Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Lupte grele pe fronturile de est şi sud-est din Ucraina
- Centrala nucleară Zaporojie, reconectată la sistemul ucrainean
- Mercenarii ceceni ai lui Kadîrov s-au întors pe front
- Zelenski susține că există dovezi de tortură și crime de război în nord-estul recucerit
- Maşina emisarului Papei Francisc a fost atacată de forţele ruse
Update 18 septembrie, ora 23.16. Armata rusă, care caută soldați contractuali pentru „operațiunea militară specială” din Ucraina, folosește camioane mobile de recrutare pentru a atrage voluntari, oferind aproape 3.000 de dolari pe lună ca stimulent, scrie Reuters.
O unitate specială a staționat sâmbătă un astfel de camion într-un parc central din orașul Rostov din sudul Rusiei și a îndepărtat părțile laterale pentru a lăsa la vedere un birou mobil.
Soldați îmbrăcați în camuflaj și cu măști negre și-au arătat armele trecătorilor interesați și au împărțit broșuri colorate intitulate „Serviciul militar pe bază de contract - alegerea unui om adevărat”.
Nici Rusia, nici Ucraina nu dezvăluie pierderile militare, pe care agențiile de informații occidentale le estimează la zeci de mii de persoane de ambele părți.
Update 18 septembrie, ora 21.40. Critical Threats și Institutul pentru Studiul Războiului au creat o hartă interactivă a războiului care arată progresele înregistrate de forțele militare ucrainene în recucerirea teritoriilor ocupate de trupele ruse, anunță The Guardian. Harta cuprinde primele 200 de zile ale invaziei.
The first 200 days of Russia's invasion of Ukraine as mapped by @criticalthreats and @TheStudyofWar.
— Brady Africk (@bradyafr) September 18, 2022
Ukrainian forces have liberated more than 60,000 square kilometers of territory since April. pic.twitter.com/UNTHihw5UL
Update 18 septembrie, ora 21.37. Armata ucraineană a respins opt atacuri ale rușilor în ultimele 24 de ore, a anunțat duminică Statul Major General al forțelor armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.
Trupele ucrainene au respins cu succes atacurile din apropierea satelor Vesela Dolyna și Maryinka din regiunea Donețk, precum și atacurile din apropierea localităților Hoptivka și Kupiansk din regiunea Harkov, precizează conducerea armatei ucrainene, în actualizarea zilnică a operațiunilor de pe front.
Tot în ultimele 24 de ore, rușii au lansat trei atacuri cu rachete și au efectuat 11 lovituri aeriene. De asemenea, trupele Moscovei au efectuat peste 40 de atacuri cu lansatoare de rachete, avariind infrastructura din 24 de localități.
Update 18 septembrie, ora 19.07. Forţele ucrainene au lichidat 230 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul invadatorilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 54.480 - potrivit unui raport remis, astăzi, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
Update 18 septembrie, ora 19.06. Vladimir Putin "eșuează în toate obiectivele sale strategice militare", a spus șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie.
Amiralul Sir Tony Radakin a spus că, cel mai probabil, conflictul "va continua pentru mult timp", în pofida succeselor recente ale forțelor militare ucrainene.
Update 18 septembrie, ora 17.44. Armata rusă anunţă că a distrus un depozit de muniţie al armatei ucrainene de lângă Harkov şi a doborât 8 drone în provinciile Harkov şi Doneţk, în ultimele 24 de ore.
Opt rachete HIMARS au fost distruse în apropiere de Novaya Kakhovka, din regiunea Herson, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.
Generalul rus a anunţat şi pierderi umane suferite de ucraineni în urma atacurilor forţelor Kremlinului.
Update 18 septembrie, ora 10.04. Şase membri ai unei familii au fost găsiţi îngropaţi în groapa din oraşul Izium.
Olena, în vârstă de 31 de ani, soţul ei, Dimitro, de 34 de ani, şi copiii lor, de şase şi opt ani, au murit împreună. Alături de ei au fost găsiţi şi bunicii din partea mamei.
Update 18 septembrie, ora 09.58. O maşină a emisarului special al Vaticanului în Ucraina a fost atacată cu focuri de armă în timp ce transporta ajutoare umanitare de la Odesa la Zaporojie şi Harkov.
