Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 112 | Casa Albă a anunțat un nou ajutor, de circa 1 mld. dolari, pentru Ucraina, în armament

Război în Ucraina, ziua 112 | Casa Albă a anunțat un nou ajutor, de circa 1 mld. dolari, pentru Ucraina, în armament

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 17:30 15 Iun 2022 Modificat la 22:18 15 Iun 2022
Razboi Ucraina
Sursa foto: Getty Images

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Misiunea avionului-fantomă, descoperită de un general român
  • Jens Stoltenberg spune că e important ca Ucraina să poată lupta la nivelul unei țări NATO
  • Severodonețk se află aproape complet sub controlul rușilor, anunță Ministerul britanic al Apărării
  • Motivul pentru care Rusia amenință Europa cu apocalipsa nucleară are legătură cu prelungirea războiului din Ucraina, arată jurnalistul și analistul militar Radu Tudor
  • Klaus Iohannis și Emmanuel Macron discută miercuri întărirea prezenței NATO pe flancul estic al alianței
  • Zelenski la întrebarea dacă Ucraina va bombarda Federația Rusă: „Nu suntem teroriști”
  • Forțele ucrainene se străduiesc să evacueze civilii din Severodonețk, după ce Rusia a distrus toate podurile
  • Colin Kahl: Putin probabil că vrea în continuare o mare parte, dacă nu toată Ucraina
  • Moscova anunță că deschide miercuri un culoar umanitar în vederea evacuării civililor din uzina Azot din Severodoneţk
  • 70 de persoane au fost evacuate din Lîsîceansk și din localitățile din jur
  • Șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, a îndemnat la comiterea unui genocid în Ucraina

Update 15 iunie, 21:30 Rusia susţine că a distrus un depozit cu arme furnizate de NATO în vestul Ucrainei

Rusia a declarat miercuri că forţele sale au distrus un depozit care conţinea arme furnizate de NATO în vestul Ucrainei, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe aliaţii occidentali să accelereze livrările de arme către ţara sa.

"În apropiere de oraşul Zolochiv din regiunea Lvov, rachete Kalibr de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune au distrus un depozit de muniţie cu arme străine transferate Ucrainei de către ţările NATO, inclusiv obuziere M777 de 155 mm", a declarat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Update 15 iunie, 20:30 Biden anunță un nou pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina

Președintele american Joe Biden a anunțat alocarea unui alt pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari Ucrainei sub formă de armament.

Pachetul include artilerie suplimentară și apărare de coastă, precum și muniție pentru MLRS.

În plus, Biden a anunțat acordarea unei asistențe umanitare suplimentare în valoare de 225 de milioane de dolari pentru ucrainenii afectați de război. 

Update 15 iunie, ora 19:30 Rusia, Ucraina și Turcia au creat un canal de comunicare de urgență pentru exportul de cereale

Rusia, Ucraina și Turcia au format un canal de comunicare de urgență prin ministerele apărării cu privire la exportul de cereale din porturile ucrainene.

"Desfășurăm negocieri intense atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. Ambele părți au preocupări și lucrăm pentru a elimina aceste preocupări. Mizăm pe asta", a declarat ministrul turc al Apărării Naționale, Hulusi Akar.

Update 15 iunie, ora 18:30 Ucraina spune că Rusia are în vizor o „zonă vastă, de la Varşovia la Sofia”

Preşedintele Volodimir Zelenski a îndemnat miercuri Uniunea Europeană să lase Ucraina sa să pornească pe drumul spre aderarea la blocul comunitar, avertizând că ambiţiile teritoriale ale Rusiei se întind de la Varşovia la Sofia, relatează Reuters.

Într-un discurs rostit în faţa ambelor camere ale parlamentului ceh prin intermediul unei legături video, Zelenski a cerut, de asemenea, mai multe sancţiuni din partea UE împotriva Rusiei. "Rusia nu este interesată doar de Mariupol, Sievierodonetsk, Harkov şi Kiev.

