Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 537. Marea Britanie a interceptat două avioane militare rusești la nord de Scoția

Război în Ucraina, ziua 537. Marea Britanie a interceptat două avioane militare rusești la nord de Scoția

Război în Ucraina, ziua 537. ​​​​​​​Autoritățile din Herson au declarat luni zi oficială de doliu, după ce șapte persoane, inclusiv un bebeluș, au fost ucise duminică în timpul unui atac rusesc.

razboi 140823
Sursa foto: X(Twitter) / hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Aug 2023   •   18:25

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Volodimir Zelenski a vizitat trupele de pe front
  • Avioane militare rusești, interceptate de Marea Britanie la nord de Scoția
  • CNN: Cargoul turcesc Sukru Okan, somat cu focuri de avertisment în Marea Neagră de marina militară rusă, a ajuns la Sulina
  • Ministrul german de Finanțe, în vizită la Kiev, promite Ucrainei "sprijin concret"
  • Moscova pune trei generali ucraineni pe lista persoanelor urmărite
  • Rubla se prăbușește la cel mai slab curs de schimb din ultimele 17 luni
  • Rusia a incendiat centrul orașului Odesa cu drone și rachete Kalibr
  • Imagini cu intervenția soldaților ruși pe nava Sukru Okan, asupra căreia au deschis foc de avertisment în Marea Neagră
  • Autoritățile din Herson au declarat luni zi oficială de doliu
  • Armata ucraineană crește ritmul contraofensivei şi ocupă poziţii în sate din provinciile Doneţk şi Zaporojie
  • Apel către aliați al ministrului Apărării de la Kiev
  • Rușii au doborât patru drone ucrainene deasupra Rusiei, transmite ministerul Apărării rus
  • Bombardamente în Herson. Ucrainenii susțin că șase persoane, inclusiv un bebeluș, au murit
  • O navă de război a Rusiei a tras asupra unui vapor care transporta marfă în Marea Neagră
  • Ucraina a instalat un nou post de frontieră pe Insula Șerpilor, în locul celui distrus de ruși
  • Volodimir Zelenski a cerut sprijin internațional pentru a forța Rusia să facă pace și a mulțumit României pentru susținere

Update 21:00 Administraţia Joseph Biden a anunţat, luni, asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 200 de milioane de dolari, insistând că sprijinul aliaţilor occidentali va fi menţinut cât va fi necesar pentru respingerea invaziei ruse.

"Anunţăm astăzi viitorul pachet de asistenţă în materie de securitate, pentru a ajuta Ucraina în contextul în care îşi apără teritoriul şi cetăţenii. Acest pachet, evaluat la 200 de milioane de dolari şi furnizat prin ordinul autorităţii prezidenţiale, conţine muniţie pentru sisteme antiaeriene, obuze de artilerie, capabilităţi antiblindaj şi echipamente suplimentare pentru eliminarea minelor", a transmis secretarul de Stat american, Antony Blinken, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Departamentului de Stat şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"În fiecare zi, Rusia omoară civili ucraineni şi distruge infrastructură civilă, folosind foametea ca armă şi contribuind la insecuritatea alimentară mondială prin distrugerea porturilor civile ucrainene şi a infrastructurii cerealelor. Rusia a început acest război şi putea să îl oprească în orice moment prin retragerea trupelor din Ucraina şi prin încetarea atacurilor brutale. Până când va face acest lucru, Statele Unite, aliaţii şi partenerii noştri vor menţine unitatea cu Ucraina, cât timp va fi necesar", a subliniat Blinken.

"Îi mulţumesc preşedintelui Joseph Biden, Congresului SUA şi poporului american pentru noul pachet de asistenţă, în valoare de 200 de milioane de dolari (...)", a reacţionat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Update 20:00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a deplasat luni în regiunea Doneţk, vizitând trupele implicate în confruntările militare cu armata rusă, iar un consilier prezidenţial ucrainean a respins criticile privind ritmul lent al contraofensivei, susţinând că sunt atinse obiectivele.

Volodimir Zelenski s-a deplasat în regiunea Doneţk, într-o zonă rămasă sub control ucrainean. Preşedintele Ucrainei s-a întâlnit cu militari din cadrul Brigăzii Soledar, potrivit Preşedinţiei de la Kiev.

Mihailo Podoliak, un consilier prezidenţial ucrainean, a respins, cu ocazia vizitei lui Zelenski în apropierea frontului, criticile unor oficiali occidentali referitoare la ritmul lent al contraofensivei Ucrainei. "Orice afirmaţie că Ucraina nu ar avansa suficient de rapid pe câmpul de luptă şi că nu câştigă suficient teritoriu constituie doar o manifestare a stării morale a autorilor şi o demonstraţie că nu este înţeleasă situaţia. Misiunea noastră nu este de a orchestra lupte de amploare în fiecare sat, ci de a distruge sistematic capacităţile armatei inamice. Iar armata ucraineană îndeplineşte sută la sută această tactică", susţine Mihailo Podoliak, citat de cotidianul Le Monde.

