Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Ucraina cere românilor să nu mai distribuie imagini cu atacurile din porturi pe internet
- Statele Unite condamnă vehement atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre
- Rusia a expus la Moscova arme occidentale capturate în Ucraina
- FSB anunță că a ucis "patru sabotori ucraineni cu simboluri ruse asupra lor" în regiunea Briansk
- Gruparea rusă de mercenari Wagner s-a înregistrat ca "organizație educațională" în Belarus.
- Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, după explozia de la Costinești: "România e în siguranță, chiar dacă Marea Neagră e tensionată"
- România a invitat Ucraina să folosească porturile Galați și Brăila, în contextul atacurilor rusești la Reni și Izmail
- Lituania închide puncte vamale la frontiera cu Belarus, din cauza riscurilor de securitate
- Ucraina a exportat peste 8 milioane de cereale prin portul Constanța în primele șapte luni din acest an
- Forțele ucrainene anunță că au eliberat un sat din regiunea Donețk, unde rușii își construiseră poziții fortificate
- Ucraina nu va ceda teritorii Rusiei pentru a obține calitatea de stat membru al NATO
- Blocada rusă de la Marea Neagră: o navă cu marfă a părăsit portul ucrainean Odesa
- Porturile ucrainene Reni și Ismail ar fi fost atacate pe parcursul nopții
- Rusia a anunțat că a doborât trei drone ucrainene în regiunea Kaluga
- Vladimir Putin acuză SUA de neocolonialism și spune că Washingtonul vrea să atragă mai multe țări în războiul din Ucraina
- Serghei Șoigu a examinat lângă Moscova armele din Iran, China și India
- Rusia anunță că ar putea recurge la muniții cu dispersie, în contextul în care numeroase rapoarte arată că le-a folosit deja în Ucraina
- Ucraina va primi sisteme anti-drone din Norvegia
- Cel puțin trei oameni au murit după ce rușii au bombardat o regiune ucraineană aflată la granița cu Polonia
Update 22:55 Ucraina cere românilor să nu mai distribuie imagini cu atacurile din porturi pe internet
"Rusia continuă să terorizeze populația pașnică ucraineană și să atace infrastructura civilă a Ucrainei. În special, în noaptea spre 16 august, trupele ocupaționale ruse au atacat din nou regiunea Odesa, vizând infrastructura porturilor dunărene. În urma loviturilor inamice, șapte persoane au fost rănite, depozite și silozuri de cereale au fost avariate.
Aceasta confirmă încă o dată abuzul cinic al dreptului internațional umanitar de către agresorul rus, dorința lui de a submina securitatea alimentară mondială, punând în pericol furnizarea de produse agricole ucrainene celor aflați în nevoie.
Cu regret astăzi observăm o diseminare pe rețelele de socializare și în unele mass-media a unor filmulețe privind dronele care lovesc infrastructura portuară și funcționarea sistemelor de apărare aeriană ucrainene. În condițiile actuale de agresiune rusă, astfel de filmulețe reprezintă o amenințare nu numai la adresa siguranței funcționării porturilor dunărene, ci și direct pentru populația civilă care locuiește în această regiune.
Agresorul rus monitorizează activ internetul și, primind informații suplimentare, își ajustează atacurile sale.
Facem apel la toți să nu filmeze și să nu disemineze astfel de video pe rețelele de socializare și în mass-media, pentru a nu spori amenințarea la adresa vieții oamenilor care lucrează și locuiesc în orașele de pe Dunăre", scrie Ambasada Ucrainei în România pe Facebook.
Update 21:32: Statele Unite condamnă vehement atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre
Administraţia de la Washington a condamnat vehement, miercuri seară, atacurile armatei ruse asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, notând că astfel de acţiuni subminează securitatea alimentară mondială.
"Aceste atacuri sunt inacceptabile. Arată că preşedintelui Vladimir Putin nu îi pasă de securitatea alimentară mondială", a declarat Vedant Patel, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, citat de Agenţia France-Presse şi de publicaţia Barron's.
"Orice atac al Rusiei asupra acestor porturi afectează preţurile produselor alimentare la nivel mondial, precum şi stabilitatea socială şi politică în Africa şi Asia", a afirmat, la rândul său, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde, potrivit Mediafax.
