Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 813. Volodimir Zelenski anunță, din Harkov, că situația rămâne dificilă în regiunea în care rușii au deschis un nou front

Război în Ucraina, ziua 813. Volodimir Zelenski anunță, din Harkov, că situația rămâne dificilă în regiunea în care rușii au deschis un nou front

Război în Ucraina, ziua 813. Forțele ucrainene au stabilizat situația din regiunea Harkov, pe fondul încercărilor trupelor ruse de a sparge apărarea ucraineană, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

razboi
Sursa foto: profimediaimages.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mai 2024   •   15:38

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Comandant NATO: Rusia nu dispune de forțele necesare pentru o pătrundere în Harkov
  • Ucraina a lovit un aeroport militar rus din Crimeea pentru a doua oară în 24 de ore
  • Putin vorbeşte despre "pace" în vizita sa din China
  • Vladimir Putin şi Xi Jinping semnează un plan comun de aprofundare a cooperării
  • Ucraina susţine că a redus ritmul ofensivei ruseşti la Harkov
  • Kremlinul denunță drept "inutil" summitul din Elveția pentru pace în Ucraina
  • Zelenski s-a dus, joi, în Harkov și a declarat că situația este sub control, dar rămâne dificilă
  • AFP/ISW: Rusia a realizat într-o săptămână cel mai mare câștig teritorial din ultimele 18 luni pe frontul din Ucraina
  • Ministru britanic: Ofensiva rusă în Harkov trebuie să fie un apel de trezire la realitate
  • Asaltul rușilor la Vovceansk a dus la evacuarea a 8.000 de oameni
  • Vladimir Putin cere creşterea producţiei de armament
  • Blinken anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina, cu livrări rapide pentru a stăvili ofensiva rusă
  • Kiev îşi retrage trupele din Harkov
  • Ucraina susține că a respins "parțial" trupele ruse care au intrat în orașul Vovceansk de lângă Harkov
  • Consilierul lui Zelenski denunță drept  "ipocrită" disponibilitatea la dialog anunțată de Putin
  • În așteptarea armelor din SUA, Antony Blinken le-a cântat ucrainenilor un cântec despre viața într-o lume liberă
  • Rușii au schimbat simbolul operațiunii speciale
  • Ucraina confirmă că s-a retras din fața Rusiei în mai multe puncte din Harkov.

Update 22:00 Un aliat al lui Putin afirmă că Ucraina riscă să atragă Occidentul într-un conflict major cu Rusia

Un aliat al lui Putin afirmă că Ucraina riscă să atragă Occidentul într-un conflict major cu Rusia

Declaraţia a fost făcută Viaceslav Volodin, preşedintele camerei inferioare a Parlamentului rus, pe canalul Telegram. Acesta a afirmat că "regimul de la Kiev antrenează Statele Unite şi ţările europene într-un mare război", deoarece forţele armate ale Ucrainei s-ar confrunta cu pierderi mari pe câmpul de luptă, potrivit CNBC.

Parlamentarii din Rada [parlamentul] ucraineană încearcă să convingă Washingtonul să permită ca armele furnizate de SUA să lovească ţinte de pe teritoriul rusesc. Această cale duce la o tragedie care ar putea afecta întreaga omenire", a comentat el în cadrul postării.

Afirmaţia are loc în contextul în care Marea Britanie a dat undă verde Kievului de a folosi rachetele cu rază lungă de acţiune, primite de la aliaţii britanici, pentru a ataca Rusia. SUA au fost mai rezervate în această privinţă, secretarul de stat american, Antony Blinken, afirmând că rămâne la decizia conducerii de la Kiev cum vor fi folosite rachetele ATACMS, de fabricaţie americană.

Viaceslav Volodin a spus, potrivit Reuters, că legislatorii ucraineni încearcă să convingă Statele Unite să permită Kievului să folosească arme furnizate de SUA pentru a lovi teritoriul rusesc.

"Această cale duce la o tragedie care poate afecta întreaga umanitate", a declarat Volodin. ,,Politicienii occidentali trebuie să îşi conştientizeze responsabilitatea şi să facă totul pentru a evita să ducă situaţia la o catastrofă globală", a completat oficialul.