În urmă cu o săptămână, preşedintele Zelenski a admis că este "dificilă" contraofensiva din sud-estul ţării, dar a susţinut că, deşi nu au suficiente echipamente, forţele militare ucrainene deţin iniţiativa.

Mai mulţi oficiali occidentali, în principal din Statele Unite, au exprimat scepticism privind eficienţa contraofensivei Ucrainei, aflată în curs deja de câteva săptămâni. Oficiali citaţi de postul de televiziune CNN s-au declarat sceptici că armata ucraineană are capacitatea de a recăpăta controlul asupra teritoriilor din sud-estul Ucrainei ocupate de armata rusă.

Update 18:20 Avioanele Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) au fost lansate pentru a intercepta două bombardiere rusești de patrulare maritimă cu rază lungă de acțiune în timp ce tranzitau la nord de Scoția, în zona de poliție aeriană nordică a NATO, luni dimineață, a anunțat Ministerul britanic al Apărării într-un comunicat de presă.  

Un avion cisternă Voyager a fost, de asemenea, declanșat "și a rămas în aer pe durata misiunii pentru a oferi realimentare în aer, asigurându-se că Typhoon-urile pot rămâne în aer pentru perioada extinsă necesară pentru a-și îndeplini misiunea", a precizat ministerul. 

"Piloții s-au lansat în avioanele lor Typhoon pentru a intercepta două bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune în această dimineață, monitorizându-le în timp ce treceau la nord de Insulele Shetland, gata să contracareze orice potențială amenințare la adresa teritoriului britanic", a declarat ministrul pentru Forțele Armate, James Heappey.

Avioanele rusești de patrulare maritimă Tu-142 Bear-F și Tu-142 Bear-J, folosite pentru recunoaștere și luptă antisubmarin, au fost monitorizate de către Typhoon-urile RAF în spațiul aerian internațional în timp ce treceau la nord de Marea Britanie, potrivit ministerului. 

Ministerul a continuat spunând că avioanele militare rusești care intră în regiunea de informare a zborurilor din Marea Britanie, zona controlată a spațiului aerian internațional al Regatului Unit, pot reprezenta un pericol pentru alte aeronave, deoarece aceste aeronave rusești adesea nu vorbesc cu controlul traficului aerian și nici nu emit "squawk" (difuzând un cod care asigură că sunt vizibile pentru alți utilizatori aerieni și controlorii de trafic aerian de la sol). 

Typhoons și Voyager s-au întors la baza lor, a precizat ministerul, adăugând că avioanele au fost realimentate pentru a rămâne pregătite să răspundă la orice potențiale amenințări viitoare.

Update 17:31 Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat luni că Rusia își continuă ofensiva în est și își intensifică activitatea în sectoarele Kupiansk și Lyman.

"În prezent, există o anumită scădere a numărului de atacuri și a munițiilor folosite de inamic în est, dar acest lucru nu înseamnă că inamicul s-a retras din planurile sale", a declarat Maliar într-o postare pe Telegram. 

În prezent, inamicul se regrupează și încearcă să restabilească capacitățile pierdute. Luptele continuă.

"Apărătorii noștri au reușit să împiedice înaintarea inamicului și au redus semnificativ potențialul său ofensiv", a mai spus ea. 

Lupte grele continuă, de asemenea, în apropiere de Bahmut, a declarat Maliar, adăugând că forțele rusești încearcă să recupereze terenul pierdut în zonele de la vest de Klishchiivka, vest de Andriivka și Kurdyumivka. Ucraina a reușit să mai elibereze încă trei kilometri pătrați în zona Bahmut, ceea ce aduce suprafața totală recucerită la 40 de kilometri pătrați, a precizat ea. 

În sud, forțele de apărare ucrainene desfășoară operațiuni ofensive în zonele Melitopol și Berdiansk, potrivit lui Maliar. 

Update 17:00 Ministerul rus al Apărării a declarat luni că a detectat un avion al forțelor aeriene norvegiene în apropierea spațiului aerian rusesc deasupra Mării Barents. Avionul s-a întors după ce Rusia a trimis un avion MIG-29 pentru a-l identifica și descuraja. 

"La 14 august 2023, controlul spațiului aerian rusesc a detectat o țintă aeriană care se apropia de frontiera de stat a Federației Ruse deasupra apelor Mării Barents. Pentru a identifica o țintă aeriană și pentru a preveni încălcarea frontierei de stat a Federației Ruse, a fost trimis în aer un avion de vânătoare MiG-29", a precizat ministerul într-un comunicat.

