Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 413. ​​​​​​​Harta noilor fortificaţii ruseşti. Unde se pregătesc ucrainenii să atace

Război în Ucraina, ziua 413. ​​​​​​​Harta noilor fortificaţii ruseşti. Unde se pregătesc ucrainenii să atace

Redacția Antena 3 CNN
15 minute de citit Publicat la 15:45 12 Apr 2023 Modificat la 23:55 12 Apr 2023
razboi
Sursa foto: Hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Harta noilor fortificaţii ruseşti. Unde se pregătesc ucrainenii să atace
  • UE avertizează că autorii crimelor de război din Ucraina vor fi aduşi în faţa justiţiei
  • Pentagon Leakes: Cele patru scenarii excepționale ale războiului din Ucraina
  • Administraţia de la Kiev susţine că nu sunt militari din ţări NATO pe teritoriul Ucrainei
  • Cel puțin 13 case au fost lovite astăzi de bombardamente în sudul Ucrainei
  • Rusia înăspreşte reglementările privind mobilizarea militară
  • Rusia a testat cu succes "Arma Diavolului"
  • Serbia dezminte informațiile atribuite documentelor secrete din SUA
  • Perlamentul ucrainean a interzis artificiile și petardele
  • Pentagon Leaks: Serbia a fost de acord să furnizeze arme Ucrainei
  • Peste 70 de atacuri ale rușilor au fost respinse în ultima zi de ucraineni
  • Ucraina a solicitat Indiei medicamente și echipamente medicale suplimentare
  • Document secret al SUA: State occidentale au trimis membri ai forţelor speciale în Ucraina
  • Casa Albă spune că nu are niciun indiciu că Egiptul oferă Rusiei arme mortale pentru războiul său din Ucraina
  • Canada promite noi ajutoare militare Ucrainei și impune o nouă rundă de sancțiuni Rusiei
  • Ucraina neagă afirmațiile fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, care a spus că grupul de mercenari a capturat 80% din Bahmut.
  • Trupele ucrainene se pregătesc să treacă Niprul pentru a ajunge în Crimeea
  • Evgheni Prigojin, susține că forțele sale controlează acum peste 80% din orașul asediat Bahmut

Update 22.00 Harta noilor fortificaţii ruseşti. Unde se pregătesc ucrainenii să atace

Armata rusă a construit trei linii de zone de apărare pe aproape 120 de kilometri în regiunea Zaporojie din Ucraina. Generalul Mircea Mîndrescu a explicat în direct la Antena 3 CNN, care ar fi de fapt planul rușilor.

În ultimele săptămâni, trupele ruse au dezvoltat linii extinse de apărare în regiune, în pregătirea pentru contraofensiva anticipată a Ucrainei către orașul cheie Melitopol. Prima linie a regiunii Zaporojie este cel mai probabil zona de responsabilitate a Grupării Forțelor de Sud a Rusiei (SGF).

Zona defensivă cu trei straturi finalizată recent de armata rusă constă dintr-o linie de front cu poziții avansate de luptă și încă două zone cu baricade aproape continue, mai complexe, a scris ministerul în cea mai recentă actualizare de informații. Liniile defensive sunt situate la aproximativ 10-20 km în spatele liniei frontului.

Generalul Mircea Mîndrescu a explicat în cadrul emisiunii Sinteza Zilei care ar fi de fapt planul rușilor în acea zonă.

"Rușii, pentru că ei sunt în apărare acolo, vor folosi acest timp pentru întărirea și construierea de adăposturi, pentru perfecționarea acestora, pentru că cu cât ai adăposturile mai bine, cu atât ai nevoie de mai puține forțe, ca să aperi o anumită direcție", a explicat generalu.

Deoarece Rusia a ocupat suprafețe mari din regiunea Zaporojie în prima fază a războiului la scară largă, linia frontului în această zonă a fost cea mai statică din Ucraina, în mare parte datorită câmpurilor vaste, plate și deschise din zonă care fac ofensive pe scară largă dificile.