Vladimir Putin şi preşedintele SUA, Joe Biden, au avertizat că o confruntare directă între Rusia şi alianţa militară NATO condusă de SUA ar putea declanşa al treilea război mondial.

Update 21:00. Comandant NATO: Rusia nu dispune de forțele necesare pentru o pătrundere în Harkov

Rusia nu are suficiente forțe pentru o pătrundere strategică în Harkov, a declarat comandantul suprem al forțelor aliate din Europa, scrie Sky News.

Vorbind după o reuniune la Bruxelles, comandantul suprem aliat al alianței pentru Europa, Christopher Cavoli, a declarat că este încrezător că trupele ucrainene vor fi capabile să își mențină liniile în regiunea de nord-est, unde Rusia a lansat o nouă ofensivă în urmă cu aproape o săptămână.

De asemenea, Cavoli a declarat că se așteaptă „îmbunătățiri serioase” în curând în ceea ce privește situația munițiilor din Ucraina.

Jurnaliștii britanici scriu că Ucraina a rămas fără muniție și arme în urma întârzierilor în livrările de la aliații săi, în special din partea SUA.

Update 20:00. Ucraina a lovit un aeroport militar rus din Crimeea pentru a doua oară în 24 de ore

Forţele armate ucrainene (AFU) au folosit din nou rachete americane ATACMS pentru a ataca aeroportul militar Belbek din Crimeea în seara zilei de 15 mai. Instalaţia este situată în apropiere de Sevastopol şi găzduieşte Regimentul 38 de Aviaţie de Luptă din cadrul Armatei a 4-a de Apărare Aeriană a Gărzilor. Ministerul rus al Apărării a raportat distrugerea a cinci ATACMS în regiune, fără a preciza care a fost exact ţinta atacului din partea forţelor armate ucrainene. „Guvernatorul” Sevastopolului, Mihail Razvozaev, a raportat şi el că a respins atacul, subliniind că infrastructura civilă nu a fost deteriorată. Ulterior, a adăugat că trei case particulare şi o maşină au fost avariate.

Update 19:00: Putin vorbeşte despre "pace" în vizita sa din China

În ajunul vizitei sale în China, Vladimir Putin a vorbit despre presupusa sa dorinţă de a găsi o soluţie ,,paşnică" în Ucraina - în ciuda faptului că vinerea trecută a lansat o nouă incursiune peste graniţă în Harkov, forţând 8.000 de persoane să îşi părăsească locuinţele, notează Sky News.

Putin a susţinut în mod repetat aşa-numitele planuri de pace, cum ar fi propunerea Chinei de anul trecut, care consolidează câştigurile teritoriale ale Rusiei, în vreme ce bombardează în acelaşi timp Ucraina.

Update 18:00. Vladimir Putin şi Xi Jinping semnează un plan comun de aprofundare a cooperării

Vladimir Putin şi Xi Jinping au semnat o declaraţie comună privind aprofundarea parteneriatului strategic dintre Rusia şi China.

Documentul, care are mai mult de 30 de pagini, notează ,,caracterul special" al relaţiei lor şi trasează căile de dezvoltare viitoare, a declarat asistentul prezidenţial rus, Iuri Uşakov, pentru agenţia de presă de stat RIA Novosti, potrivit Sky News.

Update 17:00. Ucraina susţine că a redus ritmul ofensivei ruseşti la Harkov

Armata ucraineană a anunţat că acţiunile sale defensive au forţat joi trupele ruseşti să reducă ritmul ofensivei lor în nordul regiunii Harkov, notează The Guardian

Armata a declarat că a continuat luptele în partea de nord a oraşului Vovchansk din regiunea Harkov, situaţia fiind sub control, relatează Reuters.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat într-un raport publicat ieri că nu crede că forţele ruseşti au avansat mai mult de opt kilometri în interiorul Ucrainei, de la graniţa cu Rusia, odată cu noua sa incursiune din nord.

Update 15:42 Kremlinul a respins drept inutil un summit care de la care se speră că va deschide calea unui proces de pace în Ucraina.

Summmit-ul este organizat în Elveția, pe 15 și 16 iunie, la solicitarea liderului ucrainean Volodimir Zelenski, iar la eveniment s-au înscris peste 50 de țări.