"În timp ce un avion de vânătoare rusesc se apropia, aeronava militară străină a făcut o întoarcere de la frontiera de stat a Federației Ruse. Încălcarea frontierei de stat a Federației Ruse nu a fost permisă", a adăugat declarația. 

Update 15:00 Cargoul turcesc Sukru Okan se afla, luni după-amiază, în apropiere de portul românesc Sulina, la o zi după ce o navă de război rusă a tras focuri de avertisment și a inspectat vasul comercial, în cea mai recentă escaladare a tensiunilor din Marea Neagră.

Într-o înregistrare video a incidentului de duminică, obținută de CNN, se poate vedea un elicopter care se apropie de vasul somat de marina rusă cu focuri de avertisment.

Militarii ruși din elicopter au urcat la bordul navei, în timp ce echipajul de pe Sukru Okan a stat pe punte timp de o oră, cât a durat inspecția.

Înregistrarea video a incidentului a fost furnizată de proprietarul navei.

Autoritățile de la Moscova au declarat că au oprit nava de marfă turcă sub pavilionul statului Palau, pentru a se asigura că nu transportă către Ucraina "produse interzise".

Ministerul rus al Apărării a susținut că nava are ca destinație portul ucrainean Izmail, bombardat de forțele Moscovei la începutul lui august.

Luni, datele de pe site-ul MarineTraffic au arătat că noua locație a navei turcești la ora locală 12:25 p.m era în apropiere de Sulina.

Portul românesc este situat la gura de vărsare a fluviului Dunărea în Marea Neagră. Portul ucrainean la Dunăre Izmail este situat în apropiere.

CNN amintește că Rusia s-a retras în luna iulie dintr-un acord negociat de ONU și Turcia, care permitea Kievului să își transporte cerealele prin Marea Neagră.

La momentul respectiv, Moscova a avertizat că orice navă care se îndreaptă spre Ucraina va fi tratată ca o potențială țintă militară, sub suspiciunea că transportă arme sau muniție.

Ucraina a lansat o amenințare similară pentru navele care călătoresc spre porturile rusești.

Update 14:00 Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, efectuează, luni, o vizită în capitala Ucrainei și spune că va colabora cu omologul său de la Kiev pentru a susține economia țării devastate de război.

Linder a sosit la Kiev cu trenul, aceasta fiind prima sa călătorie în Ucraina de la începutul războiului, notează CNN, care citează biroul de presă al Ministerului german de Finanțe.

Ministrul a spus că vizita sa la Kiev reprezintă "un moment special și emoționant".

"Ultima dată am fost acolo la începutul anului 2020 și am cunoscut o țară care a optat pentru democrație și economie de piață", a mărturisit Linder.

El s-a declarat "mai convins ca niciodată că Ucraina a fost atacată de Rusia din această cauză".

"Ceea ce este în joc aici e viitorul ordinii europene în ceea ce privește pacea și libertatea", a adăugat el.

Oaspetele german are pe agendă discuții cu omologul ucrainean, Serhii Marcenko, în vederea unui sprijin concret.

Germania a oferit deja un ajutor de aproximativ 1,5 miliarde de euro Ucrainei de la începutul războiului, a precizat Christian Lindner.

Update 13:00 Ministerul rus de Interne a plasat trei generali ucraineni pe o listă de urmăriți, pentru acuzații legate de atacuri în regiunea Donbas, care au avut loc înainte de invazia rusă din februarie 2022.

Informația este difuzată de agenția de stat TASS.

Cei trei ofițeri ucraineni de rang înalt de pe listă rușilor sunt prim-adjunctul comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Evghen Moisiuk, generalul Igor Palagniuk și generalul Andrii Kovalciuk. 

Comitetul rus de anchetă i-a pus sub acuzare în absență pe cei trei generali la sfârșitul lunii iulie, potrivit TASS.

Autoritățile ruse susțin că acești generali au comandat unități ale forțelor armate ucrainene care au bombardat așezările din Donețk și așa-numita Republică Populară Lugansk în anii 2016, 2017 și 2019.

Update 12:00 Moneda rusească s-a depreciat, luni, trecând de pragul de 100 de ruble pentru un dolar pentru prima dată în ultimele 17 luni, pe fondul cererii mari de valută şi în contextul diminuării balanței comerciale a Rusiei, transmite presa internațională.

În jurul orei 7:24 GMT, rubla s-a depreciat cu 1,4% în raport cu dolarul, până la un curs de 100,84 ruble pentru un dolar.

Este prima dată din data de 23 martie 2022 când este depășit depășind pragul de 100 de ruble pentru un dolar.

