Avdiivka
  • Comandantul ucrainean Tarnavski anunță că armata rusă îşi continuă ofensiva la vest de Avdiivka
  • Rusia a pierdut aproape 402.500 de soldați în Ucraina, de la începutul războiului, susține conducerea armatei ucrainene

Update 21:45 - Un pilot rus care a dezertat în luna august 2023 pentru a se preda armatei ucrainene cu elicopterul pe care-l pilota a fost găsit mort în Spania, aparent ucis, a relatat luni presa de la Kiev, citată de agenţia EFE.

Moartea pilotului a fost confirmată publicaţiei Kiev Post de un reprezentant al serviciului militar de informaţii ucrainean (GUR), în timp ce o altă sursă din cadrul aceluiaşi serviciu a declarat publicaţiei Ukrainska Pravda că pilotul a fost împuşcat, iar în apropierea domiciliului acestuia din Spania a fost găsită o maşină calcinată ce pare să fi fost folosită de asasini.

Update 20:55 - The New York Times afirmă că agențiile de informații americane monitorizează o serie de lansări de sateliți militari ruși care ar putea fi concepuți pentru a distruge dispozitivele de comunicații spațiale cu explozii nucleare.

Update 20:30 - Şefa guvernului danez, Mette Frederiksen, a anunţat duminică, într-o intervenţie la Conferinţa de Securitate de la Munchen, că toată artileria din dotarea armatei daneze va fi transferată Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, decizie salutată luni de preşedinţia ucraineană, relatează agenţia EFE.

"Dacă îi întrebaţi pe ucraineni, ei ne cer muniţii acum, artilerie acum. Din partea Danemarcei, am decis să le donăm toată artileria noastră", a declarat Mette Frederiksen.

Ea a semnalat că "mai există muniţii în depozitele din Europa", acestea nu au fost încă epuizate de ajutorul oferit Ucrainei. "Nu este doar o chestiune de producţie, întrucât avem arme, avem muniţii, avem apărare antiaeriană pe care noi acum nu avem nevoie să le folosim şi trebuie să le oferim Ucrainei", a motivat şefa guvernului danez.

Update 18:45 - Preşedintele rus Vladimir Putin va trebui să fie "tras la răspundere" pentru moartea lui Aleksei Navalnîi, a declarat pe platforma X şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, după ce s-a întâlnit la Bruxelles cu văduva opozantului rus decedat recent în închisoare, transmit AFP şi Reuters.

"Noi i-am transmis Iuliei Navalnaia cele mai profunde condoleanţe din partea Uniunii Europene", a afirmat Borrell, referindu-se la intervenţia văduvei lui Aleksei Navalnîi în faţa miniştrilor de externe din UE, reuniţi la Bruxelles.

"Vladimir Putin şi regimul său vor trebui să fie traşi la răspundere pentru moartea lui Aleksei Navalnîi. Dar, aşa cum a spus Iulia, Rusia nu este Putin şi Putin nu este Rusia. Ne vom continua sprijinul pentru societatea civilă şi media independentă din Rusia", a adăugat el.

Update 16:50 - Armata ucraineană a raportat luni tiruri intense din partea trupelor ruse în apropiere de Robotine, un sat din regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, localitate asupra căreia trupele ucrainene au preluat controlul în contraofensiva din vara trecută, relatează AFP.

"Inamicul a condus 10 tentative nereuşite de atac asupra poziţiilor forţelor de apărare (ucrainene) în zona Robotine. Aici, situaţia este schimbătoare, inamicul recurge la tiruri susţinute", a indicat Dmitro Lihovii, purtător de cuvânt militar ucrainean pentru acel sector de front.

Acesta mai afirmă că armata ucraineană a respins atacuri efectuate "cu un număr important de vehicule blindate", dar ruşii au început să atace cu "grupuri mici de asalt şi mai multe vehicule blindate", precum şi cu aviaţia care "operează activ".

Update 15:50 Uniunea Europeană urmează să își redenumească regimul de sancțiuni privind drepturile omului pentru a-i aduce un omagiu liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi, care a murit săptămâna trecută într-o închisoare din Arctica.

Schimbarea denumirii în "Regimul de sancțiuni Navalnîi pentru drepturile omului" va permite ca numele disidentului "să fie înscris pentru totdeauna" în activitatea Uniunii Europene în această materie, a declarat, luni șeful, politicii externe a blocului comunitar, Josep Borrell, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de Externe ai UE.

"Regimul global de sancțiuni privind drepturile omului" al Uniunii a intrat în vigoare în decembrie 2020 și oferă blocului un temei juridic pentru a viza persoane, entități și organisme responsabile - inclusiv actori statali și nestatali - implicate sau asociate cu încălcări și abuzuri grave ale drepturilor omului în întreaga lume.

Iulia Navalnaia, văduva lui Aleksei Navalnîi, urma să se adreseze, luni, celor 27 de miniștri de Externe europeni, transmițând "un mesaj politic despre cum să susținem opoziția politică din interiorul Rusiei împotriva regimului lui Putin", a confirmat Josep Borrell.

