Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Vladimir Putin a acordat un titlu onorific brigăzii acuzate de crimele de la Bucha | Ucraina afirmă că peste 300 de civili au fost uciși de ruși în regiune

Război în Ucraina | Vladimir Putin a acordat un titlu onorific brigăzii acuzate de crimele de la Bucha | Ucraina afirmă că peste 300 de civili au fost uciși de ruși în regiune

Război în Ucraina, ziua 54. Rusia a pornit o ofensivă uriaşă în estul Ucrainei, în timp ce atacurile cu rachete continuă să lovească ţinte din toată ţara, inclusiv din Kiev şi Liov. Kremlinul acuză Kievul de inconsecvenţă cu privire la negocieri şi niciun coridor umanitar nu a mai fost deschis în ultimele două zile.

razboi rusia ucraina 13 aprilie 2022
Război în Ucraina
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Apr 2022   •   21:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia pregăteşte o ofensivă totală în sudul şi estul Ucrainei
  • Oraşul Mariupol a fost ras de pe faţa pământului 
  • Locuitorii din Lugansk sunt îndemnaţi să evacueze imediat
  • Oraşul Liov, lovit de rachete
  • Fără coridoare umanitare pentru a doua zi consecutiv
  • Rusia a anunţat şapte atacuri în masă, în noaptea de duminică spre luni
  • Medvedciuk a propus să fie schimbat cu prizonierii luați de forțele armate rusești în Mariupol
  • Rusia acuză Ucraina de inconsecvenţă în negocieri
  • Avertisment de la Moscova: ”Insolvenţa Rusiei poate deveni insolvenţa Europei"
  • Vladimir Putin: ”Politica occidentală a sancțiunilor împotriva Rusiei a eșuat”
  • Vladimir Putin a acordat un titlu onorific brigăzii acuzate de crimele de la Bucha | Ucraina afirmă că peste 300 de civili au fost uciși de ruși în regiune
  • Un ucrainean a urmărit mișcările trupelor ruse în țară, după ce soldații i-au furat airpod-urile
  •  Emmanuel Macron spune că dialogul cu Vladimir Putin a încetat după uciderile în masă descoperite în Ucraina
  • Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat luni începutul ofensivei ruse împotriva estului Ucrainei

 18 aprilie 2022. 23.25 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat luni începutul ofensivei ruse împotriva estului Ucrainei

"Putem spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de multă vreme. O mare parte a întregii armate ruse este în prezent consacrată acestei ofensive", a spus Volodimir Zelenski într-un discurs difuzat pe Telegram, citat de AFP.

18 aprilie 2022. 23.20 Emmanuel Macron spune că dialogul cu Vladimir Putin a încetat după uciderile în masă descoperite în Ucraina

”De la masacrele pe care le-am descoperit în Bucea și în alte orașe, războiul a luat o altă întorsătură, așa că nu am mai vorbit direct cu el de atunci, dar nu exclud să o fac pe viitor”, a spus Macron pentru televiziunea France 5, scrie Reuters.

18 aprilie 2022. 22.53 Un ucrainean a urmărit mișcările trupelor ruse în țară, după ce soldații i-au furat airpod-urile

Căștile au fost furate chiar din casa bărbatului, situață în localitatea Hostomel, la 17 mile de Kiev, spre începutul invaziei, când forțele ruse încercau să cucerească capitala.

”Datorită tehnologiei, știu unde sunt AirPod-urile mele acum. A a fost jefuit de ruși din casa mea din Hostomel”, a spus el, potrivit The Times.

18 aprilie 2022. 21.25  Vladimir Putin a acordat un titlu onorific brigăzii acuzate de crimele de la Bucha | Ucraina afirmă că peste 300 de civili au fost uciși de ruși în regiune

Un decret semnat de Vladimir Putin a acordat Brigăzii 64 de pușcași motorizați titlul de „Gărzi" pentru „eroismul și vitejia în masă, tenacitatea și curajul" membrilor săi.

Titlul onorific a fost conferit prin Decretul șefului statului pentru eroism de masă forță și curaj dovedite de personalul brigăzii în operațiuni de luptă pentru protejarea patriei și a intereselor statului în conflictele armate.