De asemenea, moneda rusească s-a depreciat cu 1,5%, până la 110,44 ruble pentru un euro, aceasta fiind cea mai slabă paritate din ultimele 17 luni față de moneda europeană.

Rubla a pierdut și în raport cu yuanul, deprecierea fiind de 1,3%.

Moneda a trecut printr-o perioadă turbulentă după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie 2022, atingând un minim istoric de 120 ruble pentru un dolar în luna martie a anului trecut.

După câteva luni, rubla avea să revină până la cel mai bun curs din ultimii șapte ani, în virtutea unor restricții asupra mișcărilor de capital şi a creșterii veniturilor din exporturi.

Banca Centrală a Rusiei a dat vina pe recenta depreciere a rublei pe diminuarea veniturilor din export şi pe creșterea importurilor, însă un consilier de la Kremlin a pus devalorizarea pe seama politicii monetare băncii centrale, un semn rar de dezacord între autoritățile de la Moscova.

Update 09:00 Rusia a lansat în cursul nopții de duminică spre luni atacuri cu drone și rachete asupra regiunii ucrainene Odesa.

Trei persoane au fost rănite în urma atacurilor, a anunțat Comandamentului operațional Sud al Ucrainei.

Potrivit sursei citate, forțele de apărare antiaeriană au neutralizat 15 drone și opt rachete Kalibr lansate de pe mare.

"Ca urmare a rachetelor lansate de inamic asupra centrului orașului Odesa, un cămin al unei instituții de învățământ și un supermarket au fost avariate de resturi", se arată în declarație forțelor ucrainene.

Trei angajați ai supermarketului au fost răniți.

Atacurile au provocat incendii la cele două clădiri iar pompierii încercau să le lichideze la ora acestei actualizări, potrivit CNN.

Update 08:00 Imagini cu intervenția armatei ruse asupra unei nave turcești de marfă care naviga pe Marea Neagră spre portul Sulina au fost difuzate de Antena 3 CNN.

Incidentul a avut loc duminică. Nava turcă Sukru Okan, navigând sub pavilionul statului Palau, tranzita apele Marii Negre în zona de sud-vest, atunci când a fost interceptată de ruși.

Echipajul avea ca destinație finală portul ucrainean Izmail, bombardat, la începutul acestei luni, de forțele Moscovei.

Ministerul rus al Apărării susține că vasul comercial a fost somat sa oprească pentru inspecție, însă nu s-a conformat.

O navă de patrulare rusă a tras mai multe focuri de avertisment asupra lui Sukru Okan care, în cele din urmă, a deschis comunicațiile radio și s-a oprit. 

Un elicopter cu un militari a decolat de pe nava rusă "Vasili Bîkov" pentru a inspecta vasul turcesc.

Militarii ruși au coborât din elicopter pe Sukru Okan iar, după inspecție, vasului de marfă i s-a permis să-și continue drumul.

Incidentul de duminică vine pe fondul unor tensiuni ce au escaladat în zona Mării Negre, cu lovituri ale rușilor asupra porturilor ucrainene Izmail şi Reni de pe Dunăre, la granița cu România.

Update 00:01 Autoritățile din Herson au declarat luni zi oficială de doliu după ce șapte persoane au fost ucise duminică în timpul unui atac rusesc.

Printre cei uciși se numără o familie de patru persoane, doi adulți și doi copii, o fetiță de 23 de zile și fratele ei de 12 ani.

„Astăzi, regiunea Herson s-a cutremurat din cauza unor vești teribile”, a scris guvernatorul Oleksandr Prokudin pe Telegram.

Șapte persoane - inclusiv o întreagă familie de patru persoane - au fost ucise duminică dimineață în atacurile rusești din regiunea Herson. Bombardamentele de artilerie din Shiroka Balka au ucis un soț, o soție și fetița lor de 23 de zile.

Fiul lor în vârstă de 12 ani a fost transportat de urgență la spital pentru tratament, dar ulterior a cedat în urma rănilor suferite. O altă persoană din sat a fost, de asemenea, ucisă. De asemenea, Doi bărbați au murit în Stanislavov.

Război în Ucraina, 13 august | Volodimir Zelenski a mulțumit României pentru susținere

Război în Ucraina, 12 august | Experţi americani susţin că forţele ucrainene avansează în regiunea Zaporojie

Război în Ucraina, 11 august | Zelenski a anunțat demiterea tuturor șefilor din centrele regionale de recrutare militară, acuzați de corupție 

Război în Ucraina, 10 august | Ucraina anunță "coridoare temporare" pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră

Război în Ucraina, 9 august | Un nor imens, în formă de ciupercă, s-a ridicat în apropiere de Moscova după o explozie la o fabrică militară

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close