Ucraina a acuzat miercuri dimineaţă Rusia că a efectuat atacuri cu dronă asupra porturilor ucrainene Reni şi Izmail, situate pe Dunăre. "Terortiştii ruşi au atacat cu drone regiunea Odesa în cursul nopţii. Au fost afectate depozite de cereale din porturi de pe Dunăre", a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa.
Rusia a intensificat, în ultima lună, atacurile asupra infrastructurii portuare din Ucraina, după retragerea din Acordul privind exporturile de cereale pe Marea Neagră.
Update 20:44 Rusia a expus la Moscova arme occidentale capturate în Ucraina | Serghei Şoigu: Resursele militare ale Ucrainei sunt aproape epuizate
Armata rusă a expus în apropiere de Moscova echipamente militare occidentale pe care trupele sale le-au capturat pe frontul din Ucraina, pentru a-şi lăuda propriile armamente şi a decredibiliza contraofensiva ucraineană aflată în desfăşurare, scrie miercuri agenţia France Presse, al cărei corespondent în capitala rusă a vizitat expoziţia organizată în Parcul Patriot, unde sunt de asemenea prezentate o serie de arme ruseşti în cadrul târgului militar Armata 2023, notează Agerpres.
Armele capturate pe frontul din Ucraina au devenit o atracţie a târgului Armata 2023, care se desfăşoară până pe 20 august în prezenţa unor delegaţii militare din ţări "prietene" ale Rusiei, în special din Africa şi Asia, târg al cărui scop este promovarea exportului de armament rusesc.
Kremlinul susţine astfel de mai multe săptămâni că această contraofensivă, lansată la începutul lunii iunie, a eşuat, în pofida sprijinului militar consistent oferit Kievului de Occident. "Resursele militare ale Ucrainei sunt aproape epuizate", a estimat marţi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.
Update 19:00 Gruparea rusă de mercenari Wagner s-a înregistrat ca "organizație educațională" în Belarus.
Informația este transmisă de CNN, care citează informațiile publicate în Registrul de stat al entităților juridice și al întreprinzătorilor individuali din Belarus.
Potrivit registrului, persoana juridică având numele "Wagner Group" a fost înregistrată în data de 3 august anul curent de către Comitetul executiv al districtului Osipovici din regiunea belarusă Moghilev.
Grupul Wagner a precizat că singura sa activitate este cea "educațională", conform documentului citat.
Instalarea Wagner în Belarus a venit în urma unei revolte de scurtă durată a grupului militar privat, în luna iunie.
Revolta, sfârșită cu un marș nedus până la capăt către Moscova, viza să provoace înlocuirea ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, și a șefului Statului Major al Armatei, Valeri Gherasimov, pe care mercenarii îi acuză de corupție și incompetență.
După oficializarea prezenței mercenarilor în Belarus, Ministerul Apărării din această țară a anunțat că forțele sale vor organiza exerciții militare comune cu luptătorii Wagner în apropiere de granița cu Polonia, stat membru NATO.
Drept consecință, Polonia a anunțat că își întărește forța militară la frontiera cu Belarus cu 10.000 de soldați.
Update 18:00 Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, FSB, a declarat că a dejucat o tentativă a unui grup ucrainean de sabotaj și recunoaștere de a intra în sud-vestul regiunii Briansk, care se învecinează cu nordul Ucrainei.
"FSB și forțele Ministerului Apărării al Federației Ruse au zădărnicit o tentativă de intrare pe teritoriul Federației Ruse a unui grup ucrainean de sabotaj și recunoaștere în districtul de frontieră Starodubski din regiunea Briansk. Patru sabotori au fost uciși", a declarat FSB într-un comunicat citat, miercuri, de agenția rusă TASS.
Serviciul rus susține că, pe lângă arme străine, dispozitive explozive, instrumente de navigare și comunicare, la locul confruntării au fost găsite drone FPV cu autocolante pe care scria "proprietatea FSB", precum și alte simboluri rusești.
Cu o zi în urmă, guvernatorul regiunii Briansk, Alexander Bogomaz, a declarat că un alt grup de sabotaj ucrainean a încercat să intre pe teritoriul Rusiei.
