Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Franța și Ucraina vor semna în curând un acord de securitate, afirmă ministrul francez de Externe
- Lavrov spune că Rusia este deschisă la negocieri, cu condiția să păstreze teritoriile ucrainene ocupate
- UE se pregătește să sancționeze, în premieră, companii din China care ajută industria rusă de armament
- Rusia anunță că a doborât drone ucrainene peste regiunile Belgorod și Voronej și deasupra Mării Negre
- NATO anunță că membrii europeni ai alianței ating "pe ansamblu" ținta de 2% din PIB pentru Apărare în 2024
- Olanda va furniza Ucrainei tehnologie avansată pentru drone de luptă
- Putin a promulgat legea confiscării de bani și bunuri de la cei care răspândesc "informații false" despre forțele armate
- Presa din Germania anunță că această țară a atins obiectivul NATO de 2% din PIB pentru Apărare
- Kremlinul neagă informația potrivit căreia Putin ar fi oferit o încetare a focului în Ucraina
- O navă de război a rușilor a fost distrusă în Marea Neagră
- Sursă ucraineană: Un spital și un bloc cu cinci etaje din estul Ucrainei, atacate cu rachete
- UNESCO: repornirea turismului din Ucraina va costa 9 miliarde de dolari
- Ambasadoarea SUA la NATO afirmă că declarațiile "iresponsabile" ale lui Trump îi pun în pericol pe soldații americani
- Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri în timpul invaziei sale în Ucraina
- Reprezentatul SUA la NATO: "O invitație de aderare pentru Ucraina la summit-ul din vară nu este de așteptat"
- Kievul spune că Rusia cumpără terminale Starlink "în țări arabe"
- Reprezentatul SUA la NATO: Afirmațiile lui Donald Trump sunt periculoase și iresponsabile
- Premierul Estoniei, plasat de Rusia pe lista cu persoane căutate
Update 22:30 Franța și Ucraina vor semna în curând un acord de securitate, afirmă ministrul francez de Externe.
Franța și Ucraina vor semna, în curând, un acord privind angajamente de securitate, a declarat miercuri ministrul francez de Externe, Stephane Sejourne.
Președintele francez Emmanuel Macron era așteptat să finalizeze un acord de securitate în Ucraina în această lună, dar a amânat călătoria din motive de securitate, notează Reuters.
În timp ce Kievul încearcă să devină membru NATO și luptă împotriva invaziei rusești de doi ani, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar putea încheia asigurări de securitate cu Franța și Germania în cursul acestei săptămâni, după ce a început discuțiile în iulie, relevă sursa citată.
Acordul francez ar urma să contureze cadrul pentru ajutor umanitar și financiar pe termen lung, sprijin pentru reconstrucție și asistență militară. Potrivit a doi diplomați care au legături cu aceste tratative, Franța ar urma să anunțe un fond de 200 de milioane de euro pentru proiecte civile care vor fi realizate de companii franceze.
"În zilele următoare vom da cifre și vă vom oferi transparență cu privire la ajutorul militar și civil", a declarat Sejourne. El nu a precizat dacă se referea la ajutorul din cadrul acordului sau la sprijinul general al Franței pentru Ucraina.
Update 21:00 Lavrov spune că Rusia este deschisă la negocieri, cu condiția să păstreze teritoriile ucrainene ocupate.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat miercuri în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului, că Rusia este deschisă negocierilor pentru soluţionarea conflictului din Ucraina, dar cu condiţia să fie acceptate câştigurile teritoriale obţinute de armata rusă, transmite agenţia EFE.
"Suntem deschişi unei soluţii politice şi diplomatice bazată pe respectarea intereselor noastre legitime, pe luarea în considerare a realităţilor create de-a lungul multor ani şi care au condus la situaţia actuală", a indicat Lavrov.
Dar "aceia care ne-au declarat război nu au nicio propunere semnificativă, iar în condiţiile în care nu sunt dispuşi să ţină cont de interesele noastre şi de situaţia de pe teren sunt puţine şanse să se ajungă la un acord la masa negocierilor. Nu se întrevăd astfel de opţiuni", a argumentat şeful diplomaţiei ruse. Prin urmare, "a vorbi despre masa negocierilor nu este posibil în acest moment", a punctat el.
