Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 230 | Putin spune că este deschis unui dialog cu AIEA cu privire la centrala nucleară Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 230 | Putin spune că este deschis unui dialog cu AIEA cu privire la centrala nucleară Zaporojie

Redacția Antena 3 CNN
16 minute de citit Publicat la 19:58 11 Oct 2022 Modificat la 00:00 12 Oct 2022
razboi ucraina rusia 11 octombrie 2022
Război în Ucraina, ziua 230 | Ministrul ucrainean de Externe: Ucraina va continua acțiunile ofensive în pofida loviturilor rusești Sursa foto: Hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski face apel la UNESCO să adauge orașul Odesa pe lista siturilor din Patrimoniul Mondial
  • Vladimir Putin a admis la întâlnirea cu directorul AIEA că situaţia de la Centrala nucleară Zaporojie generează "preocupări"
  • G7, mesaj pentru Putin după ultimele bombardamente din Ucraina
  • NATO organizează exerciții de descurajare nucleară
  • Director de la centrala nucleară Zaporojie, răpit de ruși în ziua întâlnirii dintre Putin și șeful Agenției ONU pentru Energie Atomică
  • Ministrul rus Serghei Șoigu, filmat pe "muzica" rafalelor de Kalașnikov
  • Un oficial rus spune că ucrainenii sunt cei care au bombardat un loc de joacă din Kiev
  • Armata rusă a bombardat Zaporojie cu rachete S-300 în ziua în care șeful AIEA se întâlnește cu Putin
  • Ucraina a suspendat exporturile de energie electrică în UE
  • Ucraina ar fi lansat atacuri în trei regiuni ale Rusiei

Update 22:12 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a solicitat oficial Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) să adauge orașul ucrainean Odesa pe lista siturilor din Patrimoniul Mondial, potrivit CNN.

Zelenski a declarat marți că 540 de „obiecte de patrimoniu cultural, instituții culturale și clădiri religioase (au fost) deteriorate de loviturile rusești în Ucraina în timpul războiului".

„Trebuie să dăm un semnal clar că lumea nu va închide ochii la distrugerea istoriei noastre comune, a culturii noastre comune, a patrimoniului nostru comun", a spus președintele Ucrainei într-un discurs în fața reprezentanților celor 58 de state membre ale consiliului executiv al UNESCO.

El le-a cerut reprezentanților UNESCO să adauge portul Odesa pe lista siturilor din Patrimoniul Mondial.

„Unul dintre pașii pentru acest lucru ar trebui să fie conservarea centrului istoric din Odesa, un oraș frumos, un port important al Mării Negre și o sursă de cultură pentru milioane de oameni din diferite țări. Împreună cu partenerii noștri, am pregătit dosarul de nominalizare a orașului Odesa pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial. Îl transmitem mai departe către UNESCO. Odesa, la fel ca toate celelalte orașe din Ucraina, este o țintă pentru loviturile rusești. Vă rugăm să sprijiniți Odesa. Arătați la nivelul UNESCO tocmai că teroarea rusă trebuie să înceteze", a adăugat Zelenski.

Președintele ucrainean a mai cerut ca Rusia să fie exclusă din toate organismele UNESCO.

Organismul ONU a anunțat într-un comunicat de presă că a primit oficial dosarul de nominalizare și că acesta „va fi verificat de organismele consultative și la următoarea sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, ale cărui 21 de state membre vor fi responsabile pentru a decide asupra nominalizării".

Din punct de vedere juridic, înscrierea centrului istoric din Odesa pe Lista Patrimoniului Mondial „ar stabili o zonă de protecție extinsă în conformitate cu Convenția UNESCO din 1972 pentru protecția patrimoniului mondial cultural și natural", a precizat acesta.

Update 21:30 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a admis marţi seară, la întâlnirea cu directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, că situaţia de la Centrala nucleară Zaporojie generează "preocupări", dar a subliniat că Moscova este deschisă "dialogului".

