Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 261. Herson este ''al nostru'', afirmă Zelenski după retragerea rusă

Război în Ucraina, ziua 261. Herson este ''al nostru'', afirmă Zelenski după retragerea rusă

Redacția Antena 3 CNN
13 minute de citit Publicat la 18:17 11 Noi 2022 Modificat la 23:55 11 Noi 2022
Collage Maker-11-Nov-2022-08.07-PM
Sursa foto: Profimedia

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina anunţă că ridică un zid la graniţa cu Belarusul
  • Herson este ''al nostru'', afirmă Zelenski după retragerea rusă
  • Rusia transmite că a retras din Herson peste 30.000 de soldați și circa 5.000 de echipamente militare
  • Ucraina le-a transmis un mesaj soldaților "lăsați în urmă" de Rusia în Herson
  • Joe Biden salută poziția Egiptului în conflictul din Ucraina
  • Sub 5.000 de ucraineni, dintre cele 2,8 milioane care au tranzitat România de la începutul războiului, s-au angajat în țara noastră
  • Reprezentanți ai ONU și ai Rusiei discută la geneva soarta acordului privind exportul de cereale pe Marea Neagră
  • Armata ucraineană a intrat în Herson
  • Vânzările de antidepresive au crescut spectaculos la Moscova
  • Rușii au distrus cu o rachetă un bloc de apartamente la Nikolaev și au ucis șase oameni
  • Rusia anunță că a încheiat retragerea trupelor din Herson
  • Rusia a testat o nouă armă hipersonică Satan 2
  • Volodimir Zelenski anunță recuperarea a zeci de localități

Update 21:15 Ucraina a anunţat vineri că ridică un zid de beton armat şi alte fortificaţii la graniţa cu Belarusul, un aliat apropiat al Kremlinului, pe care Moscova l-a folosit pentru a-şi lansa invazia din Ucraina la 24 februarie.

Consilierul prezidenţial ucrainean KiriloTimoşenko a spus că a fost ridicat un zid, cu sârmă ghimpată în partea de sus, pe o suprafaţă de trei kilometri în regiunea Volînia la graniţa cu Belarusul, despre care Kievul spune că rămâne o ameninţare.

Au fost instalaţi de asemenea saci de nisip şi au fost săpate tranşee, a precizat el.

"Asta nu e totul, dar nu vom dezvălui detaliile", a precizat oficialul.

El a adăugat că sunt în derulare lucrări şi în regiunile Rivne şi Zhitomir, care se află de asemenea la graniţa cu Belarusul, dar nu a dorit să detalieze, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Ministrul ucrainean al Apărării, Aleksii Reznikov, a declarat joi pentru Reuters că Belarusul rămâne o ameninţare, dar că trupele de la graniţă sunt "într-o poziţie pasivă". Graniţa Ucrainei cu Belarusul are o lungime de peste 1.000 de kilometri.

Update 20:16 Herson, oraş important din sudul Ucrainei, recucerit vineri de trupele Kievului după retragerea trupelor ruse, este "al nostru", a afirmat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

"Poporul nostru. Al nostru. Herson", a scris Zelenski pe reţeaua Telegram, însoţindu-şi mesajul său scurt cu drapelul ucrainean albastru şi galben.

”Astăzi este o zi istorică. Ne întoarcem în sudul țării noastre, ne întoarcem în Herson. Deocamdată, apărătorii noștri sunt la periferia orașului. Mai este doar puțin până atunci - și vom începe să intrăm. Dar unitățile speciale se află deja în oraș. Locuitorii din Kherson au așteptat. Ei nu au renunțat niciodată la Ucraina. Speranța pentru Ucraina este întotdeauna justificată - iar Ucraina își întoarce întotdeauna propria speranță”, a transmis Zelenski pe Facebook.

”Același lucru s-a întâmplat în toate celelalte orașe eliberate de apărătorii noștri. Același lucru se va întâmpla și în acele orașe care încă așteaptă întoarcerea noastră. Ucraina va veni pentru toți oamenii săi. Datorită puterii noastre - pe câmpul de luptă și în diplomație - vom restabili integritatea teritorială a statului nostru.

Și sunt recunoscător fiecărui soldat și fiecărei unități a Forțelor de Apărare care asigură desfășurarea acestei operațiuni ofensive în sudul țării. Absolut toată lumea - de la soldați la generali. Forțele armate, serviciile de informații, Serviciul de Securitate al Ucrainei, Garda Națională - toți cei care au adus această zi mai aproape pentru regiunea Herson”, a completat Zelenski.

