Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 631 | Bombardamente rusești asupra regiunii Herson: cel puțin un mort și doi răniți

Război în Ucraina, ziua 631 | Bombardamente rusești asupra regiunii Herson: cel puțin un mort și doi răniți

Redacția Antena 3 CNN
9 minute de citit Publicat la 22:00 16 Noi 2023 Modificat la 22:38 16 Noi 2023
Zelenski
Război în Ucraina, ziua 631 | Volodimir Zelenski: "Ucraina nu își poate permite un conflict înghețat"

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • SUA impun sancțiuni companiilor maritime și navelor care transportă petrolul rusesc vândut peste plafonul de preț stabilit de G7
  • Un propagandist al lui Putin a fost condamnat la zece ani de închisoare în Ucraina
  • Secretarul general al NATO consideră susţinerea Ucrainei o problemă de securitate naţională pentru toate statele aliate
  • Estonia acuză Rusia că facilitează trecerea peste frontieră a migranţilor ilegali
  • O artistă rusă a primit șapte ani de închisoare pentru că a lipit etichete anti-război
  • Bombardamente rusești asupra regiunii Herson: cel puțin un mort și doi răniți
  • Elveția a promis sprijin pentru înființarea unui tribunal special care să se ocupe de crimele de război ale Rusiei în Ucriana
  • Bilanțul atacului rusesc asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Selîdove, în estul Ucrainei, a crescut la trei morți
  • Patru țări din UE vor tăia ajutorul pentru refugiații ucraineni. Oamenii trebuie motivați să muncească
  • Noul ministru britanic de externe, David Cameron, a vizitat Kievul
  • Rusia instalează încă o rachetă nucleară hipersonică
  • Rusia a pierdut peste 315.000 de soldați în Ucraina / 1.130 de militari uciși numai în ultimele 24 de ore
  • Volodimir Zelenski: "Ucraina nu își poate permite un conflict înghețat"
  • Ministrul de Interne al României, discuții cu omologul său ucrainean: "Avem un viitor comun în Europa"
  • Comisia Europeană vrea să interzică importurile de diamante și gaz petrolifer lichefiat din Rusia
  • Aderarea Ucrainei la NATO, inacceptabilă pentru Rusia
  • Politolog rus: "I-aș bombarda pe români. Au devenit prea aroganți"
  • Un aliat al lui Putin cere Rusiei să bombardeze România

Update 22:30. SUA au impus, joi, sancțiuni companiilor maritime și navelor pentru că transportă petrolul rusesc vândut peste plafonul de preț stabilit de G7, în timp Washingtonul încearcă să înlăture lacune în mecanismul menit să sancționeze Moscova pentru războiul său în Ucraina, relatează Reuters.

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că a aplicat sancțiuni asupra a trei companii cu sediul în Emiratele Arabe Unite și a trei nave deținute de acestea, acuzând navele că se implică în exportul de țiței rusesc la prețuri peste plafonul de 60 de dolari pe baril.

Update 21:30. Propagandistul rus de origine armeană Armen Gasparian a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru rolul său în promovarea narațiunii conform căreia Ucraina trebuie „denazificată” și pentru incitare la genocid, a anunțat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Ancheta în cazul Gasparian a fost efectuată de SBU în colaborare cu Parchetul General al Ucrainei, transmite The Kyiv Independent.

Gasparian a fost găsit vinovat pentru mai multe capete de acuzare, printre care apeluri publice la genocid împotriva ucrainenilor și răsturnarea violentă a Guvernului ucrainean, precum și încălcarea integrității teritoriale și inviolabilității Ucrainei.

Propagandistul pro-Kremlin a fost condamnat în contumacie, deoarece se află probabil undeva în Rusia.

Armen Gasparian este unul dintre cei mai cunoscuți susținători ai narațiunii conform căreia Ucraina trebuie „denazificată”, un pretext fals folosit de Vladimir Putin pentru a-și lansa vărsarea de sânge din Ucraina.

El a scris chiar și o carte intitulată „Denazificarea Ucrainei”. Publicată în 2018, cartea oferă o interpretare pseudo-istorică a Ucrainei și cere un atac din partea Rusiei asupra vecinului său.

Afirmațiile conform cărora nazismul este oarecum răspândit în Ucraina zilelor noastre au fost complet respinse, în condițiile în care extrema dreaptă aproape că nu există pe scena politică de la Kiev, iar țara vecină are un președinte de origine evreiască.

Update 20:30. Susţinerea Ucrainei în războiul împotriva Rusiei este în interesul securităţii naţionale a fiecărui stat membru al NATO, inclusiv al SUA, a declarat joi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, citat de AFP.

Întrebat despre blocarea ajutorului american pentru Ucraina în Congresul Statelor Unite, Stoltenberg a reamintit că toate ţările din NATO s-au angajat să îi ajute pe ucraineni.

