Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 691. Fermierii români blochează camioanele la două puncte de control de la granița cu Ucraina

Război în Ucraina, ziua 691. Fermierii români blochează camioanele la două puncte de control de la granița cu Ucraina

Război în Ucraina, ziua 691. Fermierii români blochează circulația camioanelor prin punctele de control de la Siret și Vicovu de Sus de la granița cu Ucraina.

tractoare
Poliția anunță noi blocaje în trafic. Centrul Infotrafic: "Sfătuim şoferii să evite zonele cu proteste" Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Ian 2024   •   15:40

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rușii atacă districtul Nikopol cu drone și artilerie
  • Un document clasificat al armatei germane arată posibilitatea unei escaladări a războiului împotriva NATO
  • Noul acord de securitate al Canadei cu Ucraina urmează să fie aprobat de biroul președintelui Ucrainei
  • Serviciile secrete ucrainene: rușii asamblează aproximativ 350 de drone Shahed pe lună
  • Rusia a transmis o reacție privind discuțiile despre pace purtate la Davos
  • ISW: Rusia plănuiește o nouă ofensivă în estul Ucrainei
  • ONU intenţionează să strângă 4,2 miliarde de dolari pentru ucraineni în 2024
  • Ucraina anunţă că forţele sale au doborât două avioane ruseşti în zona Mării Azov
  • Scenariu: NATO se pregătește pentru un atac major al rușilor pe flancul estic
  • Peste 80 de state au discutat în Elveţia asupra planului de pace propus de Zelenski
  • România şi Ucraina vor negocia un acord bilateral de securitate
  • Zelenski începe o vizită în Elveţia. Va participa și la Forumul Economic Mondial de la Davos
  • Este puțin probabil să existe pace în Ucraina, cel puțin până în mai 2025

Update 21:03 Armata rusă a atacat districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk cu drone kamikaze și artilerie, avariind instalații.

"Rușii au lansat nouă drone kamikaze și două atacuri de artilerie asupra districtului Nikopol. Au fost atacate așezările de lângă Nikopol și din hromadele Marhanets și Myrove (hromada este o unitate administrativă care desemnează un oraș, un sat sau mai multe sate și teritoriile adiacente acestora - n.r.)”, a declarat Serhii Lysak, șeful administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk.

Clădirile exterioare au fost avariate, dar nu s-au înregistrat victime.

Update 20:20 Un document clasificat al armatei germane arată posibilitatea unei escaladări a războiului împotriva NATO. După ce acesta a fost publicat în tabloidul Bild, Ministerul Apărării din Germania a precizat că pregătește diferite scenarii ca urmare a amenințării ruse.

„Luarea în considerare a diverselor scenarii, chiar dacă sunt extrem de improbabile, face parte din practica militară de zi cu zi, în special în timpul antrenamentelor armatei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Arne Collatz, într-o conferinţă de presă.

Potrivit documentului, luna viitoare, Rusia ar urma să inițieze o nouă mobilizare a 200.000 de persoane şi ar lansa o ofensivă în Ucraina care, din cauza „sprijinului ezitant occidental” pentru Kiev, ar da rezultate în iunie şi ar face ca trupele ucrainene să se retragă treptat.

Scenariul oficialilor germani mai dezvăluie că atacul deschis împotriva Occidentului ar începe în iulie.

Update 18:46 Recentul acord de securitate încheiat de Ucraina cu Regatul Unit a dinamizat discuțiile privind tratamentul de securitate între Ucraina și Canada.

"Sunt foarte bucuroasă să vă spun că, vineri, Canada a trimis o copie a (proiectului de tratat lui Ihor Zhovkva șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei) pentru a iniția discuții mai detaliate în următoarele două săptămâni și pentru a încheia discuțiile dintre Ucraina și Canada", Natalka Tsmots, ambasadorul Canadei în Ucraina, într-un interviu acordat European Pravda, a declarat că această țară a prezentat Ucrainei un proiect de acord.

Tsmots subliniază că acordul se va referi la "asigurări de securitate" pentru Ucraina, spre deosebire de "garanții de securitate", dar ea nu vede acest lucru ca pe o sursă de probleme.