Update 20.02 UE avertizează că autorii crimelor de război din Ucraina vor fi aduşi în faţa justiţiei

Uniunea Europeană a avertizat astăzi că autorii crimelor de război din Ucraina vor fi aduşi în faţa justiţiei, pe fondul informaţiilor neautentificate referitoare la o execuţie extrajudiciară atribuită forţelor militare ruse.

"Vor fi traşi la răspundere toţi autorii şi complicii crimelor de război comise în Ucraina", a declarat miercuri Nabila Massrali, purtător de cuvânt al Serviciului European de Acţiune Externă (EEAS). Administraţia de la Kiev a denunţat o execuţie extrajudiciară atribuită forţelor militare ruse, după difuzarea unei înregistrări video neautentificate care pare a surprinde decapitarea unui prizonier ucrainean de către un soldat rus.

"Nu avem informaţii despre autenticitatea înregistrării, dar, dacă se va confirma, este vorba despre o nouă dovadă a cruzimii inumane a agresiunii ruse", a afirmat Nabila Massrali, potrivit cotidianului Le Monde.

Misiunea Naţiunilor Unite în Ucraina s-a declarat "îngrozită" de videoclipul care circulă pe anumite reţele online. În plus, instituţia a denunţat şi alte imagini, care surprind mutilarea prizonierilor de război ucraineni. Administraţia de la Moscova a cerut verificarea autenticităţii înregistrărilor video.

Update 18.20 Pentagon Leakes: Cele patru scenarii excepționale ale războiului din Ucraina

Un nou document al spionajului american scurs pe internet a intrat în posesia jurnaliştilor de la New York Times. Este un raport care analizează patru scenarii excepţionale printre care şi moartea lui Vladimir Putin sau a lui Volodimir Zelensky. În primul rând, documentul este marcat cu Relido - ceea ce înseamnă că decizia de a împărtăşi informaţii partenerilor străini poate fi luată doar de înalţi oficiali, de asemenea este datat cu 24 februarie şi etichetat cu marcajul cu un an, ceea ce înseamnă că raportul a fost făcut la un an de război.

Potrivit acesrui document, cele patru scenarii psoibile sunt:

  • Moartea lui Vladimir Putin,
  • Moartea lui Volodimir Zelensky
  • înlăturarea conducerii în cadrul Forțelor Armate Ruse
  • Un atac din partea Ucrainei la Moscova.

În acelaşi timp, în document scrie că războiul va fi unul de lungă durată, dar fiecare acest scenariu excepţional din cele patru ar putea duce fie la o escaladare în Ucraina ori o încheiere negociată a conflictului.

Generalul Cristian Barbu, fost rector la Academiei Militare Tehnice a dezbătut aceste posibile scenarii în direct la Antena 3 CNN

"Nu suntem foarte convinși că lucrurile sunt clarificate mai ales pentru faptul că s-ar putea ca unele dintre variante să nu avantajeze partea socială a Rusiei. Este posibil ca dacă Moscova se vede lovită din punct de vedere militar să aibă o reacție destul de virulentă", a declarat acesta.

Update 18.00 Administraţia de la Kiev susţine că nu sunt militari din ţări NATO pe teritoriul Ucrainei

Administraţia de la Kiev a negat, astăzi, informaţiile conţinute în documente secrete atribuite Statelor Unite privind prezenţa trupelor din state membre NATO pe teritoriul Ucrainei. "Nu este adevărat că sunt membri ai personalului NATO pe teritoriul Ucrainei", a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, cu ocazia întâlnirii cu omologul său spaniol, Margarita Robles, conform CNN.

"Este total fals că sunt militari NATO pe teritoriul Ucrainei", a afirmat, la rândul său, Margarita Robles, deşi Spania nu a fost acuzată că ar avea militari în Ucraina. Referindu-se la documentele secrete ale serviciilor americane publicate neautorizat pe reţele de socializare online, Oleksii Reznikov a susţinut că "multe date nu sunt reale sau nu mai sunt de actualitate".