Armata ucraineană a anunţat anterior vineri că a intrat în Herson. ”Herson revine sub controlul Ucrainei. Unităţi ale forţelor armate ucrainene au intrat în oraş”, a transmis pe Facebook Ministerul ucrainean al Apărării, cerându-le militarilor ruşi aflaţi rămaşi la faţa locului "să se predea imediat"


Armata ucraineană a anunţat anterior vineri că a intrat în Herson.

"Herson revine sub controlul Ucrainei. Unităţi ale forţelor armate ucrainene au intrat în oraş", a transmis pe Facebook Ministerul ucrainean al Apărării, cerându-le militarilor ruşi aflaţi rămaşi la faţa locului "să se predea imediat".

Update 19:21 Ministerul rus al Apărării a comunicat, vineri, o actualizare conform căreia peste 30.000 de soldați au fost retrași din regiunea Herson.

De asemenea, circa 5.000 de echipamente și unități de armament au fost retrase odată cu "redesfășurarea" forțelor ruse pe malul stâng al Niprului, susține sursa citată.

Update 18:46 Direcția de Informații a Ucrainei a conceput și transmis un mesaj adresat militarilor ruși care se află încă pe malul de vest al Niprului, în regiunea Herson.

Într-un text postat pe Telegram, instituția citată i-a avertizat pe rușii rămași în oraș sau în regiunile învecinate că "vor fi distruși" dacă opun rezistență.

"Soldați ruși! Așa cum era de așteptat, după retragerea principalului corp al armatei voastre din Hersonul ucrainean, comandanții v-au lăsat la mila sorții. Comandanții v-au spus să vă îmbrăcați în civil și să încercați să evadați pe cont propriu din Herson. Este evident că nu veți putea face asta (...) Herson revine sub controlul Ucrainei iar unități ale Forțelor Armate ucrainene au intrat în oraș. Rutele de retragere ale invadatorilor ruși sunt sub controlul armelor ucrainene. Orice încercări de a vă opune Forțelor Armate ale Ucrainei vor fi stopate. Orice soldat rus care rezistă va fi distrus", se spune în mesajul de pe Telegram.

Predarea imediată "este singura șansă de a evita moartea", continuă textul adresat militarilor ruși.

Sursa citată i-a încurajat pe aceștia să sune la o linie telefonică ucraineană special creată și numită "Vreau să trăiesc", relatează CNN.

Update 17:46 Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a salutat vineri abordarea Egiptului faţă de invazia militară rusă în Ucraina.

Biden s-a întâlnit, tot vineri, cu preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, cu ocazia conferinţei climatice (COP27), organizată de Naţiunile Unite la Sharm el-Sheik.

"În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Egiptul a avut o poziţie vocală în cadrul Naţiunilor Unite, ceea ce este foarte apreciat", a declarat Biden, potrivit agenţiei Reuters.

De asemenea, liderul de la Casa Albă a salutat rolul de mediator al Egiptului în conflictul dintre Israel şi grupurile militante palestiniene din Fâşia Gaza.

Preşedintele Statelor Unite urma să susțină un discurs la COP27.

Update 17:00 Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, vineri, că de la începutul invaziei ruse s-au angajat în România 4.850 de ucraineni.

Numărul ucrainenilor angajați în țara noastră a crescut cu aproximativ 200 față de luna precedentă, a arătat ministrul.

"În această dimineață sunt înregistrate 6.372 contracte active ale cetățenilor ucraineni. Dintre acestea, 4.850 sunt contracte care au o dată de început a activității care coincide cu sau este ulterioară datei la care a început conflictul.Numărul de contracte care au dată de început 24 februarie 2022 sau o dată mai recentă a crescut cu 19 față de ziua de joi", a completat el.

Cei mai mulți dintre ucraineni, 1314, s-au angajat în industria prelucrătoare, în timp ce 813 și-au găsit locuri de muncă în construcții.

Din totalul celor 4.850 cetățeni ucraineni angajați în România după 24 februarie, 1.644 se află în București, iar 424 în județul Bistrița-Năsăud.

Din februarie și până la jumătatea acestei săptămâni, aproape 2,8 milioane de cetățeni ucraineni au intrat în România.

Update 16:00 Șase persoane au fost ucise vineri dimineață în orașul ucrainean Nikolaev (Mykolaiv) după ce o rachetă lansată de ruși a lovit un bloc de apartamente. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski semnalat acest nou atac într-un mesaj pe Telegram.