"Observăm că astăzi există elemente de politizare periculoasă în mod excesiv a tot ceea ce este legat de activităţile nucleare. Noi sperăm foarte mult că, datorită eforturilor dumneavoastră, vom putea reduce această retorică şi vom putea aduce la normalitate cooperarea, în pofida tuturor turbulenţelor şi a proceselor complexe care se întâmplă pe scena globală", a afirmat Vladimir Putin, conform postului de televiziune CNN.

"Sunt bucuros că putem discuta toate problemele de interes comun şi care chiar ar putea genera preocupări pentru unii. Spre exemplu, în privinţa Centralei nucleare Zaporijie. În orice caz, noi suntem deschişi dialogului şi sunt bucuros să vă văd", a subliniat Vladimir Putin la întâlnirea cu Rafael Grossi.

Directorul AIEA a declarat că discuţia este "foarte importantă şi indispensabilă", întrucât există "probleme privind securitatea nucleară, mai ales la Centrala Zaporijie". "După cum ştiţi, am depus eforturi în încercarea de a evita un accident nuclear care poate avea efecte majore în general şi în special în această regiune", a subliniat Rafael Grossi.

Update 20:00 Pe unul dintre conturile guvernamentale ucrainene a fost publicat un scurt clip care arată ce a rămas dintr-un tanc rusesc T-80BV lovit cu un obuzier M777 de militarii Kivelui.

"Mulți sunt interesați să vadă cum este asamblat un tanc. Militarii Forțelor armate ale Ucrainei au dezmembrat un tanc rusesc T-80BV în bucăți mici cu ajutorul unui obuzier M777. 'Russiștii' (termen depreciativ realizat din combinația cuvintelor 'rus' și 'rasist', n.r.) nu vor putea să-l asambleze la loc. Oamenii noștri au exagerat un pic", se spune în textul care precedă clipul.

Acesta, la rândul său, are propriul comentariu titrat, care descrie scena cadru cu cadru.

"Deci, acesta este tancul. Cred că a fost atacat, a fost lovit și a luat foc. Unul dintre (obuzierele noastre) 777. L-au lovit, a început să ardă, a ars o vreme apoi carena a explodat. Aici e o parte din carenă. Și aici, lângă motor. Iar turela a ajuns aici", se aude o voce de bărbat, în timp ce camera panoramează pentru a surprinde resturile menționate de vorbitor.

"O parte din șenile a zburat până la o casă căreia i-a spart geamul", continuă vocea.

Într-adevăr, în depărtare se vede o casă ce pare să fi avut de suferit în urma confruntării neașteptate cu bucățile zburătoare de tanc.

T-80BVM este ultima variantă a modelului T-80, acesta din urmă fiind un car de luptă intrat în serviciul armatei ruse în 1976, pe vremea Uniunii Sovietice.

Cântărește peste 40 de tone, are o lungime aproape 10 metri (inclusiv țeava tunului), o lățime de 3,4 metri și o înălțime de 2,2 metri.

Este dotat cu un tun cu țeavă lisă de 125 mm și deservit de un echipaj de trei oameni.

Update 19:00 Liderii grupul G7 - al celor mai dezvoltate națiuni ale lumii - i-au transmis un mesaj lui Vladimir Putin după bombardamentele efectuate luni și marți de armata rusă în Ucraina.

Bombardamentele, în care Rusia a folosit rachete de croazieră de diverse tipuri, între care Kalibr, dar și sisteme S-300, s-au soldat cu zeci de morți și răniți.

După întâlnirea virtuală convocată în regim de urgență, liderii celor șapte state - SUA, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Japonia - s-au angajat să-i tragă la răspundere "pe Vladimir Putin și pe cei responsabili" de atacurile din Ucraina, relatează CNN.

Angajamentul apare într-o declarație comună a participanților. 

Țările G7 s-au angajat, de asemenea, să sprijine Ucraina "atâta timp cât este nevoie" și să continue să ofere Kievului sprijin financiar, umanitar, militar, diplomatic și juridic.

"Suntem nedescurajați și fermi în angajamentul nostru de a oferi sprijinul de care Ucraina are nevoie pentru a-și susține suveranitatea și integritatea teritorială", se spune în document, care menționează, de asemenea, faptul că sprijinul include și pregătirile pentru iarnă de care țara are nevoie.

