Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Șeful forțelor armate ucrainene: Rusia va încerca încă o dată să cucerească Kievul
- Ucraina exclude un armistiţiu de sărbători şi Rusia îşi intensifică ofensiva în Doneţk
- SUA impun noi sancțiuni la adresa oficialilor ruși și pro-ruși
- SUA vor să dea Ucrainei dispozitive care transformă bombele de aviație în "muniție inteligentă"
- Rușii au bombardat orașul Herson până l-au lăsat fără curent
- Doi morți, după o explozie la cea mai mare rafinărie din Siberia
- Rușii au pus pe lansator o rachetă "Yars" cu încărcături termonucleare multiple
- Percheziții în 19 mănăstiri și biserici din Ucraina, suspectate de legături cu Moscova
- Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA a declarat că SUA se așteaptă ca războiul din Ucraina să continue „ceva timp” și că „nu există nicio așteptare” ca luptele să se oprească în lunile de iarnă
- Ucraina se pregătește la graniță pentru intrarea Belarusului în război
- Cancelarul german Olaf Scholz propune reluarea relațiilor comerciale cu Rusia "după război"
- Ucraina primește încă 500 de milioane de euro de la Uniunea Europeană
- Un american a fost eliberat de Rusia într-un schimb de prizonieri cu Ucraina
- Kremlin: "Încetarea focului nu se află pe ordinea de zi"
- Rușii au bombardat sediul Administrației regionale din Herson
- "1984", distopia anti-totalitară a lui George Orwell, pe primul loc la vânzările de cărți electronice în Rusia
Update 21:40 Șeful forțelor armate ucrainene crede că Rusia va avea o nouă încercare de a captura Kievul, după ce atacul său anterior a fost respins la începutul acestui an.
Într-un interviu acordat The Economist, generalul Valeri Zalujnîi a spus că încearcă să se pregătească pentru încă un atac al forțelor rusești, care vor încerca încă o dată să cucerească orașul, posibil în februarie sau martie.
Comentariile lui Zalujnîi au fost reluate de ministrul apărării al Ucrainei, Olexei Reznikov, care a declarat pentru The Guardian că forțele ucrainene se pregătesc ca Rusia să lanseze o ofensivă „majoră” în noul an.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că următoarele șase luni de conflict cu Rusia vor fi „decisive”.
Într-un mesaj online către Consiliul European de joi, Zelenski a spus că „următoarele șase luni vor fi decisive din multe puncte de vedere în confruntarea pe care a început-o Rusia cu agresiunea lor.”
Update 20:00 Un general ucrainean a respins joi ideea unui eventual armistiţiu de sărbători dacă Rusia nu-şi retrage din Ucraina trupele, care îşi intensifică ofensiva în regiunea Doneţk, relatează agenţiile EFE şi Reuters.
''Un armistiţiu din partea noastră va fi numai atunci când nici măcar un singur ocupant nu va mai rămâne pe teritoriul nostru'', a spus la o conferinţă de presă generalul de brigadă ucrainean Alexei Gromov.
Potrivit acestuia, Rusia ''caută să transforme conflictul într-o confruntare armată prelungită'' şi ''principalul obiectiv al inamicului rămâne de a ocupa tot teritoriul'' Ucrainei şi de a nu permite integrarea euroatlantică a acesteia.
Cu o zi în urmă şi Kremlinul a transmis că niciun armistiţiu de Crăciun sau Anul Nou pe frontul din Ucraina nu este în prezent în discuţie între Moscova şi Kiev.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit la rândul său despre un conflict îndelungat. ''Următoarea jumătate de an va fi decisivă (...) Următoarele şase luni ne vor impune eforturi mai mari ca până acum'', a spus Zelenski adresându-se joi prin legătură video liderilor europeni reuniţi la un summit. El le-a cerut acestora din nou arme şi echipamente împotriva ''terorismului energetic'' rus, referire la bombardamentele ruseşti asupra infrastructurilor energetice ucrainene în plină iarnă.