Nu, ambiţiile sale sunt îndreptate asupra unei zone vaste, de la Varşovia la Sofia", a spus el. "Ca şi în trecut, invazia rusă în Ucraina este primul pas de care conducerea rusă are nevoie pentru a deschide calea spre alte ţări, spre cucerirea altor popoare"

Update 15 iunie, ora 17:00 Silozuri temporare vor fi construite de-a lungul graniţei cu Ucraina, spune Biden

Preşedintele american Joe Biden a declarat că vor fi construite silozuri temporare de-a lungul graniţei cu Ucraina, inclusiv în Polonia, în încercarea de a ajuta la exportul mai multor cereale din ţara sfâşiată de război.

Biden a declarat marţi într-o convenţie sindicală din Philadelphia după cum a raportat Reuters: ”Lucrez îndeaproape cu partenerii noştri europeni pentru a scoate pe piaţă 20 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina pentru a ajuta la scăderea preţurilor la alimente.

Nu poate ieşi prin Marea Neagră pentru că va fi scufundată... Aşa că vom construi silozuri, silozuri temporare, la graniţele Ucrainei, inclusiv în Polonia”.

Update 15 iunie, 16:20 Rusia le cere luptătorilor ucraineni să predea armele la Sievierodonetsk

Rusia le-a transmis forţelor ucrainene ascunse într-o fabrică chimică din Sievierodonetsk să depună armele până miercuri dimineaţa.

Ucraina spune că peste 500 de civili sunt prinşi alături de soldaţi în interiorul Azot, o fabrică de produse chimice în care forţele sale au rezistat săptămâni de bombardamente şi atacuri ruseşti care au redus o mare parte din Sievierodoneţk în ruine.

Update 15 iunie, ora 15:45 Avionul misterios care a străbătut mai multe țări NATO, inclusiv România, a efectuat, cel mai probabil, o misiune de spionaj în slujba Rusiei.

Este concluzia la care a ajuns generalul Cristian Barbu, fost rector al Academiei Militare. 

El și-a prezentat și argumentat această teorie la Antena 3.

În opinia sa, avionul, cu ajutorul unui dispozitiv portabil, urmărea să determine caracteristicile tehnice ale radarelor asociate scuturilor anti-rachetă instalate de americani în Polonia şi România.

În favoarea acestei interpretări vine traiectoria urmată de aparat.

"La traiectorie, daca ne uitam, e controlată. Au fost puncte clare unde s-a oprit.Pilotul știa ce face, nu era un tânăr teribilist.

Aici avem Deveselu și aici, cealaltă componentă a scutului antiracheta.

Acest Deveselu n-a putut fi niciodată activat de un avion neidentificat venind dinspre vest.

Acest avion a trecut la aproximativ 60 - 70 de kilometri de Deveselu.

(...) Trebuia văzut dacă acest scut a intrat în funcțiune sau dacă nu s-a declanșat. Posibil ca radarul de aici (din localitatea Redzikowo, situată în nordul Poloniei, n.r.) să fie deja in probe și trebuiau controlate sistemele din aceste din aceste puncte de vedere: radiație, fascicul plus orientare (...) Cine a zburat, a știut ca poate lua o informație de aici (Redzikowo) și una de aici (Deveselu).

(...) Îi spun (spionului rus, n.r.) caracteristica de bază a acestor radare. Cu ce a făcut înregistrarea? Întregul dispozitiv încape într-o geanta de voiaj. Și-a terminat ținta si a plecat fără sa lase urme", a spus generalul Cristian Barbu la Antena 3.

Update 15 iunie, ora 14:41 "Rusia este o putere de temut și noi nu dorim să avem un război cu poporul rus. Pentru ca Ucraina să câștige și focul să înceteze ar trebui să negociem. Președintele ucrainean ar trebui să negocieze cu Rusia și noi, statele europene, vom fi la această masă, aducând garanții de securitate.

Aceasta este realitatea și acest lucru va trebui să se întâmple la un moment dat și niciun discurs excesiv nu trebuie să ne umbrească viitorul", a spus președintele francez Emmanuel Macron, în timpul vizitei în România.

Update 15 iunie, ora 13:56 Două nave rusești patrulează în Zona Economică Exclusivă a României în Marea Neagră, transmite Antena 3.

Navele au fost semnalate în apropierea platformelor de exploatare a gazelor naturale, care se află la aproximativ 120 de kilometri de țărm.

Vasele rusești s-au apropiat la circa 6 mile marine (aproape 11 kilometri) de platforma Uranus, după care au început să patruleze în zonă.

De la începutul războiului din Ucraina, prezența navelor rusești a fost semnalată constant în zonă, astfel că nu ar fi vorba despre un pericol iminent, potrivit Ministerului român al Apărării.

Peste această realitate se suprapune însă incidentul semnalat în această dimineață: o plută militară a fost depistată în derivă pe Marea Neagră, la 20 de kilometri de țărmul românesc.

Pe plută, recuperată de autoritățile române, s-au găsit însemne rusești.

Update 15 iunie, ora 12:47 Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se așteaptă ca statele din alianță să înțeleagă importanța dotării Ucrainei cu echipamente NATO moderne, care să facă tranziția de la cele din epoca sovietică.

Stoltenberg a spus că este important ca Ucraina să poată lupta la nivelul statelor NATO și că, în fața agresiunii militare a Rusiei, răspunsul alianței trebuie extins "de la Marea Baltică la Marea Neagră".

Secretarul General a făcut aceste declarații înaintea reuniunii miniștrilor Apărării din statele membre, eveniment la care sunt invitați reprezentanți din Ucraina, Georgia, Bosnia-Herțegovina, Finlanda, Suedia și Uniunea Europeană. 

Stoltenberg a menționat și subiectul crizei energetice care s-a acutizat în urma războiului din Ucraina.

"Criza energetică este orchestrată de Rusia. Lumea este în pericol și Alianța trebuie să fie în continuare mai puternică. Trebuie să ne sprijinim în continuare partenerii și asta vom face la reuniunea miniștrilor Apărării din NATO. Ne vom întâlni în această seară cu reprezentanții Ucrainei, Georgiei, Finlandei, Suediei și ai Uniunii Europene. Va fi o oportunitate pentru ministrul ucrainean al Apărării să ne spună de ce are nevoie țara sa pentru a rezista în fața Rusiei", a spus Secretarul General al NATO.

Update 15 iunie, ora 11:52 După o lună de asalturi intense, în urma cărora au existat numeroase victime colaterale și au fost distruse trei poduri rutiere și unul feroviar, rușii au ajuns să controleze majoritatea zonelor orașului Severodonețk.

Estimarea apare în ultima actualizare informativă difuzată de Ministerul britanic al Apărării.

Rusia i-a somat pe soldații ucraineni care apără fabrica să depună armele.

De asemenea, trupele ruse au anunțat că vor permite evacuarea civililor de la uzină într-o "fereastră" de 12 ore, care a  început la ora locală 5 dimineața.

După experiența de la Mariupol, există însă un puternic scepticism privind soarta celor care aleg să plece pe coridorul organizat de ruși.

Update 15 iunie, ora 10:17 Rusia amenință să pulverizeze Europa într-o Apocalipsă nucleară.

O declarație în acest sens a fost formulată de președintele Dumei de Stat de la Moscova, Viaceslav Volodin.

Acesta a spus că Europa va fi ștearsă de pe fața pământului dacă Occidentul va trimite arme nucleare Ucrainei.

Problema retoricii oficialului rus stă în ipoteza de lucru: nimeni dintre decidenții politici și militari din Occident nu a spus că vor fi trimise arme nucleare în Ucraina.

Update 15 iunie, 0ra 09:03 Imagini șocante au fost surprinse în orașul ucrainean Lîsîceansk, din estul Ucrainei, pe care trupele ruse îl bombardează aproape fără întrerupere.

Mai mulți jurnaliști ucraineni şi străini au fost surprinși de rachetele rușilor, fiind nevoiți să se adăpostească.

Din fericire, toți jurnaliștii au fost evacuați de armata ucraineană și nimeni nu a fost rănit.

De la începutul războiului până în prezent, opt jurnaliști au fost uciși în Ucraina.

În apropiere de Lîsîceansk, în orașul vecin Severodonețk, o altă dramă este pe cale să capete proporții.

Update 15 iunie, ora 08:30 Președintele francez Emmanuel Macron vizitează, miercuri, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu împreună cu președintele român Klaus Iohannis.

Președintele francez a ajuns marți seară la Constanța.

Aeronava a aterizat la aeroportul Mihail Kogălniceanu, liderul de la Elysee fiind întâmpinat de premierul.

Ulterior, Macron s-a întâlnit cu soldații francezi detașați la baza militară.

"Este un moment de mândrie pentru Franța să se afle aici, alături de partenerii săi români, în cadrul acestui avanpost orientat către asigurarea securității Europei, într-un moment în care războiul a revenit pe continentul nostru", a spus el.

Franța desfășoară 500 de militari in România. Aceștia formează Batalionul "vârf de lance".

Statul francez a trimis în țara noastră și un sistem de apărare sol-aer de ultimă generație.

Sistemul MAMBA poate urmări 100 de traiectorii și poate angaja simultan 10 dintre ele.

Este singurul sistem european conceput pentru a contracara rachetele balistice.

Miercuri, Klaus Iohannis îi va cere omologului francez  să sprijine, la summitul de la Madrid, România și țările din flancul estic al NATO pentru materializarea ideii de "apărare avansată" în Europa de Est.

Cei doi lideri vor discuta despre riscurile de securitate la adresa României și consolidarea poziției NATO pe întreg Flancul Estic.

Update 15 iunie, ora 00:00 Rusia se protejează de sancțiuni. Restricționează informațiile despre cheltuielile bugetare

Rusia va începe să restricționeze accesul public la unele date guvernamentale în încercarea de a proteja țara de sancțiuni suplimentare, a declarat marți Ministerul de Finanțe.

Ministerul a precizat că va restricționa parțial informațiile despre cheltuielile bugetare pe care le face publice, ca răspuns la "consecințele negative" ale sancțiunilor asupra economiei rusești.

Stimulat de prețurile ridicate la energie pentru exporturile vitale de petrol și gaze ale Rusiei, excedentul bugetar al țării a ajuns la 1.490 de miliarde de ruble (26 miliarde de dolari) în primele cinci luni ale anului, potrivit datelor Ministerului de Finanțe, conform Reuters.

Conform planului bugetar, Rusia preconizează să câștige 25.000 de miliarde de ruble și să cheltuiască 23.700 de miliarde de ruble în acest an, însă oficialii au avertizat deja că țara este pregătită să cheltuiască fiecare rublă disponibilă pentru a-și proteja economia și cetățenii de sancțiunile occidentale impuse după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina.

Președintele Vladimir Putin a promis deja miliarde de dolari în noi plăți sociale, inclusiv pensii, iar ministerul de finanțe intenționează să apeleze la marele său Fond Național de Avuție, în valoare de 198 de miliarde de dolari, pentru a sprijini întreprinderile de stat cheie afectate de sancțiuni.

Război în Ucraina, 14 iunie | Rusia avertizează că Europa ”va dispărea” într-o apocalipsă nucleară dacă Occidentul dă rachete Ucrainei

Război în Ucraina, 13 iunie | Toate podurile spre Severodonetsk au fost distruse, anunță guvernatorul local | Toate podurile spre Severodonetsk au fost distruse, anunță guvernatorul local

Război în Ucraina, 12 iunie | Șeful separatiștilor din Donețk a spus ce va face dacă britanicii condamnați la moarte îi vor cere grațierea

Război în Ucraina, 11 iunie | Șefa Comisiei Europene, anunț privind soarta aderării Ucrainei la UE

Război în Ucraina, 10 iunie | Palatul Elysee a negat informații despre vizita lui Macron la Kiev

×
x close