Update 14:50 Iulia Navalnaia, văduva lui Aleksei Navalnî, a declarat că va continua munca liderului opoziției ruse, acuzându-l, în același timp, pe Vladimir Putin că i-a ucis soțul.

"Undeva, într-o colonie din nordul îndepărtat, dincolo de Cercul Arctic, în iarna eternă, Putin nu l-a ucis doar pe omul Alexei Navalnîi, ci a vrut să ne ucidă speranțele, libertatea, viitorul, împreună cu el. Știm exact de ce Putin l-a ucis pe Aleksei acum trei zile. Vă vom povesti în curând. Cel mai important lucru pe care îl putem face pentru Aleksei și pentru noi înșine este să continuăm să luptăm. Eu voi continua cauza lui Aleksei Navalnîi, voi continua să lupt pentru țara noastră. 

Și vă îndemn să fiți alături de mine, pentru a împărtăși nu doar suferința și durerea nesfârșită care ne-a învăluit și care nu ne va lăsa să plecăm. Vă cer să împărtășiți cu mine furia! Furia, mânia, ura față de cei care îndrăznesc să ne ucidă viitorul! Vă vorbesc în cuvintele lui Aleksei, în care cred foarte mult.

Nu este rușinos să faci puțin, este rușinos să nu faci nimic. Este rușinos să te lași intimidat. Rusia, Rusia liberă, pașnică, fericită și frumoasă a viitorului, la care soțul meu a visat atât de mult. De asta avem nevoie. Vreau să trăiesc într-o astfel de Rusie. Vreau să o construiesc împreună cu voi (...) Luptați și nu renunțați.Vreau să trăiesc într-o Rusie liberă, vreau să construiesc o Rusie liberă", a declarat Navalnaia într-un mesaj video.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a murit în închisoare pe 16 februarie în colonia penală din Arctica unde era deținut din decembrie anul trecut.

Kremlinul a negat implicarea în moartea sa, dar liderii occidentali au declarat că îl consideră pe președintele Putin drept principal responsabil.

Update 12:50 Kremlinul a reacționat după valul de condamnări și acuzații din Occident în urma morții disidentului rus Aleksei Navalnîi.

Cei mai proeminenți lideri, inclusiv președintele american Joe Biden, au făcut regimul lui Putin direct responsabil de decesul politicianului.

"Considerăm că este absolut inacceptabil să faci astfel de declarații odioase. Aceste declarații, bineînțeles, nu pot cauza niciun prejudiciu președintelui nostru", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El  a adăugat că ancheta privind moartea lui Navalnîi este în derulare și se desfășoară în conformitate cu legislația rusă.

Întrebat cum a reacționat președintele Rusiei, Vladimir Putin, la aflarea veștii privind moartea disidentului, Peskov a spus: "Nu am nimic de adăugat".

Update 12:25 Mediazona, un site de presă independent din Rusia, și serviciul în limba rusă al BBC au verificat și confirmat numele a 44.654 de soldați ruși care au fost uciși de la începutul invaziei în Ucraina, în februarie 2022.

Verificările s-au bazat pe informații din surse deschise, inclusiv necrologuri, postări ale rudelor, știri din presa regională și rapoarte ale autorităților locale

De la ultima actualizare efectuată de Mediazona, la începutul lunii februarie, au fost adăugate pe lista decedaților numele a 1.194 de soldați ruși, inclusiv 15 ofițeri superiori.

Jurnaliștii precizează că este probabil ca numerele reale să fie considerabil mai mari.

Estimările privind pierderile umane ale Rusiei pe frontul din Ucraina se ridică la sute de mii de morți.

Oficiali americani din domeniul Apărării apreciază că aproximativ 315.000 de soldați ruși au fost scoși din luptă, fiind fie uciși, fie răniți în război.

În data de 18 februarie, Statul Major General al forțelor armate ucrainene a comunicat că Rusia a pierdut 402.430 de soldați în Ucraina, de la începutul invaziei în 24 februarie 2022.

Update 11:27 Imagini ce surprind un convoi auto în care s-ar fi aflat trupul neînsuflețit al disidentului rus Aleksei Navalnîi s-au viralizat pe rețelele sociale și au fost preluate de presa internațională,

Imaginile arată mai multe mașini care merg, noaptea, pe un drum ce străbate o zonă de șes înzăpezită, deplasându-se spre Salehard, orașul la morga căruia a fost depus cadavrul lui Navalnîi. 

Potrivit comentariilor care însoțesc videoclipul, cadavrul disidentului a fost scos din închisoare înainte de sosirea mamei sale. 

Mama lui Navalnîi, Liudmila, în vârstă de 69 de ani, a ajuns sâmbătă dimineața, însoțită de un avocat, la colonia penintenciară pentru a ridica cadavrul.

Cei doi au fost refuzați de personalul închisorii.

Convoiul nocturn a efectuat deplasarea pe 17 februarie și include două mașini de poliție, o dubă și o mașină fără însemne, posibil de la serviciul de securitate FSB.