Update 18:00 NATO urmează să efectueze exerciții de descurajare nucleară săptămâna viitoare.

Evoluția după amenințările repetate ale președintelui rus Vladimir Putin de a recurge la arme nucleare, în contextul în care trupele Moscovei înregistrează eșecuri militare în Ucraina.

"Acesta este un antrenament de rutină care are loc în fiecare an pentru a ne menține capacitatea de descurajare sigură și eficientă", a declarat, marți, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Amenințările nucleare voalate ale președintelui Putin sunt periculoase și iresponsabile. Rusia știe că un război nuclear nu poate fi câștigat", a adăugat el.

Stoltenberg a precizat că aliații monitorizează îndeaproape forțele nucleare ale Rusiei și nu au constatat nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei dar "rămân vigilenți".

Exercițiul "Steadfast Noon" ("Amiază statornică", n.r.) va implica 14 membri NATO și avioane cu capacitate nucleară, dar nu și muniție nucleară.

Scopul exercițiului este de a verifica faptul că personalul și echipamentele relevante ale NATO sunt pregătite pentru cel mai grav scenariu.

Doctrina nucleară a Rusiei permite o lovitură nucleară în cazul unei agresiuni împotriva Federației Ruse cu arme convenționale "atunci când însăși existența statului este amenințată".

Rusia este cea mai mare putere nucleară din lume, pe baza numărului de focoase: are 5.977, în timp ce Statele Unite au 5.428.

NATO, ca organizație, nu deține arme nucleare, acestea fiind sub controlul a trei state membre: SUA, Marea Britanie și Franța.

Informații ajunse în presă în 2019 arată că SUA au plasat arme nucleare la Kleine Brogel (Belgia), la Büchel (Germania), la Aviano și Ghedi-Torre (Italia), la Volkel (Olanda) și la Incirlik, în Turcia.

Update 17:00 Valeri Martiniuk, directorul adjunct al centralei nucleare, aflată sub ocupația trupelor Moscovei, a fost răpit de forțele rusești și este deținut într-un loc necunoscut, potrivit reprezentanților Energoatom, compania de stat ucraineană pentru energie nucleară.

"Facem apel la directorul general al AIEA, Rafael Grossi, și la întreaga comunitate mondială să ia toate măsurile posibile pentru eliberarea imediată a lui Valeri Martiniuk din captivitatea ocupanților ruși”, a transmis Energoatom.

La începutul acestei luni, directorul general al complexului atomo-electric a fost reținut de forțele ruse, dar a fost ulterior  eliberat și se află acum pe teritoriul controlat de armata ucraineană.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat, marți, că președintele rus Vladimir Putin se va întâlni marți, la Sankt Petersburg, cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

Potrivit lui Peskov, cei doi vor discuta problemele de securitate de la centrala nucleară Zaporojie.

Update 16:00 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, apare într-un material filmat pentru mașina de propagandă a Moscovei.

Se întâmplă astfel după ce eșecurile militare ale Moscovei în Ucraina din ultima perioadă au generat un val de critici la adresa conducerii Ministerului rus Apărării și în special la adresa lui Șoigu.

În filmarea difuzată de Sputnik și de alte canale de propagandă rusă, Șoigu inspectează pregătirea recruților care urmează să fie trimiși pe frontul din Ucraina.

Ministrul este filmat în mișcare în timp ce este însoțit de mai mulți oficiali militari în timp ce pe fundal se aude sunetul rafalelor de automate Kalașnikov, pușca de asalt din dotarea standard a armatei ruse.

Imaginile cu Șoigu sunt alternate cu cadre în care recruții execută trageri.

Ministrul a vizitat poligoanele din Districtul Militar Vest, unde a declarat că "este prioritară" instruirea ofițerilor.

Totodată, Şoigu a menționat nevoia de trupe militare care să "securizeze" teritoriile ocupate în Ucraina de forțele ruse.

În cele aproximativ șapte luni de război, Rusia a pierdut un număr uriaș de soldați și ofițeri pe frontul din Ucraina.

