Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 597 | Ucraina va primi un nou sistem de apărare antiaeriană din partea Marii Britanii

Război în Ucraina, ziua 597 | Ucraina va primi un nou sistem de apărare antiaeriană din partea Marii Britanii

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 22:05 13 Oct 2023 Modificat la 22:05 13 Oct 2023
Antena 3 CNN Decoy
Sursa foto: Antena 3 CNN via CNN

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucrainenii au început să producă rachete proprii cu o rază de acțiune de 750-1000 de kilometri ca să atace Rusia
  • Zelenski și premierul olandez Mark Rutte, au vizitat Portul Odesa de la Marea Neagră
  • Forțele ruse au atacat orașul Pokrovsk, din regiunea Donețk. Cel puțin un om a murit, iar 13 sunt răniți
  • Asalt brutal al Rusiei asupra orașului ucrainean Avdiivka. "A fost o noapte foarte intensă"
  • Ucraina va primi un nou sistem de apărare antiaeriană din partea Marii Britanii
  • Zeci de atacuri rusești, respinse de trupele ucrainene pe mai multe fronturi
  • Președintele ucrainean Zelenski salută suspendarea Comitetului Olimpic rus de către CIO
  • Consiliul Europei a recunoscut foametea din Ucraina, din anii '30, drept genocid
  • Armata rusă a capturat aproape cinci kilometrii din Avdiivka
  • Comitetul Internațional Olimpic suspendă Comitetul Olimpic Rus "cu efect imediat"
  • Ucraina a recuperat, până în prezent, "peste jumătate dintre teritoriile cucerite de Rusia în 2022”
  • "Ucraina este în afara programului", comentariul ambiguu al generalului Kirilo Budanov

Update 22:00 Ucrainenii au început să producă rachete proprii cu o rază de acțiune de 750-1000 de kilometri ca să atace Rusia.

În timpul contraofensivei din sud, a devenit clar că Forțele Armate au o mare nevoie de  rachete cu rază lungă de acțiune pentru a învinge logistica Rusiei aflată mult în spatele frontului.

De curând, Ucraina a început producția de rachete proprii capabile să lovească ținte la distanțe de până la 1.000 de km, a declarat Mikhailo Podolyak, fost consilier al Biroului președintelui Ucrainei.

El subliniază că Ucraina are propriile modele de arme cu rază lungă de acțiune, dar are nevoie de investiții financiare pentru a extinde capacitatea de producție.

"Forțele de apărare ale Ucrainei au obținut un succes considerabil în utilizarea dronelor de atac cu rază lungă de acțiune , care au lovit ținte inamice chiar și în regiunea Moscovei. Cu toate acestea, pentru a obține o paritate deplină în ceea ce privește armele de lovire cu agresorul, armata noastră are nevoie de alte tipuri de arme.

Dacă vrem să avem paritate, avem nevoie nu doar de producția de drone, ci și de producția de rachete. Și am elaborat deja mostre experimentale care au o rază de acțiune de 750-1000 de kilometri”, a declarat Podolyak.

„Ucraina nu poate construi, de exemplu, o mie de rachete sau două mii de rachete în jumătate de an . Dar există producție, noi investim totul în ea. Ați văzut forumul industriilor de apărare , unde au fost semnate peste 20 de contracte preliminare privind producția militară. Statul a trecut, funcționează”, a asigurat fostul oficial ucrainean, potrivit 24tv.ua.

Update 19:00 Zelenski și premierul olandez Mark Rutte, au vizitat Portul Odesa de la Marea Neagră

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul olandez Mark Rutte au vizitat vineri portul Odesa de la Marea Neagră, informează The Guardian.

Potrivit președintelui ucrainean, Kievul depune eforturi pentru a-și consolida poziția în Marea Neagră pentru a putea continua exporturile de cereale, care sunt vitale pentru asigurarea veniturilor bugetare în urma unei creșteri a cheltuielilor pentru apărare după invazia Rusiei de anul trecut.

"Lucrăm cu partenerii pentru a proteja în mod corespunzător aceste coridoare și pentru a ne consolida pozițiile în Marea Neagră”, a spus Zelenski într-o conferință de presă comună cu Rutte.

Regiunea Odesa a fost supusă frecvent atacurilor rusești cu rachete și drone, iar Zelenski și Rutte au vizitat portul avariat.

În august, Ucraina a anunțat un nou coridor în Marea Neagră, după ce Moscova s-a retras dintr-un acord care permitea exportul în siguranță de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, relatează Reuters.

Ucraina a căutat rute de transport maritim sigure în condițiile în care loviturile aeriene au provocat daune infrastructurii sale portuare și de export de cereale în apropierea Mării Negre și pe fluviul Dunărea.

Zelenski a descris atacurile aeriene drept „tactici josnice” și i-a mulțumit lui Rutte pentru un nou pachet de apărare aeriană.