Ucraina afirmă că peste 300 de civili au fost uciși de ruși la Bucea, în timp ce Rusia neagă orice implicare.

18 aprilie 2022. 21.21 Luptători britanici, capturați de ruși în Ucraina. Au fost forțați să apară la televiziunea rusă și să-l implore Boris Johnson să-i elibereze în schimbul lui Viktor Medvedchuk

Shaun Pinner și Aiden Aslin, luptători britanici care slujeau în marina ucraineană, au fost capturați de trupele lui Putin în orașul Mariupol săptămâna trecută. Cei doi au fost târâți la televiziunea de stat rusă pentru a-i cere lui Boris Boris Johnson un schimb de prizonieri pentru eliberarea aliatului Kremlinului, Viktor Medvedchuk.

18 aprilie 2022. 19.55. Preot rus, denunțat de enoriași la poliție și amendat, după ce a spus la slujbă că se roagă pentru poporul ucrainean

18 aprilie 2022. 19.43. Ambasada Rusiei acuză SUA că îi ignoră diplomații: ”Suntem într-un blocaj”

Oficialii din administrația președintelui american Joe Biden refuză să se întâlnească cu ambasadorul rus Anatoly Antonov, în timp ce diplomații ruși sunt expulzați din țară, a declarat ambasadorul.

18 aprilie 2022. 18.47. Două decese suspecte la Moscova: fostul șef Gazprombank și fostul director al Serviciului rus de Informații Externe 

Potrivit agenţiei ruse de presă TASS, Vladislav Avaev şi-ar fi ucis fiica şi soţia, după care şi-a luat viaţa.

În aceeaşi zi, presa din Federaţia Rusă a anunţat decesul fostului director al Serviciului de Informaţii Externe, din perioada 1996-2000. Vyacheslav Trubnikov, "spionul lui Putin", avea 77 de ani. Autorităţile de la Moscova au confirmat moartea acestuia, fără, însă, să specifice și cauza.

Vyacheslav Trubnikov a absolvit Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova în 1967 și a început să lucreze pentru KGB. Între 1971-1977 a lucrat în India sub acoperirea unui corespondent al RIA Novosti.

18 aprilie 2022. 18.02. Vladimir Putin: ”Politica occidentală a sancțiunilor împotriva Rusiei a eșuat”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că politica de sancțiuni economice occidentale împotriva Rusiei a eșuat. El a precizat și că inițiatorii acestor măsuri au fost mai afectați decât rușii.

18 aprilie 2022. 17.24. Aproape 5 milioane de ucraineni s-au refugiat în afara ţării lor

Peste 4,9 milioane de ucraineni s-au refugiat în afara ţării lor, în cele 54 de zile de la începutul invaziei ruse, arată un bilanţ publicat luni de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

18 aprilie 2022. 17.04 Primul mesaj al oligarhului prieten cu Vladimir Putin, capturat de ucraineni pe front: "Schimbă-mă!"

Medvedchuk, care a fost reținut de Serviciul de Securitate, a transmis un mesaj video președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, și nașului său, președintele rus Vladimir Putin, cu propunerea de a-l da la schimb cu apărătorii și locuitorii orașului Mariupol.

„Eu, Medvedchuk Viktor Vladimirovici,  fac apel la președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și la președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, cu cererea de fi dat la schimb de partea ucraineană pentru apărătorii lui Mariupol și civilii, care se află astăzi acolo și nu pot ieși prin coridoarele umanitare”, a spus acesta, în mesajul video.

18 aprilie 2022. 16.28. Avertisment de la Moscova: ”Insolvenţa Rusiei poate deveni insolvenţa Europei"

”Insolvența Rusiei poate atrage neîndeplinirea obligației de plată a Europei, atât morală, cât și, foarte posibil, tangibilă”, a scris Medvedev pe canalul său Telegram. Potrivit acestuia, sistemul financiar al Uniunii Europene nu este foarte stabil și oamenii își pierd încrederea, spune Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev

18 aprilie 2022. 15.40. Nouă persoane au fost ucise, iar alte 25 au fost rănite în regiunea Harkov, în urma atacurilor din ultimele 24 de ore, conform autorităților locale citate de The Kyiv Independent.

