Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 234 | Vladimir Putin ameninţă cu o catastrofă globală dacă NATO intră în confruntare cu Rusia. Situaţia de pe frontul din Ucraina, în ultimele 24 de ore

Război în Ucraina, ziua 234 | Vladimir Putin ameninţă cu o catastrofă globală dacă NATO intră în confruntare cu Rusia. Situaţia de pe frontul din Ucraina, în ultimele 24 de ore

Război în Ucraina, ziua 234. Vladimir Putin a ameninţat cu o catastrofă globală dacă trupele NATO vor intra în confruntare cu armata rusă. Între timp, forţele ucrainene continuă să elibereze localităţi din regiunile estice ale ţării, aflate sub ocupaţie rusă.

vladimir putin
Război în Ucraina, ziua 234 | Vladimir Putin ameninţă cu o catastrofă globală dacă NATO intră în confruntare cu Rusia Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Oct 2022   •   12:40

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Arabia Saudită oferă un ajutor de 400 de milioane de dolari Ucrainei
  • Bombardiere nucleare ale Rusiei, suprinse la graniţa NATO
  • Vladimir Putin ameninţă cu o catastrofă globală
  • SUA urmează să anunţe asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina
  • Centrala nucleară ucraineană din Zaporojie a început deja să funcţioneze în baza standardelor ruseşti
  • "Dacă democrații pierd alegerile mid-term pentru Congres, sprijinul SUA pentru Ucraina ar putea înceta", avertizează fostul agent CIA Robert Baer
  • Scenariul "escaladării verticale", care implică arma nucleară în Ucraina, ar putea fi pus în practică în două săptămâni
  • Putin spune că "nu regretă nimic", după săptămâna de bombardamente ruse în Ucraina, în care au fost uciși zeci de oameni
  • Președintele rus vine cu precizări, după speculațiile privind o întâlnire cu Joe Biden
  • "Putin a pierdut războiul și își bate cuie în sicriu", spune un fost parașutist militar rus, refugiat în Franța

Update 23.00. Trupele ucrainene dețin în continuare orașul strategic Bakhmut din estul țării, în ciuda atacurilor repetate ale Rusiei, în timp ce situația din regiunea Donbas rămâne foarte dificilă, a declarat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Zelenski, în mesjul său de seară, a mai spus că rachetele și dronele rusești au continuat să lovească orașele ucrainene, provocând distrugeri și victime.

Deși trupele ucrainene au recucerit mii de kilometri pătrați de teren în recentele ofensive din est și sud, oficialii spun că progresele vor încetini probabil odată ce forțele Kievului vor întâmpina o rezistență mai hotărâtă. Luptele sunt deosebit de intense în estul provinciilor Donețk și Luhansk, la granița cu Rusia.

Forțele rusești au încercat în repetate rânduri să cucerească Bakhmut, care se află pe un drum principal care duce spre orașele Sloviansk și Kramatorsk. Ambele sunt situate în regiunea Donetsk.

Update 20.30. Forțele ucrainene au respins atacuri rusești în apropierea a 11 așezări, a anunțat în această seară cotidianul Kyiv Independent.

Potrivit Statului Major General al forțelor armate ucrainene, forțele ruse încercau să avanseze în apropierea așezărilor Novosadove, Yakovlivka, Berestove, Bakhmut, Bakhmutske, Opytne, Krasnohorivka, Nevelske, Pervomaiske, Mariinka și Pobieda. Forțele ucrainene au vizat, de asemenea, cinci puncte de comandă militară ale rușilor, printre alte obiective, a relatat publicația.

Update 19.50. Ministerul ucrainean al Apărării a dezvăluit identitatea "Fantomei din Vinnytsia", care a înlocuit-o pe "Fantoma din Kiev", într-o postare pe Twitter.

Este vorba de un pilor, pe nume Vadym, care s-a evidențiat în ultimele săptămâni, în urma multiplelor rapoarte privind pierderile rusești pe cerul Ucrainei. Ministerul Apărării a publicat o poză cu luptătorul pe care l-a supranumit "ucigașul Shahed". Shahed sunt dronele iraniene achiziționate de Rusia.

"Acesta este pilotul care apără cerul de deasupra Vinnytsiei. El a doborât deja 5 'Shahed' și 2 rachete.Numele eroului este Vadym", arată postarea pe Twitter a ministerului.

Update 18.02. Rusia folosește violul și violența sexuală ca parte a "strategiei sale militare" în Ucraina, a declarat un emisar al ONU, conform CNN.

Afirmația vine ca urmare a datelor publicate recent de un grup de experți ONU care a verificat "peste o sută de cazuri" de viol sau de incidente de agresiune sexuală raportate în Ucraina începând cu luna februarie.

