Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 109 | Șeful separatiștilor din Donețk a spus ce va face dacă britanicii condamnați la moarte îi vor cere grațierea

Război în Ucraina, ziua 109 | Șeful separatiștilor din Donețk a spus ce va face dacă britanicii condamnați la moarte îi vor cere grațierea

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 18:11 12 Iun 2022 Modificat la 21:01 12 Iun 2022
razboi ucraina rusia 12 iunie 2022
Război în Ucraina, ziua 109 | Peste 32.000 de militari ruşi au murit în Ucraina Sursa foto: Hepta | Abaca Press | Sputnik / Sergey Guneev

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Șeful separatiștilor din Donețk spune că nu i-ar grația pe britanicii condamnați la moarte
  • Lukașenko anunță că ar putea trimite armata din Belarus în sprijinul forțelor ruse din Ucraina
  • Rusia distruge un al doilea pod între Severodonețk și Lîsîceansk
  • Succesorul rus al McDonald's a redeschis mai multe restaurante la Moscova
  • Ursula von der Leyen spune că statele UE se află în fața unei decizii istorice, cu privire la aderarea Ucrainei
  • Ucrainenii păstrează în continuare controlul la uzina "Azot" din Severodonețk, bombardată de ruși
  • Rusia a pierdut peste 32.000 de militari până în prezent în războiul din Ucraina
  • Rușii trag în Severodonețk cu rachete anti-navă

Update 12 iunie, 21.02. Un consilier al lui Zelenski îl numește pe britanicul ucis în Ucraina, Jordan Gatley, un „adevărat erou”.

Mykhailo Podoliak, consilier al șefului biroului președintelui Volodimir Zelenski, l-a numit pe fostul soldat britanic Jordan Gatley un "adevărat erou".

"Este nevoie de mult curaj pentru a pleca de acasă și a merge mii de kilometri pentru a apăra ceea ce crezi. Doar pentru că așa îți spune inima. Pentru că nu poți suporta răul", a scris Podoliak pe Twitter.

„Jordan Gatley a fost un adevărat erou. Ne vom aminti mereu de contribuția sa la protejarea Ucrainei și a lumii libere".

Update 12 iunie, 19.20. Un fost soldat britanic a murit luptând împotriva forțelor rusești în orașul ucrainean Severodonețk, a anunțat familia acestuia.

Jordan Gatley a părăsit armata britanică în martie „pentru a-și continua cariera de soldat în alte domenii" și a zburat în Ucraina la scurt timp după aceea pentru a ajuta la respingerea forțelor rusești și pentru a antrena soldați ucraineni.

Anunțând vestea pe Facebook, tatăl său, Dean, a scris: "Ieri (10/06/22) am primit vestea devastatoare că fiul nostru, Jordan, a fost împușcat și ucis în orașul Severodonețk, Ucraina", conform Sky News.

Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare a confirmat că "sprijină familia unui bărbat britanic care a murit în Ucraina".

Update 12 iunie, 17:38. Șeful așa-numitei "Republicii Populare" din Donețk (RPD), Denis Pușilin, s-a pronunțat în cazul cetățenilor britanici Aiden Aslin și Shaun Pinner, condamnați la moarte de un tribunal separatist.

Găsiți vinovați de tentativă de răsturnare a puterii prin violență, cei doi au primit pedeapsa capitală săptămâna trecută și urmează să fie executați prin împușcare.

Cetățeanul marocan Brahim Saaudun a fost condamnat la moarte împreună cu britanicii.

Avocatul lor a precizat că toți doresc să facă recurs. Dacă recursul este respins, între condamnați și plutonul de execuție mai stă doar o ipotetică grațiere.

Însă Denis Pușilin spune că nu sunt motive pentru ca sentința să nu fie dusă la îndeplinire.

Comentând posibilitatea de a-i grația pe cei trei, liderul separatist din Donețk a spus, conform presei ruse: "Nu văd vreun motiv sau vreo necesitate pentru ca eu să iau o astfel de decizie cu privire la grațiere".

Update 12 iunie, 16:49. Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat drept "legitime" preocupările de securitate formulate de Turcia, țară care invocă pretextul "teroriștilor PKK" pentru a-și justifica veto-ul față de aderarea Finlandei și Suediei la alianța militară.

Stoltenberg a făcut, duminică, o declarație în acest sens, atunci când a fost primit de președintele finlandez Sauli Niinisto.

Astfel, potrivit lui Stoltenberg, "este important să se aibă în vedere că Turcia a suferit mai multe atacuri teroriste decât orice alt aliat din NATO", motiv pentru care preocupările sale trebuie luate în serios.

La jumătatea lunii mai, Ankara a luat prin surprindere numeroși membri ai Alianței Nord-Atlantice, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că nu va sprijini cererile de aderare depuse de Finlanda și de Suedia la organizația militară.