În acest timp, luptele cele mai grele se dau în provincia Doneţk, unde trupele ruse au reuşit singurele înaintări pe câmpul de luptă după luna iulie, iar în provincia învecinată Lugansk trupele ucrainene au împins în ultimele zile linia frontului cu circa 1,5 kilometri, potrivit Statului Major ucrainean.
Potrivit bloggerilor militari ruşi, în zona oraşului Bahmut din Doneţk, locul celor mai intense lupte în ultima vreme, confruntările s-au mutat din zona industrială în cea rezidenţială a oraşului devenit, conform Kievului, ruine nelocuibile.
Update 18:41 Administraţia Biden a anunţat, joi, noi sancţiuni împotriva Rusiei, care-i vizează pe responsabili proruşi din sud-estul Ucrainei, pe zeci de guvernatori ruşi şi pe un oligarh apropiat de preşedintele Vladimir Putin, informează CNN.
Noile măsuri au fost decise de către Departamentul de Stat şi Departamentul Trezoreriei.
Oligarhul sancţionat este Vladimir Potanin. De asemenea, a fost sancţionată compania acestuia specializată în servicii bancare.
"Potanin este unul dintre cei mai bogaţi oligarhi şi un apropiat al preşedintelui Putin", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.
El a precizat că au fost sancţionaţi 29 de guvernatori şi alţi oficiali regionali, precum şi rude ale acestora.
"Guvernatorii se ocupă de mobilizarea rezerviştilor militari", a subliniat Blinken.
Statele Unite, Uniunea Europeană şi Grupul G7 au aplicat în ultimele luni sancţiuni masive împotriva Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina.
Update 16:41 Administrația Biden intenționează să furnizeze Ucrainei echipamente electronice avansate pentru a transforma muniția aeriană în "bombe inteligente" care pot lovi cu mare precizie pozițiile militare ruse, afirmă oficiali de la Washington citați de cotidianul The Washington Post.
Sistemele avansate utilizează dispozitive de localizare GPS și pot fi atașate multor tipuri de arme, formând ceea ce Pentagonul numește Muniție Mixtă pentru Atacuri Directe (JDAM).
Armata americană utilizează acest tip de tehnologie pentru bombe cu greutatea de până la 900 de kilograme lansate din bombardiere sau avioane de vânătoare.
Nu este clar deocamdată dacă livrarea sistemelor de acest tip Ucrainei a fost aprobată de președintele Joe Biden.
Armata ucraineană are în principal avioane de tip MIG, de fabricație sovietică, iar Pentagonul a căutat modalități de îmbunătățire a actualelor echipamente, pentru a evita un proces îndelungat de instruire a piloților ucraineni.
Update 14:39 Orașul Herson a rămas complet fără energie electrică din cauza bombardamentelor din ultimele ore, a anunțat primarul Iaroslav Ianușevici.
"Herson este complet lipsit de energie electrică din cauza bombardamentelor inamice. Continuă bombardamentele grele asupra infrastructurii critice din districtul Korabelnîi. Cu prima ocazie, autoritățile vor începe să repare rețeaua electrică", a scris Ianușevici pe Telegram.
Tot joi, un ofițer militar ucrainean de rang înalt a declarat că Rusia vrea să transforme războiul din Ucraina într-o confruntare militară de lungă durată.
Generalul de brigadă Oleksii Gromov a spus că Moscova antrenează noi divizii în Belarus.
Totuși, generalul a precizat că probabilitatea ca o operațiune militară să fie lansată din Belarus rămâne scăzută.
Update 14:09 Bombardamentele rusești au ucis doi oameni în Herson. Kirilo Timoșenko, adjunct al șefului biroului prezidențial de la Kiev, a anunțat pe Telegram că victimele au fost ucise la aproximativ 100 de metri de clădirea administrației regionale, care a fost lovită de bombardamente în ultimele 24 de ore.
