Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Rusia acuză Kievul că pregăteşte un atac cu arme chimice | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război în Ucraina | Rusia acuză Kievul că pregăteşte un atac cu arme chimice | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război în Ucraina, ziua a 21-a. Războiul din Ucraina continuă, iar rușii dau în continuare dovadă că nu au pic de milă față de civili. Cel puțin 10 ucraineni au fost uciși în această dimineață în timp ce stăteau la coadă pentru a cumpăra pâine.

Război în Ucraina | Rusia acuză Kievul că pregăteşte un atac cu arme chimice | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mar 2022   •   22:05

Cele mai importante evenimente înregistrate în ultimele 24 de ore:

  • Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă instanţă ONU, a dispus miercuri ca Rusia să-şi suspende imediat operaţiunile militare în Ucraina
  • Încă un primar și un viceprimar din Ucraina au fost răpiți de trupele ruse
  • Cel puțin 10 ucraineni au fost uciși de ruși în timp ce stăteau la coadă la pâine, în Cernihiv
  • Două avioane de luptă ruseşti Su-30SM au fost doborâte de armata ucraineană
  • 103 copii au fost uciși de la începutul invaziei rusești
  • Cresc pierderile armatei ruse în războiul din Ucraina
  • Regiunile de la periferia Kievului au fost puternic atacate noaptea trecută
  • Odessa: un atac al rușilor este prevăzut începând cu 18 martie
  • Negocierile între Rusia şi Ucraina continuă şi miercuri

Update 16 martie 2022, ora 23:30 - Statul Major al armatei ucrainene a publicat o înregistrare video despre care susţine că reprezintă momentul în care artileria ucraineană loveşte un centru de comandă al armatei ruse, în apropiere de Kiev.

"În direcţia Kievului, artileriştii noştri au organizat un drum spre iad pentru centrul de comandă şi avangarda Armatei 35 ruse, parte a Sectorului Militar Estic al Federaţiei Ruse", se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook a comandamentului armatei ucrainene.

Update 16 martie 2022, ora 22:00 - Ministerul rus al Apărării a negat miercuri că ar fi efectuat un atac aerian împotriva unui teatru din Mariupol, potrivit agenţiei de presă RIA, preluată de Reuters.

Consiliul din oraşul-port asediat a declarat anterior că forţele ruseşti au bombardat un teatru în care se adăposteau civili.

În schimb, ministerul rus a acuzat Ucraina că pregăteşte un atac cu arme chimice sub pavilion fals împotriva civililor, relatează DPA. ''Avem cunoştinţe credibile că SBU (serviciul de informaţii interne ucrainean) pregăteşte o provocare cu utilizarea de substanţe toxice cu sprijinul statelor occidentale'', a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, potrivit agenţiei de presă de stat TASS.

Update 16 martie 2022, ora 20:50 - Primarul orașului Melitopol a fost eliberat, după ce fusese răpit de ruși.

Şeful Biroului Preşedinţiei, Andriy Yermak, a anunţat eliberarea primarului din Melitopol, Ivan Fedorov. Edilul fusese răpit anterior de invadatorii ruşi.

Teatrul din Mariupol, unde se refugiau sute de oameni, a fost bombardat

Update 16 martie 2022, ora 19:30 - Rusia a bombardat teatrul din orașul ucrainean Mariupol, spune viceprimarul orașului, Serhiy Orlov. În clădirea folosită pe post de adăpost erau între 1.000 și 1.200 de oameni.

Viceprimarul orașului asediat Mariupol a declarat pentru BBC că forțele rusești au bombardat un teatru în care se adăposteau sute de civili.

Serhiy Orlov a declarat că în clădire se aflau între 1.000 și 1.200 de persoane. Numărul victimelor este deocamdată necunoscut.

Update 16 martie 2022, ora 19:00 - Volodimir Zelenski, prima reacţie după ce Curtea Internaţională de Justiţie a dispus ca Rusia să-şi înceteze acţiunile militare în Ucraina

Update 16 martie 2022, ora 18:30 - Rusia condiţionează o întâlnire dintre Putin şi Zelenski de încheierea unui acord

"Preşedintele nostru a declarat în repetate rânduri că nu ar avea nimic împotriva unei astfel de întrevederi. Totuşi, astfel de întâlniri nu ar trebui să aibă loc doar de dragul întâlnirii.

Trebuie să se ajungă mai întâi la un acord", a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Update 16 martie 2022, ora 18:00 - Oligarhii ruşi sunt loviţi din plin de sancţiuni. Ce averi au pierdut

Update 16 martie 2022, ora 17:40 - Curtea de la Haga a decis: Rusia trebuie să oprească atacurile în Ucraina

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a decis astăzi că Rusia trebuie să oprească imediat atacurile în Ucraina.

Ucraina a acuzat Rusia de încălcarea Convenţiei din 1948 privind genocidul şi a cerut curţii să ordone încetarea imediată a ostilităţilor.

Update 16 martie 2022, ora 16:55 - Autorităţile ucrainene au denunţat că două treimi dintre rachetele lansate de trupele ruse în cursul invaziei din Ucraina au lovit clădiri civile.

"Propaganda de la Moscova susţine că armata rusă acţionează cu precizie chirurgicală, dar două treimi dintre rachete au lovit ţinte civile şi, aparent, acest lucru se face în mod deliberat", a declarat consilierul prezidenţial Oleksii Arestovici într-o conferinţă de presă, potrivit Ukrinform.

Conform estimărilor Pentagonului, armata rusă a lansat "peste 900 de rachete de diferite tipuri şi dimensiuni" de la începutul invaziei în Ucraina, la 24 februarie, şi până luni.