Margarita Robles a declarat că Spania va trimite Ucrainei în curând şase tancuri de tip Leopard 2, de fabricaţie germană. Conform unui document secret atribuit Departamentului american al Apărării, mai multe ţări occidentale au membri ai forţelor speciale pe teritoriul Ucrainei.

Marea Britanie are cei mai mulţi militari în Ucraina, aproximativ 50, fiind urmată de Letonia, cu 17 militari, şi de Franţa (15 militari). Statele Unite au 14 membri ai forţelor speciale pe teritoriul Ucrainei, iar Olanda un singur militar, conform documentului secret care are data de 23 martie. Documentul nu precizează unde se află aceşti membri ai forţelor speciale şi nici nu oferă informaţii despre misiunile acestora.

Toate statele occidentale, inclusiv Statele Unite şi Marea Britanie, au transmis, de la începutul invaziei militare ruse, că nu au deloc militari în Ucraina, cu excepţia celor care protejează misiuni diplomatice. Ministerul britanic al Apărării a refuzat să facă vreun comentariu pe tema presupusei prezenţe a forţelor speciale în Ucraina. Dar, referitor la publicarea neautorizată a documentelor secrete din SUA, Ministerul britanic al Apărării susţine că acestea prezintă "un nivel semnificativ de inexactitate".

Administraţia de la Kiev a acuzat Rusia că ar fi modificat informaţii din documentele secrete americane apărute online, dar, în acelaşi timp, Kievul şi-a schimbat planurile operaţionale în contextul dezvăluirilor.

Update 17.00  Cel puțin 13 case au fost lovite astăzi de bombardamente în sudul Ucrainei

Nu mai puțin de patru persoane au fost rănite și numeroae clădiri civile au fost lovite în timpul bombardamentelor lansate astăzi, de ruși, asupra sudului Ucrainei. Patru persoane au fost rănite după ce forțele rusești au bombardat un oraș din Dnipro, a anunțat Serhii Lysak, șeful administrației militare din regiune.

Lysak a declarat că imobile rezidențiale din Nikopol, în sudul Ucrainei, au fost atacate astăzi. „Obuze de artilerie au avariat 13 case particulare, două clădiri agricole și o mașină în oraș. Cercetarea este în curs de desfășurare", a scris dLysak pe Telegram. Două persoane, un bărbat în vârstă de 72 de ani și o femeie cu vârsta neprecizată, au fost salvate din dărâmături și duse la spital, a mai spus el.

Alte două victime, un bărbat de 87 de ani și o femeie de 74 de ani, primesc tratament la domiciliu.

Update 15:45 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pregăteşte înăsprirea legislaţiei privind mobilizarea militară, prin aprobarea de către Parlament a transmiterii ordinelor de convocare în format electronic.

Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, a aprobat cu 395 de voturi pentru o lege care prevede transmiterea în format electronic a ordinelor de mobilizare a rezerviştilor, conform postului de televiziune BBC News. Fiecare rezervist va primi ordinul de mobilizare în contul online dintr-un portal al statului rus.

Cetăţenii care nu vor răspunde ordinelor de convocare la unităţi vor fi vizaţi de o serie de restricţii. Permisele de conducere le vor fi suspendate, nu vor putea vinde proprietăţi şi nu vor putea părăsi Rusia.

Noile reglementări, care vor fi promulgate de preşedintele Vladimir Putin, au rolul de a face aproape imposibilă ignorarea ordinelor de mobilizare.

Update 15:00 Rusia a testat cu succes "Arma Diavolului", o rachetă balistică intercontinentală, cu rază de acţiune de 5.000 de kilometri. Anunţul a fost făcut de Ministerul Apărării de la Moscova.

De mai bine de un an, Rusia atacă Ucraina cu rachete, iar în ultima vreme a ameninţat în repetate rânduri Occidentul cu perspectiva unui război nuclear.

În acest context, Kremlinul a anunţul că va staţiona arme nucleare tactice în Belarus.

Update 14:20 Guvernul Serbiei a reiterat miercuri că nu a livrat şi nici nu va livra arme Ucrainei şi a calificat drept "minciună" conţinutul unuia dintre presupusele documentele secrete ale Pentagonului ajunse în online zilele acestea şi care afirmă contrariul, transmite EFE.

