Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a început vizită surpriză la Paris pentru discuții duminică seară cu președintele francez Emmanuel Macron
- Zelenski a ridicat duminică prestigiosul Premiu Carol cel Mare în numele poporului ucrainean
- Ucraina a anunţat că a preluat "peste 10 poziţii ruseşti" în jurul oraşului Bahmut
- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este aşteptat duminică seara la Paris
- Zelenski la Berlin: Putem face ca înfrângerea Rusiei să fie „ireversibilă”
- Rusia anunţă atacuri ucrainene respinse la Bahmut, lovituri aeriene la Ternopil şi moartea a doi colonei
- Explozie uriaşă la un depozit de arme din Ucraina
- Forțele ucrainene au interceptat 14 drone de diferite tipuri în cursul zilei de sâmbătă, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei
- Grupul celor șapte puteri industriale (G7) și Uniunea Europeană vor interzice importurile de gaze rusești pe rutele pe care Moscova a redus livrările
- Zelenski vizitează duminică Germania în încercarea de a-și consolida sprijinul aliaţilor
- Volodimir Zelenski i-a dăruit Papei Francisc o icoană pictată pe o vestă antiglonț
- Italia reconfirmă sprijinul pentru Ucraina, la întâlnirea lui Zelenski cu oficialii de la Roma
- Două aeronave ruseşti - un elicopter şi un avion - s-au prăbuşit sâmbătă în incidente separate, în regiunea Briansk din Rusia
Update 22:43 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a început vizită surpriză la Paris pentru discuții duminică seară cu președintele francez Emmanuel Macron, prelungind un turneu european cu mai multe opriri care a stârnit noi promisiuni de sprijin militar în timp ce țara sa se pregătește pentru o contraofensivă împotriva forțelor de ocupație rusești. Cei doi lideri vor discuta despre nevoile militare și umanitare ale Ucrainei.
Update 21:25 - Macron va lua cina cu Zelenski la Paris, spune președinția franceză, relatează Reuters.
Update 20:05 Ucraina a anunţat că a preluat "peste 10 poziţii ruseşti" în jurul oraşului Bahmut, epicentrul unor lupte de câteva luni şi scena în ultimele zile a unei înaintări ucrainene pe flancurile apărării ruse, relatează duminică AFP.
"Astăzi, unităţile noastre au capturat peste zece poziţii inamice la nord şi sud în apropiere de Bahmut", a declarat ministrul adjunct al Apărării Ganna Maliar pe Telegram, potrivit căruia "luptele aprige" au încă loc în acest oraş devastat. "Soldaţi inamici au fost capturaţi", a adăugat ministrul.
Kievul afirmă de câteva zile că a progresat în jurul Bahmut, o premieră în ultimele câteva luni, în timp ce Moscova susţine că trupele sale avansează chiar în oraş, pe care îl controlează deja în mare măsură.
Update 19:30 Președintele Volodimir Zelenski a ridicat duminică prestigiosul Premiu Carol cel Mare în numele poporului ucrainean în onoarea serviciilor aduse Europei, încheind o vizită în Germania în care a obținut un nou ajutor militar și un sprijin cald de la Berlin.
Update 18:25 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este aşteptat duminică seara la Paris, după vizitele efectuate la Roma sâmbătă şi duminică în Germania, relatează AFP.
Aceasta este a doua vizită a şefului statului ucrainean la Paris de la începutul ofensivei ruse în ţara sa, în februarie 2022. Emmanuel Macron l-a primit deja pe 8 februarie la Palatul Elysée, alături de cancelarul german Olaf Scholz.
În legătură cu această nouă vizită, Elysée nu a confirmat, nici nu a infirmat.
În cursul vizitei, duminică, în Germania, Volodimir Zelenski a salutat sprijinul militar oferit de Germania, pe care a descris-o drept "prieten adevarat" şi "aliat de încredere" după anunţarea unei noi livrări de arme pentru a sprijini contraofensiva pregătită împotriva Rusiei.