Update 17:00 Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, a comentat situația de securitate a României, în contextul exploziei puternice de luni, din zona digului de la Costinești, incident în cazul căruia este suspectată o mină marină.
"Marea Neagră este un loc tensionat. Ceea ce putem spune, har Domnului, e că suntem în NATO, noi, ca țară. Și noi, și bulgarii, și turcii - și sunt convins că și la nivel național și la nivel multinațional - vom lua măsurile pentru a putea lăsa nestânjenit comerțul pe Marea Neagră. Este foarte important, iar acest tip de incidente sunt convins că vor fi tratate de autoritățile române în condiții profesioniste și fără dificultăți.
Deci aș spune ca lumea să stea liniștită. România e o țară sigură și Marea Neagră, cel puțin în zona limitrofă NATO, e o zonă liberă”, a spus Mircea Geoană.
După explozia de luni, de la Costinești, au apărut zvonuri că ar fi și alte mine în derivă în zona litoralului românesc.
Ulterior, autoritățile au trimis în patrulare o navă militară și un elicopter și au infirmat aceste suspiciuni.
Update 16:00 Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a reacționat, miercuri, după ultimele bombardamente ale Rusiei asupra porturilor ucrainene la Dunăre.
El a arătat că România a oferit Ucrainei posibilitatea de a utiliza porturile românești Galați și Brăila pentru operațiunile de export cu cereale.
"Vineri am avut întâlnirea cu reprezentanții Ucrainei. Au fost (prezente) şi Ambasada SUA în România, și Ambasada SUA la Kiev, a fost și Comisia Europeană. Acesta a fost rostul întâlnirii: ca, în momentul în care situația la porturile dunărene ale Ucrainei va continua într-un scenariu în care vor fi afectate toate instalațiile și toată activitatea, să identificăm soluțiile pe care le putem gândi.
Noi nu îi putem obliga pe ucraineni să vină să folosească porturile românești de la Dunăre. Este decizia lor. Dar le-am prezentat avantajele utilizării porturilor românești, atât în ceea ce privește portul Galați, cât și portul Brăila", a spus Sorin Grindeanu.
"Mai mult decât atât, am prezentat un plan legat de porturile dunărene din sudul țării. De ce? Folosind infrastructura feroviară, poţi să duci acele garnituri de tren inclusiv în porturile din sudul țării şi, pe Dunăre, să le poţi transporta la Constanța şi pe Marea Neagră. Acesta a fost rostul acestei întâlniri. Va mai urma o întâlnire undeva în jurul datei de 15 septembrie, la Constanța", a completat ministrul român al Transporturilor.
Update 15:00 Guvernul Lituaniei a anunţat, miercuri, închiderea a două dintre cele şase puncte de trecere a frontierei cu Belarus, din cauza riscurilor de securitate.
"Decizia de închidere a punctelor de frontieră a fost luată din cauza circumstanţelor geopolitice", a comunicat Guvernul de la Vilnius.
Celelalte patru puncte de frontieră între Lituania şi Belarus rămân deschise.
Lituania şi Polonia și-au intensificat măsurile de securitate la frontierele cu Belarus din cauza riscurilor generate de prezenţa combatanţilor Grupului paramilitar rus Wagner.
Update 14:30 Ucraina a expediat 8,1 milioane de tone de cereale prin portul românesc Constanţa în perioada ianuarie-iulie 2023, însă ritmul a încetinit semnificativ după ce Rusia a atacat infrastructura porturilor ucrainene.
Datele provin de la Autoritatea portuară din Constanţa și sunt citate de agenția Reuters.
Chiar şi înainte de mijlocul lunii iulie, când Rusia a anunţat că se retrage din acordul care permitea Ucrainei să exporte cereale din porturile sale la Marea Neagră, Constanţa era principala rută alternativă de livrare a cerealelor ucrainene.
De la începutul invaziei ruseşti şi până în prezent, prin portul românesc la Marea Neagră au trecut aproximativ o treime din exporturile de cereale ale Ucrainei.
Update 13:30 Ucraina a anunțat, miercuri, că forțele sale au eliberat satul Urojaine din estul regiunii Donețk, unde au avut loc lupte puternice în ultimele zile.
