Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 657. Volodimir Zelenski, vizită în Statele Unite după ce Congresul a blocat ajutorul militar

Război în Ucraina, ziua 657. Volodimir Zelenski, vizită în Statele Unite după ce Congresul a blocat ajutorul militar

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 16:30 12 Dec 2023 Modificat la 21:37 12 Dec 2023
volodimir zelenski
Război în Ucraina, ziua 657. Volodimir Zelenski, vizită în Statele Unite după ce Congresul a blocat ajutorul militar Sursa foto: Profimedia Images

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • O femeie care încerca să prindă semnalul unui telefon mobil pentru a-și suna familia a fost rănită într-un atac al rușilor în regiunea Donețk
  • Austria se opune începerii negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană
  • Donald Tusk, noul premier al Poloniei: Varșovia va cere mobilizarea deplină a lumii libere pentru Ucraina
  • Kyivstar, ținta unui atac cibernetic major. Serviciile au fost întrerupte
  • Kremlin: Moscova va urmări „cu mare atenție” întâlnirea Biden-Zelenski
  • Un înalt oficial ucrainean recunoaște că speranțele contraofensivei "nu s-au împlinit". "E o mare victorie că ne apărăm țara de 2 ani"
  • Rușii au pierdut peste 340.000 de soldați de la începutul ofensivei din Ucraina
  • Rușii au bombardat opt localități din regiunea Sumî
  • Vladimir Putin a inaugurat două submarine şi a promis creşterea puterii navale a Rusiei
  • Volodimir Zelenski, vizită în Statele Unite după ce Congresul a blocat ajutorul militar
  • Odobescu susținere pentru acord politic rapid privind al 12-lea pachet de măsuri împotriva Rusiei
  • Alexei Navalnîi a fost mutat într-o altă închisoare. Apropiații săi nu reușesc să-l contacteze
  • Două nave de vânătoare de mine vor fi trimise de Marina Regală britanică, în Ucraina

Update 21:37 Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a făcut apel la UE să ia propriile decizii, în loc să aștepte deciziile privind ajutorul militar și umanitar din partea SUA.

Kuleba a remarcat că sprijinul SUA este important pentru Ucraina, dar a îndemnat Europa să nu se subestimeze, referindu-se la tendința acesteia de a "urmări îndeaproape" ceea ce se întâmplă la Washington în timpul procesului decizional.

"Europa oferă mult sprijin și are capacitatea de a continua să îl ofere. Dar acest tip de dependență psihologică de poziția Statelor Unite este, de asemenea, un element al jocului”,  a declarat Kuleba, într-un interviu pentru Politico, preluat de European Pravda.

Kuleba a reiterat că incapacitatea UE de a demonstra unitate în cadrul blocului în sprijinul extinderii ar avea "consecințe strategice devastatoare" pentru aceasta într-un moment în care lumea are nevoie de "coerență și durabilitate".

Update 20:27 Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a avut o întâlnire cu senatorii americani în timpul vizitei sale în SUA la 12 decembrie. El le-a cerut acestora să aprobe o finanțare suplimentară pentru Ucraina pentru a sprijini rezistența acesteia împotriva agresiunii rusești.

Zelenski a calificat conversația din Senatul SUA drept "prietenoasă și sinceră". El a adăugat că le-a vorbit senatorilor americani despre situația militară și economică actuală din Ucraina și despre importanța păstrării sprijinului SUA.

Update 19:34 Forțele ruse au desfășurat tancuri și artilerie pentru a ataca orașul Krasnohorivka (regiunea Donețk). O femeie care încerca să prindă semnalul unui telefon mobil pentru a-și suna familia a fost rănită în atac.

"În dimineața zilei de 12 decembrie 2023, forțele de ocupație rusești au efectuat lovituri asupra unui cartier rezidențial privat din orașul Krasnohorivka. Primele rapoarte indică faptul că forțele rusești au desfășurat artilerie și tancuri pentru a ataca orașul. O rezidentă în vârstă de 58 de ani din Krasnohorivka a suferit răni provocate de șrapnel după ce munițiile rusești i-au lovit casa”, a declarat Anastasiia Miedviedieva, purtător de cuvânt al Procuraturii din regiunea Donețk, potrivit publicației Pravda.

Miedviedieva a mai spus că biroul procurorului a lansat o anchetă preliminară privind încălcarea legilor și obiceiurilor de război (art. 438.1 din Codul penal al Ucrainei).

Update 18:37 Austria anunță că se opune începerii negocierilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Oficialii acestei țări susțin că nu sunt de acord cu o procedură accelerată, iar ”Kievul nu ar trebui să primească privilegii pe care Bosnia-Herţegovina nu le are”.