Update 16:25 Președintele Volodimir Zelenski a declarat duminică că Ucraina și susținătorii săi occidentali ar putea face „ireversibilă” o înfrângere a Rusiei în război încă din acest an și a mulțumit Germaniei pentru că este un „prieten adevărat” în timpul unei vizite la Berlin, scrie Reuters.
Zelenski a obținut un mare impuls militar în timpul vizitei sale, guvernul german anunțând sâmbătă un ajutor militar de 2,7 miliarde de euro pentru Ucraina, cel mai mare pachet de acest fel de la invazia Rusiei din februarie anul trecut.
„Acum este momentul să determinăm sfârșitul războiului încă din acest an, putem face ca înfrângerea agresorului să fie ireversibilă încă din acest an”, a declarat el în timpul unei conferințe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz.
Între timp, Scholz a subliniat angajamentul Germaniei de a continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar, evitând o întrebare despre tensiunile anterioare din relațiile bilaterale și ocolind o altă întrebare despre speranțele Kievului de a adera la NATO.
Germania, care este cea mai mare economie europeană, s-a confruntat cu critici la începutul războiului pentru ceea ce unii au numit un răspuns ezitant, dar a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de asistență financiară și militară pentru Ucraina.
Se așteaptă ca Ucraina să lanseze operațiuni contraofensive majore în următoarele săptămâni pentru a încerca să recucerească porțiuni din estul și sudul său de la forțele rusești.
În prima sa vizită în Germania de la începutul invaziei rusești, Zelenski a declarat că Kievul este pregătit să discute inițiativele de pace externe din partea altor state, dar că aceste propuneri ar trebui să se bazeze pe poziția Ucrainei și pe planul său de pace.
„Războiul are loc pe teritoriul țării noastre și, prin urmare, orice plan de pace se va baza pe propunerile Ucrainei”, a declarat el, purtând pantalonii săi de luptă kaki și un pulover negru, care îl caracterizează.
Kievul a exclus ideea oricăror concesii teritoriale către Rusia și a declarat că își dorește fiecare centimetru de pământ înapoi. Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014 și, începând de anul trecut, a pretins că a anexat alte patru regiuni ucrainene, pe care Moscova le numește acum pământ rusesc.
„Ucraina este pregătită pentru pace. Dar ea cere, pe bună dreptate și cu sprijinul nostru, că acest lucru nu poate însemna înghețarea războiului și o formă de pace dictată de Rusia”, a declarat Scholz.
Update 15:15 Forţele ucrainene au întreprins ''tentative în masă'' de a străpunge apărarea rusă în Bahmut în ultimele 24 de ore, a comunicat Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenţiile de presă ruse, transmite Reuters.
''Toate atacurile unităţilor Forţelor Armate Ucrainene au fost respinse. Nu au existat străpungeri ale apărărilor trupelor ruse'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov, citat de Interfax.
Separat, ministerul a transmis că a întreprins lovituri cu arme aeriene şi maritime cu rază lungă, de înaltă precizie, asupra oraşului ucrainean Ternopil (vest) şi Petropavlivka (centru-est), ţintind ''unităţi ale forţelor armate ucrainene şi locuri de stocare de muniţii, arme şi materiale militar primite de la state occidentale''. ''Toate ţintele au fost atinse'', a indicat purtătorul de cuvânt.
Totodată, Moscova a anunţat moartea a doi responsabili militari ruşi pe frontul din Ucraina, o comunicare rară din partea ierarhiei militare. Coloneii Viaceslav Makarov şi Evgheni Brovko au murit ''eroic'' în Ucraina, a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, potrivit AFP.
Update 14:00 - Zelenski a declarat duminică că Kievul și susținătorii săi occidentali ar putea face ca înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina să fie „ireversibilă" încă din acest an și a mulțumit Germaniei pentru sprijinul său militar, informează Reuters.
Liderul ucrainean a declarat într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin că Kievul va fi întotdeauna recunoscător Germaniei pentru sprijinul acordat în timpul invaziei la scară largă a Rusiei.
