Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Bombardamente intense la uzina chimică din Severodonetsk
- Ministerul britanic al Apărării: Traversarea râurilor va fi un factor decisiv pentru soarta războiului din Ucraina
- Rusia a obţinut venituri de 93 de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului
- Volodimir Zelenski: Apărătorii ucraineni luptă cu înverşunare pentru „fiecare metru” din Severodoneţk
- Amnesty International: Rusia a ucis sute de civili în Harkov folosind muniții cu dispersie
- Șeful separatiștilor din Donețk spune că nu i-ar grația pe britanicii condamnați la moarte
- Lukașenko anunță că ar putea trimite armata din Belarus în sprijinul forțelor ruse din Ucraina
Update 13 iunie, 23:20: Toate podurile spre Severodonetsk au fost distruse, anunță guvernatorul local, potrivit Sky News. Distrugerea podurilor aflate pe drumurile către orașul din estul Ucrainei înseamnă că civilii nu mai pot fi evacuați.
Cu toate acestea, guvernatorul local Serhiy Haidai a declarat că încă se mai poate intra în oraș.
Update 13 iunie, 22:05: Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze 300 de lansatoare de rachete, 500 de tancuri și 1.000 de obuziere înainte de o întâlnire cheie care va avea loc miercuri.
Solicitarea a fost făcută public luni pe Twitter de Mikhailo Podoliak, un consilier prezidențial cheie, care a susținut că Ucraina are nevoie de "paritate cu armele grele" pentru a învinge Rusia și a pune capăt războiului.
Update 13 iunie, 21:15: Ucraina a pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza ocupaţiei ruse din unele regiuni, în sud şi est, a anunţat luni Ministerul Agriculturii, care susţine însă că acest lucru nu reprezintă "o ameninţare pentru securitatea alimentară" a ţării, informează AFP.
Ucraina dispunea înainte de război de peste 30 de milioane de hectare de terenuri cultivabile, conform World Data Center-Ukraine, un ONG internaţional.
Update 13 iunie, 20:15: Un oficial ucrainean îi acuză pe ruși că îi tratează pe locuitorii din Mariupol ca pe niște "sclavi" și "scuturi umane".
Petro Andriushchenko, un consilier al primarului din Mariupol, a scris pe Telegram că "ocupanții" au anunțat că vor fi oferite provizii umanitare doar persoanelor cu dizabilități.
Toți ceilalți locuitori aflați încă în orașul bombardat vor trebui să "supraviețuiască cum pot", a declarat dl Andriushchenko, aflat în afara Mariupolului, anunță Sky News.
Update 13 iunie, 19:30 Au fost descoperite șapte cadavre într-o groapă comună în apropiere de Bucha
Cadavrele a șapte civili au fost găsite în apropierea satului Mirotske, multe dintre acestea având "mâinile legate și genunchii împușcați", potrivit șefului poliției din regiunea Kiev, Andrii Niebytov.
Victimele fuseseră torturate, a precizat acesta într-o declarație pe Facebook, conform The Guardian.
În prezent se lucrează la exhumarea cadavrelor de la fața locului și la identificarea persoanelor, a adăugat el.
Update 13 iunie, 18:30 Guvernul de la Kiev a interzis exportul de cărbune, păcură și gaz ucrainean
Guvernul de la Kiev a interzis exportul cărbunelui, petrolului și gazelor produse pe teritoriul Ucrainei.
Volodimir Zelenski a spus că Ucraina ar trebui să se pregătească pentru iarna următoare și a adăugat că va fi cea mai grea iarnă din toți anii de independență.
"Trebuie să trecem prin asta pentru ca oamenii noștri să simtă munca normală a statului. În acest moment, nu ne vom vinde gazul și cărbunele în străinătate. Toată producția internă va fi direcționată către nevoile interne ale cetățenilor noștri", a subliniat Zelenski.
Update 13 iunie, 17:00 Rusia are propriul McDonald's
Restaurantele McDonald's şi-au deschis porţile la Moscova sub un nou proprietar şi sub un nou nume, Vkusno & Tochka, care se traduce prin „Gustos şi atât”. Redeschiderile au avut loc pe 12 iunie, de Ziua Rusiei.