Update 12 iunie, 15:12. Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, anunță că ar putea trimite armata în sprijinul forțelor ruse care luptă în războiul din Ucraina.

Update 12 iunie, 15:01. Atac cu rachete în vestul Ucrainei. Zeci de răniți, printre care și un copil, după ce rachetele lansate de forțele armate ruse au lovit o ţintă în care se aflau mai mulţi civili.

Update 12 iunie, 14:31. Un turist a fost aruncat în aer de o mină anti-personal pe plaja din Odesa.

În timp ce se pregătea pentru o zi la plajă, bărbatul a atins o mină, moment în care a fost aruncat în aer şi a murit pe loc.

Update 12 iunie, ora 13:59. Armata rusă a distrus un al doilea pod care leagă orașele învecinate Severodonețk și Lîsîceansk, a căror capturare i-ar aduce Moscovei controlul în regiunea Lugansk.

În prezent, rușii bombardează un al treilea pod între cele două orașe, a declarat Seghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk.

Anterior, în data de 22 mai, trupele Moscovei au distrus podul Pavlograd (foto) dintre cele două localități.

Gaidai a relatat că situația la Severodonețk este extrem de grea și că următoarele două zile vor fi decisive, dar a adăugat că până acum trupele ruse nu au reușit să controleze complet orașul.

"Ei vor să blocheze complet Severodonețk, astfel încât să nu mai fie posibilă nici scoaterea oamenilor din oraș, nici transportul de muniție și întăriri", a arătat oficialul ucrainean.

Update 12 iunie, ora 12:59. Numele lanțului fast-food care a preluat activitatea companiei McDonald's în Rusia a fost, în sfârșit, dezvăluit.

Numele a fost ținut secret până în ziua inaugurării noului brand, duminică, la Moscova.

Restaurantele vor opera sub o siglă care simbolizează doi cartofi pai și o chiflă de hamburger.

Unii au remarcat că sigla seamănă cu cea a unei celebre case de discuri occidentale, pusă invers.

Denumirea rusă a noului brand este "Vkusno i tochka", care s-ar traduce prin "Gustos și atât".

În capitala rusă s-au deschis, duminică, 15 restaurante "Vkusno i tochka".

Alte 50 de restaurante sub acest nume urmează să se deschidă în ziua următoare.

În luna mai, McDonald's a anunțat că părăsește definitiv Rusia, invocând criza umanitară și impredictibilitatea situației economice, ca urmare a războiului din Ucraina.

Update 12 iunie, ora 12:15. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunță că statele Uniunii Europene se vor afla în curând în faţa unei ''decizii istorice'', care vizează aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Von der Leyen s-a referit la summitul Uniunii din 23 - 24 iunie, unde subiectul aderării Ucrainei va fi pe agendă.

Înainte de summit, Comisia condusă de Ursula von der Leyen va formula o concluzie cu privire la cât de pregătită este Ucraina să înceapă negocierile de aderare.

Șefa Comisiei a spus, sâmbătă, cu ocazia unei vizite la Kiev, că executivul comunitar își va încheia evaluarea "până la sfârșitul săptămânii viitoare".

''Sper că peste 20 de ani, când vom privi în urmă, vom putea spune că am făcut lucrul corect'', le-a declarat Von der Leyen jurnaliştilor în timpul călătoriei de întoarcere după vizita efectuată la Kiev.

Update 12 iunie, ora 11:35. Igor Volobuev, fost vicepreședinte al băncii ruse Gazprombank, a fost filmat cu un pistol-mitralieră în mână, în timpul unor antrenamente militare în Ucraina.

Gazprombank este banca unde Vladimir Putin obligă companiile vestice să-și deschidă conturi în ruble, dacă vor să acceseze importurile energetice rusești.

Nexta_tv relatează că fostul bancher, care a părăsit Rusia și a venit în Ucraina la scurt timp după lansarea invaziei, s-a alăturat Legiunii "Libertatea Rusiei", creată în martie anul curent din foști soldați în armata Federației Ruse.

La aproape două luni după ce a trecut în Ucraina, Igor Volobuev (foto următoare) și-a spus povestea într-un interviu pentru Reuters.

Fostul bancher estimează că "Rusia se va rupe" și că Vladimir Putin a împins țara într-o catastrofă. 

"Nu mi-e frică. Dacă aș fi căutat siguranță, nu aș fi venit aici. Aș fi continuat să duc o viață îndestulată. Dar am știut unde am ales să merg  - la război", a spus el.

Update 12 iunie, ora 10:20. Guvernatorul ucrainean din Lugansk a anunțat că forțele de apărare au reușit să păstreze controlul asupra fabricii Azot din Severodonețk.

Fabrica, unde ucrainenii spun că se adăpostesc circa 800 de civili, a fost bombardată de ruși.

"Fabrica nu este blocată. Luptele continuă pe străzile din apropiere", a spus Serghei Gaidai, duminică, la televiziunea ucraineană.

El a estimat că forțele ruse vor arunca în luptă toate resursele pentru a cuceri orașul, fie duminică, fie în ziua următoare.

Gaidai a descris situația din oraș drept "dificilă, dar sub control".

Update 12 iunie, ora 09.00. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns, în obișnuitul său discurs de noapte, informațiilor privind distribuirea de pașapoarte rusești locuitorilor din Herson: „colaboratori și oameni din anturajul lor”.

"Știri despre distribuirea pașapoartelor rusești în Herson și despre distribuirea pașapoartelor în Melitopol au fost răspândite în mod activ în teritoriile ocupate și în Rusia. Și m-am uitat la cine în aceste știri a fost prezentat ca fiind rezidenții din Kherson și Melitopol care se presupune că doresc pașapoarte rusești. Câțiva colaboratori și oameni din anturajul lor. Ei bine, nu părea o coadă pentru a obține un pașaport, ci o încercare de a obține un bilet pentru a fugi", a spus Zelenski.

Președintele a adăugat că trupele ucrainene eliberează treptat teritoriul regiunii Herson. „Astăzi, satul Tavriis'ke a fost adăugat pe lista așezărilor restituite statului nostru. Există anumite succese și în regiunea Zaporizhzhia".

Dar spus că în orașul Severodonețk continuă "luptele de stradă feroce".

"Vă amintiți cum Rusia a sperat să captureze întregul Donbas la începutul lunii mai? Suntem deja în a 108-a zi de război, suntem deja în iunie. Donbasul rezistă. Pierderile suferite de ocupanți, inclusiv în această zonă, sunt extrem de semnificative. În total, armata rusă are astăzi aproximativ 32.000 de suflete moarte. Și pentru ce? Ce ți-a dat Rusia?".

-----------------

32.050 de soldați ruși au fost uciși și 1.419 tancuri au fost distruse, conform celei mai recente actualizari oferită de Ucraina privind pierderile suferite de Rusia de la începutul războiului.

Alte echipamente militare care au fost distruse includ 178 de elicoptere, 212 avioane, 712 sisteme de artilerie, 579 de drone, 222 lansatoare de rachete, 3.466 fr vehicule blindate și 13 nave.

Între timp, forţele armate ruse continuă bombardamentele în estul Ucrainei, în special în zona oraşului Severodoneţk pentru a controla întreaga regiune Donbas.

La Kiev, preşedintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a discuta despre paşii pe care Ucraina trebuie să îi urmeze pentru o posibilă aderare la Uniunea Europeană. De asemenea, cei doi au mai discutat şi despre reconstrucţia Ucrainei.

De cealaltă parte, Vladimir Putin a anunţat că nu se teme de sancţiunile occidentale, dar şi că Europa nu va renunţa la resursele energetice din Rusia, cel puţin în următorii ani.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, la dialogul Shangri-La din Singapore, că rezultatul războiului din țara sa nu afectează doar Ucraina, ci și viitorul ordinii internaționale.

Luând act de sprijinul acordat până acum de Occident și de aliații săi asiatici, Zelenski a declarat că este crucial ca națiunile care trimit ajutor să nu se lase mai prejos, potrivit Reuters.

"Sunt recunoscător pentru sprijinul dumneavoastră... dar acest sprijin nu este doar pentru Ucraina, ci și pentru dumneavoastră. Pe câmpurile de luptă din Ucraina se decid viitoarele reguli ale acestei lumi, alături de limitele posibilului", a declarat Zelenski.

El a menționat că Rusia blochează porturile din Marea Neagră și Marea Azov, ținând exporturile de alimente ucrainene departe de piața mondială. Acest lucru îi afectează nu doar pe ucraineni, ci întreaga lume, a spus el.

Război în Ucraina, 11 iunie Șefa Comisiei Europene, anunț privind soarta aderării Ucrainei la UE

Război în Ucraina, 10 iunie Palatul Elysee a negat informații despre vizita lui Macron la Kiev

Război în Ucraina, 9 iunie Rusia amenință Occidentul cu un conflict militar direct

Război în Ucraina, 8 iunie Kievul anunţă un nou schimb de corpuri ale unor militari ruşi şi ucraneni, după formula "50 în schimbul a 50"

Război în Ucraina, 7 iunie Rusia susţine că deţine controlul asupra a 97% din teritoriul regiunii Lugansk | Cel puțin două spitale au fost lovite în Severodonețk și Rubijne

×
Parteneri
TOP articole
x close