Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 540 | Alexander Lukașenko, după revolta Wagner: "Adversarii noștri trebuie să știe asta. Putin este acum mai mobilizat, mai viclean și mai înțelept"

Război în Ucraina, ziua 540 | Alexander Lukașenko, după revolta Wagner: "Adversarii noștri trebuie să știe asta. Putin este acum mai mobilizat, mai viclean și mai înțelept"

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 21:10 17 Aug 2023 Modificat la 22:53 17 Aug 2023
razboi ucraina rusia 17 august 2023
Război în Ucraina, ziua 540 | Grupul Wagner se înregistreză ca organizaţie "educaţională" în Belarus Sursa foto: Profimedia Images

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Turcia a transmis un avertisment Rusiei, după raidul care a vizat o navă turcă în Marea Neagră
  • Alexander Lukașenko, după revolta Wagner: "Adversarii noștri trebuie să știe asta. Putin este acum mai mobilizat, mai viclean și mai înțelept"
  • Ucraina cere creșterea presiunii internaționale pentru restabilirea acordului cerealier la Marea Neagră
  • "Mulți ruși au fost uciși pe când fugeau!" Mărturii din Urojaine, localitatea eliberată recent de Ucraina în Donețk
  • Alertă de raid aerian în toată Ucraina. Rusia a ridicat aviația cu rachete hipersonice
  • Germania trimite două sisteme antiaeriene Iris-T în Ucraina
  • Oficial ucrainean: Elicopterele rusești doborâte joi conțineau componente din Occident și Asia
  • Kievul anunță că a doborât două elicoptere rusești Ka-52
  • Un atac cu rachete rusești a întrerupt temporar alimentarea cu energie electrică pentru 10.000 de persoane în regiunea ucraineană Dnipropetrovsk
  • Trupele ucrainene avansează pe măsură ce contraofensiva continuă
  • Ucraina cere românilor să nu mai distribuie imagini cu atacurile din porturi pe internet
  • Statele Unite condamnă vehement atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre 
  • Rusia a expus la Moscova arme occidentale capturate în Ucraina
  • FSB anunță că a ucis "patru sabotori ucraineni cu simboluri ruse asupra lor" în regiunea Briansk
  • Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, după explozia de la Costinești: "România e în siguranță, chiar dacă Marea Neagră e tensionată"
  • România a invitat Ucraina să folosească porturile Galați și Brăila, în contextul atacurilor rusești la Reni și Izmail 

Update 22:48: Turcia a transmis un avertisment Rusiei, după raidul care a vizat o navă turcă în Marea Neagră

Administraţia de la Ankara a transmis un avertisment Rusiei, cerându-i să evite noi incidente, după ce o navă comercială turcă a fost vizată de un raid rus în Marea Neagră, în timp ce se îndrepta spre Ucraina.

"După intervenţia rusă, interlocutorii noştri din Federaţia Rusă au fost avertizaţi în mod corespunzător să evite astfel de tentative, care escaladează tensiunile în Marea Neagră", a comunicat joi seară Preşedinţia Turciei, conform cotidianului Le Monde, citat de Mediafax. 

Duminică, echipaje ale Forţelor Navale ruse au tras focuri de avertisment şi au inspectat o navă turcă, în Marea Neagră. Nava Sukru Okan se îndrepta spre Ucraina, deşi Rusia a avertizat în mod repetat, după suspendarea Acordului privind transporturile de cereale, că va considera suspecte toate vasele comerciale care circulă spre sau dinspre porturile ucrainene.

Nava Sukru Okan aparţine unui armator turc, dar naviga sub pavilionul Insulelor Palau. Conform unor surse, incidentul a avut loc în apele internaţionale, dar la doar 60 de kilometri de coastele Turciei.

"Aceste acţiuni evidenţiază politica deliberată a Rusiei de a ameninţa libertatea de navigaţie şi securitatea transporturilor pe Marea Neagră", a acuzat, anterior, Ministerul ucrainean de Externe.