Update 16:34 Ofițerii ucraineni au identificat un militar al Gărzii Naționale Ruse și un colaborator din așezarea Olesky, care s-au numărat printre cei care au torturat cu brutalitate cel puțin 90 de ucraineni într-un centru de detenție preventivă din Herson.

Poliția națională a raportat că, în timpul ocupației orașului Herson, armata rusă a instalat o cameră de tortură în clădirea ocupată a Direcției principale a poliției naționale din regiune. Rușii aduceau acolo rezidenții locali reținuți ilegal și îi torturau.

Anchetatorii au stabilit identitatea a doi dintre torționari, a declarat Ihor Demianiuk, șeful Departamentului de investigare a crimelor comise în condiții de conflict armat din cadrul Departamentului de anchetă al poliției din regiunea Herson.

Update 14:45. Donald Tusk, noul premier al Poloniei: Varșovia va cere mobilizarea deplină a lumii libere pentru Ucraina

Noul prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk, a declarat în parlamentul polonez că țara sa va cere mobilizarea deplină a lumii libere pentru a ajuta Ucraina, scrie The Guardian.

„De asemenea, trebuie să vorbim cu o singură voce despre Ucraina. Acest lucru trebuie, de asemenea, să ne unească. Atacul asupra Ucrainei este un atac asupra noastră, a tuturor.

Vom cere mobilizarea totală a Occidentului pentru a ajuta Ucraina. Nu mai pot asculta politicienii care vorbesc despre faptul că sunt obosiți de situația din Ucraina.

Aceștia îi spun președintelui Zelenski că sunt obosiți de această situație. Voi cere ajutor pentru Ucraina din prima zi.”, a declarat acesta în fața parlamentului.

Parlamentul Poloniei a votat luni, 11 decembrie, în favoarea numirii lui Donald Tusk în funcția de prim-ministru al țării, punând capăt la opt ani de guvernare naționalistă și pregătind terenul pentru o dezghețare a relațiilor cu Uniunea Europeană.

Update 14:00. Kyivstar, ținta unui atac cibernetic major. Serviciile au fost întrerupte

Cel mai mare operator de rețele de telefonie mobilă din Ucraina, Kyivstar, a declarat că a fost ținta unui atac cibernetic major marți dimineață, care i-a blocat temporar semnalul celular și de internet, relatează Reuters.

Compania a precizat că lucrează pentru a remedia întreruperea și cooperează cu organele de aplicare a legii.

Separat, co-fondatorul Monobank, un important sistem de plăți ucrainean, a declarat că firma sa se confruntă cu un atac DDoS (Distributed Denial of Service), dar că totul este „sub control“.

Update 13:15. Kremlin: Moscova va urmări „cu mare atenție” întâlnirea Biden-Zelenski

Moscova va urmări „cu mare atenție” întâlnirea dintre Joe Biden și Volodimir Zelenski planificată pentru marți, a declarat Kremlinul, potrivit The Kyiv Indepedent.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai spus că „zecile de miliarde de dolari” oferite deja de Washington Kievului nu au reușit să schimbe cursul războiului și că nici un ajutor suplimentar nu va reuși în mod similar să facă acest lucru, relatează Reuters.

El a adăugat că autoritatea lui Zelenski a fost subminată de eșecuri.

Întâlnirea de marți dintre Biden și Zelenski este menită „să sublinieze angajamentul de nezdruncinat al Statelor Unite de a sprijini poporul ucrainean în timp ce se apără împotriva invaziei brutale a Rusiei”, a declarat Casa Albă într-un comunicat duminică.

„În timp ce Rusia își intensifică atacurile cu rachete și drone împotriva Ucrainei, liderii vor discuta despre nevoile urgente ale Ucrainei și despre importanța vitală a sprijinului continuu al Statelor Unite în acest moment critic”.

Update 12:20. Un înalt oficial ucrainean recunoaște că speranțele contraofensivei "nu s-au împlinit". "E o mare victorie că ne apărăm țara de 2 ani"

Speranţele contraofensivei ucrainene nu s-au adeverit, a recunoscut un înalt oficial din domeniul securităţii, potrivit BBC. „Asta nu înseamnă că victoria nu va fi de partea noastră”, a subliniat însă Oleksiy Danilov, care coordonează cabinetul de război al ţării.

În prezent, Kievul încearcă să deblocheze noi pachete de ajutor occidental, în special din SUA. Danilov crede că cel puţin o parte din finanţarea militară "va veni cu siguranţă".

Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare a vorbit în exclusivitate pentru BBC. În luna mai, înaintea contraofensivei, el a declarat că lunile următoare vor fi o "oportunitate istorică". Reflectând asupra acestor cuvinte acum, el a spus: "În luna mai, fiecare cetăţean din ţara noastră dorea ca războiul să se încheie rapid. Au existat speranţe, dar nu s-au împlinit. Faptul că ne apărăm ţara de doi ani este deja o mare victorie", a spus el.

Forțele ucrainene au sperat să recâștige părți de teritoriu ocupate de Rusia de la începutul invaziei, precum și să întrerupă liniile de aprovizionare rusești către Crimeea. Însă, pe măsură ce iarna se apropie, eforturile ucrainene confruntate cu apărarea rusă par să se fi blocat.

Danilov recunoaște că ucrainenii au fost poate prea optimiști. El a descris situația actuală din prima linie drept „foarte dificilă” și a spus că vechile "manuale școlare" despre război – inclusiv cele NATO – „ar trebui să fie trimise înapoi la arhive”. "Nu a fost un război ca cel pe care îl avem în țara noastră - nici în secolul XX, nici în secolul XXI", a susținut el.

"Pot spune cu siguranță că nu ne vom opri", a spus Danilov. "Vom continua să luptăm pentru libertatea noastră, pentru independența noastră", a adăugat el

Declarația lui vine într-un moment în care Rusia înconjoară orașul Avdiivka și face presiuni ca să preia controlul deplin asupra orașului Marinka din Donețk.

Update 11:00. Apărarea rusă susține că a doborât o rachetă balistică deasupra regiunii Belgorod

Ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea antiaeriană care funcționează în regiunea Belgorod din vestul Rusiei a doborât o rachetă balistică Tochka-U în dimineața zilei de 12 decembrie, scrie The Kyiv Independent.

Acesta a precizat că racheta a fost distrusă, dar nu a comentat dacă aceasta sau resturile ulterioare au provocat pagube.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a declarat că apărarea aeriană a doborât o „țintă” în apropierea satului Bessonovka, la aproximativ 30 de kilometri de orașul Belgorod și la aproape 50 de kilometri de granița cu Ucraina.

Kievul nu a comentat afirmația, iar aceasta nu poate fi verificată independent.

Dronele și rachetele au vizat intermitent teritoriul rusesc de la începutul invaziei la scară largă. De obicei, Ucraina nu comentează atacurile, care au ajuns până la Moscova.

Update 10:15. Rușii au pierdut peste 340.000 de soldați de la începutul ofensivei din Ucraina

Rusia a pierdut 340.650 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al forțelor armate ucrainene la 12 decembrie, scrie The Kyiv Independent.

Acest număr include 800 de pierderi suferite de forțele rusești doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.664 de tancuri, 10.579 de vehicule de luptă blindate, 10.650 de vehicule și rezervoare de combustibil, 8.073 de sisteme de artilerie, 919 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 605 sisteme de apărare aeriană, 324 de avioane, 324 de elicoptere, 6.163 de drone, 22 de nave și ambarcațiuni și un submarin.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 12.12.23 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Luni, 11 decembrie 2023

Update 09:10. Rușii au bombardat opt localități din regiunea Sumî

Forțele rusești au atacat opt comunități de-a lungul graniței din regiunea Sumî pe 11 decembrie, trăgând de 18 ori pe parcursul zilei, a raportat administrația militară din regiunea Sumî, potrivit The Kyiv Independent.

Comunitățile Yunakivka, Krasnopillia, Velîka Pîsarivka, Esman, Znob-Novhorodske, Hotin, Drujbivka și Seredîna-Buda au fost supuse focului.

Armata rusă a vizat diferite comunități cu atacuri de artilerie, mortiere, rachete și drone, lansând totodată mine asupra unei așezări.

Administrația a înregistrat 70 de explozii pe parcursul zilei.

Orașul Velîka Pîsarivka, în care locuiesc aproximativ 3.900 de locuitori, a cunoscut cele mai intense atacuri, cu 26 de explozii înregistrate în zonă. Comunitatea este situată la doar șapte kilometri vest de granița dintre Ucraina și Rusia.

Bombardamentele sunt un eveniment zilnic pentru comunitățile din apropierea graniței de nord-est a Ucrainei cu Rusia. Locuitorii din așezările de frontieră vulnerabile din regiune se confruntă cu mai multe atacuri pe zi.

Update 08:20. Vladimir Putin a inaugurat două submarine şi a promis creşterea puterii navale a Rusiei

Președintele Vladimir Putin a participat la ceremonia de ridicare a drapelului pentru două submarine nucleare, despre care a spus că fac parte dintr-o acțiune de crestere a puterii navale a Rusiei. Liderul de la Kremlin a precizat că ambele nave cu propulsie nucleară vor prelua în curând serviciul în Pacific. Ele fac parte din două serii separate de submarine pe care Rusia le lansează.