"Pentru a nu ştiu câta oară minciuna conform căreia Serbia vinde arme Ucrainei a fost publicată", a declarat ministrul apărării sârb, Milos Vucevic, într-un comunicat dat publicităţii miercuri.

"Evident că cineva urmăreşte să ne destabilizeze ţara şi să o implice în conflictul la care nu vrem să participăm", a adăugat el. "Am dezminţit acele minciuni de mai mult de zece ori şi o facem din nou. Serbia nu a vândut şi nu va vinde arme nici părţii ucrainene, nici părţii ruse'', a insistat ministrul sârb.

Update 13:00 Rada Supremă a Ucrainei (parlamentul) a aprobat marţi o lege care interzice artificiile şi petardele pentru a preveni traumatizarea a milioane de ucraineni care au fost expuşi la explozii în timpul invaziei ţării lor de către Rusia, transmite EFE.

"În sfârşit, artificiile sunt interzise prin lege!", a scris pe contul său de Facebook Evgheniia Kravciuk, deputată din partidul Slujitorul Poporului, al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Kravciuk este unul dintre iniţiatorii legii.

Un total de 290 de deputaţi din Rada Supremă, compusă din 450 de mandate, au votat în favoarea legii.

Kravciuk a explicat că petardele şi artificiile reînvie amintiri "de nesuportat" pentru ucraineni, care distrug orice "atmosferă de petrecere". Deputata s-a felicitat şi pentru suferinţa de care vor fi scutite animalele, odată cu votarea acestei interdicţii.

Petardele de tip F1 sunt exceptate de la interdicţie, deoarece sunt considerate a fi de pericol şi nivel de zgomot reduse şi sunt destinate utilizării în zone delimitate care includ interiorul clădirilor de locuit.

Legea, care declară ilegală atât utilizarea, cât şi vânzarea articolelor pirotehnice, va intra în vigoare după un moratoriu de şase luni care va fi prelungit la un an în cazul exporturilor. 

Update 12:00 Serbia a fost de acord să furnizeze arme Ucrainei, potrivit unor documente americane clasificate care au apărut în spațiul public.

Serbia, o țară candidată UE, a refuzat să impună sancțiuni Rusiei din cauza războiului din Ucraina, dar a fost de acord să furnizeze arme Kievului. Este posibil ca unele arme să fi fost livrate deja, arată documentul aparent clasificat al Pentagonului care analizează răspunsurile țărilor europene la solicitările de sprijin militar ale Ucrainei.

Documentul a mai dezvăluit că Serbia a refuzat să asigure antrenamentul militar pe care l-a cerut Ucraina, dar s-a angajat să trimită echipament militar, potrivit Reuters.

Documentul a fost datat 2 martie și marcat „Secret".

Autenticitatea documentului nu poate fi verificată din surse independente, iar părțile implicate nu au comentat informațiile.

Update 10:30 Aproximativ 70 de atacuri rusești au fost respinse în ultimele 24 de ore, potrivit Statului Major General al forțelor armate ucrainene.

Ucrainenii susțin că rușii au lansat zeci de lovituri aeriene asupra unor părți ale Ucrainei. 33 de rachete au vizat trupele ucrainene și unele ținte civile.

Așa cum s-a întâmplat și până acum, atacurile se concentrează asupra zonelor Lyman, Bakhmut, Avdiiv și Marin din estul Ucrainei. 

Statul Major General a mai afirmat că forțele ucrainene au efectuat 13 lovituri asupra zonelor în care se află rușii și au doborât două drone de luptă.

„Pe parcursul zilei, unități ale trupelor de rachete și artilerie au lovit cinci zone de concentrare a forței de muncă, armelor și echipamentelor militare, precum și două stații de război radioelectronic ale inamicului", a adăugat Statul Major General, potrivit Sky News.

Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente.