Duminică, zeci de oameni au stat la coadă în faţa fostelor restaurante McDonald's din Piaţa Puşkin, în centrul Moscovei, potrivit unui raport Reuters. Outlet-ul avea un nou logo - un burger stilizat cu doi cartofi prăjiţi - plus un slogan: „Numele se schimbă, dragostea rămâne”.
Update 13 iunie, 15:30 ONU: Arestarea arbitrară a protestatarilor anti-război din Rusia este îngrijorătoare
Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a calificat drept „îngrijorătoare" arestarea arbitrară a unui număr mare de protestatari anti-război în Rusia, potrivit CNN.
Luni, la sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, Bachelet a spus că Rusia a introdus „noi restricții de drept penal" care includ „interdicții generale privind difuzarea de informații bazate pe noțiuni vagi și ambigue”.
„Regret, de asemenea, creșterea cenzurii și a restricțiilor asupra mass-mediei independente", a adăugat Bachelet.
Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului le-a mai spus diplomaților că „războiul din Ucraina continuă să distrugă viețile multora, provocând ravagii și distrugeri", iar „ororile provocate populației civile își vor lăsa amprenta de neșters, inclusiv asupra generațiilor viitoare".
ONU: Arestarea arbitrară a protestatarilor anti-război din Rusia este îngrijorătoare
BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Arestarea arbitrară a protestatarilor anti-război din Rusia este îngrijorătoare, consideră comisarul ONU pentru drepturile omului.
Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a calificat drept „îngrijorătoare" arestarea arbitrară a unui număr mare de protestatari anti-război în Rusia, potrivit CNN.
Luni, la sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, Bachelet a spus că Rusia a introdus „noi restricții de drept penal" care includ „interdicții generale privind difuzarea de informații bazate pe noțiuni vagi și ambigue”.
„Regret, de asemenea, creșterea cenzurii și a restricțiilor asupra mass-mediei independente", a adăugat Bachelet.
Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului le-a mai spus diplomaților că „războiul din Ucraina continuă să distrugă viețile multora, provocând ravagii și distrugeri", iar „ororile provocate populației civile își vor lăsa amprenta de neșters, inclusiv asupra generațiilor viitoare".
Update 13 iunie, 14:50 Scholz nu și-a confirmat încă vizita la Kiev
Un purtător de cuvânt al guvernului german a refuzat să confirme raportul presei de luni conform căruia cancelarul Olaf Scholz va călători joi la Kiev cu președintele francez, Emmanuel Macron și premierul italian, Mario Draghi.
Scholz, care nu a mers la Kiev de la începutul războiului, a fost criticat pentru prudența sa în aprovizionarea Ucrainei cu arme grele, cum ar fi tancuri și obuziere.
Update 13 iunie, 14:15 Ucrainenii anunță că Rusia are pierderi uriașe: peste 32.000 de militari ruși ar fi murit în război
Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că peste 32.000 de militari ruși au murit în război. De asemenea, ucrainenii susțin că ruși au pierderi foarte mari în ceea ce privește echipamentele și vehiculele militare.
Potrivit statisticii prezentate de partea ucraineană, 32.300 de militari ruși au murit de la începutul războiului din Ucraina.
De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat că Rusia ar putea ajunge până la 40.000 de pierderi până la sfârșitul lunii iunie.
Update 13 iunie, 13:30 Lider separatist: ucrainenii din Severodonetsk trebuie ”să se predea sau să moară"
Forţele ucrainene din Severodonetsk trebuie să se predea sau să moară, a declarat luni un lider al aşa-numitei Republici Populare Doneţk (RPD) din estul Ucrainei.
„Ei au două opţiuni: fie urmează exemplul colegilor lor şi se predau, fie mor. Ei nu au altă opţiune", a declarat Eduard Basurin, adjunctul şefului Departamentului Miliţiei Populare din RPD, relatează agenţia de presă de stat rusă RIA Novosti.
