Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 628. Volodimir Zelenski îi mulțumește României pentru sprijinul oferit piloților ucarineni de a se antrena pe avioane F16

Război în Ucraina, ziua 628. Volodimir Zelenski îi mulțumește României pentru sprijinul oferit piloților ucarineni de a se antrena pe avioane F16

Redacția Antena 3 CNN
7 minute de citit Publicat la 22:23 13 Noi 2023 Modificat la 22:35 13 Noi 2023
volodimir zelenski
Președintele Volodimir Zelenski vine marți în România. Va fi primit la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis Sursa foto: Profimedia Images

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Comisia Europeană ar putea aproba miercuri cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
  • Volodimir Zelenski îi mulțumește României pentru sprijinul oferit piloților ucarineni de a se antrena pe avioane F16
  • Trei persoane au murit în timpul bombardamentelor rusești din Herson
  • Piloții ucraineni încep antrenamentele pe avioanele F-16, la baza din România
  • Un bebeluș de două luni și mama lui, aflați într-o mașină, răniți de atacul unui obuz, în Ucraina. Șoferul a murit
  • Ucraina, pe ordinea de zi, alături de războiul Israel-Gaza, la summitul miniștrilor UE de astăzi, de la Bruxelles
  • Volodimir Zelenski le cere ucrainenilor să se pregătească pentru asalturi rusești asupra infrastructurii
  • Rusia acuză Kievul de atacarea a două regiuni frontaliere
  • Ucraina are suficiente resurse energetice pentru a trece iarna
  • Ucraina anunță că a scufundat două nave rusești în Marea Neagră
  • Germania dublează ajutorul militar pentru Ucraina
  • Ucraineni au sărbătorit astăzi un an de la eliberarea orașului Herson, de sub ocupația rusă

Update 22.20. Comisia Europeană ar putea aproba miercuri cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Oficialii Uniunii Europene finalizează ultimele detalii ale celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care va include interzicerea diamantelor rusești, a declarat luni șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană (executivul UE) ar putea aproba miercuri pachetul propus. Acesta ar urma apoi să ajungă la Consiliul UE, format din reprezentanții guvernelor celor 27 de țări membre, pentru discuții și aprobare.

Update 20.32. Volodimir Zelenski îi mulțumește României pentru sprijinul oferit piloților ucarineni de a se antrena pe avioane F16

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit în această seară României pentru că oferă posibilitatea piloților ucraineni să se antreneze pe avioane F16, la baza militară din Fetești.

"Deschiderea unui centru de pregătire a piloților F-16 în România, unde vor fi pregătiți piloți ucraineni, reprezintă o contribuție practică semnificativă la coaliția noastră de aviație. Acordurile noastre cu România și Olanda sunt implementate. Mulțumesc, partenerilor!", a anunțat Volodimir Zelenski pe platforma X.

Update 19.19. Trei persoane au murit în timpul bombardamentelor rusești din Herson

Trei persoane au fost ucise și șase au fost rănite, printre care și bebelușul de două luni, în timpul atacului care a vizat orașul Herson din sudul Ucrainei, a declarat luni guvernatorul local Oleksandr Prokudin.

Oficialul ucrainean a mai spus pe Telegram că două persoane au fost ucise și patru au fost rănite în zona centrală a orașului.

Oleksandr Prokudin i-a acuzat pe ruși că au bombardat un spital și că au atacat o mașină, în care se afla bebelușul. Trupele rusești au abandonat orașul Herson și malul vestic al râului Dnipro la sfârșitul anului trecut. De atunci, ei bombardează în mod regulat aceste zone din pozițiile de pe malul estic.

Update 16.46. Piloții ucraineni încep antrenamentele pe avioanele F-16, la baza din România

Primul centru de instruire din România pentru avioane F16, funcționează de astăzi, la Feteși. La baza aeriană se vor antrena piloți români și ucraineni pe cele mai cunoscute avioane de luptă din lume, care au ajuns săptămâna trecută în țara noastră.

