Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 417. Noi atacuri ruse soldate cu morţi, în pofida Paştelui ortodox: Doi adolescenți au fost uciși în Nikolaev

Război în Ucraina, ziua 417. Noi atacuri ruse soldate cu morţi, în pofida Paştelui ortodox: Doi adolescenți au fost uciși în Nikolaev

Redacția Antena 3 CNN
9 minute de citit Publicat la 19:04 16 Apr 2023 Modificat la 00:14 17 Apr 2023
razboi ucraina rusia 16 aprilie 2023
Război în Ucraina, ziua 417. Bombardamente în Herson. Creștini închiși în biserici în noaptea de Înviere, la Kiev

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Președintele Ucrainei sancționează peste 80 de sportivi ruși, inclusiv campioni olimpici
  • Cu ocazia Paştelui ortodox, Vladimir Putin salută rolul 'consolidator' al Bisericii
  • Ucraina informează despre noi atacuri ruse soldate cu morţi, în pofida Paştelui ortodox
  • Polonia şi Ungaria interzic importurile de cereale şi alimente din Ucraina, decizie ce nemulţumeşte Kievul
  • Ministerul Economiei din Rusia a revizuit în creştere previziunile privind evoluţia PIB-ului în 2023
  • Șeful Microsoft: Agenții ruși încearcă să se infiltreze în comunitățile online de gaming
  • Evgheni Prigojin a cerut încetarea războiului din Ucraina
  • Germania cere sancţiuni UE împotriva sectorului nuclear rus
  • Cel puțin opt morți și 21 de răniți după un atac cu rachete în Sloviansk

Update 19:00 Uniunea Europeană afirmă că o acțiune comercială unilaterală este inacceptabilă după ce Polonia și Ungaria au interzis importurile de cereale și alimente din Ucraina, potrivit Reuters.

Acțiunile unilaterale în domeniul comerțului din partea statelor membre ale Uniunii Europene sunt inacceptabile, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia și Ungaria au anunțat interdicții privind importurile de cereale și alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local.

După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele din Europa Centrală din cauza blocajelor logistice, afectând prețurile și vânzările pentru fermierii locali.

Problema a creat o problemă politică pentru partidul naționalist polonez de guvernământ Lege și Justiție (PiS) într-un an electoral, deoarece a provocat furia oamenilor din zonele rurale, unde sprijinul pentru PiS este de obicei ridicat.

„Suntem la curent cu anunțurile Poloniei și Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale și alte produse agricole din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt într-o declarație trimisă prin e-mail. „În acest context, este important să subliniem că politica comercială este de competența exclusivă a UE și, prin urmare, acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile”.

„În astfel de vremuri dificile, este esențial să se coordoneze și să se alinieze toate deciziile în cadrul UE”, se mai arată în declarație.

Polonia și Ungaria au fost implicate în conflicte de lungă durată cu Bruxellesul în legătură cu probleme precum independența justiției, libertatea presei și drepturile LGBT, iar ambelor țări le-au fost reținute fonduri din cauza preocupărilor legate de statul de drept.

Interdicția poloneză, care a intrat în vigoare sâmbătă seara, se va aplica și tranzitului acestor produse prin țară, a declarat duminică ministrul dezvoltării și tehnologiei.

„Interdicția este totală, inclusiv interdicția de tranzit prin Polonia”, a scris Waldemar Buda pe Twitter, adăugând că vor avea loc discuții cu partea ucraineană pentru a crea un sistem care să asigure că bunurile trec doar prin Polonia și nu ajung pe piața locală.

Ministerul ucrainean al politicii agrare și al alimentației a declarat sâmbătă că interdicția poloneză contravine acordurilor bilaterale existente privind exporturile și a cerut discuții pentru a rezolva problema.

Agenția de știri ucraineană de stat Ukrinform a declarat că miniștrii ucraineni și polonezi urmează să se întâlnească luni în Polonia, iar acordul de tranzit va fi pus în centrul discuțiilor.

Ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a fost citat duminică spunând că interdicția a fost necesară pentru „a deschide ochii UE asupra faptului că sunt necesare alte decizii care să permită produselor din Ucraina să ajungă în Europa, și nu să rămână în Polonia”.

Ucraina exportă majoritatea produselor sale agricole, în special cereale, prin porturile sale de la Marea Neagră, deblocate în iulie în conformitate cu un acord între Ucraina, Turcia, Rusia și ONU.

Aproximativ 3 milioane de tone de cereale părăsesc Ucraina în fiecare lună prin coridorul de cereale din Marea Neagră, în timp ce doar până la 200.000 de tone se deplasează către porturile europene prin teritoriul polonez, potrivit ministerului ucrainean.

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solsky, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că între 500.000 și 700.000 de tone de diverse produse agricole trec în fiecare lună frontiera poloneză, inclusiv cereale, ulei vegetal, zahăr, ouă, carne și alte produse.