Update 13 iunie, 12:30 Sute de militari ucraineni sunt ucişi în fiecare zi în timpul confruntărilor cu forţele ruseşti
ntre 100 şi 200 de militari ucraineni sunt ucişi în fiecare zi, potrivit consilierului prezidenţial Mykhailo Podolyak. Acesta a declarat pentru BBC că Rusia a „aruncat pe front cam tot ce nu este nuclear".
Anterior, preşedintele Volodimir Zelenski a estimat că numărul zilnic de decese este în jur de 100. În ceea ce priveşte pierderile ruşilor, Zelenski afirmă că Rusia ar putea ajunge până la 40.000 de pierderi până la sfârşitul lunii iunie.
Update 13 iunie, 11.55 Forţele Aeriene Române au participat la o misiune specială. Au preluat trei răniţi din Ucraina, pe care i-au transportat cu un avion Spartan în Danemarca.
Aeronava românească a preluat răniţii de pe un aeroport internațional, situat în sud-estul Poloniei, aproape de graniţa cu Ucraina. Cei trei bărbaţi, de 18, 49 și 50 de ani, au fost duşi la Copenhaga, unde vor primi îngrijiri medicale de specialitate.
Update 13 iunie, 11.14 Rușii au întețit atacurile asupra orașului Severodonetsk, iar bombardamentele vizează și uzina chimică în care se adăpostesc sute de civili, inclusiv copii, anunță ucrainenii.
Uzina chimică din Severodonetsk este vizată de „focuri intense ale artileriei”, a anunțat luni guvernatorul regional Serhiy Haidai. Zona industrială este atacată de rușii care controlează aproximativ 70% din oraș.
În zonă se dau lupte grele, a mai spus guvernatorul citat de Sky News.
Aproximativ 500 de persoane, inclusiv 40 de copii, s-au adăpostit în buncărele de la uzina chimică Azot, anunță oficialii ucraineni.
Update 13 iunie, 10.30 Traversarea râurilor va fi un factor decisiv pentru soarta războiului din Ucraina.
Ministerul britanic al Apărării comunică, în aprecierea de luni dimineaţă, că operaţiunile militare de traversare a râurilor vor fi printre cei mai importanţi factori ce vor determina soarta războiului pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declanşat la 24 februarie în Ucraina.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 13 June 2022
— Ministry of Defence ?? (@DefenceHQ) June 13, 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/tMxM9CXCRe
?? #StandWithUkraine ?? pic.twitter.com/oV79kZBRi6
Update 13 iunie, 09.49 Un studiu dat publicităţii luni de Centrul de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat din Finlanda, statele UE au importat din Rusia 61% din cantităţile totale de combustibili fosili exportate de la începutul războiului cu Ucraina. Rusia a obţinut venituri de 93 de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului său cu Ucraina, majoritatea către UE, potrivit unui raport al unui centru de cercetare independent publicat luni.
Update 13 iunie, 09.17 Apărătorii ucraineni luptă cu înverşunare pentru „fiecare metru” din Severodoneţk, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce forţele ruseşti au distrus un pod către un alt oraş de peste râu, lăsând civilii blocaţi cu o singură cale de ieşire.
Sievierodoneţk a devenit epicentrul bătăliei mai ample pentru controlul asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei. Forţele ruseşti au cucerit cea mai mare parte din oraş, conform Reuters.
„Obiectivul tactic cheie al ocupanţilor nu s-a schimbat: ei fac presiuni în Sievierodonetţk, lupte severe sunt în curs de desfăşurare acolo, literalmente pentru fiecare metru”, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său video.
Zelenski a declarat că imaginea unui copil de 12 ani rănit într-un atac rusesc este acum imaginea Rusiei în întreaga lume. „Tocmai aceste fapte vor sublinia modul în care Rusia este văzută de lume”, a spus el.
„Nu Petru cel Mare, nu Lev Tolstoi, ci copii răniţi şi ucişi în atacurile ruseşti”, a mai spus el, într-o aparentă referire la comentariile preşedintelui rus Vladimir Putin de săptămâna trecută, comparând campania militară a Moscovei cu cucerirea de către împăratul rus Petru cel Mare, în secolul al XVIII-lea, a teritoriilor deţinute de Suedia.