"Mykolaiv. Răspunsul cinic al statului terorist la succesele noastre din prima linie. O clădire de locuințe cu cinci etaje a fost lovită. Toate cele cinci etaje au fost distruse. Din păcate, au fost uciși și răniți oameni (..) Rusia își continuă tacticile sale hidoase, însă și noi ne continuăm lupta. Ocupanții vor fi trași la răspundere pentru fiecare crimă împotriva Ucrainei și a ucrainenilor", a anticipat Zelenski.

Update 15:36 Reprezentanți de rang înalt ai Organizației Națiunilor Unite și vice-ministrul rus Serghei Verşinin discută vineri, la Palatul Națiunilor din Geneva, soarta acordului care face posibil exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră.

Acest acord expiră în data de 19 noiembrie.

Miza discuțiilor dintre oficialii ONU și reprezentantul Rusiei o reprezintă obstacolele din calea exporturilor de îngrășăminte şi cereale rusești.

Prevederile referitoare la exporturi rusești au fost adoptate la 22 iulie, la Istanbul, odată cu acordul privind exporturile de cereale ucrainene.

În vreme ce mecanismul a permis exportul a 10,2 milioane de tone de cereale şi produse alimentare din Ucraina, componenta privind exporturile rusești a rămas mai mult sau mai puțin literă moartă, spre nemulțumirea Moscovei, care a acuzat un dublu standard.

De fapt, sancțiunile economice impuse Rusiei după declanșarea invaziei în Ucraina nu vizează îngrășămintele şi cerealele.

Însă teama de a încălca în mod accidental prevederile sancționatorii îi demotivează pe transportatori și face să explodeze primele de asigurare, notează AFP.

Drept consecință, cu câteva zile înainte de termenul de expirare, Rusia nu a indicat dacă va prelungi acordul de la Istanbul privind exporturile ucrainene.

Update 14:43 Tot mai mulți cetățeni ruși suferă de anxietate și depresie și au nevoie de consultații psihologice și tratament de specialitate.

Din acest motiv, vânzările de antidepresive au crescut spectaculos la Moscova, relatează Antena 3 CNN, citând presa internațională.

Rușii sunt din ce în ce mai îngrijorați după izbucnirea conflictului cu Ucraina, în urmă cu aproape nouă luni, iar medicii spun că oamenii s-au grăbit să își facă stocuri de pastile.

 Anxietatea a crescut şi mai mult după anunțul mobilizării făcut de Vladimir Putin în luna septembrie.

Update 14:00 Soldații ucraineni au pătruns, vineri, în zona vestică de la periferia orașului Herson, transmite CNN, care a confirmat prin geolocalizare imagini ce atestă prezența forțelor Kievului în aria menționată.

Trupele ucrainene au intrat vineri în orașul Herson, de unde rușii și-au încheiat retragerea cu câteva ore înainte

Imaginile îi înfățișează pe militarii ucraineni în mijlocul localnicilor, în cartierul Șumenski din Herson.

Locuitorii orașului s-au adunat, de asemenea, în piața centrală, purtând steaguri ucrainene.

Herson, capitala regiunii omonime, s-a aflat sub ocupație rusă din martie.

Vineri dimineață, Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat încheierea retragerii trupelor ruse din oraș și din regiune, pe poziții aflate pe malul stâng al Niprului.

Update 13:00 Forțele ruse au încheiat retragerea din regiunea Herson, la vest de Nipru, inclusiv din centrul regional cu același nume.

Anunțul a fost făcut vineri de Ministerul rus al Apărării.

"Pe direcția Herson, mutarea unităților armate ruse pe malul stâng al Niprului a fost finalizată la ora 5:00, ora Moscovei, în această dimineață", a precizat instituția citată.

Potrivit declarației ministerului rus, "pe malul din dreapta Nistrului nu a mai rămas niciun fel de echipament militar sau armament" iar soldații ruși au fost mutați pe malul stâng al râului.

Anterior anunțului făcut vineri de Moscova, armata ucraineană a anunțat, la rândul său, că a preluat controlul în câteva zeci de localități din regiunea Herson.

În paralel cu această evoluție anunțată de partea rusă, pe rețelele sociale au apărut imagini care arată că podul Antonovski - principalul apeduct rutier peste Nipru - a fost distrus.

Se presupune că podul ar fi fost distrus de trupele ruse după ce și-au încheiat retragerea din oraș, pentru a întârzia sau împiedica avansul forțelor ucrainene.

În alte imagini filmate în oraș, localnicii dau jos posterele de propagandă cu steagul rus.