18 aprilie 2022. 15.03. Kremlinul a acuzat luni, Ucraina, că îşi schimbă în permanenţă poziţia în ceea ce priveşte aspectele care au fost deja convenite în cadrul negocierilor de pace, relatează Reuters. „Contactele continuă la nivel de experţi în cadrul procesului de negociere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor în timpul unei conferinţe telefonice.  

„Din păcate, partea ucraineană nu este consecventă în ceea ce priveşte punctele care au fost convenite. Îşi schimbă adesea poziţia, iar tendinţa procesului de negociere lasă mult de dorit”, a mai spus oficialul rus.  

18 aprilie 2022. 14.45. Viktor Medvedciuk, politicianul pro-rus arestat de Consiliul de Securitate al Ucrainei, a propus să fie schimbat cu prizonierii luați de forțele armate rusești în Mariupol.

Alături de trupele ucrainene care s-au retras în uzina siderurgică Azovstal - unul dintre ultimele puncte de rezistenţă din Mariupol - se adăpostesc şi mulţi civili din Mariupol, potrivit autorităţilor locale, citate de DPA.

Șeful Poliției Mariupol afirmă că trupele ruse folosesc populaţia civilă rămasă în oraş - aproximativ 100.000 de oameni - pentru strângerea cadavrelor şi înhumarea lor în gropi comune, în schimbul "hranei" oferite ruşi.

18 aprilie 2022. 14.05. Rusia a declarat luni că a lansat în cursul nopţii de duminică spre luni atacuri în masă asupra efectivelor şi infrastructurii militare ucrainene, folosind forţele sale aeriene, rachete, artileria şi sistemele de apărare aeriană pentru a lovi sute de ţinte pe teritoriul vecinului său sudic, relatează Reuters. Ministerul rus al Apărării a transmis într-un comunicat că rachetele ruseşti au distrus  16 instalaţii militare ucrainene, între care cinci posturi de comandă, un depozit de combustibil şi trei depozite de muniţii, precum şi blindate şi forţe ucrainene. Atacurile au avut loc în regiunile Harkov, Zaporijie, Doneţk şi Dnipropetrovsk, şi în portul Nikolaev. Comunicatul mai precizează că forţele aeriene ruse au lansat atacuri împotriva 108 zone unde au susţinut că se aflau forţe şi blindate ucrainene.   În alte zone, ministerul apărării a afirmat că armata rusă a distrus 12 drone şi tancuri ucrainene şi a folosit rachete Iskander pentru a distruge patru depozite de arme şi echipamente în regiunile Lugansk, Vinnitţia şi Doneţk. 

18 aprilie 2022. 13.30. Ucrainenii au ”pierdut” controlul asupra localităţii Kreminna într-o ofensivă rusă în Donbas, în estul Ucrainei, anunţă luni şeful administraţiei militare regionale Lugansk Serghii Gaidai, relatează CNN.

”Pentru moment, controlul asupra oraşului Kreminna a fost pierdut”, iar lupte crâncene continuă, anunţă într-o postare pe Telegram Gaidai.   Forţe ruse au deschis focul asupra unor vehicule la bordul cărora se aflau civili care încercau să fugă din localitate: „Patru persoane au fost ucise. O persoană rănită grav se află în continuare la faţa locului. Doctorii nu pot ajunge acolo din cauza bombardamentelor neîncetate.” Forţele ruse au intrat luni în Kreminna cu ”o cantitate uriaşă de echipament greu. ”Ofensiva rusă (în Donbas) a început””, a anunţat anterior Gaidai.

18 aprilie 2022. 12.10. Fără coridoare umanitare pentru a doua zi consecutiv. Trupele ruse nu au fost de acord cu propunerea autorităților ucrainene de încetare a focului de-a lungul mai multor rute de evacuare, a declarat luni vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk, citată de The Kiev Independent.