Aceasta pentru că Washingtonul şi aliaţii săi continuă "să viseze la o înfrângere strategică" a Rusiei, cu toată că, după ce a văzut recentele progrese ale trupelor ruse pe câmpul de luptă, "Occidentul deja nu mai vorbeşte despre victoria sa, ci despre cum să evite ca (preşedintele rus Vladimir) Putin să câştige", a continuat Lavrov.
Mai devreme, atât Kremlinul, cât şi un oficial american neprecizat au susţinut că nu este adevărată o relatare a agenţiei Reuters, care citează trei surse ruseşti ce afirmă că la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an Putin a propus Washingtonului, prin intermediari, o încetare a focului în Ucraina şi îngheţarea conflictului de-a lungul liniei frontului, Rusia păstrând teritoriile ucrainene deja ocupate, dar Washingtonul a respins propunerea, invocând inclusiv argumentul că nu doreşte să discute un armistiţiu fără Ucraina.
În interviul acordat săptămâna trecută jurnalistului american Tucker Carlson, Putin a spus că Statele Unite controlează guvernul de la Kiev, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ascultă numai de instrucţiunile Washingtonului, care-i indică să nu negocieze, aşadar orice negociere depinde de SUA.
Ultimele negocieri de pace ruso-ucrainene au avut loc în martie-aprilie 2022 la Istanbul, la o lună după lansarea invaziei ruse în Ucraina. Ulterior, Kievul a condiţionat orice tratative cu Moscova de retragerea totală a trupelor ruse din Ucraina (inclusiv din Crimeea) şi restabilirea graniţelor acestei ţări recunoscute internaţional. De partea sa, Rusia cere de atunci Kievului să accepte pierderea Crimeii şi a teritoriilor ucrainene ocupate de armata rusă şi le reproşează responsabililor ucraineni că s-au retras de la negocierile de la Istanbul pentru că aşa le-a cerut Washingtonul.
Update 19:25 UE și-a propus în premieră să sancționeze companiile din China continentală, ca parte a celor mai recente măsuri ce vizează închiderea "portițelor" prin care Rusia direcționează tehnologie militară prin țări terțe spre fabricile sale de arme.
Trei companii din China continentală, patru din Hong Kong și una din India figurează pe un document de 91 de pagini cu entități juridice comerciale și persoane fizice.
Acestea ar urma să fie adăugate pe o listă de sancțiuni a Uniunii Europene înainte de a se împlini doi ani de la invazia Ucrainei de către Rusia. .
Update 18:30 Sistemele de apărare anti-aeriană ale Rusiei au distrus nouă drone lansate de Ucraina peste regiunile Belgorod și Voronej, precum și deasupra Mării Negre.
Informația provine de la Ministerul rus al Apărării, citat de presa de stat.
Update 17:39 NATO a anunțat, miercuri, că statele membre din Europa au îndeplinit obiectivul de cheltuieli pentru sectorul Apărării, la câteva zile după ce fostul președinte american Donald Trump a spus că SUA nu ar trebui să protejeze țările care nu cheltuiesc suficient.
Secretarul general Jens Stoltenberg a comunicat că statele europene din NATO vor investi în total 380 de miliarde de dolari pentru apărare în acest an și, astfel, cheltuielile lor pe ansamblu vor atinge nivelul estimat de 2% din PIB în 2024, comparativ cu 1,85% în 2023.
"Mă aștept ca 18 aliați să cheltuiască 2% din PIB-ul lor pentru apărare în acest an", a detaliat Stoltenberg într-o conferință de presă la Bruxelles.
El i-a îndemnat, de asemenea, pe republicanii care controlează Camera Reprezentanților din SUA să voteze un pachet "vital" de ajutor militar de mai multe miliarde de dolari pentru Ucraina, adoptat ieri de Senat.
Stoltenberrg a avertizat că, dacă Rusia va câștiga războiul din Ucraina, China va fi încurajată să recurgă la agresiuni militare.
Fostul președinte american Donald Trump i-a șocat, sâmbătă, pe europeni, după ce a evocat un episod în care i-ar fi spus unui lider de pe continent că va încuraja Rusia "să facă ce vrea" cu aliații NATO care nu cheltuiesc suficient.
Cei 31 de aliați s-au angajat la un obiectiv de 2% din PIB pentru Apărăare, dar nu toți au făcut acest lucru în mod individual.