Atacul s-a produs într-o zonă controlată de forţele ruse, iar cardinalul trimis de Papa Francisc era însoţit de doi episcopi şi un soldat ucrainean, notează jurnaliştii de la Corriere della Sera.
Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită.
Update 18 septembrie, ora 07.48. Cehia, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a solicitat crearea unui tribunal internaţional pentru crime de război. Cererea vine după descoperirea a sute de cadavre în pădurea de lângă Izium.
Jan Lipavský, ministrul ceh al Afacerilor Externe susține că este îngrozit de masacrul săvârşit de ruşi în Izium și cere înființarea unui tribunal internațional.
"Rusia a lăsat în urmă gropi comune pline cu sute de oameni împuşcaţi şi torturaţi în zona Izyum. În secolul XXI, astfel de atacuri împotriva populaţiei civile sunt de neconceput şi abominabile. Nu trebuie să le trecem cu vederea. Susţinem pedepsirea tuturor criminalilor de război. #StandwithUkraine. Solicit înfiinţarea rapidă a unui tribunal internaţional special care să judece crimele de război”, a scris oficialul pe Twitter.
Circa 400 de cadavre ale civililor şi soldaţilor ucraineni au fost descoperite în pădurea de la periferia oraşului Izium. Descoperirea a fost făcută după ce rușii s-au retras din zonă.
Surse din ambele tabere confirmă că se dau lupte grele pe fronturile din estul și sud-estul Ucrainei.
Un atac cu rachete rusești a provocat un incendiu în zona industrială din Harkov ieri dimineață, a declarat guvernatorul regional ucrainean Oleh Syniehubov. Oficialul a mai spus că resturile metalice arată că au fost folosite rachete sol-aer S-300, concepute pentru a lovi rachete sau avioane în cer, nu ținte la sol.
Analiștii spun că utilizarea de către Rusia a rachetelor pentru atacuri la sol sugerează că ar putea rămâne fără unele muniții de precizie pe măsură ce conflictul continuă.
De asemenea, forțele rusești au lansat atacuri în mai multe părți ale Ucrainei, potrivit rușilor. Ministerul Apărării din Rusia a spus că au fost atacate pozițiilor ucrainene în mai multe părți ale țării. Printre zonele vizate se numără regiunile Herson, Nikolaiev, Harkov și Donețk.
Două batalioane cecene, Zapad-Akhmat şi Vostok-Akhmat, s-au alăturat forţelor aliate din Donbas, a anunţat vineri liderul cecen Ramzan Kadîrov, aliatul lui Putin, pe Telegram.
„Soldaţii batalioanelor Zapad-Akhmat şi Vostok-Akhmat, împreună cu comandanţii lor experimentaţi, s-au alăturat numărului imens de trupe aliate din Donbas. Au echipamente moderne şi arme avansate”, a scris Kadîrov, care a informat anterior că republica sa va forma patru batalioane noi, pentru a ajuta armata rusă în Ucraina.
Kadîrov a făcut apel şi la mobilizare, vineri, invitând fiecare regiune rusă să furnizeze un batalion de „cel puţin 1.000 de voluntari” care să fie trimis în Ucraina.
Centrala nucleară de la Zaporojie, deconectată în urmă cu câteva săptămâni de la sistemul ucrainean de energie, a fost reconectată, astăzi, potrivit unui anunţ făcut de AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică).
O echipă AIEA se află la centrala de la Zaporojie pentru a monitoriza situaţia reactoarelor, după ce, săptămâni la rând, atât ucrainenii, cât şi ruşii, s-au acuzat reciproc că au lansat rachete asupra clădirilor din cadrul centralei, riscând ca în orice moment să fie produs un accident nuclear de proporţii.
Război în Ucraina, 17 septembrie | Centrala nucleară de la Zaporojie, reconectată la sistemul ucrainean
Război în Ucraina, 16 septembrie | Zelenski susține că există dovezi de tortură și crime de război în nord-estul recucerit
Război în Ucraina, 15 septembrie | AIEA cere Rusiei să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie
Război în Ucraina, 14 septembrie | Secretarul general al ONU: "Suntem departe de sfârșitul războiului"
Război în Ucraina, 13 septembrie | Ucraina declară că a preluat controlul asupra a peste 300 de localităţi în regiunea Harkov