Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 293. Kievul se teme că Rusia ar putea lansa o ofensivă de amploare la începutul anului

Război în Ucraina, ziua 293. Kievul se teme că Rusia ar putea lansa o ofensivă de amploare la începutul anului

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 22:22 13 Dec 2022 Modificat la 22:23 13 Dec 2022
Collage Maker-13-Dec-2022-08.45-PM
Sursa foto: Profimedia

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Kievul se teme că Rusia ar putea lansa o ofensivă de amploare la începutul anului
  • SUA se pregătesc să trimită baterii de rachete "Patriot" în Ucraina
  • Ucraina atrage un miliard de euro la Conferința pentru Reziliență și Reconstrucție de la Paris
  • Rusia cere Ucrainei să recunoască "noile realități' teritoriale
  • Cel puțin trei oameni au fost uciși la Herson după bombardamentele intense ale rușilor
  • UE trimite 800 de generatoare în Ucraina
  • Zelenski cere partenerilor din Occident un sprijin de urgență de aproape 900 de milioane de dolari
  • Putin și-a anulat conferința de presă de sfârșit de an pentru a evita să răspundă întrebărilor despre războiul din Ucraina, spune fostul ambasador american la Moscova

Update 22:20 Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean, a arătat, marți, la conferința Solidari cu Ucraina, disponibilitatea României de a intensifica eforturile de asistență acordată Ucrainei pe mai multe direcții, cu precădere pentru restabilirea funcționalității infrastructurii energetice.

Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean, a participat marți la conferința „Solidari cu Ucraina”, în cadrul căreia a fost lansat „Mecanismul de la Paris”, menit să eficientizeze coordonarea asistenței acordate Ucrainei pe timp de iarnă.

Reprezentantul Guvernului României a prezentat demersurile de sprijinire a Ucrainei: umanitar, economic și energetic, precum și în domeniul gestiunii situațiilor de urgență.

Șeful Cancelariei Prim-Ministrului a exprimat disponibilitatea României de a intensifica eforturile de asistență acordată Ucrainei pe mai multe direcții principale, cu precădere pentru restabilirea funcționalității infrastructurii energetice a acesteia.

El s-a referit, de asemenea, la găzduirea de către România a facilității de adăpost RescEU, la demersurile de primire a refugiaților ucraineni, la mobilizarea capacităților de cazare și sprijin a refugiaților pe durata iernii, la importanța hub-ului umanitar de la Suceava.

Mircea Abrudean a arătat, totodată, că România rămâne o verigă importantă pe noile coridoare de tranzit a cerealelor, participând astfel la menținerea economiei Ucrainei în funcțiune, și a subliniat hotărârea țării noastre de a extinde capacitatea de tranzit a cerealelor atât la punctele de trecere a frontierei, cât și în porturi și terestru.

El a adus în discuție consecințele extinse ale războiului și asupra unor țări ca Republica Moldova, care are, de asemenea, nevoie de sprijinul comunității internaționale.

Conferința „Solidari cu Ucraina” a avut loc marți la Paris și a fost coorganizată de Franța și Ucraina, fiind prezidată de președinții Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski, cu participarea primei doamne a Ucrainei, Olena Zelenska, a prim-ministrului Ucrainei, Denys Shmyhal, a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numeroși șefi de stat și de guvern, miniștri și alte oficialități din 55 de țări.

Evenimentul a reunit parteneri, donatori și instituții cu obiectivul de a oferi sprijin imediat poporului ucrainean, în perspectiva depășirii iernii, în condițiile distrugerii de către Federația Rusă a infrastructurilor civile ale Ucrainei. Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a anunțat, înainte de încheierea lucrărilor conferinței, că până la acel moment contribuțiile anunțate în cursul zilei se apropiau de 1 miliard de euro.

Update 20:45 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a afirmat, marţi, că există riscul ca armata rusă să aibă capacitatea de a lansa o "ofensivă de amploare" în ianuarie sau februarie, conform postului de televiziune CNN.

Capacitatea Rusiei de a lansa o "ofensivă de amploare" ar putea fi restabilită în ianuarie sau februarie, a declarat Dmitro Kuleba.

"În mod clar, ruşii încă menţin speranţele de a sparge liniile noastre şi de a avansa mai mult pe teritoriul Ucrainei", a subliniat ministrul ucrainean de Externe.

În septembrie, Rusia a mobilizat 300.000 de rezervişti, iar Dmitro Kuleba consideră că menţinerea operaţiunilor de instruire a acestora şi mutarea echipamentelor militare grele semnalează că Moscova vrea să ocupe zone mai mari din Ucraina.