"Când auzi femei depunând mărturii despre soldați ruși echipați cu Viagra, este clar că este vorba de o strategie militară", a declarat joi Pramila Patten, reprezentantul special al ONU pentru violență sexuală în conflicte, într-un interviu acordat AFP.

Ea a adăugat că în multe cazuri au fost implicați copii și a mai spus că numărul real al victimelor este probabil să fie mult mai mare decât sugerează cifrele oficiale, deoarece crimele sexuale sunt adesea "subraportate".

"Există multe cazuri de violență sexuală împotriva copiilor care sunt violați, torturați și sechestrați", a spus Patten.

De la începutul invaziei rusești, oficialii ucraineni au acuzat în repetate rânduri forțele Moscovei de abuzuri sexuale asupra femeilor și copiilor, susținând că acestea folosesc violul și alte acte sexuale ca arme de război.

Update 15.50. Rusia a sporit măsurile de securitate la centrele militare de recrutare din cauza atacurilor tot mai dese comise asupra acestor instituţii, a anunţat un oficial rus.

"Grupuri ale Gărzii Naţionale a Rusiei au fost postate în jurul centrelor de recrutare, în mai multe oraşe ale ţării, inclusiv în Moscova. Mai mult de atât, soldaţi ai Gărzii Naţionale sunt incluşi în echipajele de patrulare", a scris Alexander Khinshtein, deputat rus, într-o postare pe canalul său de Telegram.

Update 14.30. Oficialii ucraineni afirmă că atacurile rusești au ucis 11 civili vineri, în timp ce orașul Zaporojie din sudul țării a fost atacat sâmbătă dimineața devreme, într-un asalt care a implicat drone kamikaze și rachete, relatează CNN.

În regiunea Donețk, opt civili au murit și alți șase au fost răniți, a declarat adjunctul șefului biroului președintelui ucrainean, Kyrylo Tymoshenko, într-un comunicat pe canalul său Telegram. În regiunea Zaporojie, două persoane au murit și una a fost rănită. În regiunea Harkov, un civil a murit, iar altul a fost rănit.

Două persoane au fost rănite în regiunea Dnipro, iar una a fost rănită în regiunea Kherson, a precizat oficialul.

Zaporojie a fost lovită de "10 sau mai multe" rachete C300 sâmbătă dimineața, după patru lovituri ale unor drone "kamikaze" în cursul nopții, a declarat Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale din oraș. Primarul interimar al orașului, Anatoliy Kurtev, a raportat, de asemenea, ceea ce a numit un "atac insidios asupra Zaporojiei cu drone kamikaze" într-o postare pe Telegram. Armata ucraineană și serviciile secrete americane susțin că Rusia folosește drone de atac de fabricație iraniană în Ucraina.

Update 12.40. Situaţia de pe frontul de est al războiului din Ucraina. Sute de localităţi, eliberate de ucraineni.

Peste 600 de localităţi au fost eliberate de forţele ucrainene de sub ocupaţia rusă în regiunile din estul ţării. În Herson, ruşii au lăsat în urmă un arsenal întreg, dar şi muniţia aferentă, după ce s-au retras în grabă pentru a scăpa cu viaţă.

Update 12.05. Arabia Saudită va oferi un ajutor umanitar în valoare de 400 de milioane de dolari Ucrainei, a anunțat agenția saudită de presă de stat SPA.

Potrivit Reuters, prințul moștenitor Mohammed bin Salman a vorbit vineri la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Prințul moștenitor a exprimat disponibilitatea regatului de a continua eforturile de mediere.

Și Statele Unite au anunțat că vor trimite muniții și vehicule militare în Ucraina ca parte a unui nou pachet de asistență pentru securitate în valoare de 725 de milioane de dolari. Acesta va ridica totalul asistenței de securitate acordate de SUA de la invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, la peste 17,5 miliarde de dolari.

Update 10.30. Armata ucraineană a atacat baza militară rusă din Melitopol în seara zilei de 14 octombrie, a anunțat primarul orașului, Ivan Fedorov, pe Telegram, relatează Ukrainska Pravda.

"Prăjirea rușilor la Melitopol continuă. Ieri seară a fost zgomot în zona aerodromului: 4 explozii puternice urmate de detonare. Potrivit datelor preliminare, baza militară inamică, pe care invadatorii încearcă fără succes să o restabilească, a suferit din nou pierderi", a scris oficialul. Fedorov precizează că după explozii, armata rusă a scos de acolo echipamentele distruse. Orașul Melitopol se află în regiunea sudică Zaporojie și este ocupat de forțele ruse.