Putin a promis încă trei submarine cu rachete strategice, transmite TASS. Analiștii de securitate spun că armele nucleare au dobândit o importanță mai mare în gândirea și retorica sa de la începutul conflictului din Ucraina

Update 07:42. Volodimir Zelenski, vizită în Statele Unite după ce Congresul a blocat ajutorul militar

Joe Biden îl primeşte astăzi, la Casa Albă, pe liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski. Întâlnirea are loc în contextul în care discuţiile privind ajutorul financiar pentru Ucraina sunt blocate în Congresul american după un vot eşuat în Senat.

Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu directori ai companiilor americane din domeniul apărării. Preşedintele ucrainean a vorbit despre ideea înfiinţării unui centru de apărare în Europa, care va fi localizat în Ucraina.

Ţările membre ale Uniunii Europene sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la al 12-lea pachet de sancţiuni contra Rusiei, care se va concentra pe interzicerea importurilor de diamante provenite din Rusia şi pe noi măsuri privitoare la petrolul rusesc, transmite luni Reuters, care citează patru surse diplomatice europene apropiate acestui dosar.

Deşi cea mai mare parte a noilor măsuri se referă la interzicerea diamantelor non-industriale ruseşti, ţările UE analizează şi posibilitatea unor măsuri suplimentare pentru a ameliora eficacitatea sancţiunilor referitoare la petrolul rusesc.

"Cred că avem mai mult sau mai puţin un text stabil", a declarat un diplomat european.

La jumătatea lunii noiembrie, Comisia Europeană a propus interzicerea importurilor de diamante provenite din Rusia, în cadrul unui nou pachet de sancţiuni legate de războiul din Ucraina.

Moscova este acuzată că îşi finanţează o parte a campaniei sale militare împotriva Ucrainei graţie comerţului său profitabil cu diamante, ce reprezintă o cifră de afaceri de 4-5 miliarde de dolari pe an.

Interdicţia UE vizează diamantele naturale sau sintetice şi bijuteriile, începând din ianuarie 2024, şi diamantele ruseşti tăiate în alte ţări, începând din septembrie.

Belgia a exprimat reticenţe cu privire la aceste sancţiuni, decise de ţările membre G7, şi a propus soluţii, mai ales prin intermediul unui sistem de marcare pentru a face eficiente sancţiunile, fără a penaliza propria industrie a diamantelor, una extrem de profitabilă la Anvers (nord-vestul Belgiei).

Textul ce urmează să fie adoptat de Consiliu include, de asemenea, măsuri mai dure referitoare la modul de verificare a preţului tranzacţionării petrolului rusesc.

Uniunea Europeană caută de asemenea să îmbunătăţească eficacitatea sancţiunilor luate cu privire la petrolul rus. Comisia Europeană propune extinderea acestor sancţiuni şi la gaz petrol lichefiat (GPL), butan şi propan, utilizate mai ales pentru încălzire.

Executivul UE încă nu a dat curs unei solicitări a Parlamentului European care a propus, luna trecută, o interdicţie totală asupra importurilor de gaz natural lichefiat (GNL), mult mai răspândit în blocul comunitar.

Potrivit unui raport publicat la finalul lui august de organizaţie neguvernamentală Global Witness, Uniunea Europeană şi-a sporit cu 40% importurile de GNL în cursul primelor şapte luni din acest an comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, la o valoare de circa 5,29 miliarde euro.

Însă alte ţări europene sunt mai reticente din cauza dezechilibrului pe care o asemenea măsură l-ar putea provoca pe piaţa europeană a gazului.

În proiectul propus de Comisia Europeană, companiile din UE vor trebui să-şi convingă companiile partenere să semneze contracte prin care este interzis re-exportul către Rusia. Prevederea se va aplica contractelor pre-existente cu o fază tranzitorie, potrivit surselor diplomatice europene citate.

Război în Ucraina, 11 decembrie | Două nave de vânătoare de mine vor fi trimise de Marina Regală britanică, în Ucraina

Război în Ucraina, 10 decembrie | Patru civili ucraineni, uciși în urma atacurilor din timpul nopții

Război în Ucraina, 9 decembrie | Ucraina condamnă planurile Rusiei de a organiza alegeri prezidenţiale în 2024 pe teritoriul ocupat 

Război în Ucraina, 8 decembrie | 500 de localități din Ucraina, în pană de curent. Nu le mai ajunge energia importată din România și Polonia

Război în Ucraina, 7 decembrie | Joe Biden: "Putin nu se va opri, dacă va ataca NATO, SUA vor trebui să intervină”

×
Etichete: Război Ucraina
x close