Update 18:59 Administrația Biden e pe cale să finalizeze planurile de a trimite Ucrainei sisteme de apărare anti-rachetă Patriot.

Un astfel de anunț ar putea fi făcut de Casa Albă în cursul acestei săptămâni, arată surse oficiale citate de CNN.

Planul elaborat de Pentagon trebuie aprobat de secretarul Apărării, Lloyd Austin, înainte de a fi trimis președintelui american Joe Biden pentru a fi semnat.

Sursele CNN indică faptul că este de așteptat ca Biden să aprobe planul.

Este o schimbare radicală de poziție față de începutul lunii curente, când oficialii americani semnalau că SUA nu vor trimite rachete "Patriot" în Ucraina.

Kievul a cerut insistent Washingtonului să îi trimită sisteme "Patriot", care și-au dovedit în timp, în teatrele de operațiuni, eficiența în interceptarea rachetelor balistice și de croazieră.

Bateriile de rachete "Patriot" ar urma să fie cele mai eficace arme defensive cu rază lungă de acțiune trimise Ucrainei până acum, deși momentan nu este clar câte lansatoare de rachete ar putea fi expediate.

Odată ce sunt finalizate procedurile, sistemele ar urma să fie desfășurate rapid, în decurs de zile, iar ucrainenii vor fi instruiți să le folosească la o bază a armatei americane din Grafenwoehr, Germania, au spus oficialii citați de CNN.

Un sistem "Patriot" tipic include un radar care detectează și urmărește ținte, computere, echipamente de generare a energiei, o stație de control al tirului și până la opt lansatoare, fiecare găzduind patru rachete.

Update 17:46 Conferinţa pe tema Rezilienţei şi Reconstrucţiei Ucrainei, organizată marţi la Paris, a generat angajamente internaţionale de aproape un miliard de euro pentru asistenţă umanitară destinată poporului ucrainean pe durata iernii.

Un anunț în acest sens a fost făcut marți de ministrul francez de Externe, Catherine Colonna.

Din suma totală, 415 milioane de euro vor fi alocate sectorului energetic, afectat grav de bombardamentele ruse, iar 25 de milioane de euro sunt destinate remedierii reţelei de apă potabilă.

Pentru alimente vor fi alocate 38 de milioane de euro, în timp ce 22 de milioane de euro vor merge în sectorul Transporturilor iar 17 milioane la servicii medicale, a precizat Catherine Colonna.

Deocamdată, nu au fost repartizate toate fondurile colectate.

Conferinţa de la Paris continuă pe tema asistenţei pentru reconstrucţie.

Update 16:48 Moscova a reacționat, marți, la declarația făcută în urmă cu o zi de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut retragerea trupelor ruse din Ucraina pentru facilitarea aplicării unui plan de pace.

Kremlinul a respins ideea retragerii trupelor și a îndemnat, în schimb, Kievul să accepte noile "realități" teritoriale.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat  că noile "realități" includ anexarea a patru regiuni ucrainene, Doneţk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Anexările, formalizate prin decrete semnate de președintele rus Vladimir Putin la sfârșitul lunii septembrie, nu sunt recunoscute de Organizația Națiunilor Unite și nici de partenerii occidentali ai Ucrainei. 

"Partea ucraineană trebuie să țină cont de realitățile din ultima perioadă. Aceste realități indică faptul că au apărut noi subiecte teritoriale în Federația Rusă. Au apărut ca rezultat al referendumurilor desfășurate pe aceste teritorii. Fără a ține cont de aceste realități, nu sunt posibile deloc progrese", a afirmat Dmitri Peskov.

El a respins ideea retragerii trupelor ruse până la sfârșitul anului.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propus luni, la reuniunea Grupului națiunilor puternic industrializate (G7), desfășurată prin videoconferință, organizarea unui summit internațional pentru obținerea păcii.

"Propun convocarea unui summit special pe tema păcii mondiale, pentru a decide cum și când putem implementa punctele formulei ucrainene de pace", a afirmat Zelenski, solicitând, totodată, Rusiei să își retragă trupele din Ucraina până la Crăciun, pentru a permite un armistițiu durabil.

La rândul lor, liderii G7 au cerut Rusiei să oprească războiul din Ucraina.

Update 14:48 Trei persoane au murit în atacurile aeriene care au vizat regiunea Herson în ultimele 24 de ore.

Bilanțul a fost comunicat de autoritățile locale.

Guvernatorul regional Iaroslav Ianușevici a declarat că 15 persoane au fost rănite în urma atacurilor și că zona a fost bombardată de 57 de ori, consemnează Sky News.

