Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- În ciuda declarațiilor SUA și NATO, Zelenski insistă că racheta căzută în Polonia nu e ucraineană
- Politico: Unde fuge Putin din Rusia dacă va trebui să plătească pentru crimele comise în războiul din Ucraina
- Rusia laudă SUA pentru "răspunsul calm și profesionist" în criza declanșată de incidentul din Polonia
- Tancurile franceze Leclerc au ajuns la Brașov pentru a fi desfășurate la Cincu, unde se află Grupul de luptă NATO
- Radu Tudor: "Incidente precum cel din Polonia se pot întâmpla și în România.
- Jens Stoltenberg: "Nu avem informații că incidentul din Polonia este un atac deliberat sau că Rusia ar pregăti acțiuni militare împotriva NATO"
- Președintele Poloniei: "Incidentul cu rachetă, probabil provocat de Ucraina, fără intenție"
- Racheta care a ucis doi oameni în Polonia a fost lansată din Ucraina, arată serviciile de informații din SUA
- Consilierul lui Zelenski nu neagă că racheta ar fi fost lansată de pe teritoriul ucrainean
- liderilor G20: Deplângem în termenii cei mai fermi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei
- Directorul CIA, Bill Burns, întâlnire la Kiev cu președintele Zelenski
- Volodimir Zelenski:Teroarea nu se limitează la granițele statului nostru
- Rusia neagă bombardarea Poloniei şi acuză o înscenare
Update 23:00 Armata din Belarus a anunţat, miercuri, doborârea unei drone de recunoaştere din Ucraina, la frontiera dintre cele două ţări, informează cotidianul Le Figaro.
"Drona a fost doborâtă cu focuri de armă automată. Aparatul de zbor era echipat cu sistem video şi efectua operaţiuni de recunoaştere, filmând mijloacele tehnice pentru supravegherea frontierei", au comunicat autorităţile militare din Belarus, principalul aliat al Rusiei.
Drona a fost localizată pe partea belarusă a frontierei cu Ucraina, în districtul Kobrin.
O altă dronă ucraineană a fost doborâtă de armata din Belarus pe 2 noiembrie, în regiunea Gomel.
Update 21:30 Sistemul NASAMS a avut „o rată de succes de 100%” în Ucraina în ceea ce privește interceptarea rachetelor lansate de Rusia, a declarat miercuri secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.
Șeful Pentagonului a făcut această declarație la scurt timp după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că explozia produsă marți în Polonia, lângă granița cu Ucraina, a fost cauzată de ratarea țintei de către un interceptor al apărării antiaeriene a Ucrainei.
Update 19:30 Președintele Volodimir Zelenski a afirmat, miercuri seară, că racheta căzută în sud-estul Poloniei nu a fost lansată de armata ucraineană.
Zelenski a invocat informații "credibile" că ar fi fost o rachetă a Rusiei şi a cerut ca experții ucraineni să participe la anchetă, în condițiile în care Varșovia s-ar opune, aparent, acestui demers.
"Sunt convins că nu a fost racheta noastră. Pe baza credibilității rapoartelor militare, consider că a fost o rachetă rusă", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de presa internațională pe baza relatării agenției Interfax Ucraina.
"Avem dreptul de a face parte din echipa de investigație? Desigur", a continuat el.
Administrația de la Kiev a cerut oficial să participe la ancheta în cazul incidentului produs marți pe teritoriul polonez după ce mai multe surse concordante au indicat că explozia care a ucis doi oameni a fost provocată de căderea unei rachete antiaeriene lansate de forțele ucrainene.
"Vrem acces imediat la locul incidentului, pentru a examina cazul împreună cu partenerii noștri. Așteptăm din partea partenerilor noștri informațiile pe baza cărora au tras concluziile că incidentul ar fi putut fi cauzat de sistemele antiaeriene ucrainene", a declarat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare de la Kiev.
Însă președintele polonez Andrzej Duda a declarat că eventuala participare a experților ucraineni la investigație trebuie aprobată de Polonia și de Statele Unite.
Update 18:30 Jurnaliștii de la publicația Politico au căzut de acord asupra câtorva destinații în care liderul de la Kremlin s-ar putea refugia, în situația în care s-ar trezi cu justiția internațională pe urmele sale.
Locurile au fost evaluate în funcție de nivelul de prietenie pe care îl are Putin cu liderii locali, dar și în funcție de calitatea vieții și riscul de extrădare.
