Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 723. Șefa Comisiei Europene cere statelor membre să construiască o apărare colectivă

Război în Ucraina, ziua 723. Șefa Comisiei Europene cere statelor membre să construiască o apărare colectivă

Redacția Antena 3 CNN
11 minute de citit Publicat la 12:48 16 Feb 2024 Modificat la 22:04 16 Feb 2024
razboi ucraina rusia
Război în Ucraina, ziua 689. Atacurile ucrainene în peninsula Crimeea anexată de Rusia se vor intensifica Sursa foto: Getty Images

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ministrul ucrainean al industriilor strategice îndeamnă NATO să achiziționeze 1 milion de drone de la producătorii ucraineni
  • Biden reacționează la vestea morții lui Navalnîi
  • Soția lui Alexey Navalnîi, Iulia Navalnîi, îndeamnă comunitatea internațională să lupte împotriva regimului "oribil" al lui Putin
  • Biroul președintelui Ucrainei dezvăluie conținutul acordului de cooperare în domeniul securității cu Germania
  • General rus: Retragerea din Avdiivka nu oferă niciun avantaj Rusiei
  • Șefa Comisiei Europene cere statelor membre să construiască o apărare colectivă
  • Kiev: Peste 100 de atacuri aeriene în Ucraina, în ultimele 24 de ore
  • SUA avertizează că rușii ar putea ocupa orașul Avdiivka din estul Ucrainei
  • Zelenski semnează acorduri bilaterale de securitate în Germania și Franța
  • USAID livrează aproape 60 de minicentrale electrice în Ucraina
  • O nouă amenințare la centrala nucleară Zaporojie: combustibilul nuclear expiră, nu are cine să-l înlocuiască
  • 40% dintre ucraineni au încredere în noul comandant-șef, 90% își mențin sprijinul pentru fostul șef, arată un sondaj

Update 22:03 Oleksandr Kamyshin, ministrul ucrainean al industriilor strategice, a îndemnat NATO să achiziționeze 1 milion de drone de la producătorii ucraineni, așa cum a promis.

”În numele întregului sector ucrainean al apărării, la Conferința de securitate de astăzi de la Munchen am cerut NATO să achiziționeze de la producătorii ucraineni milionul de drone promis. Avem capacitățile, tehnologiile și inginerii necesare”, a declarat acesta.

Kamyshin a adăugat că Ucraina este capabilă să producă atât drone FPV ieftine, cât și drone cu rază lungă de acțiune, capabile să zboare peste 1.000 km, precum și drone terestre și maritime. În Ucraina pot fi produse drone de luptă și de evacuare, de recunoaștere și de atac. Eficiența dronelor ucrainene a fost dovedită în zona de luptă, iar prețurile lor sunt competitive.

Update 21:05 Președintele american Joe Biden a folosit vestea morții liderului opoziției ruse încarcerat Alexei Navalnîi pentru a face presiuni asupra Congresului în vederea aprobării sprijinului pentru Ucraina.

Biden a declarat că îl consideră pe președintele rus Vladimir Putin responsabil pentru moartea lui Navalnîi.

"Rapoartele privind moartea sa, dacă sunt adevărate, și nu am niciun motiv să cred că nu sunt - autoritățile ruse își vor spune propria poveste. Dar nu faceți nicio greșeală: Putin este responsabil pentru moartea lui Navalnîi”, a declarat președintele american.

Biden a subliniat faptul că Putin nu vizează doar cetățenii altor țări, așa cum face acum în Ucraina: el comite crime teribile și împotriva propriului său popor.

Biden l-a numit pe Navalnîi o persoană "curajoasă și cu principii", care și-a dedicat viața construirii unei noi Rusii cu un stat de drept.

Președintele american a mai precizat că vestea morții lui Navalnîi ar trebui să servească drept stimulent pentru finanțarea ajutorului acordat Ucrainei în războiul împotriva Rusiei.

El a declarat că SUA trebuie să aloce fonduri "pentru ca Ucraina să poată continua să se apere" și că eșecul de a sprijini Ucraina într-un moment atât de critic "nu va fi uitat niciodată".

"Ceasul ticăie, iar acest lucru (aprobarea ajutorului pentru Ucraina) trebuie să se întâmple", a insistat Biden.