O școală, un stadion, unități medicale, linii electrice și mai multe blocuri cu apartamente au fost lovite, a precizat Ianușevici pe Telegram.

Orașul Herson a fost eliberat de sub controlul rusesc luna trecută.

De atunci, rușii au bombardat orașul de pe partea opusă a râului Nipru și au vizat infrastructura critică.

Update 13:53 Uniunea Europeană răspunde cererii de ajutor în Ucraina prin expedierea a sute de generatoare de electricitate.

"Sute de generatoare sunt în drum spre Ucraina", a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, adăugând că "în aceste vremuri de suferință și întuneric, este foarte important să aducem lumină" în țara atacată de Rusia.

În total, 800 de generatoare sunt trimise în Ucraina.

Dintre acestea, 40 sunt dispozitive menite să asigure alimentarea neîntreruptă cu electricitate pentru 30 de spitale în regiunile Donețk, Dnipropetrovsk, Zaporojie, Nikolaev și Herson, a precizat șefa executivului european.

Menținerea în funcțiune a rețelei de electricitate în pofida bombardamentelor ruse este "vitală", a estimat von der Leyen în cadrul conferinței dedicate solidarității cu poporul ucrainean, care are loc la Paris, notează CNN.

Șefa Comisiei Europene a mai spus că Uniunea Europeană lucrează în vederea creșterii cantității de energie electrică ce poate fi tranzacționată între Ucraina, Moldova și restul țărilor europene.

Update 13:27 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marți, că țara sa are nevoie de peste 840 de milioane de dolari sub formă de ajutor de urgență pentru sectorul energetic.

Zelesnki s-a adresat, marți, prin videoconferință participanților la un eveniment internațional care a început la Paris și care are drept obiectiv ajutorarea civililor din Ucraina, în contextul în care bombardamentele ruse asupra structurii energetice a țării riscă să lase peste 10 milioane de oameni fără curent electric și încălzire în timpul iernii.
Președintele ucrainean a cerut pentru țara sa transformatoare și generatoare electrice, precum și sprijin financiar.

"Desigur, este o sumă foarte mare, dar costul este mai mic decât cel al întreruperilor de curent. Generatoarele au devenit la fel de necesare precum blindatele sau vestele anti-glonț. Sper că deciziile vor fi luate în consecință. Din cauza distrugerii centralelor noastre prin atacurile teroriste (ale Rusiei), va trebui să folosim mai mult gaz decât era anticipat în această iarnă", a spus Zelenski.

Update 12:30 Președintele rus Vladimir Putin a luat decizia de a anula un eveniment pe care l-a organizat aproape neîntrerupt de când a preluat puterea.

Este vorba despre conferința de presă de sfârșit de an.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a confirmat decizia acestuia din urmă și și-a exprimat speranța că Putin va găsi "o oportunitate" de a comunica cu presa.

Doar în 2005 și în perioada 2008 - 2012, când a servit ca prim-ministru, Putin a "sărit" peste conferința de sfârșit de an, notează agenția TASS, citată de CNN.

Fostul ambasador american la Moscova, John Sullivan, consideră că liderul de la Kremlin încearcă să evite să fie chestionat în legătură cu războiul din Ucraina.

"Cred că e un semn de îngrijorare în legătură cu sprijinul său pe plan intern", a spus Sullivan la CNN.

"Vladimir Putin nu dorește să iasă și să petreacă ore în fața jurnaliștilor, chiar și a celor din presa de stat, și să riște să-i fie adresate întrebări incomode sau supărătoare", a continuat diplomatul.

La conferința de presă de anul trecut, liderul rus a fost întrebat despre acumularea de forțe militare la granița cu Ucraina, despre dezvoltarea alianței cu China precum și despre chestiuni precum tratarea în închisoare a opozantului politic Aleksei Navalnîi.

Update 11:30. Orașul Klintsy, la aproximativ 48 de mile de granița cu Ucraina, a fost bombardat peste noapte, susține un oficial rus. 

Alexander Bogomaz, guvernatorul regiunii Bryansk din sudul Rusiei, a dat vina pe Ucraina pentru atac și a spus că nu au fost victime sau pagube. 

”Ca urmare a activității sistemelor de apărare aeriană ale Forțelor Armate Ruse, racheta a fost distrusă, însă unele părți au lovit teritoriul unei zone industriale”, a spus el. 

Update 10:00. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a propus o încetare a ostilităților de Crăciun. Acesta este momentul ca oamenii normali să se gândească la pace, a spus liderul Ucrainei.