Update 17:58 Serviciile secrete ucrainene au declarat că Rusia a început să producă drone de atac Shahed pe teritoriul său. Serviciul de informații al apărării din Ucraina consideră că rușii asamblează 330-350 de unități ale acestor drone pe lună.

"Potrivit estimărilor noastre, ei (rușii) pot produce 330-350 de unități ale acestor UAV-uri - este la fel de mult ca în decembrie. Dar, din nou, depinde de faptul dacă au piesele, pentru că, de exemplu, pot avea corpurile și focoasele, dar nu și motoarele. De exemplu, au asamblat ceea ce au putut și așteptau motoarele. Când vor sosi motoarele, numărul de produse finite va crește și vor fi mai mult de 300 de astfel de produse.

Dar, ca și în cazul rachetelor, toate dronele Shahed sau așa-numitele drone Geran-2 (numele pe care Rusia îl folosește pentru a acoperi importul de drone Shahed - n.r.) care sunt fabricate sunt imediat puse în uz de luptă. De aceea, vedem diferite numere de drone folosite. Luna decembrie a arătat că, chiar dacă inamicul avea niște stocuri, acestea sunt acum epuizate, iar toate aceste drone care sunt lansate ies literalmente de pe linia de asamblare”, a declarat generalul-maior Vadym Skibitskyi, șeful adjunct al Serviciului de informații al apărării din Ucraina, într-un interviu acordat RBC-Ucraina.

Update 15:36 Fermierii români blochează circulația camioanelor prin punctele de control de la Siret și Vicovu de Sus de la granița cu Ucraina.

În jurul orei 12:00, fermierii au reînceput să blocheze circulația camioanelor în direcția punctului de control de la Siret, situat vizavi de punctul de control ucrainean de la Porubne, a anunțat într-un comunicat Serviciul de Stat al Gărzii de Frontieră din Ucraina.

Agenția notează că a început și blocarea Vicovu de Sus, punctul de control românesc situat vizavi de punctul de control ucrainean din Krasnoilsk.

În același timp, Serviciul Gărzii de Stat a Frontierei Ucrainei precizează că pentru celelalte tipuri de transport, precum și pentru pietoni, la ambele puncte de control, se eliberează permise conform procedurii stabilite pentru intrarea și ieșirea din Ucraina.

Anterior, s-a raportat că transportatorii români și fermierii care li s-au alăturat spontan continuă să protesteze pentru a șasea zi consecutiv, obstrucționând serios circulația.

Duminică, fermierii români au blocat circulația camioanelor prin punctul de control de la Siret, la frontiera cu Ucraina.

Update 15:40 Discuţiile de la Davos cu privire la propunerile de pace ale Ucrainei nu vor duce la nimic cât timp Rusia nu ia parte la ele, a afirmat luni Kremlinul, potrivit Reuters.

„Sunt pur şi simplu discuţii de dragul discuţiilor”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat în legătură cu acest subiect.

Update 15:00 Rusia se pregătește să lanseze o nouă ofensivă în săptămânile următoare, odată ce terenul din sudul și estul Ucrainei va îngheța, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea sa de duminică asupra evoluției războiului din țara vecină.

Numeroase surse rusești susțin că forțele armate ale Kremlinului vor lansa un mare efort ofensiv în Ucraina. Unele dintre aceste surse estimează că ofensiva ar putea începe până la 2 februarie, după înghețarea pământului.

În timp ce sursele respective susțin că armata ucraineană devine „epuizată”, ISW apreciază că nici armata rusă nu este capabilă în prezent de „descoperiri” semnificative din punct de vedere operațional.

Condițiile cauzate de vremea rece par să afecteze activitățile la sol de ambele părți. În sudul Ucrainei, aviația rusă nu poate opera din cauza înghețului, constată ISW.

ISW anticipează că, în pofida condițiilor meteorologice nefavorabile, armata rusă va încerca să-și intensifice operațiunile ofensive localizate în estul Ucrainei pentru a da impresia că menține inițiativa. Cu toate acestea, adaugă ISW, armata invadatoare nu va putea face progrese semnificative din punct de vedere operațional.