Update 17:30 Forțele ruse au atacat orașul Pokrovsk, din regiunea Donețk. Cel puțin un om a murit, iar 13 sunt răniți

Forțele rusești au lovit Pokrovsk, regiunea Donețk, în dimineața zilei de 13 octombrie, omorând cel puțin o persoană și rănind alte 13, a anunțat guvernatorul interimar Ihor Moroz, potrivit The Kyiv Independent.

Două clădiri au fost avariate în oraș, a precizat Moroz pe Facebook, adăugând că tipul de armament folosit în atac este încă în curs de stabilire.

Pokrovsk se află la aproximativ 40 de kilometri de linia frontului din est, în apropiere de granița administrativă cu regiunea Dnipropetrovsk.

Anterior, în aceeași zi, guvernatorul regional a scris că atacurile rusești împotriva regiunii Donețk din 12 octombrie au ucis trei civili și au rănit alți opt. Peste 20 de case, șapte clădiri de apartamente, o instituție culturală, trei clădiri administrative, o conductă de căldură și o linie electrică au fost avariate în regiune în cursul zilei trecute, potrivit lui Moroz.

Update 15.36 Asalt brutal al Rusiei asupra orașului ucrainean Avdiivka. "A fost o noapte foarte intensă"

Șefului administrației militare din orașul ucrainean Avdiivka susține că zona se află sub un asalt brutal al Rusiei.

"Luptele durează de patru zile. Feroce și cu adevărat non-stop... trag cu tot ce au la dispoziție. A fost o noapte foarte intensă în Avdiivka. Au fost mai multe lovituri aeriene asupra orașului, atacurile nu se opresc nici ziua, nici noaptea", a declarat Vitalii Barabash la televiziunea ucraineană.

Atacul asupra Avdiivka este unul dintre puținele atacuri de amploare pe care Rusia le-a organizat de la începutul contraofensivei ucrainene în luna iunie.

Kievul spune că Moscova a masat trupe în jurul Avdiivka și a trimis echipament greu, permițându-i să riposteze dur, scopul Rusiei fiind de a încercui și captura orașul, care se află la nord-vest de Donețkul ocupat de ruși.

Update 14.11 Ucraina va primi un nou sistem de apărare antiaeriană din partea Marii Britanii

Secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a anunțat astăzi că Ucraina va primi un sistem de apărare antiaeriană Terrahawk Paladin pentru protecția infrastructurilor critice, împotriva anticipatelor atacuri rusești cu drone și rachete.

Pachetul de sprijin militar este în valoare de peste 120 de milioane de dolari.

"Astăzi sunt mândru să anunț că Marea Britanie, alături de aliații noștri, își respectă promisiunea cu noi contracte pentru a furniza Ucrainei sisteme critice de apărare aeriană pentru a proteja civilii de campania barbară de bombardamente a lui Putin", a declarat secretarul britanic al apărării, Grant Shapps.

Update 12.03 Zeci de atacuri rusești, respinse de trupele ucrainene pe mai multe fronturi

Trupele ucrainene au respins zeci de atacuri rusești pe fronturile din Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka, Marinka și Zaporojie, iar în ultimele 24 de ore au avut loc 64 de confruntări de luptă pe front, relatează Ukrainska Pravda.

Update 10.15 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat suspendarea de către Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a Comitetului Olimpic Rus (COR), care a fost anunțată joi de Biroul Executiv al CIO, întrunit la Jio World Centre, în Mumbai, Indonezia.

Pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, ROC a fost suspendat în prima zi a reuniunii Comitetului Executiv al CIO, deoarece a recunoscut consiliile olimpice din patru regiuni anexate ilegal de Ucraina, ceea ce a fost considerat o încălcare a Cartei Olimpice.

Președintele CIO, Thomas Bach, s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev anul trecut, dar președintele ucrainean a fost un critic al inițiativei de a permite sportivilor ruși și bieloruși să revină la competiții ca neutrali individuali, aprobată în martie, cu condiția ca aceștia să nu susțină războiul și să nu fie afiliați la armată.

Oficialii ucraineni au reacționat cu indignare la mișcarea CIO, amenințând cu boicotarea Jocurilor Olimpice de anul viitor de la Paris dacă sportivii ruși și belaruși vor participa, acuzând CIO că sprijină tacit războiul din Ucraina.

Retorica unor oficiali a fost respinsă ca fiind "total inacceptabilă" de către CIO, iar în februarie anul acesta a declarat că Bach nu intenționează să dea curs unei invitații făcute de Zelenski în orașul Bakhmut din estul Ucrainei, aflat în conflict.

În ciuda relației uneori neplăcute, Zelenskii i-a lăudat pe cei care au stat în spatele suspendării ROC.

"Există o decizie a Comitetului Internațional Olimpic, care a suspendat calitatea de membru al Comitetului Olimpic Rus", a declarat el, citat de insidethegames.

"Toată lumea ar trebui să respecte integritatea teritorială a națiunilor și Carta ONU [Organizația Națiunilor Unite].

"Iar dacă cineva din Rusia crede că poate folosi sportul și mișcarea olimpică drept armă, cu siguranță nu va funcționa.

"Mulțumesc tuturor celor care apără principiile olimpismului."