„Propun Rusiei să facă un pas concret și semnificativ către o soluție diplomatică, care este menționată de Moscova atât de regulat. Foarte curând vom avea sărbători, miliarde de oameni sărbătoresc Crăciunul", a spus Zelenski, potrivit Mediafax

În viziunea liderului ucrainean, rușii ar trebui să facă primul pas prin retragerea militarilor de pe linia frontului.

„Acesta este momentul ca oamenii normali să se gândească la pace, nu la agresiune. Sugerez Rusiei să încerce cel puțin să demonstreze că este capabilă să renunțe la agresiune. Dacă Rusia își va retrage trupele din Ucraina, va asigura o încetare durabilă a ostilităților", a precizat Zelenski.

Rușii au anunțat de mai multe ori că orice negociere pentru pace presupune renunțarea Ucrainei la teritoriile anexate de Rusia în ultimele luni.

Update 09:00. Echipamente electrice, în valoare de aproximativ 13 milioane de dolari (10,6 milioane de lire sterline) au fost expediate din SUA către Ucraina. 

Pachetul de ajutor face parte din încercarea Washington-ului de a spori reziliența energetică a Kievului. 

Recentele atacuri ale Rusiei au lăsat milioane de oameni în întuneric și fără încălzire în contextul unor temperaturi de sub 0 grade.   

Moscova „încearcă în mod deliberat să îi înghețe pe ucraineni până la moarte”, a spus un înalt oficial american. 

Încă două avioane încărcate cu echipamente sunt așteptate să plece din Statele Unite în această săptămână, scrie SkyNews

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propus, la reuniunea Grupului G7, organizarea unui summit mondial pentru obţinerea păcii şi a explicat că are nevoie de armament suplimentar şi energie, informează cotidianul Le Monde.

Volodimir Zelenski a fost invitat la summitul prin videoconferinţă al Grupului naţiunilor puternic inductrializate (G7).

"Ucraina are nevoie de tancuri moderne, de sisteme de artilerie şi de rachete cu raze mai lungi de acţiune", a afirmat Volodimir Zelenski la reuniune.

De asemenea, Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de două miliarde de metri cubi de gaz în plus pe durata iernii. "Teroarea asupra centralelor noastre electrice ne-a forţat să utilizăm gaz suplimentar. De aceea, avem nevoie de susţinere suplimentară pe parcursul acestei ierni", a subliniat preşedintele Ucrainei.

"Propun convocarea unui summit special pe tema păcii mondiale, pentru a decide cum şi când putem implementa punctele formulei ucrainene de pace", a afirmat Zelenski, cerând Rusiei să retragă trupele din Ucraina până la Crăciun pentru a permite un armistiţiu durabil.

Liderii G7 au condamnat din nou atrocităţile ruşilor în Ucraina

 Liderii Grupului naţiunilor puternic industrializate au afirmat, luni, că îl vor trage la răspundere pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru "crimele de război" comise în Ucraina şi au avertizat că utilizarea armelor de distrugere în masă va fi urmată de "consecinţe".

"Crimele de război şi celelalte atrocităţi nu pot să rămână nepedepsite. Îl vom trage la răspundere pe preşedintele Putin şi pe alţi responsabili de aceste atacuri în conformitate cu dreptul internaţional", anunţă liderii statelor din G7, în Declaraţia adoptată după summitul prin videoconferinţă de luni.

"Reafirmăm că discursul iresponsabil al Rusiei în domeniul nuclear esre inacceptabil şi că utilizarea armelor chimice, bioogice sau nucleare va declanşa o reacţie plină de consecinţe", avertizează liderii din Grupul G7, potrivit Declaraţiei comune postate pe site-ul Preşedinţiei Franţei.

De asemenea, Grupul G7 condamnă ferm menţinerea ocupaţiei ruse asupra Centralei nucleare Zaporojie şi militarizarea complexului, cerând Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să creeze o zonă de securitate.

Din Grupul G7 fac parte Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Canada şi Japonia.

Război în Ucraina, 12 decembrieGrupul G7 condamnă atrocităţile din Ucraina şi avertizează Rusia asupra consecinţelor unui atac nuclear

Război în Ucraina, 11 decembrieOraşul Bahmut a fost "ras de pe faţa Pământului"

Război în Ucraina, 10 decembrie Vladimir Putin, noi ameninţări nucleare

Război în Ucraina, 9 decembrie | Volodimir Zelenski: ”Situația de pe linia frontului rămâne foarte dificilă”

Război în Ucraina, 8 decembrie | Putin anunță că va continua bombardamentele asupra Ucrainei, ca represalii pentru podul Crimeei

×
Etichete: Război Ucraina
x close