Update 12:50 - Preşedintele ucrainean a sosit la Cancelaria germană din Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz. Zelenski, care s-a întâlnit anterior cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, a primit onoruri militare. După o conversaţie privată cu Scholz, Zelenski este de aşteptat să aibă şi o conferinţă de presă.
La finalul vizitei lui Zelenski la Berlin, relatează Der Spiegel, sunt programate consultări în cadrul cabinetului de securitate. Pe lângă Scholz, comitetul include ministrul Apărării - Boris Pistorius, ministrul de Interne, Nancy Faeser, şi ministrul de Externe, Annalena Baerbock.
Update 11:00 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost primit duminică la Berlin de omologul său german Frank-Walter Steinmeier, în prima sa vizită în Germania de la începutul războiului.
Președintele ucrainean a zburat la Berlin cu un avion al guvernului german.
„În cea mai dificilă perioadă din istoria modernă a Ucrainei, sunt mândru că Germania este prietenul nostru adevărat și aliatul nostru de încredere”, a scris Zelenski în cartea de oaspeți a președinției germane. „Împreună vom învinge și vom readuce pacea în Europa”.
Zelenski se întâlnește duminică și cu cancelarul german Olaf Scholz, înainte de a se îndrepta spre Aachen, în vestul Germaniei, pentru a primi prestigiosul premiu Carol cel Mare în onoarea serviciilor aduse Europei.
Germania a anunțat sâmbătă un ajutor militar de 2,7 miliarde de euro pentru Ucraina, cel mai mare pachet de acest tip de până acum de la invazia Rusiei din februarie anul trecut, și a promis sprijin suplimentar pentru Kiev atât timp cât va fi necesar.
Update 10:20 - O explozie uriaşă a avut loc în urmă cu câteva ore la un depozit de arme de la periferia oraşului Hmelnițki. Imagini cu "mingea de foc" rezultată în urma deflagraţiei a apărut imediat pe reţelele de socializare.
Autorităţile de la Kiev nu au oferit informaţii sau detalii despre acest incident. Cu toate astea, e cunoscut faptul că în zonă se află un depozit uriaş de armament al armatei ucrainene, iar imaginile prezentate pe reţele de socializare demonstrează că acolo s-a produs o explozie a muniţiilor.
Întrebarea pe care şi-o pun acum jurnaliştii străini este dacă explozia muniţiilor a fost una controlată, deci a fost pusă la cale şi realizată de armata ucraineană, ţinând cont că la Hmelnițki erau depozitate şi arme din era sovietică sau dacă a fost vorba despre un atac al Rusiei.
— Fennec_Radar (@RadarFennec) May 13, 2023
Update 09:50 - Forțele ucrainene au interceptat 14 drone de diferite tipuri în cursul zilei de sâmbătă, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie The Kyiv Indepedent.
Potrivit Statului Major General, soldații ucraineni au doborât trei drone Orlan-10, două drone Zala, patru drone Lancet și cinci drone de tip nespecificat.
Forțele aeriene ucrainene au efectuat 10 lovituri asupra concentrării de trupe și echipamente rusești și patru lovituri asupra pozițiilor sistemelor de rachete antiaeriene ale Rusiei.
Forțele ucrainene au lovit patru zone de concentrare a personalului, un sistem de rachete cu lansare multiplă, două sisteme de apărare antiaeriană, două depozite de muniții și două sisteme de război electronic (EW).
În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat patru rachete, 79 de lovituri aeriene și 99 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei.
Update 09:20 - Grupul celor șapte puteri industriale (G7) și Uniunea Europeană vor interzice importurile de gaze rusești pe rutele pe care Moscova a redus livrările, a relatat duminică Financial Times, citând oficiali implicați în negocieri, transmite Reuters.
Decizia, care urmează să fie finalizată de liderii G7 la summitul de la Hiroshima care începe vineri, va împiedica reluarea exporturilor de gaze rusești prin conducte pe rutele către țări precum Polonia și Germania, unde Moscova a întrerupt livrările anul trecut, a mai scris FT.