China ar putea fi o astfel de destinație: Putin l-a numit pe președintele chinez Xi Jinping prietenul său apropiat.
Într-o reciprocitate perfectă, liderul de la Beijing l-a descris pe omologul său rus drept "cel mai bun prieten al său".
Însă Beijingul ține mult la comerț și ar putea refuza să își riște afacerile pentru un criminal de război.
Putin ar mai putea să meargă în Iran, unde în prezent are loc o revoltă populară anti-regim.
Liderul rus va trebui să țină cont, bineînțeles, de șansele ca, până la sosirea sa, să se sfârșească fie revolta, fie regimul.
În fine, actualul președinte rus ar putea fugi in Coreea de Nord, despre care presa internațională a relatat că furnizează Moscovei muniție în războiul din Ucraina.
Politico mai menționează, cu ironia de rigoare, ca potențiale refugii pentru Putin, Ungaria, camera de oaspeți a Angelei Merkel sau casa de vacanță din Turcia a unui alt fost cancelar german, Gerhard Schroeder, devenit un paria în propria sa țară tocmai din cauza apropierii de Rusia.
Update 17:30 Kremlinul a lăudat, miercuri, Statele Unite ale Americii pentru răspunsul ponderat la incidentul din Polonia, unde o rachetă căzută marți într-o localitate din apropierea frontierei cu Ucraina a ucis două persoane.
"Este logic să acordăm atenție reacției reținute și (...) profesioniste a părții americane, a președintelui american”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un briefing de presă la Moscova.
În schimb, el a calificat reacția statelor europene drept "isterică și rusofobă".
Peskov le-a mai cerut oficialilor polonezi - care l-au convocat pe ambasadorul rus la Varșovia în urma incidentului - să fie mai reținuți, mai echilibrați și mai profesioniști.
Inițial, Polonia a comunicat că teritoriul său a fost lovit de o rachetă rusească, fără a indica cine a lansat proiectilul.
Miercuri, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că racheta care a căzut în satul Przewodow, în apropiere de granița cu Ucraina, a fost, probabil, lansată de apărarea antiaeriană ucraineană, în replică la atacul aerian masiv declanșat de Rusia asupra Ucrainei.
Update 16:30 Cel de-al doilea convoi cu tehnică militară franceză, format dintr-o companie de tancuri Leclerc, a ajuns în România.
Tancurile au sosit pe calea ferată, miercuri, 16 noiembrie, în gara Voila din județul Brașov, menționează jurnalistul și analistul militar Radu Tudor pe blogul său.
Tehnica militară a intrat în țară în data de 14 noiembrie pe la punctul de trecere al frontierei Curtici, județul Arad, și este destinată completării mijloacelor tehnice ale Grupului de luptă cu postură avansată al NATO (Battle Group Forward Presence, BGFP) dislocat la Cincu.
Un prim convoi cu tehnică militară franceză, constând în transportoare blindate, a sosit în România pe 23 octombrie.
România are, din luna mai, un Grup de luptă NATO pe teritoriul său
Grupul de luptă NATO din România s-a constituit începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, desfășurate în țara noastră.
Update 15:30 Realizatorul și analistul militar Radu Tudor a comentat la Antena 3 CNN ultimele evoluții în urma incidentului în care o rachetă a căzut pe teritoriul Poloniei și a ucis doi oameni.
SUA, Polonia și NATO au transmis, miercuri, că analizele preliminare spun că racheta a fost lansată de apărarea antiaeriană ucraineană, în replică la masivul atac aerian efectuat, marți, de Rusia.
NATO a subliniat responsabilitatea implicită a Rusiei pentru incidentul din Polonia.
"E foarte important că secretarul general al NATO a precizat că nu identifică un atac țintit, premeditat, al Rusiei asupra teritoriului NATO. Asta e partea cea mai liniștitoare.
Jens Stoltenberg a făcut un apel ca Rusia să redevină o țară responsabilă, pentru că din cauza acestui război declanșat de ea se întâmplă astfel de incidente.
Suntem avertizați că dacă Rusia continuă aceste bombardamente, aceste lansări de rachete la limita frontierei cu NATO, astfel de incidente, cum s-a întâmplat ieri în Polonia, se pot întâmpla mâine și în România.