"Forțele de apărare ucrainene au preluat controlul asupra localității Urojaine și își consolidează pozițiile", a declarat Andrii Kovaliov, purtătorul de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit CNN.
Satul, situat la aproximativ 100 de kilometri sud-vest de orașul Donețk, ocupat de Rusia, se află în apropierea de Staromaiorske, o altă localitate pe care soldații ucraineni au recucerit-o în urmă cu aproximativ două săptămâni.
Imagini difuzate de armata ucraineană și verificate prin geolocalizare de CNN arată cum militarii Kievului ridică steagul ucrainean lângă un monument al soldaților sovietici căzuți în al Doilea Război mondial.
În altă parte pe frontul de est, forțele ucrainene continuă să desfășoare operațiuni de contraofensivă.
"Rusia opune o rezistență puternică, deplasează unități și trupe și își folosește în mod activ rezervele în zonele Marinka și Krasnogorivka, în apropiere de Bahmut, a precizat oficialul ucrainean.
Forțele ucrainene continuă să blocheze ofensiva rusă pe axele Kupiansk, Lîman și Bahmut, a adăugat el.
Update 12:30 Ucraina nu va ceda teritorii Rusiei pentru a obține calitatea de stat membru al NATO.
Declarația a fost făcută de Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, și se adaugă pozițiilor similare exprimate de alți oficiali de la Kiev, după un comentariu făcut în aceeași zi de Stian Jenssen, șeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.
Jenssen a sugerat ca Ucraina să cedeze Rusiei o parte din teritoriul său în schimbul aderării la NATO la sfârșitul războiului.
"Cred că o soluție ar putea fi ca Ucraina să cedeze teritorii şi să primească în schimb aderarea la NATO. Nu spun că trebuie să fie aşa, dar este o soluție posibilă", a declarat oficialul NATO la un forum desfășurat în Norvegia.
Stian Jenssen a adăugat că Ucraina este cea care trebuie să decidă "când şi în ce condiții dorește să negocieze"
"Discuțiile despre aderarea Ucrainei la NATO în schimbul cedării (către Rusia a) unor părți din teritoriile ucrainene sunt absolut inacceptabile", a scris Oleg Nikolenko pe Facebook.
"Faptul că un reprezentant al NATO sprijină narațiunea unei cedări teritoriale este absolut inacceptabil şi susține pozițiile Rusiei", a conchis purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean.
Update 10:15 Blocada de la Marea Neagră. O navă cu marfă a părăsit portul ucrainean Odesa.
Anunțul a fost făcut de autoritățile ucrainene care au organizat în Marea Neagră un coridor pentru navele comerciale, potrivit Reuters.
O navă de containere a părăsit miercuri dimineață portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră, a anunțat guvernul din Ucraina.
Vaporul va folosi noul coridor pentru navele comerciale care pleacă sau vin în porturile ucrainene blocate de ruși.
"O primă navă a folosit coridorul temporar pentru navele comerciale spre/dinspre porturile din Odesa Mare", a declarat vicepremierul Oleksandr Kubrakov pe Facebook.
El a spus că este vorba despre nava Joseph Schulte sub pavilion Hong-Kong.
Aceasta se afla în port din 23 februarie 2022, cu o zi înainte de startul războiului.
Vicepremierul Oleksandr Kubrakov a mai spus că nava transporta peste 30.000 de tone de marfă în 2.114 containere.
"Coridorul va fi folosit în principal pentru a evacua navele care se aflau în porturile ucrainene (Chornomorsk, Odesa și Pivdennyi) în momentul invaziei la scară largă a Federației Ruse", a precizat vicepremierul.
Ucraina a anunțat săptămâna trecută organizarea unui „coridor umanitar" în Marea Neagră pentru a elibera navele de marfă care au fost blocate în porturile sale încă de la începutul războiului.
Rușii nu au spus dacă vor respecta coridorul de transport maritim, însă surse din domeniile transport maritim și asigurări și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța echipajelor.
Update 09:20 Porturile ucrainene Reni și Ismail ar fi fost atacate pe parcursul nopții.
Informațiile nu sunt confirmate în mod oficial, însă reprezentanții autorităților române vorbesc despre bombardamente care au fost auzite în porturile de la Dunăre.
Porturile Reni și Ismail sunt foarte aproape de granița României.