Update 08:17 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns duminică în Germania, unde încearcă să consolideze sprijinul din partea principalilor aliați împotriva invaziei Rusiei.
„Deja la Berlin”, a scris Zelenski pe Twitter duminică dimineața, potrivit Reuters.
Liderul ucrainean a vizitat ultima dată Germania pentru Consiliul de Securitate de la Munchen în februarie anul trecut, chiar înainte de izbucnirea războiului.
Germania, care este cea mai mare economie a Europei, s-a confruntat cu critici la începutul războiului pentru ceea ce unii au numit un răspuns ezitant, dar a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de asistență financiară și militară pentru Ucraina, înaintea altor puteri europene precum Franța.
Germania a anunțat sâmbătă un ajutor militar de 2,7 miliarde de euro pentru Ucraina, cel mai mare pachet de acest tip de până acum de la invazia rusă, și a promis sprijin suplimentar pentru Kiev atât timp cât va fi necesar.
***
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi primit duminică la Berlin, au declarat sâmbătă surse guvernamentale germane pentru Reuters, în timp ce liderul încearcă să consolideze sprijinul principalilor aliați împotriva invaziei Rusiei.
Zelenski a fost sâmbătă în Italia, unde s-a întâlnit cu oficiali italieni și cu Papa Francisc.
Liderul ucrainean a vizitat ultima dată Germania pentru Consiliul de Securitate de la Munchen în februarie anul trecut, chiar înainte de izbucnirea războiului.
Germania, care este cea mai mare economie a Europei, s-a confruntat cu critici la începutul războiului pentru ceea ce unii au numit un răspuns ezitant, dar a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de asistență financiară și militară pentru Ucraina, înaintea altor puteri europene precum Franța.
Germania a anunțat sâmbătă un ajutor militar de 2,7 miliarde de euro pentru Ucraina, cel mai mare pachet de acest tip de până acum de la invazia rusă, și a promis sprijin suplimentar pentru Kiev atât timp cât va fi necesar.
De asemenea, țara a primit aproximativ un milion de refugiați ucraineni.
Zelenski va dori probabil să afle direct de la cancelarul Olaf Scholz cum vede el sfârșitul războiului, a declarat Christian Moelling, director adjunct la Consiliul German pentru Relații Externe.
„Vrea Germania o victorie ucraineană sau este suficient ca războiul să se încheie?”, a spus el. „Va fi important pentru Zelenski să audă direct de la cancelar cum gândește acesta”.
Ucraina este, de asemenea, probabil conștientă de necesitatea de a consolida sprijinul aliaților care o susțin financiar, în timp ce aceștia se confruntă cu o criză a costului vieții acasă, a spus Moelling.
„Ucraina are nevoie de asistență financiară pentru a-și plăti datoria, astfel încât să nu dea faliment, iar Germania joacă un rol important în acest sens”, a spus el. „Iar Ucraina vede că în Germania alte subiecte încep să treacă în prim-plan”.
Un sondaj Ipsos din ianuarie a arătat că ponderea germanilor care consideră că țara nu își poate permite să acorde sprijin financiar Ucrainei din cauza crizei economice actuale a crescut cu 9 puncte procentuale, ajungând la 56%.
Acel sondaj a arătat, de asemenea, o scădere a sprijinului german pentru acceptarea de noi refugiați din Ucraina și pentru acordarea de asistență militară.
Război în Ucraina, 13 mai I Preşedintele Zelenski vizitează astăzi Italia unde se va întâlni cu Sergio Mattarella, dar şi cu Papa Francisc
Război în Ucraina, 12 mai I Rusia neagă amestecul în campania electorală din Turcia
Război în Ucraina, 11 mai | Rusia, reacție dură la trimiterea trupelor americane în România
Război în Ucraina, 10 mai | Ucraina susține că o unitate militară rusă s-a retras de pe linia frontului
Război în Ucraina, 9 mai | SUA oferă un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina