Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Autoritățile ucrainene din Herson au introdus starea de asediu și au limitat intrările și ieșirile în oraș
- Turcia lucrează la ”un coridor” de pace între Rusia și Ucraina
- Vladimir Soloviov: "Prea multe gunoaie au mințit. Au mințit de sus până jos"
- Ucraina anunţă că ridică un zid la graniţa cu Belarusul
- Herson este ''al nostru'', afirmă Zelenski după retragerea rusă
- Rusia transmite că a retras din Herson peste 30.000 de soldați și circa 5.000 de echipamente militare
- Ucraina le-a transmis un mesaj soldaților "lăsați în urmă" de Rusia în Herson
- Joe Biden salută poziția Egiptului în conflictul din Ucraina
- Sub 5.000 de ucraineni, dintre cele 2,8 milioane care au tranzitat România de la începutul războiului, s-au angajat în țara noastră
- Reprezentanți ai ONU și ai Rusiei discută la geneva soarta acordului privind exportul de cereale pe Marea Neagră
Update 23:15 - Forțele rusești au distrus infrastructura critică din orașul Herson înainte de a fugi, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, menționând rețelele de comunicații și aprovizionarea cu apă, căldură și electricitate.
"Înainte de a fugi din Herson, ocupanții au distrus toate elementele infrastructurii critice: comunicații, apă, căldură, electricitate", a spus Zelenski într-o mesaj video.
Liderul ucrainean a mai declarat că trupele ucrainene au preluat controlul asupra a peste 60 de localități din regiunea Herson și că desfășoară "măsuri de stabilizare" în oraș.
"Rușii au același scop: să umilească oamenii cât mai mult posibil. Dar vom restabili totul, credeți-mă. Poliția a lansat măsuri de stabilizare.
Măsuri de stabilizare sunt în curs de desfășurare și în Herson", a spus Zelenski, precizând că până în prezent au fost neutralizate aproape 2.000 de mine și obuze neexplodate.
Rușii s-au retras zilele trecute din Herson, oraș pe care l-au ocupat încă de la începutul războiului.
Update 22:30 - Autoritățile ucrainene din Herson au introdus starea de asediu și au limitat intrările și ieșirile în orașul proaspăt eliberat.
Autoritățile din orașul Herson au introdus starea de asediu care se aplică seară și noaptea pentru a asigura siguranța locuitorilor, a declarat sâmbătă șeful administrației militare regionale, Iaroslav Ianoșevici.
De asemenea, Ianoșevici a avertizat că ieșirea și intrarea în oraș vor fi limitate pentru a permite echipelor de intervenție să demineze zona.
Update 20:45 - Trupele rusești care s-au retras din Herson au furat obiecte de artă din acea regiune, susțin reprezentanții armatei ucrainene. De asemenea, trupele rusești au mai luat cu ele și obiecte sanitare pe care le-au transferat în teritoriile ocupate de Rusia, a anunțat sâmbătă armata ucraineană, potrivit CNN.
"Potrivit informațiilor noastre, rușii au luat bunuri de la Muzeul de Artă din Herson care poartă numele (pictorului ucrainean) Oleksiy Shovkunenko. Muzeul are, de asemenea, o filială în Nova Kakhovka", a declarat Centrul Național de Rezistență din Ucraina.
Printre colecțiile din fondul muzeului se numără icoane din secolul al XVII-lea până la începutul secolului al XX-lea, artă ucraineană din a doua jumătate a secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea și lucrări ale unor artiști moderni.
"În total, aproape 15.000 de piese de artă au fost scoase din fondul muzeului și din alte instituții culturale din regiunea Herson. Dar nu numai valorile culturale au fost luate de ocupanți. Rușii, conform tradiției, au furat obiecte sanitare, inclusiv toalete și aparate de uz casnic", a precizat NRC.
Update 17:00 - Polițiștii și televiziunea din Ucraina au revenit în orașul eliberat Herson din sudul țării, după ce trupele rusești s-au retras din regiune.
De asemenea, energia electrică va reveni "în curând" în oraș, după ce zona a rămas fără curent la începutul acestei luni.
Rapoartele vin în contextul în care militarii ucraineni desfășoară sâmbătă "măsuri de stabilizare" în apropierea orașului Herson, după încheierea unei ocupații de opt luni a forțelor rusești.
Update 15:20 Autoritățile din Ucraina susțin că peste 80.000 de militari ruși au fost uciși de la începutul invaziei.
Ucrainenii au realizat o nouă actualizare privind numărul de pierderi suferite de Rusia de la începutul războiului.
Potrivit acesteia, 80.210 soldați ruși au fost uciși și 5.730 de vehicule blindate au fost distruse.
Pe lista cu echipamente militare care au fost distruse mai sunt 278 de avioane, 261 de elicoptere și 2.838 de tancuri.
În martie, Rusia a afirmat că 1.300 de militari ruși au fost uciși în timpul luptelor.
Cifrele nu pot fi verificate din surse independente.
Update 13:30 Au apărut primele imagini cu momentul în care podul de lângă centrala Nova Kahovka a fost aruncat în aer.
Presa ucraineană a preluat aceste imagini postate de propagandiștii ruși, care arată explozia masivă urmată de un incendiu.
Totuși, propaganda Kremlinului, care a postat imaginile pe un canal de Telegram, a confundat podul acesta cu cel de la Antonovski, ultimul distrus de soldații ruși în timpul retragerii din Herson.
Armata rusă a aruncat în aer majoritatea podurilor din regiunea Herson, în speranța că va scăpa de contra-ofensiva militarilor ucraineni și s-a dat alertă în zonă de pericol de inundații din cauza acestor poduri dărâmate.