Update 13 iunie, 08.45 Aproape 7.000 de cetățeni ucraineni au intrat duminică în România, în scădere cu 26% față de ziua anterioară.
Potrivit Poliției de frontieră, duminică, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 94.905 de persoane, dintre care 6.897 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 26% faţă de ziua precedentă.
Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 3.385 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 34 %, iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.033 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 4,6%.
De la începutul războiului din Ucraina până duminică, la nivel naţional, au intrat în România 1.186.070 cetăţeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţară noastră 1.220.599 ucraineni.
Update 13 iunie, 08.30 Rusia a ucis sute de civili în Harkov folosind muniții cu dispersie, interzise pe scară largă, potrivit unui nou studiu realizat de Amnesty International, citat de BBC.
Amnesty International a anunțat că a găsit dovezi că forțele rusești au folosit în mod repetat bombe și muniții cu dispersie - rachete care aruncă mine mai mici care explodează ulterior la intervale de timp programate.
Jurnaliștii de la BBC susțin că au vizitat cinci locuri în cartiere rezidențiale din Harkov și au văzut dovezi ale folosirii acestor arme controversate.
„Aceste impacturi provin de la munițiile cu dispersie, este o semnătură clasică”, a declarat Mark Hizney, cercetător senior în cadrul diviziei de armament a Human Rights Watch, un grup de campanie. „Iar într-o imagine se poate vedea o rămășiță a unei aripioare stabilizatoare de la una dintre submuniții”, a spus el.
Munițiile cu dispersie sunt controversate, deoarece acestea detonează în aer și eliberează un grup de bombe mai mici care cad fără discriminare pe o suprafață mare, punând în pericol civilii.
Peste 120 de țări au semnat un tratat care interzice utilizarea acestor arme - deși nici Rusia și nici Ucraina nu sunt semnatare.
Update 13 iunie, 08.15 Avem imagini noi cu luptele de lângă Severodoneţk! Luptătorii din Legiunea Străină Ucraineană au fost filmaţi în timpul confruntării cu ruşii. Severodoneţk este acum cel mai greu lovit oraş din Ucraina, iar singurul bastion a rămas acolo combinatul chimic Azot.
Scenariul seamănă perfect cu cel de la fabrica Azovstal, din Mariupol. La Lisiciansk, tot în provincia Lugansk, bombardamentele ruseşti au ucis o femeie. Armata lui Vladimir Putin a bombardat de pe mare şi în vestul ţării. 22 de oameni printre care şi un copil de 12 ani au fost răniţi.
Armata rusă a distrus un al doilea pod care leagă orașele învecinate Severodonețk și Lîsîceansk, a căror capturare i-ar aduce Moscovei controlul în regiunea Lugansk.
În prezent, rușii bombardează un al treilea pod între cele două orașe, a declarat Seghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk.
Anterior, în data de 22 mai, trupele Moscovei au distrus podul Pavlograd dintre cele două localități.
Gaidai a relatat că situația la Severodonețk este extrem de grea și că următoarele două zile vor fi decisive, dar a adăugat că până acum trupele ruse nu au reușit să controleze complet orașul.
"Ei vor să blocheze complet Severodonețk, astfel încât să nu mai fie posibilă nici scoaterea oamenilor din oraș, nici transportul de muniție și întăriri", a arătat oficialul ucrainean.
Între timp, ucrainenii păstrează controlul asupra uzinei Azot din Severodoneţk, în ciuda bombardamentelor tot mai puternice ale ruşilor.
Război în Ucraina, 12 iunie | Șeful separatiștilor din Donețk a spus ce va face dacă britanicii condamnați la moarte îi vor cere grațierea
Război în Ucraina, 11 iunie | Șefa Comisiei Europene, anunț privind soarta aderării Ucrainei la UE
Război în Ucraina, 10 iunie | Palatul Elysee a negat informații despre vizita lui Macron la Kiev
Război în Ucraina, 9 iunie | Rusia amenință Occidentul cu un conflict militar direct
Război în Ucraina, 8 iunie | Kievul anunţă un nou schimb de corpuri ale unor militari ruşi şi ucraneni, după formula "50 în schimbul a 50".