Cele 17 avioane sunt puse la dispoziție de Olanda și Danemarca. Doar cinci dintre ele au ajuns la baza aeriană din România. O parte dintre piloții români au început deja pregătirea, iar în lunile următoare, se vor antrena la Fetești și piloți ucraineni.

Cursul este plănuit să se desfășoare pe o perioadă de 22 de săptămâni, dar în funcție de cum va fi iarna în România, ar putea dura mai mult. Cursanții vor avea parte de 60-70 de ore de zbor. Primele zboruri ar urma să se desfășoare la începutul lunii decembrie.

Update 16.18. Un bebeluș de două luni și mama lui, aflați într-o mașină, răniți de atacul unui obuz, în Ucraina. Șoferul a murit

Un obuz rusesc a lovit astăzi o mașină la periferia orașului Herson, ucigându-l pe bărbatul care o conducea și rănind o femeie în vârstă de 36 de ani și pe bebelușul ei de două luni, a declarat ministrul de interne Ihor Klymenko.

Bărbatul ucis era cel mai probabil bunicul bebelușului, în vârstă de 64 de ani, dar cadavrul a fost ars până a devenit de nerecunoscut și va fi nevoie de investigații suplimentare pentru a determina identitatea acestuia.

Femeia se află la spital în stare gravă, iar medicii se luptă pentru viața ei. Copilul ei este în stare moderată.

Update 13:45. Ucraina va fi pe primul loc pe ordinea de zi, alături de războiul Israel-Gaza, la summitul miniștrilor UE de astăzi, de la Bruxelles. 

Una dintre problemele luate în calcul este dacă UE își poate îndeplini promisiunea de a furniza cantități mari de muniție. 

Prezent la summit, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a spus: 

”Oricât de puternică este criza actuală din Orientul Mijlociu, este de asemenea important să facem față provocărilor geopolitice de aici, din zonă... Putin se bucură de situația dramatică din întreaga lume. 

Dar noi nu doar că ne vom continua sprijinul pentru Ucraina, însă vom continua să îl extindem și să îl creștem, nu doar în ceea ce privește apărarea pe timpul iernii, din următoarele săptămâni și luni, când va fi clar că președintele rus va exploata din nou nevoile oamenilor în sezonul rece. Sprijinul nostru va fi, de asemenea, extins masiv, în special pentru anul viitor”, a spus ministrul.  

Update 12:00. Un plan al Uniunii Europene de a cheltui până la 20 de miliarde de euro (21,4 miliarde de dolari/17,5 miliarde de lire sterline) pentru ajutor militar pentru Ucraina întâmpină rezistență din partea țărilor UE și ar putea să nu treacă în forma sa actuală, spun diplomații. 

Josep Borrell, șeful politicii externe al UE, a propus în iulie ca blocul să creeze un fond de până la 5 miliarde de euro pe an, timp de patru ani, ca parte a angajamentelor mai ample de securitate pentru a sprijini Ucraina în lupta împotriva invaziei Rusiei. 

Dar, în timp ce miniștrii apărării din UE se pregătesc să discute marți planul la Bruxelles, diplomații spun că mai multe țări, inclusiv Germania, și-au exprimat rezerve cu privire la angajarea unor sume atât de mari cu ani înainte, scrie The Guardian.

Update 09:30. Cel puțin trei ofițeri ruși au fost uciși în orașul ucrainean Melitopol, controlat de Moscova, într-o explozie. Potrivit informațiilor ucrainene, ar fi fost vorba despre un „act de răzbunare” al grupărilor locale de rezistență. 

Explozia a avut loc în timpul unei întâlniri de sâmbătă a ofițerilor ruși la Melitopol, un oraș din sud-vestul Ucrainei, care a devenit un centru al forțelor ruse după ce a fost capturat în primele zile ale războiului. 

„Inamicul nu învață nimic și continuă să își organizeze acolo sediul”, a declarat Ivan Fedorov, primarul exilat al Melitopolului, pentru televiziunea publică ucraineană, potrivit The Guardian.