Update 16:31 Olanda se alătură unei coaliții militare cu aliații, care include Marea Britanie și care va furniza Ucrainei tehnologie avansată pentru drone și va consolida capacitățile ofensive ale Kievului în războiul declanșat de Rusia.
Angajamentul Olandei se adaugă la cele privind livrarea de avioane de luptă F-16, artilerie, muniție și sisteme de apărare antiaeriană.
Update 15:24 Președintele rus Vladimir Putin a promulgat, miercuri, o lege care va permite autorităților să confiște bani, obiecte de valoare și alte bunuri de la persoanele condamnate pentru că au răspândit în mod deliberat "informații false" despre armata țării.
Textul a fost aprobat în prealabil de Parlamentul rus.
Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a declarat că măsura include pedepse mai aspre pentru "trădătorii care aruncă cu noroi asupra țării și a trupelor noastre", având ca efect retragerea titlurilor onorifice, confiscarea banilor și bunurilor.
Până în prezent, regimul lui Putin s-a folosit legislația în vigoare, deja înăsprită de la invazie, pentru a-i pedepsi pe cei care relatează despre probleme Rusiei pe frontul din Ucraina.
Aceștia au fost condamnați pentru infracțiuni precum "justificarea terorismului" și răspândirea de "știri false" despre forțele armate.
Mai mulți activiști, bloggeri și cetățeni obișnuiți au primit pedepse grele cu închisoarea.
Update 14:16 Parlamentul Rusiei votează, miercurea viitoare, suspendarea participării acestei țări la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare (OSCE).
Un anunț în acest sens a fost făcut de președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin.
"Este timpul să ne luăm adio de la Adunarea Parlamentară a OSCE. Organizația este absolut lipsită de independență, este politizată și dansează după cum îi cântă Washingtonul. Dar cel mai rău lucru în această situație este că noi plătim și bani, fiind unul dintre cei mai mari contributori", a spus Volodin.
OSCE, care numără Ucraina, SUA și Rusia printre cei 57 de membri ai săi, este succesoarea unei organizații din perioada Războiului Rece, a cărei menire era să faciliteze dialogul între statele sovietice și țările occidentale.
Update 13:25 Germania și-a atins obiectivul NATO de a cheltui 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare pentru prima dată din 1992.
Anunțul este făcut de agenția germană DPA, care precizează că guvernul de la Berlin alocă echivalentul a 73,41 miliarde de dolari pentru cheltuielile de apărare pe anul 2024.
Cancelarul german Olaf Scholz declarase recent că țara sa va îndeplini obiectivul NATO, dar guvernul nu a divulgat până în prezent date precise.
Update 12:42 Kremlinul a negat, miercuri, informațiile conform cărora președintele rus Vladimir Putin ar fi propus Statelor Unite, prin intermediari, o încetare a focului în Ucraina.
Întrebat dacă este adevărat relatarea agenției Reuters, că Rusia ar fi avansat propuneri de pace, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: "Nu. Nu este adevărat".
Agenția internațională de presă a relatat anterior, citând surse ruse, că Vladimir Putin a trimis Washingtonului în 2023, prin intermediari, inclusiv prin intermediul partenerilor arabi ai Moscovei din Orientul Mijlociu, că este pregătit să ia în considerare o încetare a focului în Ucraina.
Intermediarii s-au întâlnit în Turcia la sfârșitul anului 2023, potrivit a trei surse rusești, iar consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, i-a telefonat consilierului de politică externă al lui Putin, Iuri Ușakov, în luna ianuarie.
Update 11:20 O navă de război a rușilor a fost distrusă în Marea Neagră, în apropiere de Crimeea, au anunțat reprezentanții armatei ucrainene. Atacul a avut loc miercuri. Ucrainenii au folosit drone, potrivit Sky News.
Nava de debarcare a trupelor "Caesar Kunikov" a fost atacată miercuri de drone navale lansate de ucraineni.
Serviciul de Informații Militare din Ucraina (GUR) a anunțat că unitatea sa de operațiuni speciale „Grupul 13” a scufundat vaporul rușilor.
„La momentul atacului, nava se afla în apele teritoriale ale Ucrainei, lângă Alupka. Peștelui de la Marea Neagră îi place cu siguranță salata Caesar”, a confirmat Ministerul ucrainean al Apărării pe X.