Update 14:00 Naţiunile Unite au anunţat luni că au nevoie de 4,2 miliarde de dolari în acest an pentru ajutorul umanitar pentru Ucraina şi pentru milioanele de refugiaţi care au părăsit această ţară din cauza invaziei ruse începând cu februarie 2022, informează AFP.

''Recentul val de atacuri ne reaminteşte costul devastator al acestui război pentru civili, într-un moment când o iarnă viguroasă sporeşte nevoia urgentă pentru un ajutor umanitar ce salvează vieţi'', subliniază ONU.

Potrivit Naţiunilor Unite, 14,6 milioane de persoane vor avea nevoie de ajutor umanitar în Ucraina în acest an, ceea ce înseamnă 40% din populaţie.

Apelul la donaţii pentru Ucraina se ridică la 3,1 miliarde de dolari pentru 2023, însă au fost finanţate doar în proporţie de 64%. În acest an, ONU a decis să revizuiască în scădere, alegând să se concentreze pe nevoile cele mai urgente.

''Sute de mii de copii trăiesc în localităţi din prima linie, îngroziţi, traumatizaţi sau privaţi de lucrurile cele mai elementare'', a explicat într-un comunicat secretarul general adjunct pentru probleme umanitare, Martin Griffiths.

''Acest simplu fapt ar trebui să ne oblige să facem tot ce este posibil pentru a aduce mai mult ajutor umanitar în Ucraina'', a adăugat el.

Referitor la refugiaţi, Martin Griffiths şi şeful agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR), Filippo Grandi, au lansat planul de ajutor într-o conferinţă de presă comună la Biroul ONU de la Geneva.

Aproximativ 6,3 milioane de persoane care au părăsit Ucraina de teama războiului s-au refugiat în principal în Europa. Acest plan va contribui la strângerea a 1,1 miliarde de dolari pentru a veni în sprijinul unei părţi dintre ei (2,3 milioane de persoane).

''Milioane de refugiaţi ucraineni încă au nevoie de un ajutor urgent'', a insistat Filippo Grandi.

Doar jumătate din copiii ucraineni refugiaţi, de vârstă şcolară, sunt şcolarizaţi în ţara de primire şi numai 40%-60% din refugiaţii ucraineni şi-au găsit locuri de muncă, conform ONU.

Update 12:00 Ucraina a anunţat luni că forţele sale aeriene au doborât două avioane ruseşti în zona Mării Azov, informează AFP şi Reuters.

Cele două avioane erau un avion de recunoaştere A-50 şi un avion model Il-22 ce serveşte drept comandament aeropurtat.

''Forţele Aeriene ale Ucrainei au distrus un aparat de zbor inamic cu rază lungă de detecţie radar A-50 şi un centru de control aerian inamic Il-22. Le sunt recunoscător Forţelor Aeriene pentru operaţiunea planificată şi executată perfect în regiunea Mării Azov!'', a scris comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujnii, într-un mesaj pe aplicaţia Telegram.

Aceste avioane ajută la strângerea de informaţii, identificarea ţintelor şi coordonarea trupelor.

Întrebat despre acest subiect într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a dorit să comenteze, precizând că nu dispune de informaţii.

''Nu avem informaţii'' despre această chestiune, a spus Peskov.

Update 10:40 NATO se pregătește pentru un atac major al rușilor pe flancul estic, reiese dintr-un document secret al armatei germane Bundeswehr. Este vorba despre un scenariu luat în calcul de membrii organizației, potrivit BILD.

Într-un document secret („Informații clasificate – numai pentru uz oficial”), Ministerul German al Apărării prezintă în detaliu o posibilă „Cale către conflict” între Rusia și NATO. Acțiunile Rusiei și ale Occidentului sunt prezentate lună de lună, culminând cu desfășurarea a sute de mii de trupe NATO și izbucnirea iminentă a războiului în vara lui 2025.

BILD descrie scenariul din document, dar din motive de securitate nu afișează toate informațiile despre numărul și mișcările trupelor NATO.