Se pot întâmpla mâine la orice graniță a unui stat membru NATO cu Ucraina, pentru că Rusia este din ce în ce mai agresivă, din ce în ce mai periculoasă: vizează obiective civile, vizează o campanie de teroare și nu își păstrează, fie din incompetență, fie din lipsă de precauție, limitele acestor bombardamente, pentru ca rachetele să nu ajungă la frontiera NATO.
Dar senzația mea este că o fac intenționat și că ceea ce s-a întâmplat ieri a avut mai degrabă caracterul unei imense provocări și al unui avertisment, cum că ei sunt gata să declanșeze un război cu Occidentul", a spus Radu Tudor la Antena 3 CNN.
Update ora 14:00 Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că analiza preliminară a aliaților indică faptul că racheta care a ucis, marți, doi oameni în Polonia a fost lansată de apărarea antiaeriană a Ucrainei.
Ucraina a fost atacată masiv, marți, cu rachete lansate de Rusia, în cel mai mare val ofensiv aerian din ultimele săptămâni.
"Nu avem indicii că este un atac deliberat. Nu avem informații că Rusia ar pregăti acțiuni militare ofensive împotriva NATO
Analiza noastră preliminară arată că, probabil, racheta a fost lansată de apărarea antiaeriană ucraineană, care a tras împotriva proiectilelor lansate de ruși. Dar vreau să fiu foarte clar, nu este vina Ucrainei. Rusia poartă responsabilitatea, până la urmă, pentru faptul duce acest război ilegal împotriva Ucrainei", a spus Stoltenberg.
Anterior, surse oficiale americane au citat o analiză preliminară a serviciilor de informații din SUA, care indică același lucru: faptul că racheta căzută în Polonia a fost lansată de forțele ucrainene.
Update 13:20 Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat, miercuri, că nu sunt elemente care să indice că racheta căzută marți în Polonia ar reprezenta un atac deliberat împotriva țării sale.
"Nu sunt indicii că a fost un atac intenționat asupra Poloniei. Cel mai probabil, a fost o rachetă a unui sistem S-300, de fabricație rusească. În acest moment nu avem nicio probă că racheta a fost trasă de partea rusă", a spus Duda într-o declarație citată de CNN.
Președintele polonez a menționat, în schimb, că există "multe indicii" că racheta ar fi fost parte a sistemului de apărare aeriană ucraineană și că, "din păcate, a căzut pe teritoriul polonez.
El a mai estimat că situația a fost creată accidental de partea ucraineană în timp ce intercepta rachetele lansate de Rusia.
Update 12:46 Evaluarea inițială a SUA arată că racheta care a căzut în Polonia a fost lansată din Ucraina
Informația este difuzată de CNN, care citează doi oficiali la curent cu estimarea inițială a serviciilor de informații americane asupra acestui incident.
Astfel, racheta ar fi plecat de pe teritoriul ucrainean, chiar dacă este de fabricație rusească.
Conform surselor CNN, această evaluare inițială a incidentului este cea la care ar fi făcut aluzie președintele Joe Biden atunci când a spus că este "improbabil" ca racheta să fi fost lansată din Rusia.
Atât forțele ruse cât și cele ucrainene au folosit muniție de fabricație rusească în timpul celor aproape nouă luni de război, amintește CNN.
Forțele ucrainene au utilizat rachete fabricate în Rusia ca parte a sistemului lor de apărare antiaeriană.
Este vorba despre arme de generație mai veche, datând din perioada când Rusia și Ucraina făceau parte din fosta Uniune Sovietică.
Update 12:23 Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski nu a negat explicit relatările ce susțin că racheta care a explodat în Polonia a fost lansată din Ucraina, dar a subliniat responsabilitatea Rusiei în faptul că a transformat Ucraina în zonă de război.
"Poate fi urmată o singură logică. Războiul a fost declanșat și este purtat de Rusia. Rusia atacă masiv Ucraina cu rachete de croazieră. Rusia a transformat partea estică a continentului european într-un câmp de luptă imprevizibil. Intenția, mijloacele de execuție, riscurile, escaladarea - toate vin doar din partea Rusiei. Și nu poate fi o altă explicație pentru incidentul cu rachetă.
Când o țară agresoare lansează un atac deliberat, masiv, cu rachete împotriva unei țări mari de pe continentul european cu armele sale învechite din perioada sovietică (rachete de clasă Kh), mai devreme sau mai târziu se întâmplă și tragedii pe teritoriul altor state", a spus Mihailo Podoliak într-o declarație pentru CNN.