Update 12.10. Federația Rusă a anunțat testarea cu succes a noii sale rachete balistice intercontinentale Sarmat, cunoscute în terminologia NATO sub denumirea de Satan 2.

Racheta poate transporta până la 15 focoase nucleare şi o încărcătură termonucleară cu o putere de 10-20 de megatone. Suficient cât să pulverizeze o țară de dimensiunea Franței, de pildă.

Update 08.30. Un tânăr din Japonia a murit luptând împotriva forțelor rusești în Ucraina, potrivit CNN. Ministerul japonez de Externe a confirmat vineri că un japonez în vârstă de 20 de ani a murit luptând în Ucraina.

"Ambasada Japoniei în Ucraina a confirmat autorităților ucrainene că un japonez în vârstă de 20 de ani, care participa la luptele împotriva forțelor rusești din Ucraina, a murit pe 9 noiembrie. Acest lucru a fost confirmat pe 10 noiembrie", a declarat Biroul de presă al ministerului într-un comunicat.

Ambasada Japoniei în Ucraina a mai anunțat că a luat legătura cu familia bărbatului.

Update 07.50. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a anunțat pe ucraineni că zeci de localități din sudul țării au revenit sub controlul armatei.

Președintele Ucrainei a anunțat că 41 de așezări au revenit sub controlul ucrainenilor

"Astăzi avem vești bune din sud. Numărul steagurilor ucrainene care revin la locul lor de drept în cadrul operațiunii de apărare în curs de desfășurare este deja de ordinul zecilor. 41 de așezări au fost eliberate. Le mulțumesc tuturor eroilor noștri care fac posibilă această înaintare", a spus Zelenski în timpul discursului nocturn.

Președintele Ucrainei a mai spus că ofensiva din sudul țării va continua.

"Ucrainenii sunt cei care îi alungă pe ocupanți cu un cost ridicat. La fel ca în estul țării noastre, în regiunea Harkov. La fel ca înainte, în nord - regiunea Kiev, regiunea Sumî, regiunea Cernihiv. Acum - regiunea Nikolaiv, regiunea Herson. Trebuie să mergem până la capăt - pe câmpul de luptă și în diplomație - pentru steagurile noastre, steagurile ucrainene, și niciodată din nou tricolorul inamic", a precizat Volodimir Zelenski.

La începutul săptămânii rușii au anunțat că se retrag din Herson.

Recuperarea de către Ucraina a orașului port Herson ar putea marca un moment decisiv în războiul din Ucraina, au declarat oficialii occidentali și analiștii militari, potrivit NBC News.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat joi că „manevrele trupelor rusești către pozițiile pregătite" de cealaltă parte a râului Nipru sunt în curs „în strictă concordanță cu planul aprobat".

Ministrul apărării, Serghei Șoigu, și generalul Serghei Surovikin, comandantul general al forțelor rusești din Ucraina, au anunțat mișcarea cu o zi în urmă, într-o alocuțiune televizată care a urmat unor săptămâni de aluzii că efectivele ruse ar putea fi necesar să se retragă pe linii mai ușor de apărat în fața unei contraofensive ucrainene presante. 

Armata ucraineană ar putea avea de acum înainte ca prioritate recuperarea teritoriile ocupate de Rusia în provincia Zaporojie, după retragerea trupelor ruse de pe malul de vest al fluviului Nipru în provincia învecinată Herson, a declarat joi un reprezentant prorus din Zaporojie, potrivit agenţiei EFE.

„Frontul din Zaporojie devine acum o prioritate. Inamicul îşi mută aici forţele pe care le concentrase în jurul Hersonului şi va continua să o facă“, a declarat Vladimir Rogov, oficial prorus din Zaporojie, citat de agenţia TASS.

Război în Ucraina, 10 noiembrie  Volodimir Zelenski confirmă că Joe Biden i-a propus să-l evacueze din Kiev | Răspunsul președintelui ucrainean

Război în Ucraina, 9 noiembrie Armata rusă a primit ordin să se retragă din Herson

Război în Ucraina, 8 noiembrie Reacția Kievului, după ce Washington Post a scris că SUA au cerut Ucrainei să-și arate disponibilitatea de a negocia cu Rusia

Război în Ucraina, 7 noiembrie Naţiunile din cadrul Iniţiativei Central-Europene, inclusiv România, reafirmă sprijinul pentru Ucraina

Război în Ucraina, 6 noiembrie Primarul Kievului îi avertizează pe locuitori să se pregătească pentru ce e mai rău: "Dușmanii noștri fac totul pentru ca noi toți să murim"

×
Etichete: Război Ucraina
x close