Autoritățile de la Berna fac eforturi să convingă China, cel mai important partener al Rusie, să participe, în timp ce Rusia nu este invitată la summit.

Prezența Chinei "ar conferi demnitate" summit-ului, dar ar fi ineficientă dacă Moscova nu este invitată, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Fără Rusia, discutarea problemelor de securitate care ne privesc este absolut inutilă. Cel mai probabil, va fi doar o discuție goală de conținut, fără nicio perspectivă de a obține un rezultat tangibil", a estimat Peskov.

Update 13:41 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat, joi, în orașul Harkov, în timp ce trupele ruse încearcă să avanseze în adâncul acestei regiuni din nordul Ucrainei

"Astăzi mă aflu la Harkov, unde am ascultat un raport detaliat din partea comandantului-șef (al armatei) Oleksandr Sîrski, din partea comandantului unității militare 'Hortiția', Yuri Sodol, și a comandatului unității militare 'Harkov', Mihailo Drapatîi. Situația operațională, sarcinile și nevoile fiecărei brigăzi și unități implicate, în special în regiunea Harkov, în zonele Vovceansk și Lîpți.

De asemenea, am analizat în detaliu perspectivele privind situația de luptă, amenințările din perioada următoare și capacitățile noastre de a contracara planurile ofensive ale Rusiei. Începând de astăzi, situația din regiunea Harkov este, în general, sub control, iar soldații noștri provoacă pierderi semnificative ocupantului. Dar zona rămâne extrem de dificilă. Ne întărim unitățile.

Șefii Serviciului de informații militare și ai Serviciului de informații externe au raportat cu privire la intențiile ocupantului, iar șeful Serviciului de securitate al Ucrainei a raportat cu privire la măsurile de contra-sabotaj.

A fost stabilit un plan de acțiuni ulterioare, atât pentru autoritățile din regiunea Harkov, cât și pentru toate structurile responsabile de securitatea din regiune. Am ascultat rapoarte din partea autorităților din alte regiuni de frontieră și din linia întâi cu privire la situația actuală, principalele riscuri și principalele nevoi", a postat președintele ucrainean pe pagina sa de Facebook.

Update 12:21 În ultima săptămână, armata rusă a preluat sub controlul său un teritoriu de 278 de kilometri pătrați în Ucraina.

Informația este transmisă de Agenția France Presse pe baza datelor furnizate de Institutul american pentru Studiul Războiului, ISW.

Cele mai semnificative evoluții au avut loc în regiunea Harkov, care constituie epicentrul celei mai noi ofensive ruse.

Este cel mai mare câștig realizat de trupele Moscovei în ultimul an și jumătate pe frontul din Ucraina, arată sursa citată.

Doar în regiunea Harkov, rușii au cucerit între 9 și 15 mai anul curent o suprafață de 257 de kilometri pătrați.

Restul de 21 de kilometri pătrați pe care i-a ocupat armata rusă cel mai recent se află în diferite puncte de-a lungul liniei frontului, inclusiv în satul cu valoare de simbol Rabotîne, recucerit temporar de Ucraina în timpul ofensivei eșuate din vara anului trecut.

Update 10:00 Noua ofensivă rusă în Ucraina ar trebui să reprezinte un "apel la trezire la realitate" pentru națiunile care au fost "distrase" de alte conflicte.

Avertismentul vine de la secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, în contextul în care forțele ruse din Ucraina înregistrează succese tactice atât pe noul front deschis în nord, cât și în est, în timp ce Moscova și-a intensificat bombardamentele în sudul țării.

Pe de altă parte, Shapps s-a declarat convins că Rusia nu va reuși să cucerească orașul Harkov, centrul administrativ al regiunii omonime.

"Sper cu adevărat ca acesta să fie un apel la trezire la realitate (...) și anume că acesta nu este un război în care îți poți permite să te deconectezi sau să te Iași distras de un alt conflict și apoi să te aștepți ca nimic să nu se schimbe pe teren", a declarat el într-o intervenție la postul Sky News.

"Trebuie să-i susținem (pe ucraineni) tot timpul, nu doar periodic", a subliniat oficialul britanic.