Update 09:00 India afirmă că Ucraina a solicitat medicamente și echipamente medicale suplimentare în timpul vizitei în India a ministrului adjunct de externe ucrainean Emine Dzhaparova, potrivit Reuters.

Ucraina a solicitat Indiei medicamente și echipamente medicale suplimentare, a declarat miercuri Ministerul de Externe al țării din Asia de Sud.

Solicitarea a fost făcută în timpul vizitei de trei zile în India a ministrului adjunct de externe ucrainean Emine Dzhaparova, când s-a întâlnit cu ministrul adjunct de externe, Meenakshi Lekhi, se arată într-o declarație a ministerului indian de externe.

„Adjunctul ministrului ucrainean al afacerilor externe a propus, de asemenea, că reconstrucția infrastructurii din Ucraina ar putea fi o oportunitate pentru companiile indiene”, se arată în declarație.

Update 08:00 Mai multe naţiuni occidentale au trimis membri ai forţelor speciale pe teritoriul Ucrainei, pentru a ajuta armata ucraineană în respingerea invaziei militare ruse, arată un document secret american publicat în mod neautorizat.

Conform unui document secret atribuit Departamentului american al Apărării, mai multe ţări occidentale au membri ai forţelor speciale pe teritoriul Ucrainei. Marea Britanie are cei mai mulţi militari în Ucraina, aproximativ 50, fiind urmată de Letonia, cu 17 militari, şi de Franţa (15 militari). Statele Unite au 14 membri ai forţelor speciale pe teritoriul Ucrainei, iar Olanda un singur militar, conform documentului secret care are data de 23 martie, informează postul de televiziune BBC News.

Documentul nu precizează unde se află aceşti membri ai forţelor speciale şi nici nu oferă informaţii despre misiunile acestora.

Toate statele occidentale, inclusiv Statele Unite şi Marea Britanie, au transmis, de la începutul invaziei militare ruse, că nu au deloc militari în Ucraina, cu excepţia celor care protejează misiuni diplomatice.

Ministerul britanic al Apărării a refuzat să facă vreun comentariu pe tema presupusei prezenţe a forţelor speciale în Ucraina. Dar, referitor la publicarea neautorizată a documentelor secrete din SUA, Ministerul britanic al Apărării susţine că acestea prezintă "un nivel semnificativ de inexactitate". "Cititorii trebuie să fie prudenţi în privinţa abordării unor informaţii cu valoare de presupuneri care au potenţialul răspândirii dezinformării", a atras atenţia instituţia.

Ministrul francez al Forţelor Armate, Sébastien Lecornu, a insistat că Franţa nu a trimis militari pe teritoriul Ucrainei. "Nu există forţe franceze implicate în operaţiunea din Ucraina. Documentele citate nu provin de la forţele armate franceze. Nu ne pronunţăm asupra unor documente a căror sursă este incertă", a afirmat Sébastien Lecornu, conform cotidianului Le Monde.

Publicarea ilegală a documentelor secrete americane este investigată de către Departamentul american al Apărării şi de către Departamentul Justiţiei. Pentagonul a admis că difuzarea neautorizată a acestor informaţii, multe referitoare la conflictul militar din Ucraina, generează "un risc foarte grav" în materie de securitate naţională.

Update 00:00 Provocările cu care se confruntă Ucraina în mobilizarea trupelor, în privinţa muniţiei şi a echipamentelor ar putea avea ca efect imposibilitatea ca armata ucraineană să atingă obiectivul iniţial al Kievului în contraofensiva menită să elibereze în primăvară, zone ocupate de forţele ruse, arată evaluări ale serviciilor secrete americane conţinute într-un document apărut în mod neautorizat pe reţele de socializare online.

Catalogată "ultrasecretă", evaluarea din februarie 2023 avertizează asupra "lipsurilor" şi asupra probabilităţii ca o astfel de contraofensivă să aibă ca rezultat doar "câştiguri teritoriale modeste".

Evaluările serviciilor secrete americane intră în contradicţie cu poziţia publică a Administraţiei Joseph Biden, care evocă frecvent vitalitatea armatei ucrainene.