Update 11:30 Ucrainenii au sărbătorit în stradă eliberarea orașului Herson. S-a întâmplat la scurt timp după ce armata rusă s-a retras în totalitate din oraș.
Decizia de la Kremlin a venit în contextul în care trupele Kievului ajunseseră deja la periferie și se pregăteau să ia cu asalt orașul pentru a-și acoperi retragerea.
Rușii au detonat și principalele rute peste râul Nipru. Cu toate acestea, Kremlinul continuă să susțină că regiunea aparține Rusiei.
Update 10:30 Turcia se angajează să „caute” un dialog de pace între Rusia și Ucraina, a declarat sâmbătă președintele Recep Tayyip Erdoğan.
"Lucrăm la modul în care să creăm un coridor de pace aici, așa cum am avut coridorul de cereale", a declarat Erdoğan, conform presei din Turcia citată de The Guardian.
Președintele turc a declarat că nu va propune un termen specific pentru o eventuală prelungire a acordului privind coridorul de cereale - care expiră la sfârșitul săptămânii viitoare - dar a spus că dorește ca acesta să funcționeze "cât mai mult timp posibil".
Erdoğan a lăudat, de asemenea, rezistența Rusiei la presiunea exercitată de Statele Unite și aliații săi, relatează Reuters.
"Rusia nu este un stat obișnuit, este un stat puternic. Bineînțeles, Occidentul, în special America, atacă Rusia aproape fără limite. Împotriva a toate acestea, desigur, Rusia rezistă", a spus Erdoğan.
Update 8:30 Ucraina își face prima apariție oficială la summitul ASEAN. Kuleba îi laudă pe liderii din Asia de Sud-Est pentru "sprijinul politic”.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, i-a lăudat sâmbătă pe liderii din Asia de Sud-Est pentru că au transmis un mesaj de susținere politică Kievului.
Vorbind cu reporterii la summitul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) de la Phnom Penh, Kuleba a abordat tratatul în mare măsură simbolic semnat de Ucraina cu națiunile din Asia de Sud-Est în cadrul summitului, transmite dpa.
"Suntem bucuroși că în timpul președinției cambodgiene semnarea a devenit realitate și că a fost asigurat consensul", a declarat Kuleba. "Îl luăm ca pe un mesaj de sprijin politic din partea țărilor ASEAN pentru Ucraina".
Într-o lungă conferință de presă, Kuleba a descris atrocitățile comise de forțele armate ruse și a declarat că Rusia face "jocul foamei" cu lumea prin blocarea exporturilor de cereale ucrainene.
Ucraina a anunţat vineri că ridică un zid de beton armat şi alte fortificaţii la graniţa cu Belarusul, un aliat apropiat al Kremlinului, pe care Moscova l-a folosit pentru a-şi lansa invazia din Ucraina la 24 februarie.
Consilierul prezidenţial ucrainean KiriloTimoşenko a spus că a fost ridicat un zid, cu sârmă ghimpată în partea de sus, pe o suprafaţă de trei kilometri în regiunea Volînia la graniţa cu Belarusul, despre care Kievul spune că rămâne o ameninţare.
Au fost instalaţi de asemenea saci de nisip şi au fost săpate tranşee, a precizat el.
"Asta nu e totul, dar nu vom dezvălui detaliile", a precizat oficialul.
El a adăugat că sunt în derulare lucrări şi în regiunile Rivne şi Zhitomir, care se află de asemenea la graniţa cu Belarusul, dar nu a dorit să detalieze, relatează Reuters, preluat de Agerpres.
Ministrul ucrainean al Apărării, Aleksii Reznikov, a declarat joi pentru Reuters că Belarusul rămâne o ameninţare, dar că trupele de la graniţă sunt "într-o poziţie pasivă". Graniţa Ucrainei cu Belarusul are o lungime de peste 1.000 de kilometri.
Vladimir Soloviov, considerat propagandistul favorit al președintelui rus Vladimir Putin, a izbucnit într-un acces de furie după retragerea armatei ruse din Herson.
”Prea multe gunoaie au mințit. Au mințit de sus până jos. Despre ce aveau în ascunzători. Despre starea vehiculelor. Despre cât de mulți miliari sunt pe front. Și niciunul nu a fost împușcat. Niciun nenorocit nu a fost prins de urechi. Nu s-a terminat singur. Nu a scris niciun raport”, sunt câteva dintre cuvintele grele transmise într-o emisiune radio și în mediul online de propagandistul de la Moscova.Recent, Vladimir Soloviov i-a criticat pe recruții ruși care se plâng de comandanții lor și condițiile din armată.
This is the angriest Solovyev I've ever seen. pic.twitter.com/JszFh5iY9r
— Dmitri (@wartranslated) November 10, 2022
Război în Ucraina, 11 noiembrie | Herson este ''al nostru'', afirmă Zelenski după retragerea rusă - copy
Război în Ucraina, 10 noiembrie | Volodimir Zelenski confirmă că Joe Biden i-a propus să-l evacueze din Kiev | Răspunsul președintelui ucrainean
Război în Ucraina, 9 noiembrie | Armata rusă a primit ordin să se retragă din Herson
Război în Ucraina, 8 noiembrie | Reacția Kievului, după ce Washington Post a scris că SUA au cerut Ucrainei să-și arate disponibilitatea de a negocia cu Rusia
Război în Ucraina, 7 noiembrie | Naţiunile din cadrul Iniţiativei Central-Europene, inclusiv România, reafirmă sprijinul pentru Ucraina