Shapps a mai spus că pachetul de ajutor militar aprobat recent de SUA se îndreaptă în prezent spre linia frontului din Ucraina şi va ajuta această țară să reziste în fața ofensivei ruse, dar că, "evident", a durat prea mult ca această asistență să treacă prin Congresul american.

Un deficit de oameni şi muniție a lăsat forțele ucrainene întinse de-a lungul unei linii a frontului de aproape 1.000 de kilometri fără ajutorul necesar, iar Rusia a încercat să profite de situație.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat desfășurarea de întăriri la Harkov şi în regiunea Doneţk, după atacurile masive ale trupelor ruse, afirmând că situația este "sub control" şi a fost stabilizată parțial.

Update 08:00 Rusia își continuă ofensiva în regiunea ucraineană Harkov, unde a deschis un nou front în data de 10 mai.

Atacul asupra orașului Vovceansk, situat la doar câțiva kilometri de granița comună, a dus la evacuarea a circa 8.000 de oameni.

Oficiali din poliția locală spuneau, ieri, că rușii au intrat în oraș iar situația este "dramatică".

Ulterior, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că trupele Kievului au reușit să stabilizeze "parțial" situația la Vovceansk.

Ținta supremă a ofensivei ruse în regiune ar fi chiar orașul Harkov, capitală regională și al doilea cel mai mare centru urban din Ucraina.

Însă ucrainenii au ridicat mai multe linii de apărare în jurul orașului, făcându-l foarte dificil de cucerit.

Update 00:01 Forțele ucrainene au reușit să stabilizeze situația din regiunea Harkov, pe fondul încercărilor trupelor ruse de a sparge apărarea ucraineană, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski a spus că a primit rapoarte privind situația de pe linia frontului de la soldați și de la Ministerul Apărării pe tot parcursul zilei de miercuri.

Liderul ucrainean a adăugat că autoritățile monitorizează în mod constant activitățile de luptă în toate zonele.

Zelenski a precizat că forțele ucrainene au continuat acțiunile defensive în regiunea Harkov, distrugând trupele ruse prin toate mijloacele avute la dispoziție.

"Artileria, dronele, infanteria noastră lucrează cu acuratețe", a transmis președintele ucrainean.

Liderul de la Kiev a mai spus că trupele ruse au încercat să disperseze unitățile ucrainene și să le împingă înapoi.

All day long our military and the Ministry of Defense have been delivering reports. Our attention is constantly focused on the frontline, on all combat zones. In the Kharkiv region — the areas near the border, the city of Vovchansk — our defensive actions continue. Over the course of the day our Defense and Security Forces of Ukraine — all units involved — have managed to partially stabilize the situation. The occupier, who entered the Kharkiv region, is being destroyed with all available means. Artillery, drones, and our infantry are working quite accurately. I thank all those who are in their positions now. The same attention is paid to all other directions. Especially to the Pokrovsk direction in the Donetsk region, as well as to the Kupyansk direction in the Kharkiv region. We clearly see how the occupier is trying to distract our forces and make our combat work less concentrated. We are reacting to this exactly as we should — we must have the means to retaliate against the enemy in every direction. Our Ukrainian result, our strength, depends on every soldier, every sergeant, and every officer who is directly in their positions, in combat, on the frontline: the full accomplishment of combat tasks in the current conditions should disrupt the Russian offensive plans.

Publicată de Володимир Зеленський pe Miercuri, 15 mai 2024

Război în Ucraina, 15 mai 2024 | Vladimir Putin cere creşterea producţiei de armament

Război în Ucraina, 14 mai 2024 |  Armata ucraineană a anunțat că a doborât 18 drone de atac Shahed și o rachetă balistică Iskander 

Război în Ucraina, 13 mai 2024 |  Vladimir Putin l-a exclus pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, din noul guvern

Război în Ucraina, 12 mai 2024 | Rusia revendică ocuparea altor 4 sate în Harkov. Tupele ruse desfăşoară "operaţiuni ofensive limitate"

Război în Ucraina, 11 mai 2024 | Rezultatele noului front deschis de Rusia: avans de aproximativ 5 kilometri în teritoriul ucrainean

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close