Veni, vidi, vici.@DI_Ukraine released video of the successful strike on the russian landing ship Caesar Kunikov. pic.twitter.com/RPcpDi0Dck
— Defense of Ukraine (@DefenceU) February 14, 2024
Ucrainenii au prezentat imagini despre care susțin că arată momentul impactului. Rușii nu au comentat informațiile.
Ucraina nu are o flotă puternică, dar a reușit să reziste rușilor folosind drone înarmate și rachete Neptune.
Update 09:50 Un spital și un bloc cu cinci etaje din estul Ucrainei au fost lovite de rachetele lansate de ruși. Atacul a avut loc pe parcursul nopții. Trei persoane au murit și cel puțin 13 au fost rănite, anunță ucrainenii, potrivit Reuters.
Atacul s-a desfășurat în noaptea de marți spre miercuri și a vizat orașul Selydove din regiunea Donețk.
„Trei civili au fost uciși, unul dintre ei este un copil”, a anunțat serviciul de presă al administrației militare a orașului pe Telegram.
Guvernatorul regiunii Donețk, Vadym Filashkin, a declarat pe Telegram că 100 de pacienți au fost transferați la unități medicale din alte orașe, după ce o aripă a spitalului a fost avariată.
O altă lovitură a distrus mai multe apartamente dintr-o clădire rezidențială cu cinci etaje și a rănit cel puțin patru persoane, inclusiv doi copii, a mai spus Filashkin. Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente.
Orașul Selydove, care avea o populație de aproximativ 24.000 de locuitori înainte de război, a fost supus unor atacuri aeriene rusești tot mai intense în ultimele săptămâni, susțin oficialii ucraineni. Regiunea Donețk este ocupată în proporție de 57% de Rusia.
Update 08:00 UNESCO susține că este nevoie de 9 miliarde de dolari pentru a reporni turismul în Ucraina. Agenția ONU estimează că războiul a privat Ucraina de venituri din turism de circa 19,6 miliarde de dolari.
Ucraina va avea nevoie de 9 miliarde de dolari în 10 ani pentru ca sectorul său de turism să se redreseze, a anunțat marți UNESCO.
„Daunele continuă să crească, iar nevoile de redresare a sectorului continuă să crească”, a declarat Krista Pikkat, directoarea pentru cultură și urgențe la UNESCO.
Ea a mai spus că veniturile din turism pierdute doar de capitala Kiev au fost de aproximativ 10 miliarde de dolari.
UNESCO a estimat costul daunelor aduse proprietăților culturale la aproximativ 3,5 miliarde de dolari, în creștere cu 40% față de 2023.
Se estimează că 340 de clădiri au fost avariate, inclusiv muzee, monumente, biblioteci și spații religioase.
Update 00:00 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins avertismentele europene cu privire la "propaganda rusă", afirmând că orice lucru care contravine teoriilor predominante este acum etichetat drept "propagandă" de către Occident, relatează Reuters.
Peskov a fost întrebat despre întâlnirea dintre miniştrii de externe ai Franţei, Germaniei şi Poloniei, în cadrul căreia aceştia au avertizat asupra unei creşteri a propagandei ruseşti în ţările europene înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.
"Este evident acum că orice surse, mass-media sau materiale de pe internet, care nu îndeplinesc criteriile, nu operează în cadrul curentului informaţional principal şi încearcă să acopere evenimentele din diferite unghiuri, sunt identificate imediat ca fiind instrumente de propagandă", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
"Acest lucru este absolut contrar idealurilor unei prese libere şi demonstrează încă o dată disponibilitatea autorităţilor de a pedepsi presa care nu le place.
Acest lucru se întâmplă des în Europa acum", a afirmat Peskov.
Război în Ucraina, 13 februarie 2024 | Senatul SUA a adoptat pachetul de ajutor pentru Ucraina și Israel
Război în Ucraina, 12 februarie 2024 | Scandalul Starlink pentru Rusia: Kremlinul neagă că folosește terminalele lui Elon Musk
Război în Ucraina, 11 februarie 2024 | Volodimir Zelenski a numit un nou șef al forțelor terestre ucrainene
Război în Ucraina, 10 februarie 2024 | Atac cu drone la Harkov: Șapte civili, printre care trei copii, au fost uciși
Război în Ucraina, 9 februarie 2024 | Ucraina acuză Rusia că a folosit substanțe toxice în peste 200 de atacuri, numai în ianuarie