Update 15:00 Peste 80 de sportivi ruși și reprezentanți ai unor organizații sportive au fost sancționați de președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, relatează insidethegame. 

Zelenskyy a emis un decret oficial prin care le interzice persoanelor respective să intre pe teritoriul ucrainean timp de 50 de ani, ca răspuns la asaltul militar al Rusiei asupra țării.

Mai mulți campioni olimpici se numără printre cei care au fost pedepsiți, printre care dansatorul pe gheață Nikita Katsalapov, biatlonista Svetlana Ishmouratova și gimnasta Svetlana Khorkina.

Fostul portar internațional rus Igor Akinfeev, deținător a peste 100 de selecții pentru țara sa, a fost, de asemenea, afectat de sancțiuni, la fel ca și președintele Federației Ruse de Triatlon (RTF), Ksenia Shoigu, fiica ministrului rus al apărării, Serghei Shoigu.

RTF a declarat pentru agenția oficială de știri de stat rusă TASS că pedepsele sfidează "explicații rezonabile".

"Sprijinul, de care oamenii au acum nevoie în mod special, a fost și va fi mai important pentru noi decât niște liste nebunești, iar deciziile pe care Kievul încearcă să le lege de sport nu au nimic de-a face cu asta, sportul trebuie să rămână în afara politicii", se arată într-o declarație a RTF.

Update 13:40 Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat cu prilejul Paştelui ortodox, duminică, rolul "consolidator" al Bisericii pentru societate şi tineri, în condiţiile în care Patriarhul rus Kirill şi-a exprimat susţinerea pentru ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

"Ţin să-mi exprim profunda recunoştinţă pentru munca voastră neobosită şi dezinteresată menită să apere valorile istorice, spirituale, morale şi familiale durabile, să educe şi să lumineze tinerii", a declarat Putin într-un mesaj, după ce a luat parte la liturghia din Catedrala Iisus Mântuitorul din Moscova.

"În decursul a numeroşi ani, vorba voastră pastorală înţeleaptă a servit la consolidarea societăţii (...). Astăzi, în timp ce ne confruntăm cu grave provocări, ea este cu precădere importantă", a adăugat preşedintele rus.

Paştele este cea mai importantă sărbătoare a calendarului ortodox atât în Rusia, cât şi în Ucraina.

În trecut, patriarhul rus Kirill a justificat ofensiva în Ucraina, susţinând că popoarele rus şi ucrainean erau fraţi ce au fost separaţi cu forţa, în special de Occident.

Acest punct de vedere este respins de guvernul ucrainean, care a denunţat un conflict post-colonial şi imperialist dus de Kremlin şi care şi-a înmulţit percheziţiile şi urmăririle împotriva unor biserici şi preoţi consideraţi apropiaţi de Moscova.

Autorităţile ucrainene au provocat de asemenea furia Bisericii Ortodoxe Ruse după ce au anunţat, în plin conflict, expulzarea călugărilor din celebra mănăstire Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor), calificată drept "leagăn" al ortodoxiei ruse. Patriarhul Kirill a denunţat în martie această expulzare, calificând-o drept "monstruoasă".

Update 12:00 În pofida Paştelui ortodox, luptele continuă în Ucraina duminică, iar armata rusă a ucis doi adolescenţi în regiunea sudică Nikolaev (Mikolaiv) în timpul nopţii, a anunţat guvernatorul regiunii Vitali Kim, informează dpa.

În regiunea Zaporojie, şeful administraţiei militare Iuri Malaşenko a raportat de asemenea un "atac masiv" al forţelor ruse. O biserică a fost avariată, astfel că slujba de Înviere a trebuit să fie anulată. "Nimic nu este sacru, chiar şi în noaptea Învierii lui Hristos!", a scris Malaşenko.

În oraşul estic Sloviansk, unde o rachetă a lovit o zonă rezidenţială vineri, continuă acţiunile de salvare. Locatari mai sunt căutaţi printre dărâmături, au informat surse locale.

Potrivit celor mai recente informaţii ale unor surse ucrainene, 11 civili au fost ucişi în atacul de vineri, inclusiv un copil mic, şi alte peste 20 de persoane au fost rănite.

Update 10:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut garanţii de securitate pentru ţara sa înaintea summitului NATO din Lituania care va avea loc în luna iulie, informează dpa.

"Garanţii de securitate eficiente pentru Ucraina (...) sunt necesare chiar înainte de a ne alătura Alianţei", a afirmat Volodimir Zelenski în discursul său video de sâmbătă seara.

Liderul de la Kiev a abordat acest subiect şi într-o conversaţie telefonică cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Volodimir Zelenski doreşte o aderare accelerată la alianţa militară occidentală. O condiţie prealabilă pentru aderarea la NATO este însă ca ţara candidată să nu fie implicată în conflicte internaţionale şi dispute privind frontierele.