18 aprilie 2022. 11.30. Între 100.000 şi 130.000 de civili s-ar afla la Mariupol, asediaţi şi bombardaţi, fără apă şi fără hrană, iar Rusia a blocat complet ajutoare umanitare destinate oraşului, acuză luni viceprimarul Serghei Orlov la BFMTV.  

”La Mariupol au mai rămas 100.000-130.000 de civili. Ei suferă din cauza atacurilor, fără apă şi hrană. Rusia a blocat complet orice ajutor umanitar în oraş. Populaţia supravieţuieşte. Ei împart unii cu alţii tot ceea ce au. Oamenii caută apa direct în puţuri, în pământ şi caută mâncare în magazine abandonate”, deplânge viceprimarul.  

18 aprilie 2022. 10.50. Bilanţul atacurilor cu rachete din Liov este de 6 morţi şi 8 răniţi, potrivit guvernatorului regiunii, Maksym Kozystkiy. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

18 aprilie 2022. 10.30. Mariupolul nu se predă. Radu Tudor: "Cel mai dramatic moment al acestui război" | "România ar trebui să suplimenteze sprijinul militar pentru Ucraina" 

Analistul militar Radu Tudor laudă rezistenţa eroică din Mariupol şi susţine că România ar trebui să suplimenteze sprijinul militar acordat Ucrainei, pentru a preveni căderea Odesei şi posibilă joncţiune terestră cu Transnistria.

"Suntem cu toţii responsabili să întărim Ucraina, să sprijinim armata ucraineană să nu cadă Odesa în mâinile lui Putin, pentru că altfel ne va durea capul pe toţi din Europa dacă ruşii ajung acolo şi reuşesc să facă joncţiunea cu Transnistria.

Sper ca măcar acum, în al 12-lea ceas, puterea de la Bucureşti să decidă un sprijin foarte serios pentru Ucraina, deoarece avem cea mai lungă frontieră terestră, ca ţară membră NATO, cu Ucraina. 

Ne păzim şi pe noi sprijinindu-i pe ucraineni.

Evoluţia războiului a demonstrat că nu mai este suficient să sprijini umanitar Ucraina, ci pur şi simplu trebuie să te implici ca stat responsabil în sprijinirea apărării ucrainene pentru ca invazia să nu vină peste tine şi peste NATO.", a avertizat Radu Tudor.

18 aprilie 2022. 09.10. Mai multe explozii s-au auzit la Livov azi dimineaţă. Ocupanții ruși au lansat cinci rachete țintite asupra orașului.  Informația a fost confirmată de primarul orașului Livov Andriy Sadovyi în Telegram.  

Situat la aproximativ 70 de kilometri de graniţa cu Polonia, oraşul este considerat a fi cel mai occidental din Ucraina.

18 aprilie 2022. 08.40. Sirenele antiariene se aud în numeroase regiuni din Ucraina luni dimineaţă. Ruşii continuă să lanseze lovituri cu rachete și bombe asupra numeroase obiective de infrastructură

18 aprilie 2022. 08.20. Locuitorii din regiunea Lugansk din estul Ucrainei au fost îndemnaţi să evacueze imediat, potrivit unui raport al agenţiei ucrainene de ştiri UNIAN, citat de BBC. 

"Săptămâna viitoare ar putea fi dificilă. Ar putea fi ultima dată când mai avem o şansă să vă salvăm", a declarat şeful administraţiei regionale din Lugansk, Serghei Gaidai. 

18 aprilie 2022. 07.30. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a avertizat în legătură cu o ofensivă a Rusiei în estul țării, în timp ce mai mulți civili au fost uciși duminică de bombardamente intense în nord-estul țării, relatează CNN.

Ucrainenii luptă pentru Mariupol: Forțele ucrainene continuă să apere orașul-port din sud-estul țării, a declarat duminică premierul ucrainean Denys Shmyhal, respingând un ordin rusesc de capitulare. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că înrăutățirea condițiilor din Mariupol "poate fi o linie roșie" în negocierile cu Rusia, deoarece face discuțiile mai dificile.