Numărul indicat de diverse surse variază, însă ordinul pierderilor militare asupra căruia occidentalii par să se fi pus de acord este de zeci de mii de oameni.

Update 15:00 Valul de rachete rusești care au ucis și rănit zeci de oameni în Ucraina a fost o "consecință logică" a evenimentelor recente din războiul Rusiei în Ucraina.

Afirmația a fost făcută de Alexandr Makogonov, purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei la Paris.

"Rusia a fost blândă până în ultimul moment, oferindu-le lui (Volodimir) Zelenski și regimului său oportunitatea de a se gândi și a da dovadă de bun simț. Nu faceți greșeala să considerați bunătatea noastră drept slăbiciune. Dimpotrivă, autoritățile ucrainene au preferat s-o pună la încercare, mai  prin acest atac atroce asupra unui obiectiv de infrastructură civilă, cum este Podul Crimeei", a spus Makogonov, marți, la postul Franceinfo, cu referire la explozia de sâmbătă care a avariat grav structura rutieră și feroviară menționată.

Atacul rusesc cu rachete a vizat ținte civile în Kiev și în alte orașe ucrainene.

Între acestea, un teren de joacă din capitala ucraineană (foto următoare).

Solicitat să comenteze asupra acestei lovituri, oficialul rus a spus că vina distrugerii locului de joacă aparține "apărării anti-aeriene defectuoase" a forțelor Kievului.

"Ar trebui să știți că atunci când efectuează astfel de lovituri, armata rusă utilizează arme foarte sofisticate, de generație nouă și de foarte înaltă precizie", a spus el, conform CNN.

Update 14:00 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va refuza eventuala propunere a unei întâlniri cu omologul său din Statele Unite, Joseph Biden, la reuniunea Grupului naţiunilor dezvoltate şi emergente (G20).

Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Într-un interviu acordat Televiziunii publice de la Moscova, Serghei Lavrov a afirmat că preşedintele Vladimir Putin va analiza serios propunerea unei întâlniri directe cu Joseph Biden la summitul Grupului G20, programat în Bali, Indonezia, în perioada 15-16 noiembrie.

"Noi am transmis în mod repetat că nu refuzăm niciodată întâlniri. Dacă va exista o propunere, o vom lua în considerare", a spus Lavrov.

Aceste precizări vin după ce, în urmă cu câteva zile, preşedintele SUA, Joe Biden, nu a exclus posibilitatea unei întrevederi cu Vladimir Putin la summitul Grupului naţiunilor dezvoltate şi emergente.

"Rămâne de văzut", a răspuns Biden unei întrebări privind o astfel de întrevedere.

Update 13:00 Cel puțin o persoană a murit după ce rachetele rusești au lovit orașul Zaporojie din sud-estul Ucrainei.

Noul atac a avut loc marți dimineața, a precizat Oleksandr Staruh, șeful administrației militare regionale, citat de CNN.

Potrivit acestuia, 12 rachete S-300 au lovit obiective civile, inclusiv o școală și un dispensar medical.

Zeci de oameni au fost uciși și răniți în ultima săptămână în atacurile rusești cu rachete asupra orașului învecinat cu centrala nucleară cu același nume.

Orașul se află sub control ucrainean într-o regiune ocupată de forțele ruse, nu departe de prima linie a frontului.

Antena 3 CNN menționează, citând presa internațională, că șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, ar urma să se întâlnească, marți, la Sankt Petersburg, cu președintele rus Vladimir Putin.

Update 12:00 O unitate de elită a armatei ruse a fost desfășurată pentru a consolida securitatea la Moscova, în contextul în care președintele Vladimir Putin se teme tot mai mult că ar putea pierde puterea în urma unei lovituri de stat.

Informația provine de la serviciile de informații de la Kiev, citate de publicația britanică The Sun, transmite Antena 3 CNN.

Potrivit Kievului, unitatea ODON a Gărzii Naționale a Rusiei a operat deja arestări printre militarii suspecți că ar vrea să-l detroneze pe președintele rus.