Potrivit unor surse din cadrul Căpităniei Galați, pe parcursul nopții de marți spre miercuri, de la navele aflate în zonă nu a venit nicio informație. Nimeni nu a raportat nimic, dar la Reni s-au auzit bombardamente între 2.00 și 4.00, a confirmat sursa.
În ceea ce privește navele românești, sursa susține că în zonă sunt vapoare care nu au raportat nimic ceea ce înseamnă că, probabil, nu au fost afectate.
Informații neconfirmate arată că un atac cu drone a vizat și portul Ismail.
Din toate relatările și din semnalele primite la Reni a fost ceva între 2.00 și 4.00, și la Ismail a fost ceva dimineață, a precizat sursa.
Imagini de la Reni au fost postate pe grupul de Facebook „Marinari de pe Dunăre”.
Update 08:45 Rusia a anunțat că a doborât trei drone ucrainene în regiunea Kaluga.
Sisteme de apărare aeriană ale Rusiei au distrus trei drone ucrainene miercuri dimineaţa, deasupra regiunii Kaluga, a anunţat Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters.
Nu s-au înregistrat victime sau pagube în tentativa de atac care a avut loc în jurul orei 05:00, ora Moscovei, (02:00 GMT), a adăugat ministerul. Regiunea Kaluga se învecinează la nord cu regiunea Moscovei.
Regiunile ruseşti care se învecinează cu Ucraina se confruntă de mai multe luni cu o intensificare a atacurilor cu drone efectuate, potrivit Moscovei, de Kiev.
Update 08:00 Vladimir Putin acuză NATO că alimentează războiul din Ucraina.
Putin a acuzat Occidentul că provoacă conflicte în alte zone și a afirmat și că NATO transferă confruntarea militară în spațiul cosmic și în spațiul informațional.
"În exemplul Ucrainei, putem vedea clar unde duce politica de a pune gaz pe foc.
Prin pomparea de miliarde de dolari în regimul neonazist, aprovizionarea acestuia cu echipamente, arme, muniții, trimiterea de consilieri militari și mercenari, se face totul pentru a aprinde și mai mult conflictul, pentru a atrage și alte state.
De asemenea, în alte regiuni ale lumii există focare de tensiune.
Și, deși provocările de securitate din fiecare dintre ele au caracteristici proprii, toate sunt generate de aventurile geopolitice, de acțiunile egoiste, neocoloniale ale Occidentului.
Țările membre NATO continuă să își dezvolte și să își modernizeze capacitățile ofensive, încearcă să transfere confruntarea militară în spațiul cosmic și în spațiul informațional.
Acestea utilizează mijloace de presiune militare și nemilitare.
Și toate acestea se întâmplă pe fondul distrugerii sistemului de control al armelor. Statele Unite încearcă, printre altele, să ajusteze sistemul de interacțiune interstatală care s-a dezvoltat în regiunea Asia-Pacific", a declarat Vladimir Putin.
Update 00:00 "Informaţiile noastre arată că Rusia încearcă intensificarea cooperării militare cu Phenianul. Orice tip de cooperare în materie de securitate sau efectuarea de tranzacţii cu armament ar însemna, în mod categoric, încălcări ale rezoluţiilor Consiliului de Securitate ONU", a declarat marţi Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, citat de site-ul Tagesschau.de.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, au semnalat marţi, printr-un schimb de scrisori, că intenţionează "dezvoltarea relaţiilor strategice", potrivit agenţiei Reuters.
Statele Unite acuză Coreea de Nord că furnizează armament Rusiei pentru invazia militară din Ucraina. Phenianul şi Moscova au negat acuzaţiile.
Război în Ucraina, 15 august | Ucraina va consolida apărarea la graniţele cu Belarus şi Rusia
Război în Ucraina, 14 august | Marea Britanie a interceptat două avioane militare rusești la nord de Scoția
Război în Ucraina, 13 august | Volodimir Zelenski a mulțumit României pentru susținere
Război în Ucraina, 12 august | Experţi americani susţin că forţele ucrainene avansează în regiunea Zaporojie
Război în Ucraina, 11 august | Zelenski a anunțat demiterea tuturor șefilor din centrele regionale de recrutare militară, acuzați de corupție