Update 16 martie 2022, ora 16:55 - Vladimir Putin, mesaj de ultimă oră despre atacurile din Kiev. "Se face totul pentru a evita pierderile în rândul populației civile"

Într-o convorbire cu membrii guvernului său, Vladimir Putin a afirmat că apariția trupelor ruse lângă Kiev și alte orașe ucrainene nu este legată de dorința de a ocupa ţara lui Zelenski. La aceeaşi şedinţă cu guvernul, preşedintele rus a promis măriri de pensii şi salarii pentru tot poporul.

Update 16 martie 2022, ora 15:30 - Zelenski către Congresul SUA: ”Chiar acum, se decide destinul țării noastre”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a deschis discursul în fața Congresului, lăudând curajul poporului ucrainean și spunând că "destinul" țării sale este decis chiar acum pe fondul invaziei Rusiei.

Update 16 martie 2022, ora 14:45. Un primar și un viceprimar din Ucraina au fost răpiți astăzi de trupele ruse, potrivit unui anunț făcut de reprezentanții Ministerului de Externe din Ucraina.

Primarul Oleksandr Yakovlyev și viceprimarul Yurii Palyukh din orașul Skadovsk, Ucraina, au fost răpiți astăzi de trupele ruse, potrivit anunțului făcut de reprezentanții Ministerului de Externe din Ucraina.

Update 16 martie 2022, ora 13:35. Cel puțin 10 ucraineni au fost uciși în această dimineață în timp ce stăteau la coadă pentru a cumpăra pâine.

Update 16 martie 2022, ora 12:47. Negociatorii ruși dezvăluie modelul pe care Moscova vrea să îl aplice în Ucraina. Rusia a anunțat că neutralitatea Ucrainei se află în centrul negocierilor desfășurate în cea de-a 21-a zi de război.

AFP îl citează pe șeful negociatorilor ruși, Vladimir Medinski, care spune că delegația sa insistă ca Ucraina să își asume un statut comparabil cu al Suediei sau Austriei, state europene neutre.

Update 16 martie 2022, ora 11:33. Două avioane de luptă ruseşti Su-30SM au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană și s-au prăbuşit în apele teritoriale ale Ucrainei de la Marea Neagră, a anunțat Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. 

Ambele avioane de luptă au fost doborâte de la sol de o unitate de rachete antiaeriene. Piloții ruşi au reuşit să se catapulteze.

Update 16 martie 2022, ora 11:27. Armata ucraineană a lansat o contraofensivă, potrivit Sky News. Anunțul a fost făcut de consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak. Din motive strategice, reprezentantul ucrainenilor nu a dat mai multe detalii.

Update 16 martie 2022, ora 10:45. Procurorul Ucrainei a transmis, marți, o actualizare dramatică în ceea ce privește numărului copiilor uciși în timpul războiului început în 24 februarie.

Astfel, Irina Venediktova spune că în ultimele 20 de zile au fost uciși 103 copii.

Update 16 martie 2022, ora 10:36. Oficialii ucraineni au actualizat pierderile armatei ruse în războiul din Ucraina. Potrivit oficialilor ucraineni, în jur de 13.800 de militari ruși au murit în timpul conflictului.

Partea ucraineană susține că pe lista cu pierderi ale rușilor sunt 84 de avioane, 108 elicoptere, 430 de tancuri, 1.375 de mașini blindate, 190 de sisteme de artilerie, 60 de rezervoare de combustibil, 2 ambarcațiuni și 819 vehicule.

Update 16 martie 2022, ora 07.05. Președintele Zelenski a cerut din nou Occidentului să creeze o zonă de excludere aeriană. 

”Vă rog să înțelegeți cât de important este pentru noi să închideți spațiul aerian în fața rachetelor și avioanelor Rusiei. Sper că puteți să sporiți eforturile! Trebuie să faceți mai mult pentru a-i opri pe ruși!, pentru a proteja Ucraina!”. 

Update 16 martie 2022, ora 07.00. Regiunile de la periferia Kievului au fost puternic atacate noaptea trecută. Un asalt fără precedent al armatei ruse, de 35 de ore, a fost anunțat de primarul orașului. Armata rusă a deschis focul asupra civililor, fără milă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Update 16 martie 2022, ora 00.29. Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi anunţă că 3 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la începutul războiului şi până acum.

Potrivit Poliţiei Române de Frontieră, de la declanşarea acestei crize, până la data de 14.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 425.786 de cetăţeni ucraineni.

Update 16 martie 2022, ora 00.00. Pentagonul spune că trupele ruseşti continuă să facă progrese slabe pe teren în Ucraina, la 20 de zile de la începutul invaziei, relatează BBC. Dar mai multe oraşe mari sunt lovite de bombardamente puternice, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării. Convoiul care se deplasează spre Kiev rămâne la aproximativ 20 de km în afara capitalei, unde oficialul a spus că civilii se confruntă din ce în ce mai mult cu atacuri.

Război în Ucraina 15 martie 2022 | Kievul sub stare de asediu. Rusia se pregăteşte să atace Odesa de pe mare

Război în Ucraina 14 martie 2022 | Rusia anunţă că va ataca fabricile ucrainene de armament

Război în Ucraina 13 martie 2022 | Război în Ucraina | Jurnalist american, ucis de forțele ruse. Împuşcături la protestele din Herson 

Război în Ucraina 12 martie 2022 | Bombardamente intense în toată Ucraina. Scholz şi Macron îi cer lui Putin un armistiţiu imediat

Război în Ucraina 11 martie 2022 | Război în Ucraina | Ce măsuri pregăteşte Vladimir Putin ca să învingă Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Garry Kasparov: Războiul pornit de Putin se răspândește
x close