Scenariul se încheie la 30 de zile după „ziua X”. Documentul nu spune dacă Rusia va fi oprită de NATO.

Un reprezentant al Ministerului German al Apărării nu a vrut să comenteze scenariul NATO.

Update 09:45 Peste 80 de state au dezbătut, duminică, în Elveţia, pentru a ajunge la o înţelegere asupra formulei de pace în Ucraina propusă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, însă co-organizatorii au admis că sunt încă departe de a fi gata să includă în aceste dezbateri Rusia, informează AFP.

Consilierii pentru securitate naţională din 83 de state au participat la un al patrulea ciclu de discuţii pe baza propunerilor în 10 puncte ale lui Zelenski pentru o pace justă şi durabilă în Ucraina, la aproape doi ani de la declanşarea de către Rusia a ofensivei sale militare de mare amploare.

Negocierile au fost coprezidate de asistentul preşedintelui ucrainean Andrii Iermak, şeful de birou al lui Zelenski, şi de ministrul elveţian al afacerilor externe Ignazio Cassis.

Ele s-au derulat în luxoasa staţiune de schi Davos, cu o zi înainte de deschiderea summitului de cinci zile al Forumului Economic Mondial ce reuneşte elita economică şi politică a planetei, summit la care urmează să participe şi preşedintele ucrainean.

"Scopul este de a ne pregăti pentru a fi gata să lansăm un proces cu Rusia, când va veni momentul", a declarat Cassis în timpul unei conferinţe de presă.

Cu toate acestea, ministrul elveţian a spus că până acum nici Kievul, nici Moscova nu erau gata să facă acest pas.

La rândul său, Iermak a estimat că negocierile au fost unele "deschise, constructive şi detaliate", asupra principiilor-cheie pentru a ajunge la "o pace globală, justă şi durabilă pentru Ucraina".

Chiar dacă există divergenţe asupra modului de a ajunge acolo, "noi suntem foarte aproape asupra marilor principii de independenţă, integritate teritorială, suveranitate şi norme de drept internaţional şi de statute ale Naţiunilor Unite", a declarat el în timpul unei conferinţe de presă.

Cassis a subliniat importanţa participării la negocieri a Braziliei, Indiei şi Africii de Sud, membri alături de Rusia în cadrul BRICS. "Implicarea lor este foarte importantă pentru că ele dialoghează cu Moscova şi păstrează în relaţia cu ea un anumit grad de încredere", a explicat el.

Potrivit lui Cassis, crearea unei dinamici colective cu un larg evantai de ţări, dincolo de naţiunile occidentale, va ajuta la căutarea unei căi pentru a ieşi din conflict.

Prim-ministrul chinez Li Qiang va veni la Davos, însă Iermak nu a putut spune dacă Zelenski va avea o întrevedere cu acesta.

Responsabilul ucrainean a declarat că ţara sa preconizează să organizeze summituri cu state africane şi sud-americane, pentru a explica poziţia Ucrainei. "Este foarte important ca ţările responsabile să analizeze planul nostru şi să declare că este un plan realist", a spus el.

Iermak a dat asigurări că nu a fost supus presiunilor pentru ca Ucraina să facă nişte concesii teritoriale, adăugând că ţara sa continuă să lupte şi că ea "va câştiga în mod evident acest război".

Andrii Iermak s-a declarat de asemenea optimist asupra faptului că ajutorul va continua să vină de la partenerii Ucrainei în Europa şi de la SUA.

"Va trebui, într-un mod sau altul, să găsim o cale pentru a include Rusia. Nu va fi pace fără ca Rusia să aibă un cuvânt de spus", a insistat Cassis. "Însă aceasta nu înseamnă că noi trebuie să aşteptăm ca Rusia să facă ceva. În fiecare minut, zeci de civili din Ucraina sunt ucişi sau răniţi. Nu avem dreptul de a aştepta la infinit", a subliniat şeful diplomaţiei elveţiene.

Alte trei reuniuni la nivel de consilieri pentru securitate naţională au avut loc înainte de aceasta: la Copenhaga în iunie 2023, la Jeddah în august şi în Malta în octombrie.