Nerespectarea promisiunii de sprijin ar fi "nu doar o tragedie pentru Ucraina, dacă preşedintele (Vladimir) Putin câştigă, ci ar fi foarte periculos şi pentru noi", a apreciat secretarul general într-o conferinţă de presă comună la finalul unei întrevederi la Bruxelles cu preşedintele Letoniei, Edgars Rinkevics.

"Este un interes de securitate naţională pentru toate ţările din NATO, deci şi pentru Statele Unite, să îl împiedice pe preşedintele Putin să câştige în Ucraina", a insistat el, exprimându-şi totodată încrederea că ajutorul american pentru Ucraina va continua.

Washingtonul este cel mai important donator de ajutoare militare pentru Kiev, cu un total de 44,2 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse pe teritoriul ucrainean, în februarie 2022.

Unii parlamentari republicani din SUA se opun însă alocării unor noi fonduri pentru Ucraina.

Stoltenberg a recunoscut că Ucraina întâmpină dificultăţi pe câmpul de luptă, însă a afirmat că acestea nu sunt un argument "împotriva sprijinului, ci pentru mai mult sprijin". 

Update 19:00. Estonia a returnat opt cetăţeni somalezi care încercau să treacă frontiera din Rusia fără acte în regulă, a anunţat joi ministrul estonian de interne Lauri Laanemets, citat de dpa.

El a acuzat Rusia că a facilitat deplasarea migranţilor respectivi către teritoriul Uniunii Europene şi al NATO, deşi nu aveau documentele necesare.

Anunţul a fost făcut în timp ce Finlanda şi-a anunţat intenţia de a închide patru puncte de trecere a frontierei cu Rusia, după ce a crescut numărul de migranţi ilegali.

Laanemets a afirmat că ţara sa colaborează cu Finlanda pentru combaterea migraţiei ilegale. "Mesajul pe care îl transmitem este: nu puteţi intra astfel în Uniunea Europeană prin Estonia", a spus el.

Ministrul a adăugat că la punctele de trecere a frontierei cu Rusia au fost observate şi alte persoane, iar grănicerii estonieni vor face tot ce pot pentru a împiedica agravarea situaţiei prin alte încercări de intrare ilegală şi a insistat că migranţilor "nu trebuie să li se permită trecerea frontierei ruse" fără acte în regulă. 

Update 17:30. O artistă din Rusia a fost condamnată la 7 ani de închisoare pentru că a înlocuit etichetele de preț cu mesaje anti-război într-un supermarket.

La câteva săptămâni după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Sasha Skochilenko a înlocuit etichete de preț dintr-un supermarket din Sankt Petersburg cu mesaje împotriva războiului, potrivit BBC.

După acest gest, a fost prinsă de polițiștii ruși.

Sasha Skochilenko, în vârstă de 33 de ani este o artistă din Sankt Petersburg, este în detenție din luna aprilie 2022, iar condamnarea a venit acum.

Ea a recunoscut fapta și a condamnat acțiunea Rusiei de a intra în război cu Ucraina, imediat ce conflictul a început.

Avocații au pledat pentru achitarea ei, spunând că, din cauza bolilor cronice de care suferă, riscă să moară în închisoare.

Pe etichetele înlocuite scria: „Forțele rusești au distrus 80% din Mariupol. Pentru ce?” și „Oamenii pe care îi cunosc se ascund de bombele rusești în metrou. Niciunul dintre ei nu este nazist. Opriți războiul”.

Update 16:00. Cel puțin o persoană a fost ucisă și două rănite în timpul bombardamentelor rusești asupra regiunii Herson din sudul Ucrainei, a declarat joi guvernatorul local Oleksandr Prokudin.

"Atacul inamic a avariat clădiri rezidențiale și un magazin alimentar. O instalație de infrastructură critică a fost de asemenea distrusă", a declarat Prokudin pe aplicația de mesagerie Telegram, relatează Reuters.

Trupele rusești au abandonat Herson și malul vestic al râului Dnipro din regiune la sfârșitul anului trecut, dar acum bombardează în mod regulat aceste zone din pozițiile de pe malul estic.

Update 15:30. Guvernul finlandez a precizat joi după-amiaza că punctele de trecere a frontierei pe care le închide la granița sa cu Rusia sunt de regulă cele mai aglomerate, dar că este dispus să renunțe la măsură odată ce fluxul de migranți sosiți din partea rusă se va opri.

Update 14:30. Elveția a promis joi sprijin pentru înființarea unui tribunal special care să se ocupe de crimele de război făcute de Rusia în Ucriana, transmite Reuters.

”Elveția este ferm convinsă că agresiunea împotriva Ucrainei nu trebuie să rămână nepedepsită", a precizat Departamentul elvețian al afacerilor externe într-o declarație.