Update 16:48 Iulia Navalnîi a vorbit, vineri, la Conferința de Securitate de la Munchen. Ea le-a spus delegaților că nu are confirmarea morții soțului ei - doar rapoartele transmise prin intermediul presei de stat.

"M-am gândit destul de mult la asta. M-am gândit - ar trebui să stau aici, în fața voastră, sau ar trebui să mă întorc la copiii mei. Și apoi m-am gândit: ce ar fi făcut Alexei în locul meu? Și sunt sigură că ar fi stat aici, pe această scenă", a spus ea.

"Aș dori să fac apel la întreaga comunitate internațională - la toți oamenii din lume - ar trebui să ne unim și să luptăm împotriva acestui rău. Ar trebui să luptăm împotriva acestui regim oribil din Rusia de astăzi. Acest regim - și Vladimir Putin - ar trebui să fie considerați personal responsabili pentru toate atrocitățile pe care le-au comis în țara noastră”, a mai declarat soția opozantului rus.

Update 16:05 Biroul președintelui Ucrainei a publicat detaliile unui acord bilateral cu Germania privind cooperarea în domeniul securității.

"Liderii ucraineni și germani au semnat la Berlin un acord fără precedent privind cooperarea în domeniul securității și sprijinul pe termen lung. Acesta este cel de-al doilea acord, după acordul cu Regatul Unit, pe care l-am semnat în conformitate cu Declarația comună a G7 din 12 iulie 2023”, a declarat Ihor Zhovkva, șeful adjunct al biroului președintelui.

Zhovkva a declarat că încheierea acordului a fost precedată de patru runde de negocieri intense, inclusiv la Berlin.

Detaliile acordului:

  • Germania oferă o asistență financiară și militară record de 7,1 miliarde de euro pentru 2024;
  • Germania sprijină eforturile de reformă ale Ucrainei, în special în lumina ambițiilor sale de a adera la UE și la NATO. Acordul nu împiedică calea Ucrainei către aderarea la NATO și menține sprijinul militar pe termen lung al Germaniei;
  • Se are în vedere o activitate comună pentru a asigura forțe durabile capabile să apere Ucraina în prezent și să descurajeze agresiunile în viitor, Germania continuând să ofere Ucrainei asistență în materie de securitate și echipamente militare moderne;
  • Cooperarea non-militară cuprinde sprijinul economic, financiar și tehnic, precum și durabilitatea energiei și a infrastructurilor critice, securitatea informațiilor și combaterea crimei organizate. Accentul este pus pe cooperarea în domeniul industriei de apărare și pe sprijinirea complexului militar-industrial de înaltă tehnologie al Ucrainei;
  • Acordul prevede o cooperare sporită în ceea ce privește despăgubirile pentru pierderile cauzate de agresiunea rusă, precum și aducerea Rusiei în fața justiției pentru agresiunea împotriva Ucrainei prin înființarea unui tribunal adecvat.

Acordul este valabil timp de zece ani de la data semnării, iar Germania va continua să sprijine Ucraina pe durata acestuia.

Update 15:05 Armata ucraineană transmite că retragerea militarilor săi din partea de sud-est a orașului Avdiivka, disputat cu forțele ruse, nu oferă niciun avantaj strategic trupelor Moscovei.

Decizia de a muta apărătorii ucraineni este motivată de dorința de a minimiza pierderile și va permite îmbunătățirea "situației operaționale" în oraș, a declarat generalul Oleksandr Tarnavsky, comandantul sectorului militar de sud-est al Ucrainei.

Update 13:05 Volodimir Zelenski a ajuns în Germania în această dimineață, ca parte a unui turneu pentru a obține asistență militară vitală și pentru a semna angajamente bilaterale de securitate, în contextul în care războiul declanșat de Rusia se apropie de al treilea an.

Președintele ucrainean a postat o imagine pe contul său de pe rețeaua X alături de ambasadorul Ucrainei la Berlin și de un oficial al Ministerului german de Externe.

"Încep două zile importante: întâlniri cu partenerii din Germania și Franța, noi acorduri și Conferința de Securitate de la Munchen. O nouă arhitectură de securitate pentru Ucraina, precum și noi oportunități. Facem toate eforturile pentru a pune capăt războiului cât mai curând posibil în condiții ucrainene echitabile și pentru a asigura o pace durabilă", a scris el.