Update 09.32 Consiliul Europei a recunoscut foametea din Ucraina, din anii '30, drept genocid

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a recunoscut ieri drept genocid foametea din Ucraina provocată de sovietici în urmă cu 90 de ani ce a cauzat moartea câtorva milioane de persoane, tragedie cunoscută ca Holodomor, transmite AFP.

Într-un text adoptat cu 73 de voturi pentru şi un vot împotrivă, parlamentarii Consiliului Europei, reuniţi la Strasbourg, au urmat pasul făcut de Parlamentul European, care deja a calificat acest episod drept genocid în decembrie 2022.

Ucraina a pierdut între 4 şi 8 milioane de locuitori în marea foamete din 1932-1933, pe fondul colectivizării orchestrate de Stalin pentru a reprima orice veleităţi naţionaliste ale acestei ţări, pe atunci Republică Sovietică.

Rezoluţia adoptată prevede că APCE ''îşi va continua acţiunea menită să stabilească adevărul istoric şi să expună argumentele juridice care conduc la concluzia că Holodomor constituie un genocid''.

''Recunoaşterea Holodomor ca genocid de APCE şi de parlamentele care încă nu au făcut acest lucru ar constitui un omagiu legitim adus poporului ucrainean şi în special victimelor'', se mai arată în concluziile textului adoptat de APCE. Împotrivă a votat doar reprezentantul Bosniei.

Într-o postare pe platforma X (fosta Twitter), preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulţumit membrilor APCE pentru votarea acestui text. ''A restaura dreptatea istorică şi a aduce un omagiu victimelor Holodomor trimite mesajul că justiţia este inevitabilă pentru toate crimele trecute şi actuale comise de Moscova'', a scris şeful statului ucrainean.

Update 08.24 Armata rusă a capturat aproape cinci kilometrii din Avdiivka

Forțele rusești au capturat 4,5 kilometri pătrați de teritoriu din diferite direcții în jurul Avdiivka, în regiunea Donețk, începând de marți, a afirmat Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a conflictului.

Experții notează că trupele rusești se află la 5,2 kilometri la nord de Avdiivka, iar afirmațiile rusești privind avansuri dincolo de această distanță sunt probabil supraevaluate.

Surse rusești au afirmat că forțele Moscovei avansează lent în acest moment. Șeful administrației instalate de ruși în regiunea Donețk, Denis Pușilin, a susținut că este prea devreme pentru a discuta despre un "exod ucrainean la scară largă din oraș", în ciuda unor progrese rusești în zonă.

Bloggerii militari ruși au afirmat că forțele rusești au câștigat teren suplimentar pe o grămadă de deșeuri pe flancul nordic al Avdiivka, în apropierea Uzinei de Cocs din Avdiivka, au confiscat o secțiune a unei căi ferate la sud de Avdiivka și au avansat în jurul orașului, dar ISW precizează că nu poate confirma aceste informații.

 

Olanda este pregătită să trimită peste o duzină de avioane F-16 la un centru de pregătire din România, astfel încât piloții ucraineni să poată începe pregătirea pe aceste aeronave în câteva săptămâni, a declarat ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, informează The Kyiv Independent.

"Sperăm să transferăm douăsprezece până la optsprezece avioane în România în câteva săptămâni, ceea ce înseamnă că centrul poate începe să funcționeze”, a declarat Ollongren în timp ce vorbea cu presa la reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles.

Pregătirile pentru înființarea centrului de pregătire „merg foarte bine”, a adăugat ea.

În august, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va primi 42 de F-16 din Olanda, după ce a ajuns la un acord cu premierul olandez Mark Rutte.

Olanda și Danemarca conduc eforturile aliate de a furniza Ucrainei avioane americane de generația a patra.

La reuniunea de la Bruxelles din 11 octombrie a participat și ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen, care a declarat că Danemarca ar putea să livreze primele F-16 Ucrainei în martie sau aprilie 2024.

Danemarca s-a angajat să furnizeze 19 dintre avioanele sale pentru a consolida forțele aeriene ucrainene.

Pe 9 octombrie, prim-ministrul danez Mette Frederiksen a declarat că Danemarca lucrează pentru a "extinde și aprofunda” coaliția de țări dispuse să furnizeze Ucrainei avioane F-16.

Război în Ucraina, 12 octombrie 2023 | Zelenski susține că trupele ucrainene rezistă în orașul estic Avdiivka

Război în Ucraina, 11 octombrie 2023 | Rusia atacă în estul Ucrainei pentru a frâna contraofensiva armatei ucrainene în sud

Război în Ucraina, 10 octombrie 2023 | Armata ucraineană a încercat de trei ori să elibereze centrala nucleară Zaporojie 

Război în Ucraina, 9 octombrie 2023 | Zelenski compară atacul Hamas din Israel cu tacticile militare ale Rusiei în Ucraina

Război în Ucraina, 8 octombrie 2023 | Ucraina se așteaptă, în această iarnă, la atacuri rusești cu un număr record de drone

×
Etichete: Război Ucraina
x close