În ultimele luni, inițiativa a adunat sprijinul a 38 de țări, printre care Franța, Germania, Norvegia, Guatemala, Japonia și Canada, potrivit comunicatului.

Elveția s-a alăturat oficial grupului de bază în cadrul unei reuniuni care a avut loc joi la Berlin.

Update 13:30. Bilanțul atacului rusesc asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Selîdove, în estul Ucrainei, a crescut joi la trei morți, după ce salvatorii au mai găsit un cadavru sub dărâmături, au anunțat autoritățile, informează Reuters.

Alte trei persoane au fost rănite în urma loviturii, au declarat oficialii.

Update 12:30. Denis Șerstennikov, președintele companiei de bere Baltika, fosta filială a Carlsbserg din Rusia, și vicepreședintele companiei, Anton Rogacevski, au fost reținuți într-un caz de fraudă „la scară deosebit de mare”, anunță TASS, citând o sursă din cadrul autorităților de aplicare a legii.

Update 11:30. Patru țări din UE vor tăia ajutorul pentru refugiații ucraineni. Oamenii trebuie motivați să muncească

Uniunea Europeană a prelungit protecția temporară pentru refugiații ucraineni până în martie 2025, dar mai multe țări intenționează să reducă treptat ajutoarele. În special, acestea vor reduce asistența, vor schimba condițiile de acordare a locuințelor și vor motiva oamenii să își găsească un loc de muncă, scrie Slovo i Dilo.

Update 10:30. Noul ministru britanic de externe, David Cameron, a vizitat Kievul. Într-o postare pe rețelele de socializare, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că au avut o „întâlnire bună, axată pe arme pentru linia de front”, transmite Sky News. El a adăugat că este recunoscător pentru sprijinul Marii Britanii.

Update 09:30. Rusia a amplasat o altă rachetă nucleară strategică echipată cu vehiculul hipersonic de planare Avangard, despre care spune că este răspunsul său la apărarea antirachetă a SUA, a anunţat joi agenţia de presă Interfax, care citează Ministerul rus al Apărării, informează News.ro.

Avangard, instalat în provincia Orenburg din sud-vestul Rusiei, poate fi transportat de o rachetă balistică intercontinentală şi se poate deplasa cu o viteză de până la 27 de ori mai mare decât viteza sunetului (aproximativ 21.000 mph, 34.000 kph) în timp ce manevrează spre ţinta sa, notează Reuters.

Update 8:30: Rusia a pierdut peste 315.000 de soldați în Ucraina Rusia a pierdut 1.130 de soldaţi în ultimele 24 de ore, iar numărul total al militarilor ruşi ucişi de la începutul războiului a crescut la 315.620, conform Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Armata ucraineană a mai spus că Rusia a pierdut de la începutul războiului 5.388 de tancuri, 10.121 de vehicule blindate de luptă, 10.060 de vehicule și rezervoare de combustibil, 7.683 de sisteme de artilerie, 892 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 585 de sisteme de apărare aeriană, 323 de avioane, 324 de elicoptere, 5.689 de drone, 22 de nave și ambarcațiuni și un submarin.

Președintele Volodimir Zelenski a afirmat că Ucraina nu își poate permite un conflict înghețat cu un impas și, din acest motiv, trebuie să pună capăt războiului.

"Dacă acesta este un impas și un conflict înghețat, trebuie să spunem sincer că copiii noștri vor fi în război. Sau nepoții noștri vor fi în război. Am pierdut deja prea mulți oameni. Vrem să trăim așa, știind că vom crește copii care vor merge inevitabil la război? Un impas este o slăbiciune temporară.

Dacă vrem să punem capăt războiului, trebuie să-i punem capăt”, a spus Zelenski la o întâlnire cu jurnaliștii africani, ieri.

Zelenski a explicat că printr-un sfârșit al războiului, el înțelege o situație în care Rusia începe să respecte integritatea teritorială a Ucrainei și Carta ONU și își retrage trupele de pe teritoriul ucrainean.

Război în Ucraina, 15 noiembrie 2023 | Ministrul de Interne al României, discuții cu omologul său ucrainean: "Avem un viitor comun în Europa"

Război în Ucraina, 14 noiembrie 2023 | Noi atacuri pe teritoriul Rusiei. Patru vehicule aeriene fără pilot, doborâte de ruși

Război în Ucraina, 13 noiembrie 2023 | Volodimir Zelenski îi mulțumește României pentru sprijinul oferit piloților ucarineni de a se antrena pe avioane F16

Război în Ucraina, 12 noiembrie 2023 | Zelenski: ”Vom răspunde la atacurile armatei ruse asupra Herson”

Război în Ucraina, 11 noiembrie 2023 | Ucraina sărbătorește astăzi un an de la eliberarea orașului Herson de sub ocupația rusă

×
Etichete: Război Ucraina
x close