Liderii occidentali consideră că regimul lui Vladimir Putin este în mod direct răspunzător de moartea lui Navalnîi în închisoare, cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din Rusia.

Update 09:29 Relațiile Serbiei cu Rusia ar putea fi afectate de decesul recent, în închisoare, al disidentului Aleksei Navalnîi.

O declarație în acest sens a fost făcută de președintele sârb Aleksandar Vucic.

Vucic s-a declarat "îngrozit" de știrea privind decesul lui Navalnîi, la 47 de ani, în colonia penitenciară "Lupul polar" din zona arctică.

Decesul a fost anunțat de autoritățile ruse vineri, 16 februarie și, momentan, nu există informații oficiale privind cauza morții sau efectuarea unei autopsii.

Presa internațională notează că, în pofida aparentei distanțări a lui Vucic de Moscova în contextul morții lui Navalnîi, președintele sârb a fost unul dintre cei care nu au aplaudat, sâmbătă, la discursul ținut la Conferința pentru Securitate de la Munchen de Iulia Navalnîi, soția disidentului decedat.

În politica sa externă, Vucic oscilează între Rusia şi Occident. El a menținut relații bune cu Kremlinul, dar dorește, de asemenea, ca țara sa să adere la Uniunea Europeană.

Update 08:20 Parlamentul ucrainean a adoptat luna aceasta o lege care permite și finanțează utilizarea de material seminal congelat aparținând soldaților în cazul în care aceștia mor.

Legea urmează să fie promulgată de președintele Volodimir Zelenski și va permite în premieră văduvelor soldaților ucraineni să utilizeze celulele reproductive ale partenerilor decedați - atât spermă, cât și ovule - pentru a avea copii.

De asemenea, va fi posibil ca soldații răniți să își folosească celulele reproducătoare conservate pentru a avea copii, în cazul în care rănile lor ar face imposibil acest lucru pe cale naturală.

Legea prevede că statul ucrainean va finanța stocarea acestor celule congelate timp de trei ani după moartea unui soldat, indiferent că este vorba despre bărbați sau femei.

De asemenea, sunt incluse clauze care să precizeze în mod specific părintele biologic decedat pe certificatul de naștere al copilului.

Update 00:01 Autoritățile ucrainene au declarat, duminică, că au deschis o anchetă în legătură cu uciderea unor militari ucraineni prizonieri de război, șase în orașul Avdiivka și doi într-un sat din aceeași regiune.

"A fost lansată o anchetă privind împușcarea prizonierilor de război ucraineni neînarmați din Avdiivka și Vesele", a anunțat biroul de procuratură din regiunea Donețk pe Telegram, relatează Reuters.

Procurorii s-au referit la informații despre "executarea a șase prizonieri" într-o poziție din Avdiivka, adăugând că aceștia erau "grav răniți și așteptau să fie evacuați".

De asemenea, potrivit biroului de procuratură din Donețk, un fragment video filmat de o dronă arată un soldat rus care împușcă doi soldați ucraineni capturați în satul Vesele.

Anterior, duminică, canalul oficial Telegram al forțelor terestre ucrainene a partajat o înregistrare video filmată dintr-o dronă, în care apare un militar rus care se apropie de doi bărbați în uniformă ucraineană, aflați într-un șanț îngust, și îi împușcă.

În timp ce Ucraina face eforturi să economisească muniția și cere aliaților noi livrări de obuze și echipamente – pe care aceștia le oferă deja cu țârâita – Rusia se bucură de o creștere masivă a producției industriale militare, care a întrecut deja așteptările multor strategi occidentali din domeniul apărării.

Cheltuielile totale pentru apărare ale Rusiei au crescut până la un nivel estimat de 7,5% din PIB, lanțurile de aprovizionare au fost reproiectate pentru a evita sancțiunile, iar fabricile care produc muniții, vehicule și echipamente funcționează non-stop, adesea în schimburi obligatorii de 12 ore cu ore suplimentare duble, pentru a susține mașinăria de război rusă.

Putin a afirmat luna aceasta că au fost create 520.000 de noi locuri de muncă în complexul militar-industrial, care angajează acum în total aproximativ 3,5 milioane de ruși, adică 2,5% din populație.

Război în Ucraina, 18 februarie 2024 | Ucraina a doborât un avion rusesc, 12 drone și o rachetă Kh-59. Volodimir Zelenski, mesaj pentru Vladimir Putin după moartea lui Navalnîi

Război în Ucraina, 17 februarie 2024 | Trei avioane de luptă rusești au fost doborâte de forțele ucrainene

Război în Ucraina, 16 februarie 2024 | Șefa Comisiei Europene cere statelor membre să construiască o apărare colectivă

Război în Ucraina, 15 februarie 2024 | Atac masiv cu rachete lansat de Rusia în Ucraina, în timp ce miniștrii Apărării din NATO se reunesc la Bruxelles

Război în Ucraina, 14 februarie 2024 | UE se pregătește să sancționeze, în premieră, companii din China care ajută industria rusă de armament

×
Etichete: Război Ucraina
x close