Dezvăluirile i-ar putea impulsiona pe criticii care consideră că Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică ar trebui să intensifice eforturile pentru găsirea unei soluţii diplomatice de încheiere a conflictului izbucnit prin invazia rusă în Ucraina.

Noile evaluări sunt conţinute într-unul dintre documentele publicate pe o platformă online în mod neautorizat.

Publicarea ilegală a documentelor secrete americane este investigată de către Departamentul american al Apărării şi de către Departamentul Justiţiei.

Publicarea neautorizată a documentelor aparţinând serviciilor secrete americane, multe referitoare la conflictul militar din Ucraina, generează "un risc foarte grav" în materie de securitate naţională, a anunţat luni Pentagonul.

Administraţia de la Kiev a acuzat Rusia că ar fi modificat informaţii din documentele secrete americane apărute online, dar, în acelaşi timp, Kievul şi-a schimbat planurile operaţionale în contextul dezvăluirilor.

Administraţia din Coreea de Sud a anunţat că va cere acţiuni "adecvate" din partea Statelor Unite după analizarea activităţilor de spionaj evidenţiate de documentele apărute online, în contextul în care, conform unor surse, Washingtonul ar fi interceptat atât aliaţi, cât şi inamici.

La rândul său, un oficial militar australian a catalogat drept "gravă" publicarea neautorizată a presupuselor documente clasificate americane.

"Este un incident grav. Problema menţinerii securităţii informaţiilor este esenţială pentru dezvoltarea capabilităţilor naţionale, a încrederii şi seriozităţii în relaţiile dintre aliaţi şi parteneri", a declarat Angus Campbell, şeful Statului Major al armatei australiene.

Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Howard Buffett

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, marţi seară, în discursul adresat naţiunii, că în această fază a războiului cu Rusia nu trebuie ca lumea să se abată de la calea spre victorie. El s-a întâlnit cu filantropul american Howard Buffett, despre care a spus că este un mare susţinător al Ucrainei.

"Am ţinut o şedinţă regulată a Statului Major astăzi.

În primul rând, am discutat despre situaţia de luptă, ceea ce reuşim să reuşim în direcţiile principale, în direcţii dificile, precum Bahmut şi Avdiivka, regiunea Doneţk în general, precum Kreminna şi regiunea Lugansk în general.

De asemenea, la şedinţa personalului am luat în considerare ceea ce trebuie să reuşim încă. La ce lucrăm.

Statul Major General şi Ministrul Afacerilor Interne au raportat despre încadrarea de noi unităţi ale forţelor noastre de apărare - noi brigăzi.

Ne aflăm acum într-o asemenea etapă a războiului, când este important ca societatea şi partenerii noştri să nu se abată de la calea pe care trebuie să o depăşim. Calea care este înainte", a declarat Zelenski.

Potrivit şefului ucrainean, comparativ cu anul trecut, acum este mai linişte în multe locuri: "Dar asta nu înseamnă că undeva poţi ignora războiul sau poţi fi mai puţin concentrat pe a ajuta statul.

Am reuşit să facem multe împreună cu partenerii noştri pentru a proteja oamenii, Ucraina şi întreaga Europă.

Dar asta nu înseamnă că este timpul să ne culcăm pe lauri. Calea este înainte. Mişcarea este înainte", a menţionat Volodimir Zelenski.     

Război în Ucraina, 11 aprilieRadu Tudor: Cu războiul Rusiei în apropiere de granițele României, mii de militari vor să plece din sistem

Război în Ucraina, 10 aprilie | Rusia susţine că nu a primit nicio propunere de încetare a focului în Ucraina de Paştele ortodox

Război în Ucraina, 9 aprilie | Ucraina va exporta din nou energie electrică

Război în Ucraina, 8 aprilie | Peste 60 de atacuri rusești respinse de Ucraina în ultimele 24 de ore

Război în Ucraina, 7 aprilie | Pentagonul investighează aparenta scurgere de informații din SUA și de la NATO despre Ucraina

×
Etichete: Război Ucraina
TOP articole
x close