Update 10:00 Dimitri Medvedev, fostul președinte rus și aliatul lui Vladimir Putin, a declarat că explozia rachetelor de pe teritoriul Poloniei denotă faptul că Occidentul se apropie de un Al Treilea Război Mondial.
Incidentul cu presupusa ”lovitură cu rachetă” ucraineană asupra unei ferme poloneze dovedeşte un singur lucru: purtând un război hibrid împotriva Rusiei, Occidentul se apropie de un război mondial”, a scris Dimitri Medvedev pe Twitter.
Într-o altă evoluţie separată din această dimineaţă, Ministerul rus de Externe a repetat pe Telegram o afirmaţie a misiunii sale pe lângă Uniunea Europeană potrivit căreia un anunţ privind noi iniţiative de antrenament pentru forţele ucrainene sub drapelul UE ”arată agravarea” şi marchează ”un alt pas pentru a spori implicarea UE în conflictul din Ucraina”.
Update 9:00 Liderii G20 au declarat că „deplâng în termenii cei mai fermi agresiunea rusă împotriva Ucrainei”.
Nu este clar dacă această declaraţie oficială a fost agreată de toţi membrii, dar, având în vedere că Rusia este membră a G20, pare puţin probabil, notează The Guardian.
În declaraţia oficială se spune că majoritatea membrilor au condamnat războiul, dar „au existat şi alte opinii”.
În mod normal, un comunicat comun al G20 ar trebui să fie aprobat de toate părţile, dar, având în vedere că un acord părea puţin probabil, gazda summitului - Indonezia - a făcut presiuni pentru o declaraţie a liderilor.
În declaraţie se mai spune că băncile centrale ale membrilor vor continua să calibreze în mod corespunzător ritmul de înăsprire a politicii monetare.
Update 8:30 Directorul CIA Bill Burns se află în capitala ucraineană pentru a se întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu omologii săi din serviciile de informaţii, declară un oficial american, miercuri dimineaţa.
Vizita lui Bill Burns are loc după întâlnirea de luni în Turcia cu omologul său din serviciile de informaţii ruse, Serghei Narîşkin - şi este a doua vizită în mai puţin de o lună în Kiev.
Oficialul american, declară, citat de publicaţia The Guardian, că Burns „a discutat despre avertismentul pe care l-a transmis şefului SVR al Rusiei de a nu folosi arme nucleare şi a întărit angajamentul SUA de a oferi sprijin Ucrainei în lupta sa împotriva agresiunii ruseşti”.
Ucraina a cerut marţi seară ţărilor membre NATO să convoace un summit "imediat" în urma unor informaţii neconfirmate, conform cărora rachete ruseşti au lovit Polonia, informează AFP, potrivit Agerpres.
"Un răspuns colectiv la acţiunile ruseşti trebuie să fie dur şi bazat pe principii. Printre acţiunile imediate: un summit NATO cu participarea Ucrainei pentru a elabora noi acţiuni comune, care vor forţa Rusia să schimbe cursul privind escaladarea, şi pentru a furniza Ucrainei aeronave moderne", a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba pe Twitter.
Volodimir Zelenski a reacționat rapid la acuzațiile apărute în spațiul public, conform cărora rachete rusești ar fi lovit o zonă din Polonia, omorând doi oameni.
Într-un video publicat pe Facebook, preşedintele Ucrainei declară faptul că „s-a întâmplat ceea ce a avertizat de mult timp”, menționând că rachetele căzute în Polonia sunt ale rușilor.
„Teroarea nu se limitează la granițele statului nostru. Rachetele rusești au lovit Polonia. De câte ori a vorbit Ucraina despre faptul că teroriștii nu se vor opri? Este o chestiune de timp până când teroarea rusă se va muta mai departe. Trebuie să punem teroristul la locul lui!”, precizează Zelenski, adăugând că este un atac asupra securității colective a NATO, o escaladare semnificativă a războiului.
Război în Ucraina, 15 noiembrie | Cel mai puternic atac asupra Ucrainei din ultima lună | Şapte milioane de oameni nu au energie electrică
Război în Ucraina, 14 noiembrie | Moscova confirmă întâlnirea din Turcia între oficiali ruși și americani
Război în Ucraina, 13 noiembrie | Starea de asediu se menține la Herson
Război în Ucraina, 12 noiembrie |. Zelenski: "Rușii au distrus toată infrastructura importantă din Herson"
Război în Ucraina, 11 noiembrie | Herson este ''al nostru'', afirmă Zelenski după retragerea rusă