Ucraina a preluat controlul în orașul Herson pe 11 noiembrie, după ce rușii s-au retras.
De atunci, forțele de invazie au bombardat frecvent localitatea din poziții aflate pe partea opusă a râului Nipru, unde s-au stabilit după retragere.
Update 13:41 O explozie puternică s-a produs în noaptea de miercuri spre joi la rafinăria din Angarsk, cea mai mare din Siberia, relatează Antena 3 CNN.
Doi oameni au murit și alți cinci au fost răniți în urma deflagrației.
Seismologii susțin că locuitorii orașului Irkuțk, aflat la 45 de kilometri spre sud-est, dar și cei din alte orașe aflate în apropiere, au simțit replici în urma detonației.
Pompierii au avut nevoie de cinci ore pentru a stinge incendiul care a urmat exploziei.
Anchetatorii au deschis un dosar penal pentru încălcări ale siguranței.
Incidentul are loc la mai puțin de o lună după ce un alt incendiu a izbucnit la rafinărie pe 27 noiembrie, fără să existe victime.
Update 12:45 Armata rusă a publicat imagini cu operațiunea de încărcare a unei rachete balistice intercontinentale într-un lansator.
Rușii au încărcat o rachetă nucleară Yars într-un lansator și au publicat imaginile
Scena s-a desfășurat în regiunea Kaluga și vine înainte de evenimentul dedicat forțelor strategice ruse care gestionează rachetele nucleare.
De asemenea, operațiunea are loc la scurt timp după ce administrația Biden a spus că analizează posibilitatea de a trimite în Ucraina sisteme de apărare anti-rachetă "Patriot".
"Importanța acestei operațiuni constă în faptul că racheta va fi în serviciul de luptă, conform planului. Țara va primi o nouă unitate cu încărcătură nucleară, care ne va permite să rezolvăm orice sarcini la nivel strategic", a declarat Alexei Sokolov, comandant al formațiunii de rachete Kozelsky.
Racheta RS-24 "Yars" poate atinge ținte la distanțe de 11 mii de kilometri
RS-24 "Yars" este o rachetă balistică intercontinentală echipată cu încărcătură termonucleară, care a fost testată prima dată pe 29 mai 2007.
Este o variantă modificată a rachetei balistice intercontinentale Topol-M.
Principala modificare este capabilitatea de a transporta încărcături nucleare multiple, care pot fi operate independent spre ținte diferite.
Se presupune că fiecare rachetă Yars poate transporta patru încărcături ce pot fi dirijate independent.
Are o lungime de 23 de metri, un diametru de doi metri și o masă de 49,6 tone.
Este propulsată de un motor cu combustibil solid, care îi permite să atingă o viteză maximă de 24.500 de kilometri pe oră (de peste 20 de ori viteza sunetului).
Raza operațională este de 11.000 kilometri iar precizia, de 150 de metri.
Update 11:30. Casa Albă declară că negocierile de pace ar trebui lăsate în seama lui Volodimir Zelenski, fără intervenție americană. Coordonatorul comunicațiilor strategice, John Kirby, a mai spus și că se așteaptă ca luptele în Ucraina să continue și anul viitor. Mai mult decât atât, acesta contrazice analiștii şi spune că frigul nu va aduce o pauză în confruntările militare.
Update 11:00. Orice transport de rachete americane Patriot către Ucraina ar putea ”duce la consecințe imprevizibile” și ar putea amenința securitatea globală, a declarat, miercuri, Ambasada Rusiei la Washington, într-un comunicat.
Administrația Biden finalizează planurile de a trimite sistemul avansat de apărare aeriană cu rază lungă în Ucraina, pentru a ajuta la contracararea atacurilor Moscovei, potrivit oficialilor americani citați marți într-un raport CNN.