Update 08:00. Președintele Volodimir Zelenski i-a avertizat duminică pe ucraineni să se pregătească pentru noi valuri de atacuri rusești asupra infrastructurii pe măsură ce se apropie iarna, transmite Reuters, citat de Mediafax

Zelenski a lansat avertismentul său în timpul discursului său zilnic, la o zi după ce forțele rusești au efectuat primul lor atac cu rachete asupra capitalei Kiev în aproximativ șapte săptămâni.

„Suntem aproape la jumătatea lunii noiembrie și trebuie să fim pregătiți pentru faptul că inamicul ar putea crește numărul de atacuri cu drone sau rachete asupra infrastructurii noastre”, a declarat Zelenski.

El a spus că, în Ucraina, „toată atenția ar trebui să se concentreze pe apărare”, pe „tot ceea ce poate face Ucraina pentru a trece peste iarnă”.

Iarna trecută, Rusia a lansat valuri de atacuri asupra centralelor electrice și a altor uzine legate de rețeaua energetică, provocând pene de curent în mai multe regiuni din Ucraina.

Moscova răspunde unui fost șef NATO care a propus un nou scenariu pentru aderarea Ucrainei la alianță

Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a afirmat că propunerea ar reprezenta practic o recunoaștere a faptului că "Crimeea și Donbass nu mai fac parte din Ucraina".

”Nu este rău, dar este important să mergem mai departe. Trebuie să recunoaştem că Odesa, Nikolaev, Kiev şi practic orice altceva nu sunt deloc Ucraina”, a adăugat Medvedev, scrie New.ro, citând The Guardian.

Devenit o voce propagandistică a Kremlinului după invazia rusă în Ucraina, Dmitri Medvedev a exprimat sarcasmul său sugerând că mai sunt încă trei pași de făcut "înainte de a admite ceea ce este evident".

”Volodimir Zelenski - care nu merge la vot (aluzie la decizia preşedintelui ucrainean de a nu organiza anul viitor alegerile prezidenţiale la termen din cauza războiului - n.r.) - nu este preşedinte, ci un uzurpator, că limba ucraineană nu este o limbă şi că Ucraina nu este o ţară, ci nişte teritorii reunite artificial", a spus Medvedev.

Prin urmare, Medvedev a susținut că Ucraina, chiar și fără teritoriile ocupate de Rusia, nu poate fi acceptată în NATO, argumentând că nu este o țară independentă.

Această afirmație inexactă, conform căreia Ucraina nu ar fi o entitate statală independentă, ci o parte istorică a Rusiei, a fost vehiculată în retorica liderilor ruși de-a lungul timpului. Vladimir Putin a exprimat această opinie la summitul NATO din 2008 și din nou în 2014, justificând anexarea ilegală a Crimeei.

Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO în perioada 2009-2014, a avansat propunerea ca Ucraina să se alăture alianței militare, dar fără teritoriile ocupate de Rusia.

Conform lui Rasmussen, o astfel de aderare parțială ar transmite un avertisment către Rusia, indicând că aceasta nu poate împiedica aderarea Ucrainei la NATO.

Acest plan nu ar reprezenta o înghețare a conflictului, ci ar marca, potrivit lui Rasmussen, hotărârea de a avertiza Rusia că nu poate bloca aderarea Ucrainei la alianța defensivă occidentală.

Război în Ucraina, 12 noiembrie 2023 | Zelenski: ”Vom răspunde la atacurile armatei ruse asupra Herson”

Război în Ucraina, 11 noiembrie 2023 | Ucraina sărbătorește astăzi un an de la eliberarea orașului Herson de sub ocupația rusă

Război în Ucraina, 10 noiembrie 2023 | Lupte grele la Avdiivka. Armata rusă încearcă să ocupe o uzină strategică

Război în Ucraina, 9 noiembrie 2023 | Rusia continuă să bombardeze orașul Avdiivka. Zona, atacată din trei direcții

Război în Ucraina, 8 noiembrie 2023 | Bruxellesul recomandă începerea negocierilor de aderare cu Ucraina

×
Etichete: Război Ucraina
x close