Update 09.35. Mulți rezerviști ruși chemați să lupte în Ucraina sunt probabil nevoiți să își cumpere propriile veste antiglonț, iar prețurile acestora au crescut vertiginos, se arată în cea mai recentă informare a serviciilor de informații britanice.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, cantitatea medie de echipament personal pe care Rusia o furnizează rezerviștilor săi mobilizați este "aproape sigur mai mică decât cea deja slabă furnizată trupelor desfășurate anterior".

"Mulți rezerviști sunt probabil nevoiți să își achiziționeze propriile veste antiglonț, în special vesta modernă 6B45, care ar trebui să fie distribuită în general unităților de luptă ca parte a programului de echipament personal Ratnik", arată ministerul, citat de The Guardian.

Conform aceleiași surse, vestele se vând pe site-urile rusești la prețuri de 40.000 de ruble (aproximativ 640 de dolari), în creștere de la aproximativ 12.000 de ruble în aprilie.

Update 09.21. Sateliţii americani au surprins avioane strategice ruseşti TU-160 şi TU-95 la baza aeriană Olenya din peninsula Kola, în apropiere de Norvegia. Aceste aeronave sunt capabile să transporte arme nucleare.

Avioanele TU-160 ale Rusiei sunt cele mai mari şi mai puternice aeronave de război Mach-2 produse vreodată. Sunt capabile să zboare până la 12.000 de kilometri non-stop, fără realimentare şi pot transporta până la 12 rachete nucleare cu rază scurtă de acţiune.

Update 09.15. Trupele ruse au lovit cu o rachetă, în această dimineaţă, o comunitate din regiunea Kiev, a declarat șeful Administrației Regionale de Stat, Oleksiy Kuleba, citat de Ukrainska Pravda.

Oficialul nu a precizat cu exactitate unde a avut loc atacul, însă a anunțat că toate serviciile funcționează, iar echipele de salvare intervin. Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime, a mai spus Kuleba.

Update 08.25. SUA urmează să aprobe un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 725 de milioane de dolari. Pachetul ar urma să conţină, în principal, muniţie şi vehicule blindate, potrivit unor oficiali de la Washington, citaţi de agenţia Reuters.

Este vorba despre primul plan de asistenţă în materie de asistenţă, decis după bombardamentele efectuate de Rusia în Ucraina în ultimele zile. Totodată, Ucraina urmează să primească luna aceasta sisteme antiaeriene de ultimă generaţie, atât din SUA, cât şi din Germania, în cadrul unui plan de asistenţă militară.

Update 08.00. Institutul de Cercetare pentru Pace din Norvegia a emis trei noi scenarii care ar putea duce la sfârşitul războiului din Ucraina. Vorbim despre un război de lungă durată, înfrângerea sau înlăturarea de la putere a preşedintelui rus şi nu în ultimul rând escaladarea verticală, adică scenariul în care Rusia va controla întregul război.

Update 07.40. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ameninţat cu o catastrofă globală dacăt NATO intră în confruntare cu Rusia. Este una dintre declaraţiile făcute de liderul de la Kremlin la summitul regional din Kazahstan.

Administraţia Joseph Biden intenţionează să aprobe asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 725 de milioane de dolari, care ar urma să conţină în principal muniţie şi vehicule blindate, afirmă oficiali de la Washington citaţi de agenţia Reuters.

Este vorba de primul plan de asistenţă în materie de securitate decis după bombardamentele masive efectuate de Rusia asupra Ucrainei în ultimele zile.

Oficialii citaţi, care au preferat să rămână anonimi, au declarat că valoarea asistenţei probabil va fi de 725 de milioane de dolari, deşi nu se cunosc încă cifrele finale. Noul set de asistenţă va include muniţie şi vehicule blindate, dar nu vor fi capabilităţi semnificative şi nici sisteme antiaeriene, conform oficialilor citaţi.

Însă Ucraina urmează să primească luna aceasta sisteme antiaeriene sofisticate din SUA şi Germania, în cadrul altui plan de asistenţă militară, a declarat vineri ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov.

Război în Ucraina, 14 octombrie | Scenariul "escaladării verticale", care implică arma nucleară în Ucraina, ar putea fi pus în practică în două săptămâni

Război în Ucraina, 13 octombrie | Rusia semnalează că aşteaptă propuneri de negocieri din partea Occidentului

Război în Ucraina, 12 octombrieCe as are în mânecă președintele Turciei la întâlnirea de joi cu liderul de la Kremlin

Război în Ucraina, 11 octombrie | Putin admite, la întâlnirea cu directorul AIEA, că este preocupantă situaţia Centralei Zaporojie

Război în Ucraina, 10 octombrie | Mai multe regiuni ucrainene nu au energie electrică, după bombardamentele rușilor

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close