În pofida ameninţărilor Rusiei după suspendarea Acordului cerealelor, Administraţia de la Kiev a creat un culoar maritim pentru continuarea exporturilor pe Marea Neagră. Prima navă, port-containerul Joseph Schulte, a părăsit miercuri Portul Odesa, iar joi a ajuns în Turcia.

Update 21:07 Alexander Lukașenko, după revolta Wagner: "Adversarii noștri trebuie să știe asta. Putin este acum mai mobilizat, mai viclean și mai înțelept"

"Putin nu a fost trezit de comunitatea Wagner. Ideea potrivit căreia  președintele rus Vladimir Putin ar fi putut fi slăbit de revolta lui Wagner  „este o prostie totală”, a declarat joi președintele belarus Alexander Lukașenko într-un interviu, potrivit publicației de știri de stat BelTa.

„Dacă cineva crede că Putin a fost slăbit de revolta lui Prigojin, este o prostie totală. Putin este acum mai mobilizat, mai viclean și mai înțelept. Adversarii noștri trebuie să știe asta”, a spus Lukașenko.

Vorbind despre afirmațiile conform cărora revolta ar fi putut fi pusă în scenă, Lukașenko a spus că această narațiune „nu este promovată nicăieri, cu excepția Ucrainei”, adăugând că „nu a fost organizată deloc”. Lukașenko a reiterat că inițiativa de a desfășura luptători Wagner în Belarus a fost a lui.

„A fost propunerea mea. Pentru a potoli această comunitate, pentru a stinge acest incendiu, a fost necesar să acceptăm orice condiții pentru că revolta ar fi putut fi devastatoare pentru toată lumea”, a spus el.

„Spuneți că Occidentul și americanii s-ar putea să fi simțit bucurie din cauza acestei revolte la început. Dar mai târziu și-au venit în fire și spun acum:

„Slavă lui Dumnezeu, această variantă nu a apărut”. De ce? Pentru că erau preocupați de armele nucleare mai ales. Cine va deține arme nucleare? PMC Wagner? Yevgeny Prigozhin? Lucrurile ar fi putut fi îngrozitoare. De aceea, nici cei mai fericiți dușmani ai noștri nu și-au dorit această întorsătură a evenimentelor și această revoltă”, a spus el.

„În ceea ce privește răsturnarea lui Putin pe care o doresc Zelensky și susținătorii săi, ei ar putea încerca. Lasă-i să încerce. Dacă nu au suficiente probleme așa cum sunt, vor avea și mai multe probleme. Nimeni nu îl va răsturna pe Putin astăzi”, a spus Lukașenko.

Update 19:00 Prim-ministrul ucrainean Denîs Șmigal a discutat joi, la Kiev, cu directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului, OMC, Ngozi Okonjo-Iweala și a cerut sporirea presiunii internaționale pentru restabilirea acordului cerealier la Marea Neagră, precum și asistență din partea OMC pentru deminare.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Șmigal a precizat că a subliniat că Ucraina se bazează pe sprijinul OMC pentru restabilirea exporturilor agricole.

La rândul său, șeful OMC a subliniat importanța redeschiderii coridorului de cereale, potrivit informării guvernului ucrainean cu privire la dialogul celor doi oficiali.

Rusia s-a retras din acordul privind cerealele în data de 17 iulie.

Acordul a fost negociat în iulie 2022 de către Națiunile Unite și Turcia pentru a asigura o trecere sigură pentru navele care exportă cereale ucrainene.

Update 18:00 O echipă a CNN a filmat în localitatea Urozhayne (Urojaine) în timp ce avansa alături de militarii din Divizia ucraineană 35 Infanterie Marină.

Este prima echipă de jurnaliști străini care a ajuns în această așezare din regiunea Donețk, din care rușii au fost alungați în cursul săptămânii.

Armata ucraineană a publicat, miercuri, o înregistrare video cu soldații Kievului în centrul localității și cu imagini în care se vede cum au distrus ceea ce a fost, până recent, fortăreață rusă care i-a bombardat.

Comandantul companiei își amintește că acolo erau ascunși mult mai mulți ruși decât se anticipa.