În acest context, toate unitățile militare din zona Moscovei au fost puse în alertă maximă, menționează sursa citată, care mai adaugă că ar fi fost impuse restricții de circulație în zona centrală a Moscovei.

Trupele ODON cuprind aproximativ 18.000 de oameni și sunt conduse de generalul-maior Nikolai Kuznețov.

Informațiile serviciilor ucrainene nu au putut fi confirmate din surse independente, semnalează publicația britanică.

Update 11.45. Infrastructura critică din Ucraina, distrusă de rachetele lansate de Rusia. Sunt alerte în toată Ucraina, iar oamenii au fost sfătuiți să se adăpostească din cauza atacurilor lansate de armata rusă. Cum arată harta atacurilor, țintele din Ucraina lovite, dar şi cum au reușit ucrainenii să respingă o bună parte dintre atacuri.

Update 11.30. Războiul de la graniţele României determină NATO să ia măsuri extreme. Două aeronave militare supraveghează minut de minut tot ceea ce se întâmplă în Ucraina. Una survolează de mai multe ore Dobrogea, iar a doua zboară în Polonia.

Update 11.00. Volodimir Zelenski şi Joe Biden au vorbit la telefon despre apărarea antiaeriană a Ucrainei. Cei doi preşedinţi au vorbit despre apărarea antiaeriană după ce forţele ruse au bombardat mai multe oraşe printre care şi capitala Kiev. Liderul de la Casa Albă a promis că va spori contribuţiile pentru apărarea antiaeriană.

Update 10.35. Ucraina a oprit exportul de electricitate către Uniunea Europeană. Anunţul a fost făcut de ministrul Energiei din Ucraina, după bombardamentele Rusiei. Loviturile cu rachete au lovit mai multe puncte importante din infrastructura electrică şi au obligat astfel Ucraina să suspende exportul de electricitate până când ţara va reuşi să îşi stabilizeze propriul sistem energetic.

Update 10.00. Numărul deceselor cauzatede bombardamentele rusești asupra principalelor orașe din Ucraina de luni a crescut de la 14 la 19.

Serviciul de stat pentru situații de urgență din Ucraina au adăugat că 105 persoane au fost rănite în loviturile de luni.

"Atenție. În timpul zilei există o probabilitate ridicată de lovituri cu rachete pe teritoriul Ucrainei. Vă rugăm să rămâneți în adăposturi pentru propria siguranță, nu ignorați semnalele de raid aerian", a atenționat serviciul.

Update 09.30. Agența de presă de stat ucraineană Ukrinform relatează că 98 de mineri sunt încă blocați în subteran în urma bombardamentelor rusești asupra orașului Kryvyi Rih, orașul natal al președintelui ucrainean Vlodimir Zelenski.

Întreruperile de curent cauzate de lovituri au lăsat minerii blocați în subteran, informează agenția de știri, iar salvatorii încearcă să îi elibereze. Aproape 900 de mineri au rămas blocați în patru mine în urma bombardamentelor, dar majoritatea au fost eliberați.

Update 08.30. Oraşul Zaporojie a fost lovit, în această dimineaţă, de mai multe rachete ruseşti. Guvernatorul ucrainean al regiunii a anunţat că forţele ruseşti au lansat un atac cu rachete. Nu există pentru moment informaţii despre victime sau pagube materiale. Atacul are loc chiar în ziua în care Vladimir Putin se întâlneşte cu directorul AIEA la Sankt Petersburg.

Update 08.15. Ucraina duce războiul pe pământul Rusiei după bombardamentul cu rachete dezlănţuit la ordinul lui Putin. Canalele de Telegram din Rusia scriu despre mai multe expozii produse în trei regiuni ruseşti de la graniţa cu Ucraina, respectiv în Belgorod, Kursk şi Briansk. Un depozit al armatei ruse este în flăcări, iar trupele ucrainene ar fi lichidat un centru pentru ghidarea dronelor din regiunea Kursk. În Belgorod, ucrainenii ar fi distrus trei sisteme de rachete sol-aer S300.