”Dacă acest lucru este confirmat, vom asista la încă un pas provocator al administrației (Biden n.red.) care poate duce la consecințe imprevizibile”, se arată în declarația Ambasadei Rusiei.
Declarația a criticat, de asemenea, sprijinul SUA pentru Ucraina, spunând: „Strategia Washingtonului cauzează daune enorme nu numai relațiilor ruso-americane, ci creează și riscuri suplimentare pentru securitatea globală”, scrie CNN.
Update 09:30. Glumă sinistră, în spirit rusesc, a unui oficial de la Moscova, la adresa copiilor ucraineni, cu ocazia unui eveniment caritabil. Oleg Nilov, vicepreședintele partidului "Rusia Justă", după cum arată o înregistrare video, ia un bilet dintr-un Pom de Crăciun, citește mesajul și răspunde.
„Vova, un băiat din Kiev visează la rachete. Vova, vei primi rachete, doar așteaptă”, adăugând apoi zâmbind: „Aceasta este o glumă, desigur”.
Депутат ГД Олег Нилов пошутил на благотворительной елке:
— Dmitry Kolezev (@kolezev) December 14, 2022
«Мальчик Вова из Киева мечтает о ракетах. Вова, ты получишь ракеты, жди».
Полная моральная деградация. Похоже, они вообще перестали осознавать категории добра и зла. pic.twitter.com/jc1aRKjR8Q
Armată Rusiei a provocat o dramă cumplită pentru toţi copiii din Ucraina după invazia nejustificată din 25 februarie. În presa de la Kiev este prezentat cazul unui copil de 14 ani care are coşmaruri după ce văzut cu tancurile ruseşti intră în satul lui.
Administraţia Vladimir Putin a avertizat, miercuri seară, că sistemele antiaeriene Patriot pe care Statele Unite ar urma să le trimită Ucrainei vor fi ţinte legitime ale armatei ruse, Moscova subliniind că planul american nu a fost confirmat încă.
Întrebat, într-o intervenţie prin telefon la postul de televiziune CNN, dacă sistemele Patriot vor deveni imediat ţinte ale forţelor armate ruse, aşa cum a avertizat în trecut fostul preşedinte Dmitri Medvedev, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat: "Categoric. Dar m-aş abţine de la comentarii în acest moment, întrucât sunt doar relatări ale presei".
Administraţia Joseph Biden este pe cale să definitiveze planurile de trimitere a unui sistem antibalistic de tip Patriot în Ucraina, iar decizia în acest sens ar putea fi anunţată săptămâna aceasta, au afirmat marţi oficiali de la Washington citaţi de postul de televiziune CNN. Planul Pentagonului trebuie să fie aprobat de secretarul Apărării, Lloyd Austin, şi la final de preşedintele Joseph Biden. Conform oficialilor citaţi, care au preferat să menţină anonimatul, aprobările urmează să fie acordate.
Administraţia de la Kiev solicită de multe luni sisteme antiaeriene avansate pentru contracararea atacurilor masive ale armatei ruse cu rachete balistice şi de croazieră.
Informaţia privind posibilitatea livrării de sisteme antiaeriene şi antibalistice Patriot Ucrainei nu a fost confirmată deocamdată la nivel public de Administraţia SUA.
Război în Ucraina, 14 decembrie | Cancelarul Germaniei propune reluarea relațiilor comerciale cu Rusia după război
Război în Ucraina, 13 decembrie | Kievul se teme că Rusia ar putea lansa o ofensivă de amploare la începutul anului
Război în Ucraina, 12 decembrie | Grupul G7 condamnă atrocităţile din Ucraina şi avertizează Rusia asupra consecinţelor unui atac nuclear
Război în Ucraina, 11 decembrie | Oraşul Bahmut a fost "ras de pe faţa Pământului"
Război în Ucraina, 10 decembrie | Vladimir Putin, noi ameninţări nucleare