Oamenii rămași în Mariupol se confruntă cu "filtrarea": Mariupol va fi închis începând de luni, iar forțele ruse au început să emită permise de circulație în interiorul orașului asediat, potrivit unui consilier al primarului din Mariupol. Acesta a adăugat că "va fi imposibil nu numai să te deplasezi între cartierele orașului, ci și să ieși pe străzi". Consilierul Petro Andriușcenko a mai spus că bărbații ucraineni vor fi supuși "filtrării" - relocați pentru a fi verificați de forțele rusești. CNN nu poate verifica în mod independent afirmațiile.

Rusia este acuzată de noi atrocități: Președintele urainean Volodimir Zelenski a declarat duminică, într-o alocuțiune, că Rusia vrea să "termine și să distrugă literalmente Donbasul" din estul Ucrainei și a acuzat forțele ruse de comiterea de încălcări ale drepturilor omului - inclusiv utilizarea de "camere de tortură", "șantaj" și "înfometare" - în regiunile Herson și Zaporojie. CNN nu poate verifica în mod independent afirmațiile.

Bombardamentele continuă în nord-estul țării: Orașul Harkov a suportat încă o zi de bombardamente intense asupra zonelor rezidențiale, potrivit oficialilor regionali, cu cel puțin cinci civili uciși și mai mulți răniți. În ciuda atacurilor, forțele ucrainene îi respingeau pe ruși în estul orașului, potrivit șefului administrației regionale din Harkov, care a afirmat că mai multe sate au fost eliberate în sud-estul orașului.

Zelenski nu va renunța la est: Președintele ucrainean a declarat pentru CNN că țara nu este dispusă să renunțe la teritoriile din estul țării pentru a pune capăt războiului cu Rusia, iar armata ucraineană este pregătită să lupte cu cea a Moscovei în regiunea Donbas, într-o bătălie despre care spune că ar putea influența cursul întregului război.

Forțele rusești "se retrag treptat" din Borivs'kyi: În timp ce forțele rusești controlează încă în totalitate districtul Borivs'kyi din regiunea Harkov, trupele Moscovei "se retrag treptat" din zonă în direcția regiunii Donețk, a declarat consiliul sătesc Borova. "Nu există nici conexiune mobilă și nici internet, care sunt imposibil de restabilit, deoarece teritoriul este ocupat de ruși", a declarat acesta, adăugând că "unele locuri au rămas fără electricitate și gaz".

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat pentru CNN că Ucraina nu este dispusă să renunțe la teritoriile din estul țării pentru a pune capăt războiului cu Rusia, iar armata ucraineană este pregătită să lupte cu cea a Moscovei în regiunea Donbas.

Despre bătălia din regiunea Donbas, Zelenski spune că ar putea influența cursul întregului război.

Zelenski a declarat într-un interviu exclusiv la CNN, din biroul său din Kiev, că țara sa nu are nicio garanție că Rusia nu va încerca din nou să cucerească Kievul dacă va reuși să captureze Donbasul.

"De aceea este foarte important pentru noi să nu le permitem, să rămânem pe poziții, pentru că această bătălie... poate influența cursul întregului război", a spus Zelenski.

Generalul (r) Mircea Mîndrescu a analizat, în direct la Antena 3, situaţia din Ucraina şi a dezvăluit cum plănuieşte Rusia o ofensivă totală în sudul şi estul Ucrainei.

Război în Ucraina, 17 aprilie 2022 | Lupte sângeroase în Mariupol, Volodimir Zelenski anunţă un dezastru umanitar

Război în Ucraina, 16 aprilie 2022 | Noi bombardamente în Kiev şi Harkov | Ruşii anunţă că închid oraşul Mariupol

Război în Ucraina, 15 aprilie 2022 | SUA au estimat cât va mai dura războiul din Ucraina | Oficialii de la Kiev susțin că au găsit cadavrele a sute de civili uciși

Război în Ucraina 14 aprilie 2022 | Kievul respinge acuzaţiile de atac pe teritoriul rus | Se aşteaptă ofensiva rusă în Donbas, în timp ce Mariupolul încă rezistă

Război în Ucraina 13 aprilie 2022 | Uniunea Europeană a aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Rusia
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close