Update 07.40. Vladimir Putin se întâlneşte, astăzi, cu directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Întâlnirea dintre Putin şi şeful AIEA vine în contextul în care agenţia face presiuni, de câteva luni, asupra Kievului şi Moscovei să accepte creearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare Zaporojie. În cele mai recente declaraţii, liderul de la Kremlin a lăsat să se înţeleagă că atacul asupra oraşelor ucrainene sunt o ripostă pentru atacul asupra podului Kerci.

Update 07.10. Mai mulţi soldaţi ucraineni au fost filmaţi când doboară o rachetă rusească. În înregistrare se vede cum unul dintre soldaţi lansează două rachete care lovesc bomba rusească. Distrugerea proiectilului a fost posibilă cu ajutorul unui sistem antiaerian cu rază scurtă de acţiune, similar cu cel american de tip Stinger.

Ministrul de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Ucraina va continua să elibereze teritorii, în ciuda valului de rachete rusești lansate luni. 

"Orice ar face el [Putin], vom continua să ne eliberăm teritoriul. Acesta este războiul pentru existența Ucrainei. Acesta este războiul pentru existența dreptului internațional și a ordinii bazate pe reguli. Așa că el poate escalada, poate face orice dorește. Dar noi vom continua să luptăm și vom câștiga", a declarat Kuleba pentru CNN. 

Ministrul Kuleba a mai spus că „marea majoritate" a țintelor din asaltul rusesc au fost instalații energetice, adăugând că „nu are cunoștință de nicio instalație militară majoră care să fi fost vizată, au fost doar instalații energetice și case civile, clădiri de apartamente".

El consideră că atacul a fost un act de răzbunare din partea președintelui rus Vladimir Putin în urma înfrângerilor recente de pe câmpul de luptă. 

"Nu ar trebui să existe nicio îndoială că scopul acestui atac a fost acela de a teroriza o populație pașnică și de a-i face viața cât mai dificilă. Sunt destul de sigur, sunt încrezător că acesta este rezultatul înfrângerii lui Putin pe câmpul de luptă. Când armata sa nu poate învinge armata ucraineană, a ales să terorizeze civilii ca răspuns, ca răzbunare", a precizat Kuleba.

Volodimir Zelenski, după bombardamentele de luni: Vom restaura tot ce a fost distrus

"Din cele 84 de rachete rusești lansate împotriva Ucrainei, 43 au fost doborâte. Din 24 de drone rusești, 13 au fost doborâte. Și chiar și după aceea, la fiecare zece minute primesc un mesaj despre doborârea "martirilor" iranieni.

Ucraina nu poate fi intimidată. Doar să ne unim și mai mult. Ucraina nu poate fi oprită. Doar pentru a convinge și mai mult că teroriștii trebuie neutralizați. Nici acum ocupanții nu ne pot opune pe câmpul de luptă și de aceea recurg la această teroare. Ei bine, haideți să facem câmpul de luptă și mai dureros pentru inamic. Și vom restaura tot ce a fost distrus.", a declarat Volodimir Zelenski.

"Am avut o conversație productivă cu președintele american Joe Biden. Principalul subiect de discuție a fost apărarea antiaeriană. Aceasta este în prezent prioritatea numărul unu în cooperarea noastră în domeniul apărării. Conducerea Americii este foarte importantă pentru Ucraina în chestiunea unei poziții dure a G7 și a sprijinului pentru rezoluția noastră la Adunarea Generală a ONU.", a mai precizat președintele ucrainean.

Război în Ucraina, 10 octombrie | Mai multe regiuni ucrainene nu au energie electrică, după bombardamentele rușilor

Război în Ucraina, 9 octombrie | Război în Ucraina, ziua 228 | Putin a convocat luni o ședință a Consiliului de Securitate

Război în Ucraina, 8 octombrie | Centrala nucleară de la Zaporojie, pe generatoare diesel. Șeful AIEA va merge la Moscova

Război în Ucraina, 7 octombrie | Pe ce se bazează avertismentul cu Apocalipsa nucleară, lansat de Joe Biden

Război în Ucraina, 6 octombrie | Zelenski le-a explicat liderilor europeni de ce Rusia trebuie oprită acum

 

×
Etichete: Război Ucraina
TOP articole
x close