Update 08:00 Polonia şi Ungaria au decis să interzică importurile de cereale şi alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, au declarat sâmbătă cele două guverne, după ce o avalanşă a ofertei a redus preţurile în întreaga regiune, informează Reuters.

Ucraina şi-a exprimat regretul faţă de decizia poloneză, spunând că "rezolvarea diferitelor probleme prin acţiuni unilaterale drastice nu va accelera o soluţionare pozitivă a situaţiei".

După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantităţi mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să staţioneze în statele din Europa Centrală din cauza blocajelor logistice, preţurilor şi a vânzărilor pentru fermierii locali.

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene luna trecută, prim-miniştrii din cinci ţări est-europene au informat despre o creştere fără precedent a produselor precum cereale, seminţe oleaginoase, ouă, carne de pasăre şi zahăr şi au spus că ar trebui luate în considerare tarife la importurile agricole ucrainene.

"Astăzi, guvernul a decis asupra unui regulament care interzice intrarea, importul de cereale în Polonia, dar şi zeci de alte tipuri de alimente (din Ucraina)", a declarat liderul Jaroslaw Kaczynski în cadrul unei reuniuni a partidului. Lista acestor mărfuri, care va varia "de la cereale la produse din miere şi foarte, foarte multe alte lucruri", va fi inclusă în regulamentul guvernamental, a adăugat el.

Kaczynski a declarat: "Suntem şi rămânem prieteni şi aliaţi neschimbaţi ai Ucrainei. O vom sprijini şi o susţinem. ... Dar este datoria fiecărui stat, a fiecărei autorităţi, a unei autorităţi competente în orice caz, să protejeze interesele cetăţenilor săi". Kaczynski a mai spus că Polonia este pregătită să înceapă discuţiile cu Ucraina pentru a soluţiona problema cerealelor.

Ministerul Politicii Agrare şi Alimentaţiei din Ucraina a declarat că interdicţia poloneză contrazice acordurile bilaterale existente privind exporturile şi a cerut discuţii pentru a rezolva problema."Înţelegem că fermierii polonezi se află într-o situaţie dificilă, dar subliniem că fermierii ucraineni se află în cea mai dificilă situaţie în acest moment", se arată într-un comunicat.

Mai târziu în cursul zilei de sâmbătă, guvernul premierului naţionalist ungar Viktor Orban s-a alăturat interdicţiei, spunând că statu-quoul va cauza daune grave fermierilor locali.

Ungaria nu a oferit detalii despre momentul în care interzicerea importurilor de cereale şi alte alimente va intra în vigoare, dar a spus că va expira la sfârşitul lunii iunie. Guvernul de la Budapesta a spus că speră la schimbări în reglementări la nivelul UE, inclusiv privind o regândire a eliminării taxelor de import pentru produsele ucrainene.

Update 00:00 În noaptea de Înviere este anunțată stare de asediu în Herson.

Guvernatorul pus de ruși a anunțat pe Telegram că a semnat un decret astfel încât credincioșii să poată merge noaptea la biserici.

În mod normal, în regiunea Herson, este interzis să fii pe stradă fără permisiune.

Statul major al armatei Ucrainei anunță că Rusia a lansat lovituri aeriene. Ucrainienii au respins 56 de atacuri în ultimele ore din patru direcții.

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa într-un atac rus cu rachetă asupra unui imobil din Sloviansk, estul Ucrainei, în timp ce Moscova revendică cuceriri teritoriale în apropiere de Bahmut.

"Numărul victimelor bombardamentelor din Sloviansk a crescut la 11 persoane", a declarat pentru televiziune purtătorul de cuvânt al Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă din regiunea Doneţk, Veronika Bakhal.

Sloviansk se află într-o parte a regiunii Doneţk sub control ucrainean, la 45 de kilometri nord-vest de Bahmut, în apropiere de teritoriul controlat de Rusia. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că "bombardează brutal" clădiri rezidenţiale şi "ucide oameni în plină zi".

Război în Ucraina, 14 aprilie Cel puţin 11 oameni au murit în atacul din Sloviansk

Război în Ucraina, 14 aprilie UE pregătește al 11-lea pachet de sancțiuni pentru Rusia

Război în Ucraina, 13 aprilie Ucraina cere într-o conferință desfășurată la București ca Marea Neagră să devină o "mare a NATO"

Război în Ucraina, 12 aprilie Rusia a testat cu succes "Arma Diavolului", racheta balistică intercontinentală cu rază de acţiune de 5.000 de kilometri

Război în Ucraina, 11 aprilie I Radu Tudor: Cu războiul Rusiei în apropiere de granițele României, mii de militari vor să plece din sistem

×
Etichete: Război Ucraina
Parteneri
TOP articole
x close