Călătoria are loc în contextul în care trupele Kievului încearcă să oprească forțele rusești ce se apropie de orașul Avdiivka. Ucraina se confruntă cu un deficit de personal militar și de muniție, în timp ce ajutorul militar american este întârziat de luni de zile.

Este prima călătorie în străinătate a lui Zelenski de când l-a înlocuit pe popularul șef al armatei și a remaniat comandamentul militar, măsuri despre care a spus că sunt necesare pentru a face față provocărilor de pe câmpul de luptă.

Germania și Franța urmau să semneze, astăzi, acorduri bilaterale privind angajamentele de securitate cu Ucraina, în timpul vizitelor președintelui de la Kiev.

Detaliile acordurilor nu sunt cunoscute încă, dar Kievul a precizat că dorește să folosească drept cadru acordul deja semnat cu Marea Britanie în ianuarie.

Update 12:30 Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, face un îndemn de neimaginat în vremurile de început ale comunității continentale, în urmă cu peste 50 de ani.

Von der Leyen a îndemnat statele membre să ia în considerare și să construiască o apărare colectivă.

"Trebuie să cheltuim mai mult, trebuie să cheltuim mai bine, trebuie să cheltuim european (pentru Apărare)", a spus ea într-un interviu acordat publicației Financial Times.

Perspectiva ca Donald Trump, care amenință cu disoluția NATO, să câștige alegerile din prezidențiale în SUA a dat un nou impuls dezbaterii cu privire la securitatea Uniunii Europene.

Pe de altă parte, presa internațională notează că UE a avut dificultăți în a-i convinge pe producătorii interni să accelereze producția de artilerie pentru a-și îndeplini propriile obiective de a livra un milion de obuze Ucrainei până în primăvara acestui an.

Liderii europeni au recunoscut recent că au ajuns la 50% din obiectiv și speră să atingă pragul de 1 milion până la sfârșitul lui 2024.

Update 11:30  95 de confruntări între cele două forțele ruse și ucrainene și peste 100 de atacuri aeriene în Ucraina au fost înregistrate în ultimele 24 de ore.

Informația provine de la Statul major al armatei Ucrainei.

Potrivit sursei citate, în timpul atacurilor aeriene rușii au lansat 34 de rachete care au lovit clădiri.

"Din păcate, atacurile teroriste rusești au ucis și rănit civili", au transmis militarii ucraineni, citați de presa internațională.

Ca răspuns, ucrainenii au atacat aerian 12 poziții în care se aflau militari ruși, a precizat Statul major al forțelor Kievului.

Update 10:30 Americanii au avertizat că rușii ar putea ocupa orașul cheie din estul Ucrainei, Avdiivka.

Regiunea este scena unora dintre cele mai aprige lupte din ultimele luni.

"Avdiivka riscă să cadă sub controlul Rusiei", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, în contextul în care ajutorul militar american pentru Ucraina este blocat de mai multe luni în Congresul de la Washington.

Conform presei internaționale, trupele ruse au avansat în Avdiivka și sunt aproape să încercuiască orașul, iar Kievul a ordonat o retragere tactică.

Localitatea care a fost distrusă aproape în totalitate și este, din punct de vedere strategic, o poartă către Donețk, capitala regională ucraineană capturată de forțele pro-ruse în 2014 și, ulterior, anexată de Moscova.

Update 08:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se duce astăzi la Berlin și la Paris pentru a semna acorduri de securitate cu cancelarul german Olaf Scholz și cu președintele francez Emmanuel Macron.

Potrivit guvernului de la Berlin, Scholz și Zelenski semnează un pact bilateral de securitate care acoperă "angajamentele și sprijinul pe termen lung în materie de securitate al Ucrainei", a declarat guvernul german.

Biroul președintelui francez a declarat că Macron și Zelenski semnează un acord de securitate la Palatul Elysee, vineri seara.

"Acest acord urmează angajamentele luate în cadrul formatului G7, în marja summitului NATO de la Vilnius din iulie 2023", a precizat președinția franeză.