Foarte mulți inamici au murit mai ales când au început să fugă, dar au fost și ruși care au fost uciși în casele pe care le-au ocupat, spune militarul, citat de CNN.

Ucraina a confirmat că folosește deja unele muniții cu dispersie furnizate de Statele Unite.

CNN nu a putut confirma dacă muniția folosită la Urozhayne este din această categorie.

Update 17:00 Autoritățile militare ucrainene au activat, joi după-amiază, alerta antiaeriană pe întregul teritoriu al ţării, în contextul unor posibile noi atacuri cu rachete hipersonice lansate de Rusia.

"Alertă antiaeriană în întreaga țară. Un MIG-31 a fost observat deasupra regiunii Voronej a Federației Ruse", au anunțat Forțele Aeriene din Ucraina.

Autoritățile militare de la Kiev estimează că aparatul MIG-31K, depistat în apropierea frontierei ruso-ucrainene, va efectua atacuri cu rachete hipersonice de tip Kinjal.

Alerta antiaeriană vizează toate regiunile ucrainene, inclusiv zona capitalei.

Update 16:00 Guvernul Germaniei a livrat, joi, Ucrainei, echipamente militare suplimentare, în cadrul eforturilor de respingere a invaziei militare ruse, informează presa de la Berlin.

Astfel, armata germană le-a transferat forţelor militare ucrainene două sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acţiune de tip Iris-T, zece aparate radar de tip GO12 şi 4.000 de grenade.

"Le mulțumim mult partenerilor germani pentru sistemele Iris-T", a reacționat Andrei Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev.

Germania este al doilea furnizor de asistență militară acordată Ucrainei, după Statele Unite ale Americii.

Doar în cursul acestui an, Germania a furnizat Ucrainei armament în valoare de 5,4 miliarde de euro.

Update 15:00 Elicopterele de asalt rusești Ka-52 doborâte joi dimineață în Ucraina au fost fabricate folosind cipuri și procesoare străine, potrivit lui Andrii Iermak, șeful Biroului președintelui Ucrainei.

Potrivit acestuia, elicopterele de asalt rusești conțin componente de înaltă tehnologie" din țări occidentale și asiatice, între care cipuri, procesoare, memorie flash, module de telecomunicații și stabilizatoare liniare.

Oficialul a cerut sancțiuni mai dure pentru a împiedica Rusia să achiziționeze componente pentru armele pe care le folosește în Ucraina.

"Doborârea aparatelor Ka-52 este grozavă. Dar este mult mai bine să privăm Rusia de capacitatea de a-l produce", a scris Iermak pe Telegram.

Update 14:00 Kievul a anunțat, joi, că a doborât două elicoptere de atac rusești Ka-52 "într-o singură dimineață".

Brigada 47 mecanizată din Ucraina a postat imagini cu militarii săi în timp ce distrug, joi dimineață, cu ajutorul unui lansator portabil, un elicopter Ka-52 în apropiere de Robotîne, localitate din regiunea Zaporojie.

Un alt elicopter Ka-52 ar fi fost distrus de ucraineni lângă Bahmut, tot în cursul dimineții de joi.

Ka-52, pe care rușii l-au numit "Aligatorul" iar militarii NATO l-au etichetat drept "Hokum-B", a fost descris de Kremlin ca fiind "cel mai bun elicopter de luptă din lume".

Update 10.20. Forțele ucrainene au revendicat, astăzi, un succes pe frontul din sud-estul țării, unde au eliberat o așezare în ziua precedentă, transmite Reuters.

Ucraina a anunțat recucerirea miercuri a satului Urozhaine de la trupele rusești. Acesta este primul sat pe care Kievul spune că l-a recucerit din 27 iulie.

"Urozhaine este eliberat", a declarat ministrul Apărării, Hanna Maliar, pe Telegram.

Recucerirea așezării duce Kievul mai aproape de a amenința satul Staromlynivka, situat la câțiva kilometri mai la sud, despre care analiștii militari spun că este un bastion rusesc în zonă. Kievul spune că contraofensiva sa progresează mai lent decât și-ar fi dorit din cauza câmpurilor minate și a liniilor defensive rusești.