Negocierile de la Davos s-au axat în special pe criteriile reţinute pentru a determina sfârşitul ostilităţilor, retragerea trupelor ruse, justiţia pentru crimele comise şi prevenirea unei noi escaladări.

Potrivit lui Cassis, reuniunea de duminică ar urma probabil să fie ultima de acest tip la nivel de consilieri pentru securitate naţională, fiind necesară o reuniune la un nivel mai înalt.

Update 08:30 România şi Ucraina vor negocia un acord bilateral de securitate. Discuţiile încep luni la Forumul Economic de la Davos.

Aceste negocieri vin în continuarea acordurilor la care s-a ajuns în urma convorbirilor telefonice dintre Volodimir Zelenski si Klaus Iohannis pe baza Declarației G7 de la summitul NATO de la Vilnius. Aşadar, România a devenit cea de-a 9-a ţară care a iniţiat discuţii bilaterale de securitate cu Ucraina.

Ţara noastră a fost de la începutul războiului unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai Ucrainei. Anul trecut in Octombrie, Volodimir Zelenski a venit pentru prima dată în România, la invitaţia lui Klaus Iohannis.

Cei doi şefi de stat au decis atunci ridicarea relațiilor bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic. Ulterior, Ucraina a anunţat că limba română a fost recunoscută oficial, în locul aşa-numitei "limbi moldoveneşti".

Ucraina şi România au convenit şi lansarea unui nou coridor de cereale, via Republica Moldova. În plus, piloţii ucraineni se antrenează în ţara noastră pentru a putea folosi avioanele F-16.

Update 08:00 "Preşedintele Zelenski îşi va începe vizita în Confederaţia Elveţiană la 15 ianuarie", a declarat preşedinţia ucraineană, precizând că acesta urmează "să aibă întrevederi cu preşedinţii ambelor camere ale parlamentului, lideri de partide, precum şi cu preşedintele elveţian".

Zelenski va participa, de asemenea, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Preşedintele ucrainean, care s-a adresat în trecut liderilor prezenţi la această reuniune anuală prin videoconferinţă, va ţine un "discurs special" cu această ocazie.

Conflictele din Ucraina şi Fâşia Gaza ar urma să domine forumul de la Davos, care se deschide luni.

Update 00:00 Este puțin probabil să existe pace în Ucraina cel puțin până în mai 2025, iar discuțiile constructive la Davos privind încheierea conflictului nu vor fi posibile deoarece nicio delegație rusă nu va participa, a declarat magnatul rus Oleg Deripaska.

Președintele rus Vladimir Putin a trimis mii de trupe în Ucraina în februarie 2022, declanșând cea mai mare confruntare între Occident și Moscova de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.

Secretarul de stat american Antony Blinken, președintele francez Emmanuel Macron și lideri cheie din Orientul Mijlociu vor participa săptămâna viitoare la Forumul Economic Mondial, ceea ce va plasa discuțiile pentru a pune capăt războaielor din Gaza și Ucraina în fruntea agendei elitei mondiale.

”E păcat că o discuție constructivă despre situația din Ucraina nu va avea loc, (pentru că) nu va exista o delegație rusă”, a afirmat Oleg Deripaska duminică într-o postare pe Telegram, potrivit Reuters.

”Nu vă așteptați la pace înainte de mai ‘25”, a mai scris Deripaska.

Război în Ucraina, 14 ianuarie 2024 | Planul lui Vladimir Putin pentru a suplimenta efectivele de pe frontul din Ucraina

Război în Ucraina, 13 ianuarie 2024 | Atacurile ucrainene în peninsula Crimeea anexată de Rusia se vor intensifica

Război în Ucraina, 12 ianuarie 2024 | Ucraina și Marea Britanie au semnat un acord de securitate "fără precedent"

Război în Ucraina, 11 ianuarie 2024 | Ruşii au lovit cu rachete un hotel din Harkov. 13 răniţi, printre care şi un jurnalist turc

Război în Ucraina, 10 ianuarie 2024 | NATO anunță că va continua să ajute Ucraina 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close