La momentul respectiv, liderii NATO nu au stabilit un calendar pentru aderarea Ucrainei la alinața militară, dar țările G7 s-au angajat să ofere Kievului un sprijin pe termen lung în materie de securitate.

Călătoria președintelui ucrainean în cele mai mari două țări ale Uniunii Europene are loc în contextul în care invazia Moscovei în Ucraina intră în al treilea an, iar forțele Kievului se confruntă cu o situație din ce în ce mai dificilă pe linia frontului estic din cauza lipsei de muniție și a noilor atacuri rusești.

Marea Britanie și Ucraina au semnat un acord bilateral de securitate în ianuarie, iar Kievul poartă discuții cu alte țări.

Update 00:01 La Reuniunea miniștrilor aliați ai apărării din statele membre ale NATO și Reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina (Ukraine Defense Contact Group), ministrul apărării naționale a fost reprezentat de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru.

Discuțiile ministerialei au fost concentrate pe agenda de descurajare și apărare, în perspectiva pregătirii Summit-ului aniversar al NATO de la Washington. De asemenea, au fost organizate consultări în formatul Consiliul NATO-Ucraina, cu participarea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de Securitate, Josep Borrell, și a ministrului ucrainean al apărării, Rustem Umerov, care a intervenit prin videoconferință.

Conform mandatului primit, secretarul de stat a reafirmat importanța strategică a Mării Negre pentru asigurarea stabilității și securității regiunii Euroatlantice. A subliniat importanța continuării demersurilor privind accelerarea consolidării posturii NATO de descurajare și apărare, în vederea contracarării tuturor amenințărilor, cu accent pe asigurarea forțelor și capabilităților necesare atingerii și menținerii executabilității Planurilor regionale de apărare. Oficialul român a punctat caracterul esențial al asigurării la nivel aliat a tuturor resurselor și suportului logistic necesar pentru susținerea unei posturi credibile și eficiente.

Reprezentantul ministerului român al apărării a salutat creșterea prezenței aliate în România și a mulțumit, în acest context, tuturor statelor aliate pentru contribuțiile substanțiale de pe teritoriul național, în contextul actual de securitate volatil din regiunea Mării Negre.

De asemenea, a fost punctată relevanța reînnoirii Angajamentului pentru asigurarea resurselor alocate apărării (Defence Investment Pledge/DIP) post-2024, care să prevadă alocarea unui prag minim de 2 la sută din PIB, România îndeplinind acest angajament din 2017. Secretarul General al NATO a anunțat că 18 state aliate îndeplinesc cerința de alocare a două procente din PIB pentru apărare, tendința fiind de creștere.

În cadrul Consiliului NATO-Ucraina, oficialii din statele aliate au discutat stadiul Programului de asistență multi-anual pentru Ucraina, lansat la Vilnius, și modalitățile de consolidare a sprijinului acordat Ucrainei pe termen lung.

„Războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei intră, săptămâna viitoare, în cel de-al treilea an. Trebuie să continuăm să condamnăm atacurile ruse împotriva infrastructurii civile ucrainene, care continuă să producă victime în rândul civililor”, a evidențiat Simona Cojocaru.

În marja ministerialei, secretarul de stat a semnat două scrisori de intenție privind cooperarea pentru creșterea capacității de producție de muniții, rachete și întărirea rezilienței industriale, în cadrul uni proiect inițiat de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la care au aderat alte 14 state.

Război în Ucraina, 15 februarie 2024 | Atac masiv cu rachete lansat de Rusia în Ucraina, în timp ce miniștrii Apărării din NATO se reunesc la Bruxelles

Război în Ucraina, 14 februarie 2024 | UE se pregătește să sancționeze, în premieră, companii din China care ajută industria rusă de armament

Război în Ucraina, 13 februarie 2024 | Senatul SUA a adoptat pachetul de ajutor pentru Ucraina și Israel

Război în Ucraina, 12 februarie 2024 | Scandalul Starlink pentru Rusia: Kremlinul neagă că folosește terminalele lui Elon Musk

Război în Ucraina, 11 februarie 2024 | Volodimir Zelenski a numit un nou șef al forțelor terestre ucrainene

×
Etichete: Război Ucraina
x close