Update 09:00. Un atac cu rachete rusești a întrerupt temporar alimentarea cu energie electrică pentru 10.000 de persoane în regiunea ucraineană Dnipropetrovsk.

Un atac cu rachete rusești a lăsat joi dimineața 10.000 de persoane din regiunea Dnipropetrovsk, în estul Ucrainei, fără curent electric, potrivit unui oficial militar ucrainean.

Nu au fost raportate victime în urma atacului, a declarat Serhii Lysak, șeful administrației militare din regiune, pe canalul său Telegram, potrivit CNN.

"Specialiștii au rezolvat deja problema și au restabilit alimentarea cu energie electrică a caselor", a adăugat Lysak.

Update 08:30. Trupele ucrainene avansează pe măsură ce contraofensiva continuă.

Armata Ucrainei a avansat ieri în sudul Ucrainei,  iar surse ruse au făcut afirmații „premature” cu privire la amploarea operațiunilor sale, au spus analiștii militari.

În cea mai recentă analiză a conflictului, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a declarat că trupele au continuat operațiunile de contraofensivă pe cel puțin trei sectoare ale frontului, avansând spre vestul regiunii de sud Zaporizhzhia și la granița Donețk-Zaporizhzhia.

Kievul a recâștigat satul Urozhaine și Donețk, iar asta a marcat prima victorie majoră în mai bine de două săptămâni.

ISW a spus că imaginile geolocalizate indică că trupele ucrainene au avansat la nord-est de satul Robotyne din vestul Zaporizhzhia și „probabil că au făcut câștiguri mai mari în zonele înconjurătoare” după săptămâni de „activitate constantă”.

Grupul de reflecție a adăugat că surse rusești susțin că Ucraina și-a angajat „principalele rezerve” pentru operațiunile din vestul Zaporizhzhia – dar afirmațiile privind „micile atacuri ale infanteriei ucrainene” nu se aliniază cu „presupusul angajament al unor elemente majore ale rezervelor mecanizate ale Ucrainei”.

Acesta a numit afirmațiile „premature”.

Update 00:00. Potrivit informațiilor din registrul respectiv, entitatea juridică cu denumirea "Grupul Wagner" a fost oficial înregistrată pe 3 august de către Comitetul Executiv al Districtului Osipovichi din satul Tsel, situat în districtul Osipovichi din regiunea Mogilev din Belarus.

De menționat este faptul că Grupul Wagner a susținut că unica sa activitate este de natură educațională, așa cum rezultă din înregistrarea în registrul menționat.

În luna iulie, au existat rapoarte conform cărora membrii mercenari ai Grupului Wagner au stabilit o tabără pe teritoriul unei baze militare din apropierea orașului Osipovichi, aceasta intervenție survenind în urma unei revolte de scurtă durată în rândul grupului militar privat, în luna iunie.

Remarcabil este și faptul că Ministerul Apărării din Belarus a anunțat intenția de a desfășura exerciții militare comune cu combatanții din Grupul Wagner în zona apropiată a frontierei cu Polonia, membră NATO.

Ministerul Apărării din Belarus a distribuit, de asemenea, mai multe înregistrări video care prezintă antrenamentele trupelor mercenarilor din Grupul Wagner.

Aproximativ în aceeași perioadă, fondatorul Grupului Wagner, Evgeni Prigojin, a lansat un mesaj video în care afirma că luptătorii au ajuns "pe pământ belarus".

Război în Ucraina, 16 august | Statele Unite condamnă vehement atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre: "Sunt inacceptabile!" 

Război în Ucraina, 15 august | Ucraina va consolida apărarea la granițele cu Belarus şi Rusia

Război în Ucraina, 14 august | Marea Britanie a interceptat două avioane militare rusești la nord de Scoția

Război în Ucraina, 13 august | Volodimir Zelenski a mulțumit României pentru susținere

Război în Ucraina, 12 august | Experţi americani susţin că forţele ucrainene avansează în regiunea Zaporojie

×
Etichete: Război Ucraina
x close